Ako uchrániť majetok v prípade smrti?

5. júl 2021

Som rozvedená. Pracovala som dosť tvrdo aby som si našetrili nejaké peniaze, kúpila nehnuteľnost. Moja otázka je, ako to ochrániť v prípade mojej smrti, aby peniaze dostali deti? Automaticky deti pôjdu k otcovi a on ako zákonný zástupca bude mať právo nakladať z ich peniazmi (dedičstvom po mne). Sú ešte mali takže do 18 majú ďaleko.

Je dajaka možnosť? Žeby tie peniaze+majetok mala v správe moja sestra?

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
5. júl 2021

otec detí je tvoj manžel, alebo už ex mm?
Ak manžel tak automatiky dedí tvoj majetok ako aj deti
Ak už ex tak dedia len deti a on bude ich majetok spravovať do ich plnoletosti...

martul
5. júl 2021

@deti95060810 veď je rozvedená, tak už asi exmanžel

autor
5. júl 2021

@bambulienka25 už som pár krát písala ale odpoveď nedostala

@deti95060810 ex. Nechcem aby bol porucnikom. Vtedy môže s tými peniazmi robiť čo chce

ivkazba
5. júl 2021

Nemôže si ako poručník robiť čo chce. Na každé nakladanie s majetkom potrebuje súhlas súdu a ten ho dá iba vtedy, ak je to výhodné pre dieťa.

ivkazba
5. júl 2021

Píšeš inak, že v skupine Právne poradenstvo si sa pýtala viac krát bez odpovede. Ako moderátor si nepamätám v nedávnej dobe takúto otázku.

autor
5. júl 2021

@ivkazba inú otázku. Nie konkrétne toto

autor
5. júl 2021

@ivkazba no neviem. Či to tak celkom je

autor
5. júl 2021

@ivkazba možno dom a väčšia nehnuteľnosť. Peniaze môže stále použiť napr.na kúpu niečoho pre deti (načo si zoženie papier AV skutočnosti budú peniaze inde)

ivkazba
5. júl 2021

Tak polož otázku v skupine Právne poradenstvo, snáď na odpoveď právnika nepovieš "neviem či to tak je".

deti95060810
5. júl 2021

to nie je pravda, musí mať od súdu povolenie na predaj majetku... nie je to také jednoduché...

autor
5. júl 2021

@deti95060810 veď vravím, že majetok - súhlas súdu. Ale ostatné?

autor
5. júl 2021

@ivkazba neviem čo sa urážas. Snáď mám právo položiť otázku kde chcem. O právnom poradenstve viem

autor
5. júl 2021

@liljana ďakujem, pozriem

luccija
5. júl 2021

Poručník to bude spravovať a väčšie výdavky odobrovať súd, ale lepšie poradia fundovani

autor
5. júl 2021

@luccija díky. Už skočím za mojím právnikom a dotiahnem to s ním.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
5. júl 2021

rodic s dedicstvom deti nemoze narabat ako sa mu zachce. moj otec mal pracovny uraz, na nasledky ktoreho v nemocnici zomrel. ja aj moja matka sme dostali od firmy, kde otec pracoval odskodne. ja 3-nasobok matkinej sumy odskodneho. matka s "mojimi" peniazmi nemohla robit nic, aj ked mala ambicie "investovat", sud jej vsetko zamietol a peniaze "pockali", kym som dovrsila plnoletost.

marseillefan
5. júl 2021

My sme chceli deťom darovať podiel v nehnuteľnosti a musel to schváliť súd, takže prípadný predaj nehnuteľnosti určite súd nepovolí... súd prihliada na záujmy detí a všetky tieto operácie musí schváliť.
Ešte doplním, že si absolútne neviem predstaviť, že by poručníkom detí bola tvoja sestra, ak ich otec ešte žije. Poručník sa určuje len vtedy, keď obidvaja rodičia zomrú.

katpox
5. júl 2021

No mne umrela mamina mlada, sestra mala 16,ja 19,jej cast sa na deditskom rozdelila na 3 casti, tatovi, mne a sestre.

autor
5. júl 2021

@bambulienka25 budem. Len za každú konzultáciu si účtuje peniaze. Takže chcem si urobiť prehľad, aké sú moje možnosti

rikarika
5. júl 2021

Dedit budu len tvoje deti. Exmanzel ich moze zastupovat v dedicskom konani, ale z majetku nebude mat nic a aj to len v pripade ze deti budu este neplnolete. On bude mat funkciu len u notara ze uzna ze dedicstvo je pre ne vyhodne prijat, t .j ze dedia majetok a nie dlhy a exekucie. Kazde dieta musi mat vlastneho, teda ak mas deti viac, exmanzel moze zastupovat len jedno, druhe musi mat ineho