Ako ušetriť?

zuzanka66
8. okt 2020

Ahojte . Ja nechápem . Vždy miniem toľko peňazí,kdekoľvek idem . Myslím to teda tak že idem so synom napríklad do lekára (do mesta) a vždy sa doma obáčim že začo som ja v meste toľko peňazí nechala ( zájdeme na denne menu,kúpiť vodičku,kúpime sladkosť ..zájdem do pepca,do tigru., nechodím na kávičku)láka má kupovať oblecenie malému ale ani to zas nerobím až nejak veľa (už prevažne len keď potrebuje a v sekacoch ale poteším sa aj h&mkom občas )
Akoze chápem je to moja vina ale prečo som taká márnotratnica keď dostávam rodicak 380 e ?
Vždy si hovorím nebudem toľko míňať ale vždy sa tie peniažky rozkotúľaju . Nekupujem ani značkové veci alebo takto . Ale vždy má láka kúpiť aj malému nejakú hračku a tak . Prečo? Veď sa s nimi ani poriadne nehrá!!!!Je to nejaka psychická porucha utrácania peňazí ?! Bože pomoc som ale riadna diagnoza 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
Akoze ako dokáže niekto niekam ist a nič neminúť ?
Môžem si ja aj rohlik namasteny doniesť zo sebou aj tak chcem ist do tej restiky. Potrebujem asi pár prepleskov.🙏
Prosím o radu matiek podobnych mne alebo už vyliečených z tejto marnotratnej závislosti 😅😅

sasa1310
8. okt 2020

@zuzanka66 kde ušetriť? Nekupovať haraburdy typu tiger alebo pepco. Navar doma, namiesto menučka, namiesto vodičky uvar doma čajík a sladkosti vám netreba.
Nechápem, že nevieš, kde ušetriť.

matkahelka
8. okt 2020

@zuzanka66 v reale ti tie peniaze chybaju na nieco ine- dolezite? ci len mas vycitky, ze vela minas? lebo ak minies len 380€ rodicak, tak ta upokojim, vobec to nie je vela, ja tolko miniem za tyzden a vobec sa nepozastavujem nad tym, ze je to vela. chodievame aj do kvalitnych restik, aj do cukrarne, aj na vylety, aj kupujeme veci, ktore nie su nevyhnutne pre zivot. ale teda mame prijem adekvatny nasmu minaniu. ak vsak ty minas na ukor dolezitych veci, na ktore ti peniaze potom nezostanu, tak urcite zrusit pepco aj restiky.

0silvia0
8. okt 2020

@zuzanka66 tak si musíš rozhodnúť, či si užiješ chvíľku s dieťaťom v meste a čo-to si dožičíte, alebo budeš striktne šetriť. Tie hračky radšej zruš, deťom netreba furt hračky, stačí na sviatok. Oblečenie kupuj vtedy, keď potrebuješ, nie len tak. Niečo okresaj, reštiku si nechaj a máš polovicu ušetrené.

komir63
8. okt 2020

@zuzanka66 Zober si so sebou 20 eur a už doma sa zatni, že nekúpiš nič, ale naozaj nič! A na prechádzku choď do lesoparku a nie do supermarketu.

marygk
8. okt 2020

Napísať si doma zoznam, čo je treba kúpiť v ktorom obchode. A podľa toho zoznamu sa aj riadiť. Denné menu, vynechať a uvariť deň dopredu a obedovať doma. Niečo na zahryznutie zabaliť doma. Aj vodička sa dá zabaliť z domu. Sladkosti kupovať vo veľkom a keď sa niekam ide hodiť do tašky. Nová hračka v bežný deň, to je naozaj zbytočné. Nato sú, narodeniny, meniny, deň detí, Mikuláš, Vianoce...

marca12
8. okt 2020

@zuzanka66 a to chodis kazdy den? Asi nie,tak preco si raz za cas nedopriat? Ale uz ked chces setrit,povedz si,ze napr.oblecenie kupis len jednu,max.dve veci,ak teda nepotrebuje a je to len z rozmaru.

sense
8. okt 2020

Kde ušetriť? Nenos zo sebou peniaze ani kartu resp len minimum... Vodičku môžeš nosiť zo sebou, sladkosť tiež alebo nemusí byť sladkosť zakaždým...
A Š dieťaťom ba prechádzky na ihrisko, do lesa,ku rieke, do parku a nie do na k p. Centra

hettinka
8. okt 2020

@zuzanka66 neber si kartu, ale len istý obnos v hotovosti a minieš menej. Take obchody, ako pepco, zďaleka obchádzaj. Vždy sa čudujem, čo tam vedia ľudia kupovať... take smejdy.

sasa1310
8. okt 2020

@komir63 sa smejem. Ja by som mohla mať aj pár stovák v peňaženke a ísť do tiger alebo pepco, tak idem s plnou peňaženkou domov. Nechápem, čo tam ľudia toľko kupujú 😀

nickpick
8. okt 2020

@zuzanka66 daj si limit na tyzden, trebars 20 eur, pripadne chod do mesta na nakupy len raz za tyzden, potes sa drobnostou, jedlo ci pitie si vezmite z domu, daj si ciel kolko chces mesacne usetrit a tie peniaze daj bokom pripadne preved na setriaci ucet, operuj len s tyzdennym limitom, obchody typu Pepco atd. by som obchadzala oblukom, produkuju nekvalitne jednorazove oblecenie a nezmysly, ktore doma zapadaju prachom...

0silvia0
8. okt 2020

@nickpick ake nezmysly? Ved tu je kazda letna/jesenna/zimna pepco dekoracia zvecnena na fotkach v statusoch na vecne veky🤣

nely1704
8. okt 2020

No presne, najhoršie su tie lacné obchody s haraburdami, tam človek najviac minie keďže si povie ,,šak to len 2 eura, šak to len euro....".a pritom sa to nazbiera

zuzanka66
autor
8. okt 2020

Ďakujem ženy za každú radu,musím sa nejak obáčiť ..lebo sa mi to proste nepáči,že len tak púšťam svoje peniažky na hlúposti .. a jedlo(veď predsa chudnem 😅) celkovo má potom trápia akési výčitky typu : ,,Bože, prečo takto miniam,mojej babke by sa to v živote nestalo “ ....

stary_ujco
8. okt 2020

@matkahelka 400 eur týždenne na radovánky? To mi vyjde pomaly 60 na deň. Máš v tom uz zaratany aj benzin, bežné nákupy jedla a tak?
K základnej otázke z diskusie nie je nutná odpoveď, autorka sama vie ako ušetriť. Ale ona proste ide a dopraje si. Raz hojno, druhý raz nič. Ale za tých 5 minút falošnej radosti to zaručene stalo...

0silvia0
8. okt 2020

@zuzanka66 este preloz slovo obáčiť🤔

majkeel
8. okt 2020

Zrus restauracie ako prve.
"Vyrobna" cena jedla v restike je, ako ked uvaris doma. Priklad 1,5 eur. Ale za sluzbu - prostredie restiky, kuchara a casnika platis 4-8 eur (podla toho ci oobedne menu alebo vecera). A to ani nevies, ci to jedlo nie je z mrazaka, robene na starom oleji, po zaruke, stare,... Doma aspon vies, z coho varis,..
Cize restauracia je na to, ze mas gastrace, nemas cas a iba odskocis z prace, alebo raz za cas, ako slavnostnu prilezitost.
Si doma, nudis sa, rodicak pride "zdarma", bez nutnosti chodit do prace a cloveka laka volny cas behat po obchodoch. Ked si v praci, jednak nemas cas behat po meste a jednak si rozmyslis, ci oplieskas len tak za par dni tazko zarobenu vyplatu a budes "susit" do konca mesiaca.

bubbinaa
8. okt 2020

Staci nechodit zbytocne po obchodoch, do restiky len ozaj sem tam, my chodime tak raz do mesiaca, aj to niekedy nevyjde. Ono niekedy ozaj malo staci a idem to.

zuzanka66
autor
8. okt 2020

@0silvia0 spamätať 😅

greenfrog
8. okt 2020

mne sa toto stavalo, ked som kupovala potraviny v lidli..vzdy som okrem potravin kupila aj nejake saty, oblecko pre deti, alebo inu nepotrebnu vec..odkedy som tam prestala chodit, vela som usetrila..ako radia vyssie, ked nechces minat, neber si so sebou peniaze, resp. len minimum najnutnejsie..potom aj keby ta lakalo, neminies..kedysi som vela kupovala, len tak presla obchodmi a nieco si kupila..aj v pepcu, aj oblecenie, pre deti hracky, ale napriklad aj nakupy na Aliexprese..nakupy za "1€" su najzradnejsie..tak rychlo sa to napocita, nebudes vediet ako..teraz idem do obchodu a aj si nieco zoberem do kosika a nakoniec vratim..vzdy sa spytam, ci naozaj treba desiate tricko alebo 15te ponozky..aj ked su krasne..zistila som, ze si zahlcujem byt..ked kupujem vela oblecenia, vkuse musim prat, potom zehlit, nemam cas na ine veci..pokial to nie je uplne nevyhnutne, jednoducho to nekupim..casom sa z toho stane zvyk a uz to nie je vobec tazke, si nekupit..odolat..skus si mesiac odkladat vsetky blocky a potom spravit tabulku, ze za co si utratila peniaze..ja som kedysi za sladkosti minula aj 200!!! eur..ironia je, ze sa vacsinou ani nezjedli..takze zaklad je nekupovat, co naozaj netreba. A restiku?..stanov si, ze 2x do mesiaca a viac nie. Za dve menu v restike navaris pre 2-3 osoby na 2 dni..a treba si peniaze aj odkladat..najlepsie hned na zaciatku, nie az na konci, ked ti zostane..aj 20e mesacne je viac, ako nic.

oli18
8. okt 2020

@komir63 Ak si zoberie 5x za týždeň 20 e a minie ich, to jej ten rodičák ozaj nestačí. Nech si zoberie 5e.

hettinka
8. okt 2020

@zuzanka66 ja mám limit 50€ na “sprostosti” pre seba mesačne, ale zarábam a je to tak 5% príjmu. Takze ak si na rodicaku, mala by si takto minut max 20€ Na stravu - menu v restike, miniem iba to, čo mám na gastrokarte. Ty takýto zdroj nemáš, takze chodenie po restikach by som vypustila. A teraz do reštaurácií nechodím, kvôli korone, je to veľmi rizikové. Navarím doma za tu sumu, čo dám za menu pre všetkých.

vv88
8. okt 2020

@zuzanka66 Ja Ti neporadim, lebo som tiez marnotratnica, ale velmi milo si sa opisala 🙂

0silvia0
8. okt 2020

@zuzanka66 aha dakujem a z akeho regionu je toto slovo?

janeninka
8. okt 2020

@zuzanka66 zvedom si ako privela hrackami dietatu skodis, nakupovanim somarin skodis planete.. a zvedom si to do coho chces investovat - nova prakticka kuchyna, dovolenka pri mori, nejaky kurz? A drzat sa toho. Mne pomaha nesilit to ze nemozem ale prestavit si to v hlave na nechcem - skodit planete, rozhadzovat a pod.

zuzanka66
autor
8. okt 2020

@0silvia0 požívame to vo VT (mám to slovo ,,po babke”) 😄

matkahelka
8. okt 2020

@0silvia0 je to archaizmus 😉

romanovic
9. okt 2020