Ako to máte s financiami?

22. aug 2021

Baby ja viem, že je to asi drzá otázka, ale ako to máte s peniazmi? Ja som už frustrovaná z toho, že kedykoľvek s priateľom niečo našetríme, vždy do toho príde niečo, čo nám tie peniaze vezme. Napríklad sa pokazí práčka alebo chladnička, pokazí sa auto, príde poistka na auto, STK, zubár.... a milión ďalších vecí. Museli sme kúpiť novú matrac čo nie je lacná záležitosť. Bývame zatiaľ v prenájme a majiteľka sa rozhodla byt predať, takže zase potrebujeme väčšiu časť peňazí na nájom a depozit. Potraviny sú kapitola sama o sebe, nemôžem uveriť koľko za ne mesačne dáme a to nekupujeme blbosti.
Máme to takto len my alebo to tiež poznáte? Robíme niečo zle? Mňa už z toho chytá depka.

nely1704
22. aug 2021

Na Slovensku je to realita. Z priemerných platov sa tu žije hrozne ťažko ..ale hlavne, že tu máme lotériu 👏

slniecko66
22. aug 2021

@nely1704 To naozaj je potrebné všade spomínať lotériu? 😒

marpel
22. aug 2021

Hlavne začiatky sú ťažké. Kým si našetrite dostatočnú rezervu, tak to chvíľu potrvá. Dôležité je ale stále čosi odložiť. A kým máte možnosť, nemáte deti a pod. Môžte sa trochu hecnut a rok-dva ťahať prácu a brigádu. Je to síce náročné na čas ale pomôže Vám to urobiť si trosku väčšiu rezervu. Poprípade vycestovať do zahraničia.

simonah73
22. aug 2021

ja od zaciatku manzelstva si spisujem financie, na zaciatku to bolo na papier, vsetko pekne pod seba, hypo, energie, poistky, mobil a ostatne pravidelne mesacne platby okrem nakupov, scitat, potom prijmy a teda obcas mi z vysledku aj slzy vyrazili, ked vyslo velmi nizke cislo alebo s minusom. muz riesil aj nadcasy, nastastie sa to zlepsilo, muz zacal robit s otcom mojim, takze uz mame aj nieco odlozene, ale teda zaciatky boli fakt ze tazke, len my sme mali tu vyhodu, ze nam schvalili uver a mohli sme si kupit byt, takze aspon sme platili vlastne a nie len cudzi najom.

diewcatqoo
22. aug 2021

No poistka a STK su veci, ktore sa predsa platia pravidelne, u nich vies, kedy asi to budes musiet riesit, tak by si sa mala vediet na to pripravit. Inak teda snazim sa mat dostatocnu rezervu, aby som vedela bez problemov pokryt neocakavane vydavky.
A ano, za potraviny minam tiez majland. Akurat vcera som sa nad tym pozastavila, ze poloprazdny kosik a 50 eur 😳

juanitalies
22. aug 2021

No ideálne je keď na nečakané výdavky máte nejaký fond / rezervu. Tá by mala byť cca 3 -6 platov (aj v prípade ak prídete o prácu) neviem kolko zarábate, v niektorých prípadoch je to ozaj tažké. Skúste si napísať kolko na čo mínate aspon po dobu 2 mesiace. Ak sa z toho nebude dať ušetriť ani 100eur mesačne, začala by som riešiť zmenu zamestnania.

simonah73
22. aug 2021

@diewcatqoo no ved toto, ja tiez naposledy v kauflande 90e a to nebol ani uplne plny kosik, aj ked kupovala som telacie platky zo stehna, tak to bolo do 15e. ale dnes uz mi to nerobi problem zaplatit ten ucet.

juanitalies
22. aug 2021

@diewcatqoo potraviny su mega drahe, hlavne ak sa človek snaži žiť zdravo

autor
22. aug 2021

My rezervu máme, ale nízku lebo vždy do toho niečo príde, ale vďakabohu sme si nikdy nemuseli brať pôžičku, tak zle sme na tom nikdy neboli. Len bohužiaľ keď už sa teším, že aha koľko máme odložené, tak príde nejaká vec čo sa pokazí, čo treba kúpiť...

sapetka
22. aug 2021

Nejaky cas to potrva kym si nasetrite, predpokladam ze asi nesetrite dlho kedze vas dokaze polozit vydavok na matrac, chladnicku alebo pracku.. hlavne netreba zufat a pekne dalej odkladat

autor
22. aug 2021

@sapetka Nás to nepoloží, ale napríklad teraz musíme zaplatiť depozit a dva nájmy dopredu, to je veľká čiastka. Stále budeme mať úspory, ale už nie toľko. A to ma štve, že úspory sa stenčujú. Potom to o nejaký čas síce došetríme, ale zase niečo príde do toho..

sissy27
22. aug 2021

Poistka na auto a stk vás nemá prečo prekvapiť - to sú výdavky o ktorých vieš niekoľko mesiacov až dva roky vopred. Potraviny - treba si spraviť “jedálniček” aspoň orientačný a držať sa ho.
Práčka, chladnička sa vám ako často kazia a koľko do toho investujete, že vás to hneď “položí” ? Nebolo by lepšie investovať do kvalitnejších spotrebičov, kľudne aj na splátky? Do roka splatené a dalších 10-15 rokov môžu bez problémov slúžiť.

ivkasolteska
22. aug 2021

Je tu skupinka Ako sa da usetrit,precitaj si tam nejake tipy

autor
22. aug 2021

@sissy27 Skôr ide o to, že z platu si nemôžeme odložiť toľko, koľko by sme chceli, preto šetríme dlho, teda nenašetríme moc a potom príde niečo väčšie a len čumím.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sapetka
22. aug 2021

O tom je zivot.. mozes byt rada ze to mas z coho zaplatit.

autor
22. aug 2021

@sapetka To máš pravdu. Môžem byť rada, že si nemusím požičiavať.

mey8
22. aug 2021

My to máme aj po rokoch na papieri: nájom, elektrika (tú ku príkladu platíme každé 4 mesiace(príde šek) ale šetríme každý mesiac po 100vke, zvyšok čo po šeku ostane ide do drobnosti, alebo pokladničky), strava (tu pravidelne minieme o 100 viac ako máme vyčlenenú😂🤦‍♀️), cesta, zdravotky, poistka na autá (ročne to robi cca. 1000, takze 100 mesačne, a tie 200vzdy nejak vyuzijeme a vzdy potešia vacsinou na Vianocne dary) potom voláme to-železná zásoba (to používame na spomínané veci-keď sa niečo pokazí...) na drobnosti pre muža a mňa. (každý mesiac vyčlenená suma- využívaná na kaderníka, oblečenie, kryt na mobil... Proste každý podľa potreby) no a zvyšok čo ostane ide na šetrenie na dom... Pokiaľ nemáme peniaze nazvyš nejdeme do reštiky, kina, či iné podujatia, lebo nie je z čoho, ale tieto položky si podelíme hneď ako príde výplata (máme obálkový systém) a pokiaľ máme v ceste 100vku a do výplaty 2 týždne tak sa už nejazdí kde kade, a tak isto v strave... Fungujeme takto už 7rokov (?)

miskakyska
22. aug 2021

@nely1704 to je len taká povera,že Slovensko je chudobné...same drahé vily na kľúč,drevodomy,luxusné fára...5x ročne dovolenka pri mori....kde je chudoba? na Slovensku? 😀 aaaale kdeže..chudoba vyzerá ináč

poopsie
22. aug 2021

@miskakyska ja takých ľudí nepoznám.. Píšeš o sebe?

mey8
22. aug 2021

@poopsie
@miskakyska ani ja takých osobne nepoznám... 😂😂 Asi mam nesprávnych známych a pohybujem sa v reálnejších slovenských kruhoch.. 😂🤷‍♀️

mirage
22. aug 2021

@miskakyska o kom pises? Blbost.

miskakyska
22. aug 2021

@poopsie bodaj by 😀 😀
@mirage o "chudobe " na Sk

miskakyska
22. aug 2021

@mey8 áno,áno..pohybovala som sa...ako zamestnankyňa v 5* hoteli kde sa zgrupovali takýto "chudobnejší" 😀 ...moj žalúdok to nezvládal...

autor
22. aug 2021

@miskakyska Ale podľa toho nemôžeš súdiť celé Slovensko 😃

mey8
22. aug 2021

@miskakyska v,, chudobe'' to vyzerá inak.. Diametrálne.. To čo píšeš sa blíži k luxusu, píšeš o politikoch=zlodejoch, celevriťách a miliardárov podnikateľoch, a riaditeľoch automobiliek..?? 😂 Lebo ja ani Švajčiarských, Nemeckých, španielských a portugalských známych nemám takých čo by mali vily, mega auta a chodili 5x ročne na dovču... 🤦‍♀️🤦‍♀️

heleninamama
22. aug 2021

@miskakyska Myslíš Holiday Inn?

poopsie
22. aug 2021

@miskakyska ale to, že 99 %ľudí sa v takom hoteli nikdy neocitne. To ti nekazí tú súkromnú štatistiku?

mey8
22. aug 2021

@miskakyska my sa tu bavíme ale o bežných ľuďoch čo,, idú z výplaty do výplaty'' a v medziach slušnosti sa snažia aj niečo ušetriť.. Aj ja som robila v hoteli kde chodili ľudia v oblekoch od armaniho, v aute lambo, či porche, ale vďaka tomu nesúdim a nedefinujem tak celú krajinu...

ivangeline
22. aug 2021

Ja to tak tragicky neberiem. Peniaze su na to,aby sa minali. Setrime. Ak sa nieco vyskytne,peniaze idu do toho...ak mame konkretnu predstavu na co setrime,tak setrime na to.. Mat peniaze a nevediet co s nimi...na co je to dobre?