Ahojte, momentálne prežívam hrozný stres. Presťahovala som sa do Prahy kvôli práci. Náhle sa ale musím sťahovať, platiť depozit a nájom do 10 dni znamená, že na účte budem mať 0 💀. Ďalšiu výplatu mám až 14.12. Nasporené nič nemám, toto je moja prvá práca po škole a z brigady peniaze som minula na ten prvý mesiac bez výplaty, momentálne pracujem druhý mesiac. Jediné čo ma celkom zachraňuje je to, že nemusím platiť dopravu a obedy mám v práci, ktoré za ztrhávajú z platu, takže jedlo kupovať nebudem. Ale ďalší mesiac tiež nevidím dobre, keďže platím ďalšiu časť depozitu a zas nájom do 10 dní od začiatku mesiaca a ešte ubytovanie z práce čo mi ztrhnú z platu. Takže mi ostane aspoň 100€ na nejaké jedlo aj mimo obedov. Rozmýšľam, že by som si našla brigádu, ale niečo čo by platili na ruku, ale všade chcú proste na zmluvu a raz do mesiaca výplata ako teraz, čiže to mi vôbec nepomôže chápete
Pýtaj si v práci zálohu. Všade vo svete sú týždňové mzdy len na SK a CZ mesačné...
Popros rodičov alebo si nájdi brigádu k práci. Záloha ti podľa mňa nepomôže, lebo stále budeš na nule.
ahoj, na taketo pripady musis mat 3-6 mesacny prijem odlozeny, nasetreny... to je kratkodoba reZerva, potom je strednodoba a dlhodoba.. to treba nastavit aj nejako aby sa tieto veci nestavali.. ale teraz kedze si v tejto situacii tak skus nejaky splatkovy kalendar na ten najom s prenajimatelkou.. ak chces mozes mi napisat..
@sweet20 určite nešpekulovať s depozitom a žiadať splátkové kalendáre, pre majiteľa bytu asi bude veľký výkričník, ak od začiatku budú s ňou problémy a aby jej ešte neukončil nájom a nenašiel niekoho iného.
Trebalo myslieť dopredu a neísť s prázdnou peňaženkou ...teraz nájsť brigádu kde platia na ruku
A na ruku máš pomocné práce nejaké, skús napríklad na nejaké paneláky vyvesiť inzerát, že umyješ okná, urobíš predvianočné upratovanie, vyvenčíš psov a podobne.
@marcellka32 nemala som prázdnu peňaženku 😅 mala som našetrené z brigády a úprimne som sa spoliehala na ubytovanie od zamestnávateľa, ktoré padlo, tak musela som niečo súrne nájsť. Rozmýšľam, že aj zmením zamestnávateľa kvôli tomu
@marsmykkok skúsim. Budem bývať teraz na sídlisku, tak tam možno niečo bude, možno aj nejaký podnik v okolí ako výpomoc
@marsmykkok od toho 3. Mesiaca by to malo byť v pohode, to už budem iba nájom platiť, takže to bude fajn... Len teraz tieto 2 mesiac budú drsné 😅
kludne mozes robit brigadu aj na dalsiu zmluvu, ano pride to o mesiac, ale o mesiac budes mat tym padom viac financii do plusu ( kedze budes platit dalsie zabezpeky a urcite aj ine vydavky). V praci si medzitym vypytaj zalohu na bezny zivot. Zalohu ak mas vela vydavkov planovanych dalsi mesiac si dobry rozmysli, bez dalsje brigady, lebo o to dostanes nizsiu mzdu a moze ti to dalsi mesiac chybat... pripadne par mesiacov budes fungovat stylom, ze zalohu budes brat skor ako je vyplatny termin.
autorka Mám pocit, že si mladšia po škole, ak správne chápem. No o tom je dospelácky život, vždy sa niečo pokašle. Treba bojovať a nevzdať sa sna, prvé 2 mesiace nejako zvládneš a dobojuješ, to je krátka doba a potom bude len lepšie. Určite nejaké brigády nájdeš, hoci za pár korún, ale bude aspoň na skromné jedlo a je to len dočasné.
Nemyslela som doslova prázdnu samozrejme, ale ísť s nejakou rezervou a zratanymi vydajmi+aby sa dalo slušne žiť a nie byť na rozkoch mesiac (obrazne povedané)...ale zvládneš to, mesiac ešte vydržíš, zaplať čo treba a postupne sa odrazis
tak potom uz len popytat od rodicov na start do zivota
@sweet20 prosím radšej už nerad, zjavne nechápeš situáciu a skôr ju dávaš dole radami svojimi. To je tiež rada za milion požičiať od rodičov, no nech jej rovno kúpia byt nie v Prahe? Ak by to bolo možné, asi by to tak riešila a nepýtala si radu tu, ale bud rodičia nemajú-nie každý má rodičov milionárov alebo sú tam zlé vzťahy.
@marsmykkok nechcem to tu ešte vzdávať a uvidím ohľadom tých brigád. Áno, rátam s tým, že sa niečo pokazí, preto vlastné mám aj na ten depozit a nájom, čo je okolo 850€ dokopy, takže ma to dosť finančne zasiahlo no
Autorka, nepísala si sem už? Že ti sľúbili ubytovanie v práci a aj ti ho dali, lenže ti chcú nasťahovať do izby cudziu ženu, hoci predtým trvdili, že budeš mať izbu sama pre seba? Ak áno, nedalo by sa ešte s týmto niečo spraviť? Zatlačiť na zamestnávateľa, nech si stojí za slovom? Možno si to k tebe dovoľujú, lebo si mladá.
@h2 áno, odhalili ste ma 😆 teraz budem jedna z tých, čo píše x tém kvôli jednej situácií. No našla som si ubytovanie, akože nájom je dobrý na Prahu, len teraz tie poplatky ma idú zabiť. Pýtala som sa a nič sa s tým nedalo robiť bohužiaľ...
Tak len dáko zaťať zuby a vydržať....a nemôžu ti požičať rodičia alebo rodina? A kľudne sa opýtaj v práci, či ti nemôžu dať zálohu. Začiatky sú vždy ťažké, všetky sme si tým prešli. Len vydrž, nakoniec bude dobre. Prácu v žiadnom prípade neukoncuj, pokým nemáš istú nejakú inú. Ale to vieš. Tak veľa šťastia 🍀🍀🍀
Nie, ja som to nepísala preto, že by som ťa chcela odhaliť a odsúdiť. Ale že by som na tvojom mieste ešte riešila situáciu so zamestnávateľom. Keď si rozhodnutá, že ideš tak či tak do podnájmu, tak tým skôr máš pre zamestnávateľa argument, aby ti poskytol tú zálohu, alebo v lepšom prípade nejaký príspevok na bývanie, keď im v podstate ušetríš náklady, keď nebudeš bývať v ich ubytovni. Skús z toho niečo pre seba vytĺcť, držím palce.
@jaroslav81 nie su "vsade" vo svete tyzdnove mzdy.
A z predchadajuceho bytu nedostanes spat depozit, co si platila? Ja navrhujem preklenut to zalohou plus skusit v banke kontokorent. Takto som ja zo dva krat preklenula podobne situacie…
@jaroslav81 vazne? Zijem v zahranici a mzdy su mesacne...
Rodičia ti nevedia pomôcť? Alebo vysvetliť situáciu v práci a požiadať o zálohu na výplatu?