Ako to funguje pri bezúčelovej hypotéke?

29. jún 2020

Ahojte. Chcela by som sa spýtať, či je tu niekto, kto má bezúčelovú hypotéku. Ak áno, viete mi poradiť, ako to pri nej funguje? V banke nám dali túto ponuku, pričom tvrdia, že jediný rozdiel je doba splatnosti. Úroky aj ostatné podmoenky sú vraj rovnaké, čo sa mi ale nezdá, keďže to nie je normálna hypotéka..
A ešte by som sa chcela spýtať. Kedysi bola možnosť vziať si hypotéku na stavbu domu s tým, že sa založila iná nehnuteľnosť a nebolo treba ešte stavebné povolenie, len čestné vyhlásenie. Neviete, ako to funguje teraz?

Viem, že to tu moc nepatrí , ale skúšala som sa pýtať aj na modrej strechce a tam mi vôbec nechcelo diskusiu uverejniť.

Ďakujem za info

zuzik307
29. jún 2020

mame americku aj klasicku hypo v TB...v banke ti neklamali, rozdiel je v dobe splatnosti, ostatne podmienky su rovnake...akurat ich absolutne nezaujima ucel pouzitia, peniaze ti pridu na bezny ucet...

mogaa
29. jún 2020

Treba sa spýtať v konkrétnej banke ktorá tento produkt ponúka....Štandardná hypotéka je hypotéka na konkrétny byt alebo dom, bezúčelový úver je úver kde nemusíš preukazovať na čo ho minieš....Pri hypotéke si to neviem dobre predstaviť, keďže ide o veľkú sumu a banka sa potrebuje niečím "istiť" v prípade neplatenia....

ivkazba
29. jún 2020

Čo sa týka hypotéky na výstavbu ak ešte nemáš stavebné povolenie. Ak sa zakladá iná nehnuteľnosť, je možné čerpať hypo na výstavbu jednorázovo a aj v prípade, že nemáte stavebné povolenie a dokonca ani pozemok (z hypo sa zaplatí všetko).

Čo sa týka bezúčelovej hypotéky, poskytujú ju viac menej všetky banky, je to v podstate bezúčelový úver zabezpečený nehnuteľnosťou. Čiže podmienky ako pri hypotéke, ale nedokladuješ účel.

mogaa
29. jún 2020

@ivkazba ja som robila aj v čsob aj v slsp a ani jedna z týchto bánk vtedy bezúčelovú hypotéku neposkytovala, ale je pravda že to bolo pred cca 10rokmi

ivkazba
29. jún 2020

@mogaa SLSP ani neposkytuje, taktiež ani Prima, áno Tatra, VUB, CSOB, Uni, OTP (teraz už čobka), Fio. A áno aj Poštovka, ale tam sú hypotéky na veľmi dlhý proces

autor
29. jún 2020

@zuzik307 a nie je v tom nejaký háčik, že neskôr je problém s refinancovaním alebo vyššie úroky, teda že sa preplatí omnoho viac ako peňazí, ako pri bežnej hypo?

autor
29. jún 2020

@mogaa to viem, že nemusím dokladovať, len mi ide o tie úroky. Lebo napr spotrebáky majú vysoký úrok a nechce sa mi veriť, že banka poskytuje bezúčelovú hypotéku s rovnakými podmienkami, ako účelovú. To by potom asi každý šiel do bezúčelovej, lebo pri účelovej všetko dopodrobna dokladuješ a takto by to bolo jednoduchšie. Preto mi to príde také, že nejaký háčik tam byť musí.. A istí sa tým, že sa musí niečo založiť

ivkazba
29. jún 2020

Áno, pri bezúčelovej môže byť vyššia úroková sadzba ako pri normálnej hypotéke. Napríklad normálna 1%, bezúčelová 1,5-2%. Ak ale chceš hypotéku na výstavbu domu, načo brať bezúčelovú, ak vieš v pohode dokladovať účel?

ivkazba
29. jún 2020

Nejde každý do beúčelovej hypotéky, lebo nebude kvôli 5 či 10 tisíc zakladať nehnuteľnosť. Lebo ak prestane platiť, príde o byt/dom kvôli pár tisíckam? Ľudia sa bránia založeniu nehnuteľností ako sa len dá.

ivkazba
29. jún 2020

A pozor, bežný úver, účelová hypotéka, bezúčelová hypotéka... všade dokladuješ to isté čo sa týka príjmom a výdavkov, jedine pri účelovej hypo dokladuješ zakladanú a financovanú nehnuteľnosť. Nehľadaj v tom žiaden háčik, nie je tam. Robila som v bankovníctve 18 rokov na vyšších postoch, netreba hľadať problém tam, kde nie je.

autor
29. jún 2020

@ivkazba pozemok máme, pýtali sme sa v banke, ako to je, ak založíme inú nehnuteľnosť. Povedala, že sa to tak dá, ald musím mať stavebné povolenie.. Len viem, že kedysi stačilo čestné vyhlásenie a potom sa len doložilo v banke.. Len som sa na to v banke zabudla spýtať a viem, že banky ponúkajú to, čo je výhodnejšie pre nich, tak až viem, čo môžem požadovať

ivkazba
29. jún 2020

Aká banka?

autor
29. jún 2020

@ivkazba no a práve nám bolo povedané, že úroky sú detailne rovnaké, len účel nedokladujem. Ale keby to tak bolo, berie si to každý tak.. Chceme účelovú. Pôvodne sme to riešili z poradcom, ale našťastie sme včas prišli na to, že to, čo nám radí je hlúposť a mohol by byť z toho problém, tak sme sa rozhodli ísť cez banku.. Lenže my ešte nemáme stavebné povolenie a bez neho účelovú hypotéku nedostaneme, preto nám radia bezúčelovú.. Banka je VUB

ivkazba
29. jún 2020

Ako píšem, aj keby bol na bezúčelovej hypotéke úrok NULA, aj tak si ju ľudia nezoberú namiesto bezúčelového úveru, keďže by museli zakladať nehnuteľnosť (hovoríme o bezúčelový spotrebný úver do 20000 versus bezúčelová hypotéka). Čo sa týka poradcov, asi máš na myslí finančného sprostredkovateľa. No dobrý vám vie vybaviť veľa vecí, zlý vie veľa vecí do*rať (s prepáčením).

autor
29. jún 2020

@ivkazba no, my sme natrafili asi na nejakého neskúseného, hoci nám bol odporúčaný, ako vynikajúci profesionál.. Tu ide o to, že nemáme peniaze na začatie stavby do takého stavu, aby sme ju mohli založiť, preto bez ohľadu na to, či bude účelová alebo bezúčelová. Musíme založiť niečo iné.. No napriek tomu poznám ľudí, ktorí to majú presne tak isto ako my a aj tak nešli do bezúčelovej, radšej vybavili stavebné povolenie a až potom riešili hypotéku.. A na tl, bohužiaľ, čas nemáme, keďže toto riešime už od októbra (keby sme vedeli, hneď riešim povolenia).. Ak nezoberieme hypotéku teraz potom sa nám zníži o dosť, keďže sa nám narodí dieťa a tým pádom rovnaký príjem a vyššie výdavky

ivkazba
29. jún 2020

Vo VUB netreba stavebné povolenie, stačí ak je územnoplánovacia info o tom, že to budú stavebné pozemky. Toto ak existuje, tak môžete žiadať o klasickú účelovú s tým, že založíte inú nehnuteľnosť, aby ste mali na začatie stavby. Neskôr prehodíte ťarchu na nový dom.

ivkazba
29. jún 2020

A pozor, rovnako neskúseného poradcu môžete stretnúť aj priamo na pobočke banky. To je tiež bežné, že ak sa dotyčný s niečím ešte nestretol, tak povie, že sa to nedá.

autor
29. jún 2020

@ivkazba k tej územnoplánovacej info treba už ale minimálne projekt, alebo sa mýlim?

ivkazba
29. jún 2020

Tak k hypotéke na výstavbu vždy potrebuješ projekt a rozpočet, čo je logické, inak banka nemá ako vedieť, aká je cena

autor
29. jún 2020

@ivkazba chápem, ale aspoň, že sa to dá aj bez povolenia. Ďakujem pekne za info 🙂

ivkazba
29. jún 2020

V pohode, ak by niečo, kľudne napíš aj IP. Ak aj nebudem vedieť, zistím cez svoje kontakty vo VUB či inej banke a poradím ak sa dá.

autor
29. jún 2020

@ivkazba naozaj ďakujem, ak budem niečo potrebovať, napíšem 🙂