Ako si zarobiť peniaze a mať lepší život?

12. jún 2024

Zaujíma ma otázka ako si zarobiť peniaze a ako mať lepší život?
Pracujeme obaja s manželom, máme v čistom spolu 1800 eur. Keď zaplatíme hypotéku energie, škôlky školu obedy všetky poplatky, ostane nám 500 eur. A to minieme na jedlo.
Snažíme sa šetriť ako sa len dá. Sledujeme letáky akcie, varíme lacné a jednoduche jedla.
Chceli by sme do budúcna viac si dovoliť, chodiť s deťmi na výlety cez leto. Dovoliť si dať ich do detského tábora. Jeden taký tábor stojí cca 300 eur. Pri mori sme neboli ešte nikdy.
Sme tak stredná vrstva, nežije sa nám zle, ale nemôžme si ani vyskakovať. Preto sa pýtam ako si zarobiť očiach peňazí?
Zmeniť si prácu pozerali sme, no na našu oblasť sú platy aké máme aj my. Druhú prácu by sme nestíhali časovo a chceme sa venovať aj deťom. Manžel do zahraničia nechce ísť. Chápem a nebudem ho nútiť. Skúšam aj podávať si občas stávky alebo kúpiť si los, no šťastie mi nepraje.

h2
12. jún 2024

No už jedine ísť do politiky... 😒

madeincssr
12. jún 2024

Myslim, ze cim dalej tym viac normalnych ludi, sa po poslednom sialenom zdrazeni vsetkeho (rast miezd tak strmo nemoze ist), distava do situacie, ze im skor klesa nasporena suma, nie ze nerastie.

sisa_s
12. jún 2024

Ani "stredna vrstva" uz nie je to, co kedysi...citala som, ze je to skupina, co si dopraje aj dovolenku, aj tabor, ma rezervu, ak sa pokazi spotrebic, vie kupit novy bez uveru, nepozeraju na letakove akcie...takze postupne sa ludia prepadavaju do chudobnejsej "vrstvy"... neviem, aku pracu robite, ale 900e/1 plat je malo na vyzitie rodiny s detmi + zaroven si dopriat vsetko, co chcete a este usetrit... takze jedine zapracovat na lepsej praci/prestahovat sa, ak sa chces mat lepsie

martinmmartin
12. jún 2024

Cesta je zvysenie kvalifikacie a nasledny predaj svojej prace za vyssiu cenu lebo vyssia kvalifikacia dovoli zamestnavatelovi ovela vacsiu pridanu hodnotu.
Inymi slovami cim vies viac toho ci nedokaze kazdy tym mas mensiu konkurenciu. Ak vies iba to ci vie takmer kazdy, takmer kazdy bude s tebou sutazit o kus kolaca

123kika1234
12. jún 2024

Nie je to myslené zle, ale toto nie je stredná vrstva... makať, makať..makať

rooskoliv
12. jún 2024

podla mna musis mat dve velmi podstatne schopnosti

a/ vediet predavat..... a to je uplne jedno, ze co, ci svoju schopnost, nejaku sluzbu alebo lubovolny tovar
b/ nieco vytvorit...... to je to, co budes predavat. takze sa musis otvorenymi ocami pozerat okolo seba, kde co chyba

dam ti dva priklady

1/ podnikatel..... zober si plackovu. najprv na internete predavala (zadarmo) svoje polonahe fotky, tym si vytvorila klientelu. potom zacala predavat na internete cudzie produkty, za co dostavala prachy. nasledne vytvorila svoje vlastne produkty (pink kaviaren, vseliake kolageny, CBD, leginy a pod) a predava teraz tie.

2/ zamestnanec.... napriklad nejaky dobry fyzioterapeut.... najprv investuje cas do vybudovania klientely. Vybuduje si tak svoju znacku, ktoru promuje. Nasledne prejde do sukromneho zariadenia, kde uctuje 180€ za hodinu

Takze ak sa budes pozerat iba na zamestnanie a na setrenie, nikdy sa nebudes mat dobre. Musis si zvysovat schopnosti, hlavne schopnost predavat (kludne seba potencionalnemu zamestnavatelovi) a musis nieco vytvorit, o co bude zaujem

mirkam3
12. jún 2024

Suhlasim s príspevkami vyššie. Ja viem, ono sa to ľahko povie, že zvýšte príjem. Ale náklady na život do budúcna určite nijako citeľne klesať nebudú, skôr naopak. Takze jediná možnosť ostáva postupné zvysovanie vašich príjmov (a nemyslím o infláciu), v opačnom prípade budete musieť žiť naozaj skromne (a predpokladam, že bez rozumnej rezervy). Sťahovanie za lepsou pracou aj ja vidím ako dobrý ťah. Pripadne, ak muž nechce ale nechce ani další úväzok (za mna trocha sebecké z jeho strany), môžte pre zaciatok skusit zarobiť aspoň pár stoviek mesačne: môžeš po večeroch opatrovať susedom dieťa u vás doma, ak ste v dome tak pestovať a predávať bio úrodu, niečo vyrábať ak ste zdatní, atd atd.. ale toto všetko bude asi skôr len na take prilepšenie, život vam to zasadne asi nezmení.

luccija
12. jún 2024

Cez víkend brigádu?Nemáte príliš vysoké splátky na príjem?Žiaľ, tak to je.To je už s bonusom, pridávaní na deti?a žiaľ toto nie je stredná vrstva, ale od výplaty do výplaty, ale nebuď smutná žije tak veľa ľudí a veľa ľudí ani nezarobí toľko čo vy.

buberova
12. jún 2024

Toto dosť často vidím na koníku že myslím si, že som stredná vrstva ale dozviem sa že nie som...

martinmmartin
12. jún 2024

Ak si precitam tvoj uvodny prisoevok a zhrniem ho jednou vetou tak by to bolo :
Chceme zbohatnut v pohodli a bez rizika.

A tak svet nefunguje

tykat
12. jún 2024

Rozpis viac tych 1300€ kolko vas stoji ktora polozka.

vikusjk
12. jún 2024

Fuha, no veru nemate nejake vysoke platy, ak je to teda plat dvoch ludi pracujucich na plny uvazok uz aj s danovym bonusom na deti - tie mate dve, ci jedno? Pisala si skolky, tak dedukujem, ze dve, alebo viac. Ak si na materskej, tak hold, mas len moznost ist robit, alebo si zacat privyrabat doma.
Urcite mozete nieco spravit pre to, aby ste zarobili viac, KE su druhe najvacsie mesto, neverim, ze tam nie je moznost lepsie si zarobit. A potom mozno aj prehodnotit vydavky, ak sa naskytne prilezitost, zrefinancovat uvery, prehodnotit vydavky na telekomunikacie a podobne.

sisa_s
12. jún 2024

@vikusjk kde si prisla na KE? 😀 to nikde nepise

vikusjk
12. jún 2024

@sisa_s aaa mas pravdu, neviem, kde som to vzala 😲 tak sa ospravedlnujem, mozno som to citala v inom prispevku a spojila som si to s tymto

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisa_s
12. jún 2024

@vikusjk nevadi, myslela som, ze ja som to prehliadla 😀 ja tiez neviem, ci "oblastou" v prispevku myslela pracovnu oblast, alebo bydlisko..mozno sa autorka ozve

vikusjk
12. jún 2024

@sheila121 tak ale aj skladnik, ci predavacka mozu zarobit viac, mame ich v rodine. A z kazdej pozicie sa da posuvat vyssie, ak nie u aktualneho zamestnavatela, tak u ineho. Akoze da sa s tym urcite nieco robit, len treba vyjst z komfortnej zony. Setrit na vydavkoch sa da len do urcitej miery. Idealna kombinacia je samozrejme oboje - zvysit prijem a znizit vydavky.

lienka.7
12. jún 2024

@sheila121 presne tak, súhlas.
Problém je ten, že aj ta upratovačka "tuzi" po takom živote ako ma ten riaditeľ, ktorý sice zaraba X-krat viac, ale má aj X-krát viac zodpovednosti (a to teraz sa nechcem nikoho dotknúť, aby ste sa tu do mna nepustili, ako niektoré viete). Sú proste ľudia, ktorí majú viac a ktorí majú menej. Proste to tak nejde, aby mali všetci rovnako.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
12. jún 2024

@vikusjk ano, ale každá pozícia ma aj svoj "strop". Ano, aj ten skladník si môže o niečo polepšiť, možno u konkurencie, ktorá mu ponúkne vyšší plat... ale zase nikdy z neho nebude manažér. To si tu zase nestavajme vzdušné zamky.

vikusjk
12. jún 2024

@sheila121 ja ale predsa nepisem, ze ich nepotrebujeme. Samozrejme, kazda profesia je potrebna. Ale zaroven v kazdej profesii sa da najst miesto, ktore je platene slabsie a take, ktore je platene lepsie. A - o com pisem hlavne ja je pracovat na sebe a posuvat sa vyssie.

vikusjk
12. jún 2024

@lienka.7 vid prispevok vyssie

lienka.7
12. jún 2024

@vikusjk nie každý má ale na to kapacitu sa niekam aj posunut. Proste sú ľudia jednoduchi ale manuálne zruční. A potom nemanualne zruční, ale s inými prednosťami. Mnoho ľudí si myslí, že keď si urobí VS, tak sa platovo posunu neviem kde...

madeincssr
12. jún 2024

Nastastie nie kazdy chce byt manazer (praca s ludmi, organizacne schopnosti, nutnost rozhodnut (aj za cenu nepopularneho, alebo aj nie celkom spravneho rozhodnutia), zodpovednost (aj hospodarsko a trestnopravna), stres, mnozstvo odpracovanych hodin, aj na dovolenke prakticky stale v praci...) Nastastie sme rozni, kazdeho bavi nieco ine (niekoho kancelarska, ineho manualna resp. vonkajsia praca, niekoho s ludmi, ineho osamela resp. technicka praca), kazdy ma inu tuzbu po peniazoch a majetku VERSUS volny cas. Kazdy mame iny nazor, co je kvalita zivota.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vikusjk
12. jún 2024

@lienka.7 s tym suhlasim. Autorka zial nepise blizsie, v akej oblasti s manzelom pracuju, ani v akej lokalite. Ale ked si pyta radu, ako sa mozu mat lepsie, tak moja rada je taka, ze maju rozmyslat smerom ako zvysis prijmy, pretoze vydavky mozes znizovat len do istej hranice, ktora je podla mna nizsia, ako moznost na zvysenie prijmov. A uzko to suvisi presne aj s ochotou vystupit zo svojej komfortnej zony. Len rozmyslanim nad tym, ako sa mozu mat lepsie, alebo kupou zrebu (co uz beriem ako pokus o vtip od autorky) sa im nepolepsi.

vikusjk
12. jún 2024

@lienka.7 btw nevidim tu tvoju radu autorke - ved o tom by mala byt tato tema, ci? 🙂

vikusjk
12. jún 2024

@sheila121 ved ja nekazem kazdemu sa posuvat vyssie. Bozemoj 🙄 Ale ked sa autorka zamysla, ako sa moze mat lepsie, tak pre nu je to moznost. Nie kazdy sa potrebuje mat lepsie, niekomu je dobre tak, ako je 😎

lienka.7
12. jún 2024

@vikusjk mnoho ľudí si ani ako polepšiť nema. Ci uz na to nemá vlastnu kapacitu alebo moznost/príležitosť. Sú to od nich len také výkriky do tmy. Myslím, že to ze ma šetriť alebo si nájsť lepšie platenú prácu vie aj sama. To jej tu snáď nemusíme písať 😉
Žiaľ, ako som už písala, každý by chcel všetko, ale to tak proste nejde, nefunguje.

autor
12. jún 2024

@h2 To nám nehrozí, nemáme známosti..
@sisa_s Tak potom sme chudobná vrstva ako to tu čítam.
@martinmmartin Chápem čo hovoríš no neovladame nič navyše.
@rooskoliv A bohužiaľ ani nemáme také schopnosti predávať a podnikať.
@mirkam3 Možno presťahovať sa inde, no neviem či by s tým manžel súhlasí keď tu máme zázemie, aj deti škôlku školu kamarátov. Strážiť iné deti neviem či by som našla koho strážiť. Záhradu máme no nemám naň čas popri práci a deti aby som pestovala.
@luccija Brigádu som nenašla žiadnu. Bonus na deti a rodinné odkladáme na rezervu.
@tykat Hypotéka 500, energie 300, benzín mesačne 200, škôlka škola obedy pracovné zošity zrps a všetky maličkosti plus krúžky 300 eur. Strava 500 eur plus mínus, keď sa dá niečo ešte odkladáme.
@vikusjk Manžel zarobí 900 ja 900 spolu máme 1800 plat. Bonus na deti a rodinné odkladáme ako rezervu to nerátam do platu. Nie sme z KE ale z východu. A deti máme 3