Ako šetríte?

29. jún 2023

Dobrý večer. Zaujíma ako šetríte vodou, elektrinou kúrením... A celkovo energiami?, 🙂
Vďaka za odpovede.

sweet20
29. jún 2023

nepustam zbytocnr vodu napr ked si umyvam zuby, ja este aj vodu , nepalim svetlo zbytocne.. taka klasikaa

sweet20
29. jún 2023

umyvacka vzdy plna ..

bublinka1426
29. jún 2023

menej periem, menej rozinam, riady naraz umyvam...MENEJ varim, menej peciem...varim na viac dni.

marci77
29. jún 2023

my mame zumpu, na nasej ulici doteraz nie je kanalizacia
pred 8rokmi sme za vyvoz u zumpara platili 38eur, teraz je to 85eur
tak napr. ak sa deti kupu, tak voda, co zostane vo vani vykyblikujem do vedra a vylejem do zahrady, neminame tolko vody ako by sme minali, keby sme mali kanalizaciu

co sa tyka plynu, tak napr. cez zimu, ked sme boli doma, zakurili sme do krbu
a co sa tyka elektriny, prisiel nam sice tento rok preplatok, ale tak mohli by sme vypnut samostatnu mraznicku, ktoru by sme vlastne vobec nepotrebovali

lucia147852
29. jún 2023

Neperiem len pár kúskov, ale čakám kým nazbieram na celu umývačku, nenechať tiecť vodu dole kanálom , ale zastaviť (zuby, sprcha, umývanie vlasov), nesvietit v miestnostiach kde sa nezdrzujete, na riad mame umývačku, my kúriť v zime musíme, kvôli plesniam, takze na tom veľmi šetriť neviem

zuzikak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mirko84
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
29. jún 2023

@zuzikak a mne toto príde už ako extrém..jasné, že pri umývaní zubov vypnem vodu, ale aby som v zime nekurila a spala naobliekana to nie ..

hankab
30. jún 2023

Mame umyvacku, plnime ju doplna niekedy aj 3 dni, poloprazdnu ju nezapnem. Sprchujem sa namiesto kupania a vodu zastavim pri samponovani. Na noc kurime slabsie a ked nie sme doma a nie je velka zima, vypiname plynovy kotol. Chystame sa cez zimu aj zakurit v novom krbe, aspon cez vikendy ked budeme doma dlho a bude cas prikladat.

zmrzlinka2021
30. jún 2023

@marcellka32
Napr. v zahranici je bezne, ze ludia, ked je chladnejsie, tak maju pulovre, mikiny... kym na slovensku sme velmi v tomto smere rozmaznani co sa tyka kurenia. Dokonca si prekurujeme domacnosti a vela ludi aj deti ma z toho zdravotne problemy, znizenu imunitu.

Proste mame vela prachov 😉

marcellka32
30. jún 2023

@zmrzlinka2021 ešte raz vysvetlim, byť doma v mikine nemám problém ale spat naobliekana a 5 dek mať na sebe to nie

sashabb
30. jún 2023

@marcellka32 tak ohladne toho spania, tiež máme teplé periny a dám si aj deku, no nieje to preto že by sme nekúrili, ale som celkom zmrzlina a takto sa mi lepšie spí. Pre mňa je zvláštne z daného príspevku zachytávanie vody pri umývaní vlasov a varenie polievky z predošlého varenia cestovín 🙄 to už je pre mňa trochu moc.
@zuzikak inak umývačka dosť šetrí vodu 🙂

zuzikak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michal711
30. jún 2023

@marcellka32 tom kde žiješ že musíš takto kurit . My bývame v byte v porade a ak keď nemusíme cez deň tak je v byte príjemné teplo akurát keď ideme spať zapneme v spálni a v noci keď sa zobudím vypnem radiátor. Preplatok sme mali 380€

marca12
30. jún 2023

@zmrzlinka2021 to je tym,ze mame este stale lacnejsie energie ako v niektorych statoch,preto si mozeme dovolit vykurovat na trickovu teplotu.

marcellka32
30. jún 2023

@michal711 v dome, v dome musíš viac kúriť aby bolo teplo

1fifinka1
30. jún 2023

Tak ja okrem iného napríklad používam vodu co ostane v kanvici na polievanie kvetov, vodu zo susicky do zehlicky. A tiež teda neznášam keď voda tečie zbytočne. Rúru vypínam pred dopečením, nesvietime zbytocne. Veľa pestujeme, chováme. Keď sa dá chodím peso. Nekupujem sto čistiacich, mam na WC, tekutý na umývadlo, jar, a práci prášok. A savo, to mam vzdy. Vodu v hrnci zohrievam s pokrievkou. Kurime na 21 v zime. Chcem menej, ale nemôžem. Zatiaľ. A ešte všeličo.

20erika07
30. jún 2023

Popravde nesetrim nijak moc energiami okrem vody ale s vodou setrime odjakziva no nie kvoli cenám ale kvôli jej dôležitosti. Nie sme ani prachatí, ani chudobní, skor slabsi priemer, ale teda zatial sme neboli donútení nejak velmi šetriť kvoli cenám lebo nemame nejak extra zvýšené platby. Nieže by sme mali od rana do vecera pozapinane vsetky spotrebiče alebo co, ked treba periem a susim, umyvacku nemam, svetla sme nauceni vypinat kde prave nie sme odmalicka a pod.

kvetinka1918
30. jún 2023

Šetríme tiež, práčku zapnem len keď je naozaj veľa prádla nikdy neperiem len pár vecí,myčku keď je len plná,a prišli nám veľké nedoplatky minulý rok odvety vypínanie doma všetko večer a ide nám len chladnička a zázračné prišiel aj preplatok takže my takto 😊

mamelka
30. jún 2023

@marcellka32 my v Nemecku spíme celý rok pri otvorenom okne. Aj v zime. Len teraz kvôli najmenšej sme zatvarali

hennyinnsbruck
30. jún 2023

Ja som mala preplatok aj za elekrinu aj za vodu a ja nechapem preco- vazne.

Na umyvacke pouzivam 30min program (vraj najhorsi),vela som piekla na vianoce(oba spotrebice su „lacne“cize myslim si ze viac zeru)
psovi ide 4h telka ked som v Robote(ano viem sibe mi) ,kedze vanu nemam dieta sa mi pocas zimy 2x tyzdenne asi 30min sprchovalo-hralo v sprchaci(voda na najslabsom)

Ale nesvietim zbytocne, len ja chodim v noci raz cikat a nesplachnem(nie nesmrdi to),kurim len v obyvaku slabo v detskej a kupelni a ked idem do Roboty stiahnem na nulu a tocim na vyssie ked pridem domov-tiez by sa to nemalo .
Robim co sa nema a mam preplatky tak ja neviem

Jedine mam novu chladnicku ale ta je vacsia ako stara ta ten rozdiel v Elektrike nerobila.🤷🏼‍♀️