Ahojte v auguste budem mat statnice studovala som 6 rokov externe poberam opatrovatelsky prispevok na staru mamu kto vie tam viete ze je to okolo 503 eur s tym ze 200 eur davam este do domacnosti akoze nieco sa mi podarilo usetrit ale ako setrit z 300 eur ? Myslite ak si takych 150 eur viem odlozit je to v pohode ? Inak prispevok budem asi poberat iba do decembra ale zas sa bojim ze s titulom si nebudem vediet najst adekvatnu pracu ze ma nikam neprijmu aaach zas tieto dilemy
preco sa bojis, ze s titulom si pracu nenajdes? Nejaky ojedinely odbor?
@hellwant verejna sprava
Ludkovia zaujibalo by ma kolko si viete penazi usetrit hoci to zavisi samozrejme od prijmu
aha, ale ved nemusis robit prave v tom, mozno ti vyska otvori casom cestu ku inej praci
Z 500€ by som neušetrila nič, pretože len najnutnejšie výdavky mám vyššie. Takže ak z toho ušetríš čokoľvek, je to super.
tak problem je ze toto nie je prijem ale socialna davka to ze do doma nosti prispievas len 200 eur je pre teba super z takej sumy by si nevyzila
hladaj si pracu brigadu aa solventsku prax cokolvek
zavisi to od prijmu a kontroly vydavkov(nenakupovat zbytocnosti)
Ja s manzelkou 705 eur, z toho 105 ide synovi a 600 pre nas. Ale vsetko investujeme, cize teraz je to trosku dole, ked akcie padali.
Na ucte nedrzim viac ako 2500 eur- na neocakavane vydavky, keby nieco odišlo ako pračka, telka atd
Ja mam dost vysoky prijem a neviem usetrit z neho nic 🤷🏻♀️
Nastastie mam manzela ktory ma tiez dobry prijem a dokaze usetrit.
Davas 200 do domacnosti a tych 300 minies? V tych 200 je uz akoze zahrnuta aj strava a drogeria, alebo drogeriu, telefon, cestovne hradis z tych 300?
Vies ono mne sa to tazko hodnoti, lebo ja som mala vydavky vacsie ako 500, musela som platit najom, stravu, telefon, cestovne a to samo o sebe bolo dost.
Ak ale zatial byvas doma, tak tie vydavky 200 na domacnost su minimum a z tych 300 by som urcite vedela odlozit min 150.
nerozumiem tvojmu zmýšľaniu, študuješ externe niečo, o čom už teraz vieš, že sa s tým bohvieako neuplatníš a zárobok bude mizerný? To akože na čo je také štúdium? Pýtaš sa ako ušetriť z mála. No nijako. Hľadaj možnosti, ako si zvýšiť príjem,. nie ako živoriť
@elizabet173 nehladam ako zivorit ale do decembra mam staru mamu zverenu a neviem ist zatial pracovat a ja som nepovedala ze sa nebudem vediet uplatnit len mam strach ze co ak .....
@loginexistuje neviem si zatial nic ine hladat stara mama ta tazko zdravotne postihnuta a potrebuje vyse 12 hodinovu starostlivost
Neviem ludia tu sa hocikto na hocico spyta mam pocit ze dostane iba negativne odpovede ze zivorim atd....a aj z tohto maleho prispevku si teda tych 150 € viem vzdy odlozit samozrejme nemam vydavky na najom atd....zaplatim ucty moj telefon a ostane mi tych 300 eur
strach ti zväzuje ruky, do decembra máš čas hľadať prácu, ak nenájdeš niečo, čo ti bude vyhovovať, nastúpiš tam, kde ťa zoberú a budeš hľadať ďalej. Nehnevaj sa, aj ja som to označila za živorenie, mne by teda tá suma nestačila a to nie som náročná. Prečo sa o starú mamu staráš ty? Bolo to výhodné, keď študuješ, chcela si odbremeniť jej deti, alebo tie už nie sú? Či?
@elizabet173 starej mamy deti este pracuju teda aj moj otec aj otcova sestra
@elizabet173 v decembri nastupuje starej mamy dcera uz do dochodku a vtedy odovzdavam jej stafetu
Nehladaj sposob, ako usetrit zo soc. davky, hladaj pracu, kde dostanes normalny plat. Do decembra snad slusnu pracu zozenies.
ale to neber negativne usetris si dost z tak maleho prijmu fakt sa sustreduj na hladanie prace pripravu zivotopisu oslov znamych a pod aby si od noveho roka neostala bez koruny alebo brigadu v case kedy su uz vasi doma
a osobne si myslim ked si to popisala dalej ze rodicia si od teba nemali brat tych 200 eur na domacnost
@loginexistuje no to zial nejde otec je kamionovy sofer a mama je opatrovatelka v Rakusku
@loginexistuje ja som doma so starou mamou nikto iny doma neni
tak ono záleží aké máš náklady, teda čo všetko platíš...ak máš ešte samostatnú domácnosť tak z 300eur neušetríš nič....najväčie položky je bývanie a strava, hlavne tá strava, takže sama vieš koľko peňazí ti ostáva a čo všetko kupuješ.....teda aj to, kde vieš ušetriť...ak máš 300eur len ako vreckové, tak ano, 150eur z toho dokážeš ušetriť😉
to chápem, že ste takto preklenuli toto obdobie, ale prečo prispievaš do domácnosti z toho mála, čo máš, keď si deťom svojej starej mamy ušetrila financie, ktoré by museli dať napr. opatrovateľke, alebo by prišli o svoj príjem, keby s ňou ostali doma? Veď ty si mohla chodiť d práce a mať príjem dvojnásobný. To mi príde nespravodlivé.
@elizabet173 ano uz mi to inak rodicia spominali ze nebudem musiet platit elektrinu atd...
@mogaa nemam samostatnu domacnost to by som do tohto teda nesla vobec to by bolo nerealne
Z 500 EUR ide 200 na domacnost (byvanie, stravu), ostava ti 300 EUR, takze 150 EUR v pohode usetris.
A neboj sa čo bude po škole - ver si, pracuj na svojom osobnostnom raste.
No ja som asi divna ,ale mne by teda este dost chybalo a nieze usetrit 😒
Je to v pohode...dokončis školu nájdeš si prácu.Tvoji rodičia asi nezarobia malo...ak by si chodila na brigádu a neopatrovala babku možno by si nemala ani toľko🙂
@luccija dakujem aspon nejaka povzbudiva odpoved 😅
Moja rada . Ak zarábaš málo šetri koľko reálne dokážeš a hlavne sa tým netráp 🙂
Je to vec ktorú nezmeníš ....