Ahojte,potrebujem pomoc ohľadom sociálnej poisťovne. Momentálne mi končí materská a prechádzam na rodičovský príspevok a z toho titulu som sa dozvedela že som si zabudla podať prihlášku do sociálnej poisťovne..ide o to že som mala pracovnú zmluvu na dobu určitú,otehotnela som a šla na pnku z dôvodu rizikového tehotenstva(na pnke som ostala až do nástupu na materskú ) a tým pádom mi zmluvu nepredĺžili a od augusta minulého roka som nezamestnaná,bola som ale v ochrannej lehote tak mi vyplácali nemocenské a následne materskú. Na sociálke som bola odniesť rodný list malej a pani úradníčka mi povedala že to je všetko čo trebalo spraviť. Dnes som sa dozvedela že som ešte mala podať prihlášku hned ako ma zo zamestnania odhlásili. Je možné že ma teraz budú evidovať ako neplatiča a budem musieť to obdobie kým som bola na pnke a potom na materskej zaplatiť z vlastného vrecka len preto že som nepodala prihlášku? Pretože nejako takto mi to pani na sociálke podala a veru som sa riadne zľakla. Vopred dakujem za odpoved 🙂
súhlsdím d lizlrmon, byť poistená v soc.poistovni nie je povinné, len zdrav.poistenie je povinné.
Ale si si mala dať prihlášku po pôrode aby si bola od pôrodu dôchodkovo pistená štátom a tam sa vyžaduje prihláška. Urob tak čo najskôr a urob si kopiu, na ktorej si nechaj potvrdiť prevzatie prihlášky a založ do dôchodku. Potom nezabudni na odhlášku.
Ja som tiež v tomto období prechádzala z materskej na rodičovskú. Volala som na infolinku sociálnej poisťovne a našťastie tá pani bola milá a ešte mi volala späť, aby som sa išla ihneď prihlásiť na pobočku soc.poist (bolo teba vyplniť registračný list).
Spätne sa to nedá. Našťastie som to stihla 🙂. Zavolaj si na infolinku, tam ti presne poradia, aspoň ja mam s nimi dobru skúsenosť.
socialne odvody nie su povinne, takze nic platit nemusis