Ako sa zbaviť nehnuteľnosti s viac dedičmi?

28. apr 2024

Ahojte, prosim vas viete mi poradit ako to je, ked nehnutelnost vlastnia napriklad 4 dedici. Za tu nehnutelnost treba platit najom kazdy mesiac, ale samozrejme ze nebudem platit sama, ti traja odmietaju, ze nemaju. Co v takomto pripade robit? Nemienim teraz 20 rokov sama platit najom. Ked prestanem aj ja, co sa stane? Predat nechcu, ako ich donutit, aby sa nehnutelnost predala, ked nie su ochotni za nu platiti povinne naklady? Ďakujem

zalka
28. apr 2024

1. Dať návrh na súd na vysporiadanie spoluvlastníctva
2. Prenajať

bublinka1426
28. apr 2024

prebehlo dedicske? mate odhad ceny? ak chces mat ciste ruce a pokoj, nechaj sa vyplatit. alebo ano, potom predat. naklady musite platit vsetci, kedze ste majitelia

autor
28. apr 2024

@bublinka1426 lenze vyplatit povedia nemaju, najom platiti nemaju, ale predat to nie … lebo sak nechat detom, ale aby som idealne ja jedina platila najom na tej nehnutelnosti, co odmietam

autor
28. apr 2024

@zalka ked da da ten navrh tam su urci ako sa to musi vysporiadat?

syslik81
28. apr 2024

ak nechcu znasat naklady tak bud nech ta vyplatia alebo to dat k sudu

bublinka1426
28. apr 2024

tak na sud,

syslik81
28. apr 2024

ano sud urci bud ta vyplatia alebo nariadi predat a rozdelit medzi dedicov

autor
28. apr 2024

@syslik81 super a ked to sud nariadi, mozu sa oni este burit ze nechcu predat, ani vyplatit, ked nebudu platit naklady potrebne to najomne alebo potom nemaju na vyber už

mamina7070
28. apr 2024

sak sud nariadi predaj

syslik81
28. apr 2024

ked to sud nariadi tak nie nemozu nic.. a nezaplateny najom sa odrata od sumy a rozdeli sa zvysok .. ale vsetko musi ist sudne

mamina7070
28. apr 2024

neplat najom posli im oficialne navrh nech ta vyplatia

autor
28. apr 2024

@syslik81 jasnee, super, ďakujem

zalka
28. apr 2024

autorka len ťa upozorním, ak dáš návrh na súd tak sa platí poplatok 6% z tvojej časti nehnuteľnosti, čo neviem v akej hodnote si zdedila podiel no môže to byť dosť vysoká suma.
Pošli im písomne návrh na odkúpenie tvojho podielu, s tým že im dáš termín do kedy sa majú vyjadriť. Dalej pošli návrh na úhradu nákladov na nehnuteľnosť, vyčísli každému zvlášť jeho podiel platenia. A v dalšom liste im môžeš poslať návrh, aby sa nehnuteľnosť prenajala, s tým, že všetci si vybavia na DU DIČ a výnos s prenájmu sa rozdelí rovným dielom ( výnos = príjem od nájomcu mínus náklady ) a každý si zdaní svoj podiel príjmu.

subartic
28. apr 2024

zver to do rúk právnikovi , nech sa o to postará . Počítaj však s riadnym ochladením vzťahov v rodine , ale keď to nejde tak to nejde. Ja by som postupovala rovnako .