Ako ušetriť na varení a potravinách?

8. nov 2021

Zienky ako casto nakupujete potraviny,ake a kde v ktorych retazcoch? poradte ako kupit a navarit lacno,urcite mate nejake figle...zahradu nemame..
tie ceny v obchodoch za posledne mesiace nemam slov kazdy den 20-30 € v obchode padne 🤯🤬🙉🙈💣🤦‍♀️

deti95060810
8. nov 2021

a čo varíš...daj nejaký svoj týždenný jedálny lístok...len tak ti poradíme čo čím nahradiť aby to bolo o niečo lacnejšie...

janai1
8. nov 2021

Nenakupuj každý deň, navar na viac dní

fatima99
8. nov 2021

snazim sa urobit si nejaku tu predstavu, co budeme cez tyzden jest, co budem varit a od toho sa odrazit, snazim sa sledovat, kde sa co oplati kupit, kde ake su akcie a chodime do obchodu raz za tyzden. Keby som chodila kazdy den, tak jasne, ze by som tam tiez nechala neustale kopu penazi, ale takto sa tomu vyhnem.

felicitab
8. nov 2021

Spôsobov je viacero:
1. Nechodiť do obchodu každý deň - ja si vždy začiatkom mesiaca spracujem "jedálny lístok" na celý mesiac. Podľa neho si vždy napíšem nákupný zoznam a s týmto zoznamom chodíme do obchodu zhruba každých 7-10 dní (počas zimy ešte pomimo dokupujem zeleninu či ovocie).
2. Sledovať si akcie a pokiaľ máte možnosť uskladnenia, kupovať tovar vo výhodnej akcii vo väčšom množstve, napr. mäso.
3. A veľmi neobľúbený, ale účinný spôsob je nekupovať to, čo nepotrebujem. Teda nekupovať množstvo sladkostí, sladených nápojov, slaných pochutín, alkoholu či iných blbostí, ktoré sú aj tak zbytočne drahé a ich zloženie býva dosť zlé.

hederamonstera
8. nov 2021

-strukoviny kupujem zasadne susene a navarim toho viac a cast nabalickujem do mraziaku = ako keby si kupila konzervu, ktora je ale oproti tvojmu uvareniu a zmrazeniu ovela drahsia,
-pecivo sa da piect - zo zaciatku je to tazsie, kym si osvojis nejaky recept a pod, ale je to urcite lacnejsie,
-vzdy sa da navarit nieco, co je doma = minutie zbytkov (maso z kurata na nejake sote, rizoto, omacku do cestovin...a pod)
-planovat, planovat, planovat...
-nakupujem rovnake zakladne! potraviny cely cas = nekupujem polotovary (okrem bujonov, horcice a kecupu), malinovky, alkohol, cigarety a nekupujem ani tie tzv. lidl speciality podla ich aktualneho tyzdna, nikdy - radsej si kuknem recept a uvarim si to sama.
-mrazenie je moja spasa - maso v akcii kupim viac a nabalickujem a potom vytahujem - takze niekedy maso nekupujem velmi dlho (kupujem aj maso, ktore si sama doma pomeliem)
-a este raz - planovat, planovat, planovat...

Ja ked si prezeram letaky a vidim ake blbosti sa predavaju....ja z toho vyberiem mozno do 10poloziek a to su zakladne plnohodnotne potraviny.

nafka0483
8. nov 2021

- nenakupovat kazdy den
- kupovat zakladne potraviny, cize ziadne polotovary, cipsy, chrumky, sladkosti, alkohol, cigarety ani sladke sytene vody a ano termixy, pribinaciky, vyzivky, kapsicky...
- nahradzat to doma robenymi vecami - cista voda, caj, pripadne ovocny sirup, upiect slane tycinky, babovku, bublaninu - radsej kuo formicky napr na brumikov ako kupovat z obchodu s hnusnym zlozenim s drahe, vymixovat tvaroh, smotanu, kakao trochu cukru a mas termix, obmienaj ovocie a mas rozne prichute, jogurt kup vacsie balenie cisty biely a doma si pridas dzem podla toho aku chut chces...
- planovat si jedalnicek a striedat drahsie a lacnejse jedla, masove a bezmasite a aj mnozstva aby sa nevyhadzovalo
- vhodne kombinovat polievku a druhe jedlo, napr k husten syten fazulovej polievke stacia buchty na pare, palacinky a pod.
- vzdy varit aj polievku
- varit na 2 dni
- mozno byt striedmejsi - na ranajky k pecivu nemusi byt aj sunka aj syr aj vajicka aj paradajka aj uhorka aj paprika - podel to, jeden den syr a paradajka, dalsi salama a paprika...

domiklik
8. nov 2021

@hederamonstera koľko cca minies za mesiac na stravu?? Čisto zo zvedavosti 🙂

hederamonstera
8. nov 2021

@domiklik juj uz som to velmi dlho neratala, takze by som klamala :/ ale 100% viac ako 300eur urcite nie (sme zatial len 2). Ale musim to zratat (moj drahy si potrpi na udeninach od jedneho maleho masiara, a to tam raz za 1-2mesiace necha cca 60eur), ale bez toho podla mna tych 200eur by sme aj dali. Musim si to znovu zratat☺️

janetinka27
8. nov 2021

netreba mat velke oci a pozor na blbosti v akcii. treba si aj pamatat ceny, takze ked vidim, ze toto byva lacnejsie a prave to nepotrebujem, tak to kupim az v akcii. kupujeme v tescu a konecne teraz zasielaju zlavove personalizovane kupony presne na tie potraviny, ktore zvykneme kupovat. ale nekupujeme tam vsetko - ked viem, ze to stoji inde menej, tak to kupim inde. vyhodou je, ked ma clovek viac obchodov blizko a moze si vyberat. jedlo nevyhadzujeme, vzdy sa to da nejako pokombinovat a vznikne nieco, co sa da zjest. vyzivy robim doma na mraky, zavaram ovocie, zeleninu.
ano a presne, do obchodu napriklad len v sobotu a potom cez tyzden uz len chlieb a vajcia. lebo potom kupujem blbosti. nekupujeme sladkosti, sladke vody, mineralky a ziadne hotove jedla, kolace, zmrzliny, dezerty, alkohol atd. nestravujeme sa v restauraciach.
salamy, parky, slaniny, sunky kupujeme iba vynimocne (zdravotne obmedzenia). maso kupujeme obycajne s rodicmi, ze kupime polku prasiatka alebo hovadzie stehno a to nabalickujeme a zamrazime. zemiaky, zeleninu, slovenske ovocie, kraliky, zabijackoviny mame od svokrovcov, su dolniaci. ale aj tak miname strasne vela na stravu, nechapem. ale keby sme sa nesnazili setrit, tak prezereme asi cele vyplaty 🙈 sme dvaja

mamina0078
8. nov 2021

Nekupovať každý deň len pečivo ak treba a veľký nákup robiť raz za týždeň-2 po tom ako spíšeš jedálniček, čo budeš variť a nekupovať zbytočné hlúposti ako sú nezdravé jedlá, ktoré nevyhnutne nepotrebuješ.

ajko2011
8. nov 2021

Tým, že môj syn má histamínovú intoleranciu a nemôže jesť všetko míňame veľa na potraviny. Radšej ani nepočítam koľko, ale tiež som každý deň v obchode, max.každé 2.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
number19
8. nov 2021

Dobre rady su tu.
Ja by som uz len dodala: zakomponuj do jedalnicka viacej strukovin (fazula, sosovica, cicer). Je to zdrave a lacne a naplni. Polievky, privarky.
Snacky/desiaty: napiect pagace, babovky/kolace (dobre aj na desiaty). Ja ked mam cas tak upeciem chlieb (a za cca 70centov mam chlieb na 4-5 dni a hlavne viem co v nom je).
Nekupovat dzusy a mineralky. Ak, tak pripravit caje s medom, navarit cely cajovnik.
Nesetrila by som napr. na zelenine a ovoci. Na mase a masovych polotvaroch ano.
Inac kupuj cely hranol syra (namiesto platkov) a tak isto namiesto salamy (kus udeneho kare je lepsie). Je to lacnejsie a maju v sebe menej konzervatov. S krajanim je sice robota...tak ale no.
Ceny su hore a pojdu este viac podla mna.

nafka0483
8. nov 2021

A este dodam ze ovocie a zeleninu kupovat sezonne. V zime naozaj nemusite mat paradajky, melon, jahody. Stacia zemiaky, korenova zelenina, kapusta, jablka, hrusky, lacne su mandarinky...
A v lete kupovat na trhu a zavarit, urobit dzem, sirup.

nafka0483
8. nov 2021

@ptmt1011 Pre 2 deti, jedno v skolke, jedno v skole ta stoji desiata 8€ na den?? Co zvyknu desiatovat?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenka2710
8. nov 2021

Ja si tiež robim každú nedeľu večer jedálniček na týždeň - dva dopredu, tak presne viem, čo idem variť a co mi treba! Do obchodu nechodím každý deň, keď chcem napríklad len pečivo, idem do obchodu co mame pri bytovke, tam je pečivo hneď z kraja 😂 vezmem chlieb, rožky a som pri pokladni 😉 varím väčšinou na dva dni, co sa da! Keď varim hustú polievku, nevarim druhé! Dvakrát do roka kupujem mäso od jedného pána, vtedy síce zacvakam 150€ aj viac, ale pol roka mäso nekupujem a takisto nevarim mäso stále!
Ja mam výhodu, že si na záhrade dopestujem zemiaky, zeleninu, v lete z ovocia robievam džemy, sirupy, pečene čaje, zavaram, z púpavy robievam med, takisto zbieram bylinky na čaj!
Všetko čo je doma sa počíta 😉

snezienkaaa82
8. nov 2021

@felicitab prosím ta, napíš ten jedalny lístok na celý mesiac, vdakaaaaaa 👍👍👍

nafka0483
8. nov 2021

@ptmt1011 Fuuha to je vela podla mna. Jednoznacne by som chystala doma:
- nejaky "zaklad" k tomu ovocie a nieco skadke ak je dlhy den - bud keksik, alebo domaci pribinacik, kusok babovky, bublaniny, palacinky, lievance, pecene buchty
Ten zaklad:
- pecivo (striedat chliev, rozok, zemlu, biele, celozrnne) a rozne natierky (ale pises ze nezje) a k tomu vzdy ina zelenina
- pecivo a maslo, sunka / salama / tvrdy syr a zelenina
- domace slane muffiny, pizza rozky, bryndzovnik, svarkovy pagac...
- zapeceny toast, domaca pizza, plnena slana palacinka, plnena tortila, plneny lavas (druh chleba taka placka), quesadila
- vianocka s maslom, rozok s dzemom, medom...
- do misky salat - cestovinovy, zeleninovy, kuskusovy...
- jogurt, alebo jogurt s musli

Na pitie z domu - cista voda, caj, dzus riedeny s vodou, mlieko, kakao...

Ak tie veci pripravis doma a nebudes kazdy den kupovat v obchode, tak neexistuje aby si za 20 pracovnych dni dala 160€ len za desiate.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rebeca40
8. nov 2021

Nie si sama co si hlavu nad tymto trapi😔.
Mna skoro svihlo ked sme naposledy nakupovali. Kosik na pol plny a 200 € fuc a to zakladne potraviny .
My sme väčšia rodinka dvaja dospelaci sice manzel byva doma akurat vikend v tyzdni je v DE no varim aj pre neho nech nemusi kupovat tam.
A 5 deti.
U nas je vyhoda,ze fičia velmi na polievkach a kvaskovom pečive .Takze u nas sa vela naozaj veľa vypeka😁.
Inak miluju halusky,zemiakove babky,francuzske zemiaky fasirky robim tak,ze pridam na 2kg masa balik namocenych ovsenych vločiek.

hederamonstera
8. nov 2021

@rebeca40 tak varit pre 7 ludi je uz o niecom inom no😊😊 pekna rodinka

number19
8. nov 2021

@ptmt1011 @nafka0483 super inspiracia.
Mna napada susene ovocie (napr. banany su u nas favorit), oriesky, ryzove keksy (slane, alebo s cokoladou). Ja niekedy dam aj take maslove keksy s ovocim ked uz neviem co.
Zelenina: mam vzdy nacistenu mrkvu v chladnicke (tu my vzdy zje), uhorku. Olivy. Ale ja uz tiez niekedy neviem. 🙂

nafka0483
8. nov 2021

@ptmt1011 Som rada ze som inspirovala 🙂

casavina
8. nov 2021

V sobotu večer robím jedálniček na ďalší týždeň... Vždy varím polievku a druhé jedlo a občas varím aj na dva dni..

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monikased
8. nov 2021

Ja tiež jedalnicek a presne naplánovaný nákup raz za týždeň, míňať čo je v chladničke a spajzi aby sa nevyhodilo.
Ešte mám napísaný zoznam jedál ktoré viem uvarit :D a mame radi - aby som nehutala sto rokov čo varit.. no aj tak mám chut na niečo iné a nové a niekedy si neviem rady. Tiež by ma zaujimalo koľko € míňate mesačne, my sme si začali v sept zapisovať všetky výdavky na jedlo - aj kavicka, koláčik atd a práve tieto veci sa dajú obmedziť, veľa na nich človek môže minút’. Napadlo mi že urobím album kde by sme mohli všetky dávať na inšpiráciu týždenné jedálničky, pridáte sa? 🙂

felicitab
9. nov 2021

@snezienkaaa82 Ahoj skúsim aspoň v bodoch, lebo celý by bol nadlho :D
1. Varím na dva dni (spravidla Ne+Pon, Ut+Str, Št+Pi), len v sobotu varievam jedlá, ktoré sú najlepšie čerstvé, napr. ryba.
2. Červené mäso máme len raz v týždni (teda na 2 dni), zvyčajne cez víkend. Takisto raz je úplne bezmäsité jedlo, raz niečo z hydiny a raz ryba.
3. Snažím sa aby jedlá obsahovali čo najviac zeleniny, častokrát máme pečenú zeleninu ako 1/2 prílohy.
4. Pri prílohách som zapojila asi najviac fantázie. Striedame rôzne variácie kaše (zemiaková, ale aj s batátmi, mrkvou či karfiolom), rôzne druhy pečenej zeleniny, ryžu, bulgur, kuskus, zemiaky.
5. Polievky máme buď ako hlavné jedlo (husté a sýte, napr. strukovinové) alebo ako večeru (napr. paradajková).
6. K hlavným jedlám sa snažím čo najviac pripravovať zeleninové šaláty.
7. Pôvodne som takto začala variť kvôli chudnutiu, ale chcela som, aby boli zmeny udržateľné aj do budúcna. A podarilo sa aj schudnúť, aj variť o niečo zdravšie 🙂

Ale pokúsim sa aspoň príklad na týždeň:
Ne+Po: chilli con carne s celozrnnými cestovinami
Ut+Str: karfiolové karbonátky s nivou pečené v rúre (ale dali by sa aj vysmažiť), zemiakovo-mrkvová kaša + šalát
Štr+Pi: morčacie plátky pečené s paprikami a paradajkami, bulgur + šalát
So: losos s medovo-citrónovou omáčkou a pečená zelenina (napr. zemiak, fenikel, kápia, cuketa)

laila22
9. nov 2021

@nafka0483 kde beriete na to všetko čas, každodenné vypekanie, vyrábanie jogurtov a neviem čo všetko? Keď prídem z práce a mám toto všetko absolvovať, tak to je druhá sichta.. Nám problém upiecť koláč, ale nie každý daň napr..

ejbyk
9. nov 2021

@laila22 tak tak....veru druha sichta
i ked ja casto varim aj po praci...
Vcera som uplne rezignovala na stravu a urobila som na veceru "len" parky....asi o nejakej pol 6 ich deti jedli...a dcera sa neskor pyta, no mami a kedy bude "ozajstna" vecera??! u nas ked nie je varene, tak ako by ani nebolo, rovnako aj muz....tiez mal len párky a potom este durhú večeru a tretiu a potom ešte ovocie.....
poznám rodiny co ked majú teplý obed, večeru už majú lahkú, suchú, stiedmejšiu....u nas nie...
u nas neleti napríklad ani vianocka, babovka, palacinky...tak ku káve po riadnom obede áno...ale nie ako hlavné jedlo....