Ako splatiť dlh, keď osoba zomrela?

crysol
1. feb 2024

Dobrý deň. Pred pár dňami som sem postla status ohľadom toho, že by som potrebovala radu ako vyriešiť situáciu s dlhom, ak osoba zomrie. Overila som si isté veci a situácia je takáto. Budem naozaj vdačná, ak by niekto bude vedieť poradiť vyriešiť to, nakoľko je to veľmi dôležitá vec.

Situácia je takáto. Môj známy v minulosti požičal peniaze jednému známemu. No nemal sa k činu vrátiť to, tak to šlo na súd - Prebiehalo súdne pojednávanie, kde sa normálne fyzicky zúčastnil poškodený (teda môj známy).
Po sedeniach súd nariadil dotyčnej osobe, aby dlh splácala vo forme mesačných splátok na účet. Istý čas to chodilo, no potom už začala osoba posielať čoraz menej peňazí, až nakoniec nesplácala. Ten dátum právoplatnosti a začatia súdu je zrejme asi možné vyčítať na fotografii v prílohe. Je tam veľa dátumov a presne neviem identifikovať, kedy sa akože berie to, že začal súdny proces ohľadom vrátenia dlžnej sumy.(vid.foto v prílohe).
Takže zase sa to riešilo, kedže dotyčný nesplácal koľko mu súd nariadil. Zašlo to až exekútorovi. Ten vydal exekučný príkaz a príkaz na úhradu trov exekúcie. Exekútor určil sumu, ktorú má ten dotyčný zaplatiť. Na papieri je dátum 13 januára 2022, tak predpokladám, že asi to sa berie za začiatkom exekúcie. Takže to riešil potom zrejme exekútor. Potom prišiel koncom roka 2022 tomu poškodenému papier zo sociálnej poisťovne, že nemôže vykonávať zrážky z dôchodku na úhradu pohľadávky, ktorú nariadil exekútor z dôvodu, že dotyčný zomrel (to bolo v septembri 2022)- takže nárok na výplatu dôchodku trval len do istého času, kým osoba nezomrela.
Potom nastalo prihlásenie pohľadávky do dedičského konania.

Text na dokumente od exekútora:
Vo vyššie uvedenom konaní vedenom v prospech oprávneného .........a v neprospech povinného ......na základe poverenia na vykonanie exekúcie č.: , ktoré vydal Okresný súd v konaní dňa 25.06.2021
prihlasujem týmto pohľadávku oprávneného a trovy exekúcie v nasledovnej výške do dedičského konania. Tu je napísané, akoby zase tá exekúcia bola začatá 25.6.2021 Na tom druhom papieri-exekučnom príkaze je dátum vyhotovenia 13.1.2022. No neviem. Problém je, že do dedičského konania nebolo zahrnuté absolútne nič, kedže tá osoba nič nenechala ako dedičstvo. Počas života stihla však veci prepísať na svoje deti. Myslím, že to mohlo byť v roku 2020. ked sa už zrejme súdili. No exekúciu vtedy nemala ešte. Podľa právnika sa s tým už nič nedá robiť. Lenže stále mám ešte štipku nádeje, že predsa len tam niečo bude. Ved predsa nemôže to tak fungovať, že ked je niekto niečo dlžný, tak aby som sa vyhol tomu, tak to prepíšem na deti. Prosím, je nejaká šanca, ako dostať tie peniaze naspäť, respektíve napadnúť tento úkon, kedže to zrejme prepísali už počas trvania súdnych sporov? Neviem čo všetko mala tá osoba pred prepisom, to už asi nezistíme. Ale radi by sme peniaze dostali naspäť, lebo to nebola malá suma.

Podľa právnika, ktorý riešil aj súd - kedže zomrel dotyčný, tak sa s tým nedá už nič robiť, kedže nezanechal v rámci dedičstva nič. Takže teraz veselo všetko čo vlastnila osoba, maju jej deti bez toho,aby niekto dlh splatil.

crysol
autor
1. feb 2024

Ešte aby som nezabudla, dotyčný svoje veci predal deťom. Nedaroval, nebola žiadna darovacia zmluva,ale kúpna zmluva.

deti95060810
1. feb 2024

asi ťa nepoteším... stretli sme sa s tým. Exekútor nevyriešil nič. Ten čo dlžil veľké peniaze tak isto všetko dal dcéram a .... týmto skončilo.

rony2255
1. feb 2024

@draik , je právnik

alickapusinka
1. feb 2024

Ja si myslím že už peniaze nikdy tvoj známy neuvidí. Je tu právna skupina na MK napíš tam.

crysol
autor
1. feb 2024

@alickapusinka Ale to nemôže byť. Ved to by kazdy takto mohol prepisovať. Musi sa to dať napadnúť. Ved to urobila s úmyslom zbaviť svoje deti dlhu, kedže vedela, že umrie.

crysol
autor
1. feb 2024

@deti95060810 To si ma veru nepotešila. Ale ten majetok popredala s jasným umyslom. A už vtedy prebiehal súd kvoli jej dlhu, čo mala splatiť. Ved to je okaté. Musí sa to dať napadnúť. Nemôže to takto skončiť :(

rony2255
1. feb 2024

Ja som si vždy myslela, že sa dedia rovnako dlhy ako majetky

jaga18
1. feb 2024

Žiaľ, kým nebolo exekučné konanie, mohol naložiť so svojím majetkom ako chcel.

deti95060810
1. feb 2024

@crysol čo ja viem tak ten čo dlhoval peniaze kúpil dcéram byty a nejak poprepisoval na dcéry a peniaze sa nedali vôbec vymôcť... ani exekútor nič nespravil. Dotyčný nemal nič.

crysol
autor
1. feb 2024

@jaga18 Ale prebiehalo sudne pojednavanie a v tom čase splácala mesačné splátky, ktoré sudca nariadil.

andovka007
1. feb 2024

@crysol exekúcia začína dňom doručenia poverenia na vykonanie exekúcie exekutorovi. Spätné sa to asi ťažko dá napadnúť keďže dlžník zomrel🤷‍♀️

crysol
autor
1. feb 2024

@rony2255 Ved práve. Dedia sa s majetkom aj dlhy, lenže dotyčný sa poistil tým, že počas toho, ked sa riešiloi sudne pojednavania,on dom a podobne veci popredal deťom svojim, kedze vedel, že umiera zrejme , aby nemal dedičstvo. Lebo ak by ten dom dal ako dedičstvo, tak by to deti zdedili aj s dlhom. A ak by nechceli splácať, musia dedičstvo odmietnuť, čo zrejme nechceli,tak takto sa poistili. Teraz maju dom a nemajú dlhy.

crysol
autor
1. feb 2024

@andovka007 Musí sa to dať nejako napadnúť. Ved tá osoba to urobila jasneže kvoli tomu, aby deťom nezanechala dlhy.

rony2255
1. feb 2024

@crysol takže, oni sa vlastne zriekli dedičstva. Jediné čo ostalo, sú tie dlhy a majetky stihla prepísať. Chápem

diewcatqoo
1. feb 2024

Bohuzial, ak dedicske konanie bolo zastavene pre nemajetnost ( §188 ods. 1 CMP), realne neexistuje dedic, ktory zodpoveda za dlhy porucitela. Oni neodmietli dedicstvo - tam nebolo co dedit (naklady pohrebu prevysovali aktiva) a na zaklade toho bolo DK zastavene. Kedze neexistuje dedic, pohladavka je tym padom nevymahatelna a exekucia sa zastavi.

alickapusinka
1. feb 2024

@crysol podľa mňa sa už s tým nedá nič ale ako píšem tu na MK je právna skupina napíš tam.

alickapusinka
1. feb 2024

@diewcatqoo si právnička

diewcatqoo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alickapusinka
1. feb 2024

@crysol môže však TI tu píšu že nemal žiaden majetok. Majetok poprepisoval ak žil tak dedičské asi bolo že nič nemá.

alickapusinka
1. feb 2024

@diewcatqoo tak dobre som si myslela že už asi sa nedomôžu penazí ak zomrel dotyční.

draik
1. feb 2024

Ak k prevodom majetku dlžníka došlo v roku 2020, tak s tým nikto nič neurobí. Veriteľ to mohol a mal riešiť vtedy resp. do troch rokov vrátane príslušných odporovacich úkonov.

crysol
autor
1. feb 2024

@diewcatqoo Dobrý deň. No to je to, že dedičstvo nemala, pretože ho úmyselne predala deťom, lebo vedela, že by zdedili aj dlh. A vedela,že by dedičstvo odmietli. A nebol by som. Tak urobila takúto machináciu. To podľa mňa není v poriadku.

pe_mi
1. feb 2024

@crysol ahoj, chápem ako sa cítiš a že je to okate a účelové.ale teda porád sa s právnikom,lebo sú to len dohady.
Každopádne , všeličo sa dá vybaviť a obísť zákony.
Treba s tym rátať,ale teda je to svinstvo

crysol
autor
1. feb 2024

@pe_mi Ale ako nájsť niečo čo pomôže? Veď toto je účelové. Malo by sa to brať v úvahu, že čosi také robil, keď mal splátkový kalendár.

crysol
autor
1. feb 2024

@draik Len ked by to aj do troch rokov riešil, tak myslíte ze by sa to nejako dalo,ked nemala to popredala vsetko pocas sudneho pojednavania?

jana005
1. feb 2024

@crysol zmier sa s tým, že peniaze už neuvidíte.

@draik je právnik, určite ti dobre píše.

Viem, že je to hrozné, ale zbytočne sa budeš stresovať, on pokiaľ nemal exekúciu, tak si mohol so svojím majetkom robiť čo chcel.
A je jedno, že mal splátkový kalendár.
Keďže zomrel nemajetny, tak ti nemá kto vrátiť tie peniaze.

crysol
autor
1. feb 2024

@jana005 Nezmierim sa s tym, lebo dobrý právnik vždy nájde cestičku, ako sa to dá. To teraz tým padom vsetci čo slžime budeme predávať svoj majetok deťom len aby nemuseli prist o to, co by dostali v dedicstve.

jana005
1. feb 2024

@crysol veď právnik ti odpovedal, že sa s tým nedá nič robiť.
Nadarmo sa budeš rozčuľovať.
Mňa by to tiež hnevalo, ale buď realistka.
On nemá majetok, predal ho deťom ešte pred exekúciou, s tým už naozaj nič neurobíš.
Chápeš, že on si mohol robiť so svojím majetkom čo chcel?
Aj keď niekomu dlhoval peniaze?
Toto je už len o charaktere tých detí.
A oni očividne nič platiť nebudú, tak ťaháš za kratší koniec
Čím skôr sa s tým zmieriš, tým lepšie pre teba
Ja ti nechcem zle, ale je to jednoducho tak

draik
1. feb 2024

@crysol
Zmieriť sa s tým nemusíte, ale nič to nezmení na výsledku. Prevody a ešte k tomu na vlastnú rodinu, bolo možné odporovať do troch rokov, bez ohľadu na prebiehajúce súdne konanie. Stačilo, že prevodca mal v čase prevodu dlhy.
Btw. píšem to opakovane a platí to už nielen niekoľko posledných pár rokov - požičiavať peniaze bez zálohu je vysoko adrenalínový šport s veľkým rizikom, že nakoniec vlastne pôjde či už úplne alebo čiastočne o istú formu daru. Navyše zaplatíte aj trovy exekúcie.

crysol
autor
1. feb 2024

@jana005 Ja viem,ale nezmierim sa s tým. Nebolo to 100 eur, ani 1000 eur. Ona si nemohla robiť s majetkom nič, ked v tom čase už splácala na zaklade nariadenia sudu splatky.Aj to ich nesplácala tak ako mala. Vzdy je nejaka cesta, ktorou sa to dá napadnut. Ja ani neviem zistit, kedy vlastne majetok predala...v tej znacke spisu je rok, teda dvojcislie,to bude asi rok. Ale presny datum tam nie je.