Ako si spravodlivo rozdeliť financie keď priateľ zarába 1200 eur a ja mám ID 400 eur ?
Každý žije za svoje.
Manžel to nie je.
Však ma 3 krát toľko čo TY a idete deliť financie ja by som s ním skončila. Teraz je to tak ako podelene však asi mate každý svoje.
A co si chcete delit? Dovolenku, podnajom, listky do kina, veceru?
No veď spravodlivo 1200+400=1600/2=800 každý
😂😂😂😂😂
@gribka1 My spolu bývame už len neviem ako je to správne rozdeliť alebo ako to majú iný vo vzťahoch keď jeden zarába a druhý má málo
@alickapusinka no ako by to malo fungovať mal by priateľ platiť všetko a ja mať svojich 400 eur pre seba len ?
Tak my sme manželia a nie sú jeho a moje peniaze, ale naše. Bolo obdobie, keď som ja mala trikrát taky príjem ako on, potom opacne, teraz vyrovnane skoro.
Tak aby to vyhovovalo obom stranám. Ako to chxes deliť ty a ako priateľ?
Pre mňa by bolo spravodlivo rovnaké percento z platu.
Ak by ste boli manželia je to spoločný príjem, takto záleží ako to berie on.
Tak určite nie,že ty si necháš svoje a z jeho sa platiť bude všetko. Kupuj aspoň potraviny,do domácnosti-drogeriu,proste všetko,čo sa starostlivosti o domácnosť týka. To ma on ťahať všetko a ty si budeš odkladať,či ako?
Ja som bola jeden čas bez prace a vdakabohu môj muž, hoc sme krátko boli spolu bez rozmýšľania platil a ťahal domácnosť, aj to čo som si zažiadala. Co som potrebovala, zaplatila som a on mi poslal peniaze na účet čo trebalo...
A to sme neboli manželia. 🙂 Stále budem mať menší obnos peňazí oproti nemu, keďže moja profesia je čisto o tom, že ju človek musí robiť z lásky... Zatiaľ čo jeho vynáša viacej 🙂 Takže stále je to 30% a 70%... Neviem si predstaviť iný typ vzťahu. Nedajbože keby mame dieťa a mam ťahať iba z materskej...
Bývalý to isté bola som študentka, nedovolil mi zaplatiť ani kávu. Plus mi dával peniaze na domácnosť aj na seba... Žena váž si samu seba, až tak si ťa začne vážiť druhá strana.
Čo je jeho, je aj tvoje…čo je tvoje ,jeho po tom nič … spravodlivo .. šťastne s veselé 🤣
Tak aby to vyhovovalo obom, za mňa pokial nie su v tom deti a ine zavazky tak Mimo manželstva co je moje to je moje, co je tvoje je tvoje. Píšeš, že spolu bývate... Ak by si byvala s kamarátkou, spolunajomcom, sama ako by si fungovala zo 400e?
V manželstve vsetko spoločné.
A ako by si to chcela ty?
Čo by ti na túto otázku odpovedal tvoj priateľ?
Ja si nemyslím, že je fér, aby všetko hradil on a ty nič, aj keď má vyšší príjem. Ako by si si na to pozerala, keby ste to mali naopak - ty 1200 a on 400? ťahala by si všetko sama, nech si on užije svojich 400? Čo vlastne znamená 'mať 400€ len pre seba'? kde ich minieš?
nemyslela som to tak ale príklad bývanie to si len vymyslím podnájom 500 eur na polku 250 eur tebe ostane 150 eur a jemu 950 eur tak ak by si išla na matersku a každý by mal svoje a delili by ste si to na polku.Ved teraz ked dáš polku na najom na jedlo polku jemu kopec penazí zostane 950 eur a TY si na 0.
Spravodlivo, po bratsky alebo podla zasluh? Co je to spravodlivost podla teba? Priatel asi nie je manzel, ze? Tak asi si nemas co narokovat na jeho plat.
Normálne si zratate všetky spoločné náklady a dohodnete sa, kto koľko. Na polovičku je nezmysel, nemáte rovnaké príjmy.
Spravodlive je take, ake vyhovuje obidvom.
Za mna je celkom spravodlivy model 80% prijmu kazdeho do spolocnej kasy, odkial sa hradia vsetky spolocne naklady, teda byvanie, strava, drogeria, dovolenky aj stolik do obyvacky. Tych zvysnych 20% je na vlastne pouzitie. Ale to je len moj spravodlivy model, nemusi byt spravodlivy pre kazdeho.
Je dovod preco nemozes mat vyssi prijem? Nie preto ze by kazdy vo vztahu mal mat rovnaky prijem, ale preto ze z ubohych 400€ sa neda dostojne zit. A 1200 tiez nie je ziadna slava.
Čo znamená mať pre seba len? Lebo aby frajer platil (príklad) všetky náklady (nájom, stravu, lieky..) a zostalo mu 💩 a ty mala 400 € vreckové je tiež kus nefér. Skús to troška objasniť.
V prvom rade isiel s tebou byvat aj ked vedel aky mas prijem. Druha vec su tvoje vydavky za lieky asi najma. Tie si zaplatit musis. Otazka je kolko ti ostane. Dalsi faktor ake su vase vydavky spolocne. Byvanie a strava. Tak napriklad na lieky das 150€, na byvanie a stravu das 150€ a 100€ ti ostane ako vreckové. Predpokladam, ze si doma a staráš sa o domacnost, aj to je tvoj prispevok do domacnosti, nie finančný ale hmotný. Cize ak ty das 150€ do spolocnej kasy a on da 600€ do spolocnej kasy, tebe ostane vreckove 100€ a jemu 600€. Musis si sadnut k číslam výdavkov a v prvom rade k číslam tvojich vydavkov na zdravie.
Jednoducho spolu čiže od 1200 a ty 400 spolu zaplatíte účty a čo vám zostane tak sa spolu dohodnete na čo ich miniete
Úprimne,keby sa môj ešte len priateľ chcel "spravodlivo" deliť s tým ,že väčšinu nákladov mám znášať ja, tak z takéhoto bývania a vzťahu by som rýchlo vycúvala. A tiež by som nikdy nešla do spoločného bývania,pokiaľ by som nedokázala uhradiť polovicu všetkých nákladov.
@kristina2412 presne tak a hlavne ak ten nízky príjem autorky bude trvať dlhodobo
@nikaeli ale on išiel dobrovoľne do vzťahu s ňou, tak sa má aj o ňu postarať
Autorka,
Ty max nákup potravín do150 eur. Zvyšok nech financuje on.
Chceš radu tu na MK, takže s priatelom sa asi nezhodnete. Je to extrémne nevyrovnane, a nie preto, ze sa staráš o jeho dieta a si na RD, ale preto, ze nie si schopna vacsieho prijmu.
Ja pojdem proti vacsine a napisem, ze by ma hanba fackovala, keby som sa nechala živit od ineho cloveka. A ked už, tak by som asi s pokorou pristupila na jeho podmienky. Pretoze fakt je ten, že finančne potrebujes ty jeho, nie on teba. On bude dotovat teba. A to brutalne.
Inak pred manželstvom a hypo sme platili najom aj potraviny pol na pol. A nemali sme spoločné účty ani peniaze.
Malo by to byt tak aby alikvotna čiastka z prijmu ( keďže mate každý inu výšku prijmu) pokrývali naklady na bývanie a stravu a zvyšné by mal každý svoje.
V prípade ze u vás nie je ze všetko je spoločné......
Prečo by ste si mali deliť financie. Chcete spolu bývať?