Ako ste riešili SIPO po predaji bytu?

88matulka88
11. sep 2022

Ahojte, chcela by somsa vás spýtať ako ste riešili platbu sipo po tom co ste predali byt? Byt som odovzdavala 11.8., z bytového družstva sa viem odhlásiť až keď na katastri prepisu všetko na nového majiteľa, samozrejme už mesiac k tomu nedošlo... kto platí platby pre bytové družstvo, ak už byt mne nepatrí, ale sipo príde na moje meno? Vrátili vám potom peniaze? Alebo ?

patka06
11. sep 2022

Ak si byt odovzdala, platí nový majiteľ.
SIPO si mohla zrušiť a nový majiteľ zaplatí prevodom na účet.

roja01
11. sep 2022

A co vlastne platis v tom SIPO? Ja som tam platila iba koncesionarsky poplatok za tv a to som platila aj nadalej, pretoze som mala v svojom novom byte na seba napisany elektroodber. Jasne, ze preddavok bytovemu druzstvu uz neplatis. A nezabudni, ze platba druzstvu sa plati mesiac vopred. Tak ked si odovzdala kluc a podpisala zmluvu napr. k 31.8., tak od septrembra si plati novy majitel. Ty si teda v auguste uz platit za ten byt nemusela.
Druzstvo ti vacsinou az pri vyuctovani za rok 22, t.j. k 31.5.23 oznami ci mas za prvych 8 mesiacov preplatok alebo nedoplatok.
Hlavne je, ze ste si spisali stavy na meracoch (vody studenej, teplej, plynu, elektriny a ustredneho kurania) a prehlasili na prislusnych miestach.

viestta
12. sep 2022

Prepíšeš ektrinu, plyn na nového majiteľa a tým pádom zrusis mandát na sipo. Koncesionárske poplatky platíš ak si majiteľom akéhokoľvek odberného miesta elektriny a platíš iba raz.

roja01
12. sep 2022

@viestta, ja by som trocha poopravila. Ked mas odberne miesto elektro napr. len pre garaz, vtedy nemusis platit koncesionarske poplatky. Ja som to tak v urcitom obdobi mala. Na manzela bol byt a ja vlastnila garaz s elektrohodinami. Posielali mi slozenky Sipo (aj manzel dostaval na seba zlozenky Sipo s konc.popl.), musela som dokazat, ze moj elektroodber sa vztahuje iba ku garazi.

truthy
12. sep 2022

Treba prepísať, elektrinu, vodu a plyn a potom si môžeš sipo odhlásiť a nahlási si ho nový majiteľ