Ako ušetriť na výdavkoch?

24. feb 2023

Ahojte, keďže všetko sa zdražuje, skúsim sa opýtať vás ako ušetriť na výdavkoch a na potravinách? Doteraz som robila obálkou systém na každý týždeň vyclenene 50 eur na nákup, lenže teraz nakupim za 80-100 eur týždenne. A je to dosť rozdiel. Sme 4 členka rodina 2 dospelý 2 deti. Kupujem aj varím tak isto ako predtým len všetko išli ceny hore. Výdavky platíme len to čo treba hypotéka plyn elektrika tv internet voda benzín. Nikam nechodíme ani do reštaurácie neobjednavam donášku varím doma. Neviem už fakt kde a ako si ušetriť. Poraďte

loginexistuje
24. feb 2023

hej vsetko slo hore muslim ze ak chcete normalne jest pod tych 80-100 eur tyzdenne sa uz nedostanes treba zvysit prijem ak to nevycjadza

ariannazara
24. feb 2023

Tak bohužiaľ inak sa to nedá,jest treba aj tak si myslím ze 50 eur si mala super. Každý pociťuje to zvyšovanie v každom smere. A o ušetreni už ťažko bude reč.

zefyra
24. feb 2023

Ja by som bola rada, keby som sa dostala na 80 - 100 eur týždenne no keď chcem kupovať kvalitné potraviny, domáce mäso, zeleninu, vajíčka... na takú sumu sa určite nedostanem.

cubo2
24. feb 2023

A prečo je tvojím cieľom viac šetriť? Tohto myslenia sa treba zbaviť.. nie je umenie ušetriť viac, ale zarobiť viac.. Skúste sa pozrieť s mužom po lepšie platenej práci.. Ja viem, že sa mi to ľahko hovorí, ale tak hádam nechcete celá rodina jesť len cestoviny s kečupom a suchý chlieb každý deň.. napísala si dosť málo o tom, ako žijete, ale napríklad zo života sa dá úplne vynechať alkohol, cigarety, sladké nápoje a balené minerálky..

0silvia0
24. feb 2023

400 € na 4 ludi je minimum. To mas 100 euro na osobu, 3 € na osobu na den. Z tohoto nemozes setrit na jedle predsa.

kvetinka75
24. feb 2023

ak nechceš zvýšiť príjem, tak ti zostáva sledovať akcie a potraviny, ktoré kupujete, kupovať v akcii. Inak neviem ako by sa dalo. Alebo miesto sladkostí niečo upeč a daj do mrazáku a môžeš potom vyťahovať podľa potreby. Nekupovať čipsy, sladkosti, sladké vody a také tei potraviny, bez ktorých človek môže byť. Kupovať len suroviny na jedlo. Ale zase takto žiť? Nič si nekúpiť - deťom žiadnu sladkosť, koláč - to nebude bohviečo

marcellka32
24. feb 2023

Treba šetriť inde ako na strave, zvyšit príjmy, inak to nejde... často počujeme ako to finančne nevychádza, ale potom sa dozviem ,že kupujú ľudia blbosti a veci čo nepotrebuju

kristinapetronela
24. feb 2023

To tak asi každý má dvojnásobne výdavky ...celkovo všetko išlo hore

lasona
24. feb 2023

Bohužiaľ usetrit sa nedá, musíš zvýšiť príjem. Nájsť si nejakú prácu, či už na doma, alebo niečo iné.

martinp288
24. feb 2023

@cubo2 Je umenie šetriť. Čo z toho ak zarobím 3 000€ a 2900 € miniem. Potom príde človek ktorý šetrí, zarobí 1500€ a 500 ušetrí. Kto z týchto dvoch vie šetriť ? Áno ak príjem nevychádza, treba pozerať po tom, aby človek zarábal viac no treba vedieť aj šetriť.

cubo2
24. feb 2023

@martinp288 tak, ved iste. Ale tam uz by som skor hovoril o marnotratnosti, nie? To je individualne.. A mozno, z tych 2900 minies na buduce investicie, ktore ti tie peniaze znasobia (napriklad investovanie do buduceho podnikania).. A mozno su to vydavky na nicotnosti, nepotrebne znackove oblecenie, zbytocna zabavna elektronika.. je to velmi individualne.

tykat
24. feb 2023

Daj zoznam co cca kupujes na tyzden.

Vela sa usetri napr.pecenim doma, (kolace, rozky, buchty, pizza, chlieb, pagace...)
Rozumnym spracovanim zbytkov. Zo zvysnych zemiakov sulance alebo lokse, starsi chlieb hrianky, zapeceny so sunkou a syrom, starsie rozky zemlovka, oprazit do polievky, alebo na struhanku.
Polievky, huste strukovinove, zeleninove, borsc, gulasova, hrachova s parkom...
Maso, robit rozne fasirky (cast masa nahradit ovsenymi vlockami, sojovou drtou), omacky s mletym masom (bolonska, chilli con carne), rozne zapekane jedla (lasagne, kolozvarska...). Maso s omackou (na smotane, segedin, madarsky gulas...).
A potom su fajn aj domace pomazanky.
Vzdy si rozmysliet co budes varit a podla toho nakupit. Naplanovat celodenny jedalnicek.
Ale zase ak mas doma pubertaka vo vyvoji tak ten zje potraviny na tyzden za dva dni (tam by som neobmedzovala).

No a skusit viac zarobit. Ceny uz dole nepojdu.

mimikarol
24. feb 2023

Tak to si na tom ešte dobre. My sme traja a už druhý mesiac chodíme na nákup 1x do týždňa, lebo sa mi zdalo že veľa míňame. V priemere nechám v obchode 100-130€. A to je len strava. Na kozmetiku mám peniaze vyčlenené zvlast. Navarené máme každý deň. Ale všetko je tak hnusne drahé

29simona29
24. feb 2023

ak to nevychádza, jedine zvýšiť príjem..My sme tiež 2+2 deti a len na stravu minieme mesačne mininalne 800€..Nekupujem blbosti, len zdraví vyváženú stravu..Plus k tomu chodíme naďalej do reštaurácii, po výletoch s tak, ale to v tom nie je zahrnuté a toho sa nechceme vzdať, lebo nemusíme..Obaja sme si vypýtali v praci výrazne vyšší plat a aj nám ho dali..Bez problémov, ale obaja sme mali na to patričné argumenty..Naprikld minuly týždeň nám len nájom (energie, kúrenie, tepla voda a správa) prišlo navýšenie o 100€ mesačne..Každý si všade navyšuje- lebo inflácia, tak aj ľudia si musia pýtať viac, z čoho to potom majú platiť..asi jedine takto..

ropucha6
24. feb 2023

Vsak to je nerealne na tej strave usetrit pre tolko ludi, ak chcete aspon minimalne zdravo jest. Radsej skrtaj ine nepotrebne vydavky, inak uz len zvysit prijem.

martinp288
24. feb 2023

@cubo2 Súhlasím. Niekto výplatu rozhádže na zbytočnosti, iný ich rozumne investuje.

ivana11155
24. feb 2023

@marcellka32 ano, vystizne napisane. Napr. kolegyna je sama s dcerou, pomaly kazdy druhy den hernicka za 8eur/2hodiny, lebo venovat sa jej vraj nevie, tam musi kupit dzusik (pitie pre dieta nemoze byt vlastne), kava, velakrat sa idu najest do restauracie lebo mala jej doma nic nezje. A o nicom inom nerozprava len ako je v strese, ci jej vyjdu peniaze. Samozrejme nehovorim, ze takto zije autorka, ale vela ludi vobec nevidi, ze ma kde usetrit...

monane
24. feb 2023

nákupy je podľa mňa najlepšie si plánovať, aby sa kupovalo len to , čo je potrebné a nekupovali sa zbytočnosti. na to sa za mňa míňa najviac peňazí, ktoré by sa mohli odložiť. no je pravda, hlavne potraviny išli tak neskutočne hore, že napríklad aj tie si tak nejak viac plánujem

milanemila
24. feb 2023

Fuu ved aj 100e na tyzden je velmi malo, my sme traja a urcite miname aspon 2x tolko 🤷🏼‍♀️ na strave by som fakt nesetrila, to sa moze potom odzrkadlit na zdravotnom stave a potom to este len budu vydavky.

zaphyra
24. feb 2023

Fuha a to co si varila doteraz? Mne sa zda 50 eur na tyzden pre 4 ludi strasne malo. My sme dvaja zatial a na stravu mame 400eur mesačne. A to nekupujeme nejake prehnane drahe veci, povedala by som, ze mame taku zlatu strednu cestu, vyvazenu stravu.

otazka1
24. feb 2023

Tiež som v šoku,my sme 2+2 a 50 eur na týždeň je máličko ak z toho chves ešte ušetriť a nemáš foma plnú pivnicu domácej zeleniny,sliepky a vajicka.ja sa vždy snažím brat to čo je v akcii,alebo sa oplatí balenie.nekupujeme cipsy,sladkosti,balené ani sladké vody,reps. Ak kúpim,tak maximálne 10-15eur mesačne aj to som asi prehnala.kupujeme veľa zeleniny aj ovocia,mesačne nás vyjde strava zhruba 500eur + bez drogerie,plienok a umelého mlieka.myslím že ešte menej platiť by bolo má úkor zdravia,je to smutne ☹️

hiro
24. feb 2023

Da sa usetrit ze budes jest menej zeleniny/ovocia a viac masa. Povedzme 2kg bravcoveho - cca 3,50-4€/kg = 8€ + 2kg ryze cca 3€ - ak neratam sol a vodu tak za 11€ mas zo 8kg jedla co pre 4 ludi by malo vystacit na 2-3 dni. Potom mozes kuracie stvrtky cca 2,50€/kg = 5€ za 2kg + 4kg zemiakov cca 6€ a zase budes mat jedla na 2-3dni. A cele to stalo len zo 22€. Ak mas 50€ tak este ostalo zo 28€ na ine...

hiro
24. feb 2023

(alebo este kuracie pecienky 3,50€/kg + cibula 70c/kg + ryza)

autor
24. feb 2023

@loginexistuje Už sme zvýšili príjem, po RD som nastúpila do práce.
@cubo2 Alkohol nepijeme nefajčíme, sladkosti raz za čas, sladké malinovky tiež len raz za čas pre návštevu a na oslavu. Nechodíme do reštaurácie, nechodíme na wellness na nechty a pod, tak už len na jedle by sa dalo šetriť. A prečo chcem šetriť? Nastúpila som po RD do práce a chcem chodiť na výlety s deťmi, chcem si konečne myslieť aj na seba a dopriať si niečo buď sebe alebo do domu.
@tykat Čo kupujem, hlavne pečivo chleba rožky salám šunku zeleninu ovocie, mäso cestoviny ryža múka vajcia mlieko to sú také základné potraviny. Kupujem čo je v akcii a z toho si vymýšľam jedla čo uvariť.
@ropucha6 Nemám kde inde škrtať.
@ivana11155 Do herniciek som nikdy nechodila s deťmi, radšej chodíme von do prírody, z domu urobím jedlo spravíme si piknik pitie tiež z domu so sebou.
@monane Ja ani nič nevyhadzujem všetko zjeme do posledného. U nás by sa ani pes neuzivil.
@zaphyra Varím snažím sa všetko možné ako sa hovorí z každého rožka troska, aby sme mali aj mäso aj strukoviny aj cestoviny ostatné prílohy, aj ovocie zeleninu atď.
@otazka1 Drogériu ja kupujem len to nevyhnutné práci gél aviváž, zubná pasta kefka toaletný papier servítky na fúkanie, čistiace prostriedky pre domácnosť nič navyše.

lucia147852
24. feb 2023

Neviem si predstaviť ako pri týchto cenách chces ešte viac ušetriť na strave. Mu sme traja a pod 150€/týždeň nejdem a to som veľa vecí okresala. Ale proste odmietam kupovať najlacnejšie potraviny plne chémie a variť len múčne jedlá. Radšej si odpustim ten výlet. Čím viac sa šetrí na strave tým viac dáš neskôr za lekárov

mateson
24. feb 2023

Milujem rady, zvýš príjem 🤦 Hneď v pondelok dajte aj s mužom výpovede a v utorok choďte do novej roboty kde zarobíte oveľa viac. Čo je na tom také zložité?? Lebo na MK to bežne tak robia. Potom majú všetky 100euro na deň,kupujú všetko kvalitné a bio.🤦 Keď som prečítala tvoju otázku ,hneď som vedela aká bude odpoveď.

autor
24. feb 2023

@mateson Bohužiaľ už sa nedá zvýšiť príjem. už aj ja robím máme 2 výplaty no chcela by som si ušetriť ako som písala vyššie chodiť a deťmi na výlety a dopriať si aj sebe alebo do domu raz za čas niečo alebo mať ušetrene na horšie časy. Inde už nevieme kde ušetriť jedine na strave.

mateson
24. feb 2023

Ja ťa chápem,môj príspevok bol irónia..

darius_a
24. feb 2023

Tiež sa čudujem, že plno príspevkov zvýšit si príjem.
Jasne, jednoduché.
Z toho co píšeš už moc priestor nevidim.
Urobiť si policu v špajzi a keď je v akcii vec co obľubujete tak aj 10 kusov.
Časom si vytvoriť pasívny príjem (prenajímať garáž napr) alebo po večeroch piecť torty, ale to ti baby povedia ze moc nezarobíš.
Pomaly postupne.
Dom je dom.
Je pekne mat ho pekný, ale na úkor stravy nie.
A výlety vlakom po svk s polovlastnou svacinu sa dajú vždy.
Netlac na seba príliš.
Všetko bude💗

qetka
24. feb 2023

neplatite vela za dom? Nezobrali ste si na seba viac, ako sa da rozumne splacat? Ono byt je ovela lacnejsi na zitie ako dom 🤷‍♀️
Mate v dome aspon sliepky? Ovocie, zeleninu pestujete?