Zienky ako casto nakupujete potraviny,ake a kde v ktorych retazcoch? poradte ako kupit a navarit lacno,urcite mate nejake figle...zahradu nemame..
tie ceny v obchodoch za posledne mesiace nemam slov kazdy den 20-30 € v obchode padne 🤯🤬🙉🙈💣🤦♀️
Nenakupuj každý deň, navar na viac dní
snazim sa urobit si nejaku tu predstavu, co budeme cez tyzden jest, co budem varit a od toho sa odrazit, snazim sa sledovat, kde sa co oplati kupit, kde ake su akcie a chodime do obchodu raz za tyzden. Keby som chodila kazdy den, tak jasne, ze by som tam tiez nechala neustale kopu penazi, ale takto sa tomu vyhnem.
Spôsobov je viacero:
1. Nechodiť do obchodu každý deň - ja si vždy začiatkom mesiaca spracujem "jedálny lístok" na celý mesiac. Podľa neho si vždy napíšem nákupný zoznam a s týmto zoznamom chodíme do obchodu zhruba každých 7-10 dní (počas zimy ešte pomimo dokupujem zeleninu či ovocie).
2. Sledovať si akcie a pokiaľ máte možnosť uskladnenia, kupovať tovar vo výhodnej akcii vo väčšom množstve, napr. mäso.
3. A veľmi neobľúbený, ale účinný spôsob je nekupovať to, čo nepotrebujem. Teda nekupovať množstvo sladkostí, sladených nápojov, slaných pochutín, alkoholu či iných blbostí, ktoré sú aj tak zbytočne drahé a ich zloženie býva dosť zlé.
-strukoviny kupujem zasadne susene a navarim toho viac a cast nabalickujem do mraziaku = ako keby si kupila konzervu, ktora je ale oproti tvojmu uvareniu a zmrazeniu ovela drahsia,
-pecivo sa da piect - zo zaciatku je to tazsie, kym si osvojis nejaky recept a pod, ale je to urcite lacnejsie,
-vzdy sa da navarit nieco, co je doma = minutie zbytkov (maso z kurata na nejake sote, rizoto, omacku do cestovin...a pod)
-planovat, planovat, planovat...
-nakupujem rovnake zakladne! potraviny cely cas = nekupujem polotovary (okrem bujonov, horcice a kecupu), malinovky, alkohol, cigarety a nekupujem ani tie tzv. lidl speciality podla ich aktualneho tyzdna, nikdy - radsej si kuknem recept a uvarim si to sama.
-mrazenie je moja spasa - maso v akcii kupim viac a nabalickujem a potom vytahujem - takze niekedy maso nekupujem velmi dlho (kupujem aj maso, ktore si sama doma pomeliem)
-a este raz - planovat, planovat, planovat...
Ja ked si prezeram letaky a vidim ake blbosti sa predavaju....ja z toho vyberiem mozno do 10poloziek a to su zakladne plnohodnotne potraviny.
- nenakupovat kazdy den
- kupovat zakladne potraviny, cize ziadne polotovary, cipsy, chrumky, sladkosti, alkohol, cigarety ani sladke sytene vody a ano termixy, pribinaciky, vyzivky, kapsicky...
- nahradzat to doma robenymi vecami - cista voda, caj, pripadne ovocny sirup, upiect slane tycinky, babovku, bublaninu - radsej kuo formicky napr na brumikov ako kupovat z obchodu s hnusnym zlozenim s drahe, vymixovat tvaroh, smotanu, kakao trochu cukru a mas termix, obmienaj ovocie a mas rozne prichute, jogurt kup vacsie balenie cisty biely a doma si pridas dzem podla toho aku chut chces...
- planovat si jedalnicek a striedat drahsie a lacnejse jedla, masove a bezmasite a aj mnozstva aby sa nevyhadzovalo
- vhodne kombinovat polievku a druhe jedlo, napr k husten syten fazulovej polievke stacia buchty na pare, palacinky a pod.
- vzdy varit aj polievku
- varit na 2 dni
- mozno byt striedmejsi - na ranajky k pecivu nemusi byt aj sunka aj syr aj vajicka aj paradajka aj uhorka aj paprika - podel to, jeden den syr a paradajka, dalsi salama a paprika...
@hederamonstera koľko cca minies za mesiac na stravu?? Čisto zo zvedavosti 🙂
@domiklik juj uz som to velmi dlho neratala, takze by som klamala :/ ale 100% viac ako 300eur urcite nie (sme zatial len 2). Ale musim to zratat (moj drahy si potrpi na udeninach od jedneho maleho masiara, a to tam raz za 1-2mesiace necha cca 60eur), ale bez toho podla mna tych 200eur by sme aj dali. Musim si to znovu zratat☺️
netreba mat velke oci a pozor na blbosti v akcii. treba si aj pamatat ceny, takze ked vidim, ze toto byva lacnejsie a prave to nepotrebujem, tak to kupim az v akcii. kupujeme v tescu a konecne teraz zasielaju zlavove personalizovane kupony presne na tie potraviny, ktore zvykneme kupovat. ale nekupujeme tam vsetko - ked viem, ze to stoji inde menej, tak to kupim inde. vyhodou je, ked ma clovek viac obchodov blizko a moze si vyberat. jedlo nevyhadzujeme, vzdy sa to da nejako pokombinovat a vznikne nieco, co sa da zjest. vyzivy robim doma na mraky, zavaram ovocie, zeleninu.
ano a presne, do obchodu napriklad len v sobotu a potom cez tyzden uz len chlieb a vajcia. lebo potom kupujem blbosti. nekupujeme sladkosti, sladke vody, mineralky a ziadne hotove jedla, kolace, zmrzliny, dezerty, alkohol atd. nestravujeme sa v restauraciach.
salamy, parky, slaniny, sunky kupujeme iba vynimocne (zdravotne obmedzenia). maso kupujeme obycajne s rodicmi, ze kupime polku prasiatka alebo hovadzie stehno a to nabalickujeme a zamrazime. zemiaky, zeleninu, slovenske ovocie, kraliky, zabijackoviny mame od svokrovcov, su dolniaci. ale aj tak miname strasne vela na stravu, nechapem. ale keby sme sa nesnazili setrit, tak prezereme asi cele vyplaty 🙈 sme dvaja
Nekupovať každý deň len pečivo ak treba a veľký nákup robiť raz za týždeň-2 po tom ako spíšeš jedálniček, čo budeš variť a nekupovať zbytočné hlúposti ako sú nezdravé jedlá, ktoré nevyhnutne nepotrebuješ.
Tým, že môj syn má histamínovú intoleranciu a nemôže jesť všetko míňame veľa na potraviny. Radšej ani nepočítam koľko, ale tiež som každý deň v obchode, max.každé 2.
Dobre rady su tu.
Ja by som uz len dodala: zakomponuj do jedalnicka viacej strukovin (fazula, sosovica, cicer). Je to zdrave a lacne a naplni. Polievky, privarky.
Snacky/desiaty: napiect pagace, babovky/kolace (dobre aj na desiaty). Ja ked mam cas tak upeciem chlieb (a za cca 70centov mam chlieb na 4-5 dni a hlavne viem co v nom je).
Nekupovat dzusy a mineralky. Ak, tak pripravit caje s medom, navarit cely cajovnik.
Nesetrila by som napr. na zelenine a ovoci. Na mase a masovych polotvaroch ano.
Inac kupuj cely hranol syra (namiesto platkov) a tak isto namiesto salamy (kus udeneho kare je lepsie). Je to lacnejsie a maju v sebe menej konzervatov. S krajanim je sice robota...tak ale no.
Ceny su hore a pojdu este viac podla mna.
A este dodam ze ovocie a zeleninu kupovat sezonne. V zime naozaj nemusite mat paradajky, melon, jahody. Stacia zemiaky, korenova zelenina, kapusta, jablka, hrusky, lacne su mandarinky...
A v lete kupovat na trhu a zavarit, urobit dzem, sirup.
Ja si tiež robim každú nedeľu večer jedálniček na týždeň - dva dopredu, tak presne viem, čo idem variť a co mi treba! Do obchodu nechodím každý deň, keď chcem napríklad len pečivo, idem do obchodu co mame pri bytovke, tam je pečivo hneď z kraja 😂 vezmem chlieb, rožky a som pri pokladni 😉 varím väčšinou na dva dni, co sa da! Keď varim hustú polievku, nevarim druhé! Dvakrát do roka kupujem mäso od jedného pána, vtedy síce zacvakam 150€ aj viac, ale pol roka mäso nekupujem a takisto nevarim mäso stále!
Ja mam výhodu, že si na záhrade dopestujem zemiaky, zeleninu, v lete z ovocia robievam džemy, sirupy, pečene čaje, zavaram, z púpavy robievam med, takisto zbieram bylinky na čaj!
Všetko čo je doma sa počíta 😉
@felicitab prosím ta, napíš ten jedalny lístok na celý mesiac, vdakaaaaaa 👍👍👍
@ptmt1011 Fuuha to je vela podla mna. Jednoznacne by som chystala doma:
- nejaky "zaklad" k tomu ovocie a nieco skadke ak je dlhy den - bud keksik, alebo domaci pribinacik, kusok babovky, bublaniny, palacinky, lievance, pecene buchty
Ten zaklad:
- pecivo (striedat chliev, rozok, zemlu, biele, celozrnne) a rozne natierky (ale pises ze nezje) a k tomu vzdy ina zelenina
- pecivo a maslo, sunka / salama / tvrdy syr a zelenina
- domace slane muffiny, pizza rozky, bryndzovnik, svarkovy pagac...
- zapeceny toast, domaca pizza, plnena slana palacinka, plnena tortila, plneny lavas (druh chleba taka placka), quesadila
- vianocka s maslom, rozok s dzemom, medom...
- do misky salat - cestovinovy, zeleninovy, kuskusovy...
- jogurt, alebo jogurt s musli
Na pitie z domu - cista voda, caj, dzus riedeny s vodou, mlieko, kakao...
Ak tie veci pripravis doma a nebudes kazdy den kupovat v obchode, tak neexistuje aby si za 20 pracovnych dni dala 160€ len za desiate.
Nie si sama co si hlavu nad tymto trapi😔.
Mna skoro svihlo ked sme naposledy nakupovali. Kosik na pol plny a 200 € fuc a to zakladne potraviny .
My sme väčšia rodinka dvaja dospelaci sice manzel byva doma akurat vikend v tyzdni je v DE no varim aj pre neho nech nemusi kupovat tam.
A 5 deti.
U nas je vyhoda,ze fičia velmi na polievkach a kvaskovom pečive .Takze u nas sa vela naozaj veľa vypeka😁.
Inak miluju halusky,zemiakove babky,francuzske zemiaky fasirky robim tak,ze pridam na 2kg masa balik namocenych ovsenych vločiek.
@rebeca40 tak varit pre 7 ludi je uz o niecom inom no😊😊 pekna rodinka
@ptmt1011 @nafka0483 super inspiracia.
Mna napada susene ovocie (napr. banany su u nas favorit), oriesky, ryzove keksy (slane, alebo s cokoladou). Ja niekedy dam aj take maslove keksy s ovocim ked uz neviem co.
Zelenina: mam vzdy nacistenu mrkvu v chladnicke (tu my vzdy zje), uhorku. Olivy. Ale ja uz tiez niekedy neviem. 🙂
V sobotu večer robím jedálniček na ďalší týždeň... Vždy varím polievku a druhé jedlo a občas varím aj na dva dni..
Ja tiež jedalnicek a presne naplánovaný nákup raz za týždeň, míňať čo je v chladničke a spajzi aby sa nevyhodilo.
Ešte mám napísaný zoznam jedál ktoré viem uvarit :D a mame radi - aby som nehutala sto rokov čo varit.. no aj tak mám chut na niečo iné a nové a niekedy si neviem rady. Tiež by ma zaujimalo koľko € míňate mesačne, my sme si začali v sept zapisovať všetky výdavky na jedlo - aj kavicka, koláčik atd a práve tieto veci sa dajú obmedziť, veľa na nich človek môže minút’. Napadlo mi že urobím album kde by sme mohli všetky dávať na inšpiráciu týždenné jedálničky, pridáte sa? 🙂
@snezienkaaa82 Ahoj skúsim aspoň v bodoch, lebo celý by bol nadlho :D
1. Varím na dva dni (spravidla Ne+Pon, Ut+Str, Št+Pi), len v sobotu varievam jedlá, ktoré sú najlepšie čerstvé, napr. ryba.
2. Červené mäso máme len raz v týždni (teda na 2 dni), zvyčajne cez víkend. Takisto raz je úplne bezmäsité jedlo, raz niečo z hydiny a raz ryba.
3. Snažím sa aby jedlá obsahovali čo najviac zeleniny, častokrát máme pečenú zeleninu ako 1/2 prílohy.
4. Pri prílohách som zapojila asi najviac fantázie. Striedame rôzne variácie kaše (zemiaková, ale aj s batátmi, mrkvou či karfiolom), rôzne druhy pečenej zeleniny, ryžu, bulgur, kuskus, zemiaky.
5. Polievky máme buď ako hlavné jedlo (husté a sýte, napr. strukovinové) alebo ako večeru (napr. paradajková).
6. K hlavným jedlám sa snažím čo najviac pripravovať zeleninové šaláty.
7. Pôvodne som takto začala variť kvôli chudnutiu, ale chcela som, aby boli zmeny udržateľné aj do budúcna. A podarilo sa aj schudnúť, aj variť o niečo zdravšie 🙂
Ale pokúsim sa aspoň príklad na týždeň:
Ne+Po: chilli con carne s celozrnnými cestovinami
Ut+Str: karfiolové karbonátky s nivou pečené v rúre (ale dali by sa aj vysmažiť), zemiakovo-mrkvová kaša + šalát
Štr+Pi: morčacie plátky pečené s paprikami a paradajkami, bulgur + šalát
So: losos s medovo-citrónovou omáčkou a pečená zelenina (napr. zemiak, fenikel, kápia, cuketa)
@laila22 tak tak....veru druha sichta
i ked ja casto varim aj po praci...
Vcera som uplne rezignovala na stravu a urobila som na veceru "len" parky....asi o nejakej pol 6 ich deti jedli...a dcera sa neskor pyta, no mami a kedy bude "ozajstna" vecera??! u nas ked nie je varene, tak ako by ani nebolo, rovnako aj muz....tiez mal len párky a potom este durhú večeru a tretiu a potom ešte ovocie.....
poznám rodiny co ked majú teplý obed, večeru už majú lahkú, suchú, stiedmejšiu....u nas nie...
u nas neleti napríklad ani vianocka, babovka, palacinky...tak ku káve po riadnom obede áno...ale nie ako hlavné jedlo....
a čo varíš...daj nejaký svoj týždenný jedálny lístok...len tak ti poradíme čo čím nahradiť aby to bolo o niečo lacnejšie...