dobry den viete mi poradit požičal som peniaze mame aj zmluvu čo som si tu na nete našiel a podla toho vypracoval....mam problém stým že dotična osoba mi nesplaca dlh, ako to funguje s exekútorom? ja si najmem exekúčnu firmu a musim jej zaplatit alebo oni si nahodia percenta na ten dlh a vymahaju všetko od dlznika??? prosim o radu (na sud sa mi moc nechce ked sa obavam toho aby sudca nenariadil že sudne trovi si kazdy plati sam .dakujem
Len dodám mimo témy veľmi v skratke - ak by tu hľadala nejaká mama ohľadom výživného. Na výživné je vymáhanie exekútorom pre rodiča/dieťa "bez rizika" toho, že by napriek tomu, že má nárok na výživné muselo za vymáhanie ešte platiť (naostatku dieťa nemôže za to, že je neplatiaci partner jeho matky/otca - citujem vyššie napísaný príspevok - ch*j):
* exekučný titul je rozhodnutie o rozvode / priznaní výživného
* poplatky exekútorovi (kolky a pod.) neplatíte
* súdne poplatky platí v prípade vymáhania výživného štát
* trovy exekúcie platí povinný - ten, čo má zaplatiť výživné
* ak aj exekúcia skončí neúspešne (t.j. nič sa nevymôže, napr. z dôvodu nemajetnosti povinného), tak poplatky oprávnený (dieťa zastúpené matkou/otcom, ktoré vymáha dlžné výživné) tiež neplatí
Ak vymáhanie exekútorom "beží" aspoň 3 mesiace, tak (ak máte príjem zhruba ako min. mzda) máte nárok na náhradné výživné od štátu.
Najprv musis ist na sud, resp. mat notarsku zapisnicu s uznanim dlhu.
Samotna zmluva ti nestaci, potrebujes tzv. exekucny titul /vygoogli si/.
Ak ho budes mat, proste si vyberies ktorehokolvek exekutora zo zoznamu exekutorov, posles mu navrh spolu s prilohami a 16,50 eur kolkom a on zacne tvoju pohladavku vymahat.
Ak vymoze, jeho odmenu plati ten, co ti dlzil. Ak sa nepodari nic, aspon tie minimalne zakonne trovy mu musis zaplatit - on nie je zodpovedny za to, ze ty si pozical peniaze chujovi 😉
Toto vsetko plati o klasickom exkeutorovi. Ako funguje tie vymahacske firmy, to neviem.