Ako sa rozpočítavajú náklady na vykurovanie?

nika523
24. máj 2024

Prosím vás ako sa teraz rozpocitavaju náklady na vykurovanie? Viem že sa to menilo a nejak ináč sa to počíta nie len podľa spotreby a odkedy sa to takto po novom počíta už teraz vo vyučovaní za minulý rok alebo to bude až na ďalší rok?

zena666
24. máj 2024

@nika523 už teraz. Prvý krát za 32 rokov mame preplatok 😀😀

nika523
autor
24. máj 2024

@zena666 aj my a dosť veľký preto sa čudujem, myslela som že už nebude preplatok keď sa zo ináč počíta

nika523
autor
24. máj 2024

@zena666 prosím ťa a ako sa to počíta?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
julinka65
24. máj 2024

@taynee zalezi, ako je to stanovene v zmluve, ktora sa uzatvorila. nasi to mali 70 na 30.

maranco
24. máj 2024

@nika523 zvykli ste mávať veľkú spotrebu a nedoplatky?

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanaete
24. máj 2024

@taynee Nie je to presne dane na %. My mame dohodnute 40(spotreba)/60(plocha), ale tento rok to myseli kvoli novym pravidlam preratat a vyslo nam to 37/63. Nabuduci rok sa bude robit novy prepocet a % mozu byt ine. Tam sa porovnana cena pre byt s najnizsou spostrebou a najvyssou a rozdiel nemoze byt vacsi ako 2,5 nasobok. Takze zalezi ako jednotlive byty v dome kuria.

nika523
autor
24. máj 2024

@maranco aj predtým sme mali preplatky ale nie tak veľké, spotrebu máme malú lebo máme veľmi teplý byt za môjmu mužovi je vždy horúco tak topíme veľmi málo preto som myslela že teraz už bude menší preplatok aj keď sme nekúpili ale je oveľa väčší 🤷

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elenajezova
24. máj 2024

@nika523 ja zase naopak. Som nemilo prekvapená, že na kúrení je nedoplatok. Doteraz sme vždy. Dávali preplatok. A tiež malo kúrime.

elenajezova
24. máj 2024

Mávali..

modrava
24. máj 2024

Ja som zajavne zafinancovala niekomu jeho 27 stupňov v byte….

martinkatinka
24. máj 2024

@modrava toto mame pravidelne... Mame teply tehlivy byt a pride mi nelogicke kurit len tak....

nika523
autor
24. máj 2024

@elenajezova
@modrava no veď toto som čakala aj ja že aj keď sme nekúrili tak bude nedoplatok alebo len malý preplatok

nika523
autor
24. máj 2024

@martinkatinka aj mne veľa ľudí sa rozčuľuje že tým čo netopia vymuruju susedné byty ale predsa nebudem kúriť keď máme 23 stupňov a nemáme radi teplo tak zapnem kúrenie a otvorím okno alebo ako si to ľudia predstavujú? A napr prídeme k známym na návštevu a tam zapnuté kúrenie a 26 stupňov takže na takýchto máme doplácať?

martinkatinka
24. máj 2024

@nika523 skor by pomohol rozhovor susedov.... Vsetci menej kurit, ked to ide do luftu... Ja zase nevypinam, ked idem prec, necham temperovat, aby susedia neboli kvoli mne znevyhodneni... Ale kurit non stop na tazke stupne nebudem.

nika523
autor
24. máj 2024

No ale je pravda že sú aj chladné byty krajné a na prízemí tí aj topia aj tak majú zimu tak neviem no

nika523
autor
24. máj 2024

@martinkatinka tak u nás asi všetci málo topia keď po novom a ešte väčší preplatok máme

modrava
24. máj 2024

@martinkatinka
@nika523
Neviem o koľko išlo hore teplo, ale cely panelák + 10 tisíc eur navyše oproti minulému roku. Takze fakt asi niektorí kúria doblba

zuzanaete
24. máj 2024

@modrava Porovnaj si aj spotrebu za cely barak. Ono to zalezi aj od zimy. Aj ked tato bola teda dost mierna.

zuzanaete
24. máj 2024

@taynee Reagovala som na prvy prispevok, kde si dala iba fixne %. Dalsi prispevok som videla az neskor.

renab
24. máj 2024

@nika523 bola aj slaba zima, aj to sa podpisalo na vyuctovaniach.

nika523
autor
24. máj 2024

@renab áno môže byť ale som rada že aj keď je to počítanie po novom tak je to ok asi naši susedia tiež nepretápajú byty to je dobré aj do budúcna

mondolina
24. máj 2024

my máme 1 x nedoplatok. načo sú potom merače?

lalenka33
24. máj 2024

My budeme mať vyúčtovanie až 29teho, ale všade naokolo sú nespokojní s novým rozrátaním. My sme mali každý rok preplatok, ale platíme aj vyššie zálohové platby, ako máme. Sme rohový byt. V rohovej izbe máme radiator nonstop na maximum čo je 6 , v obývačke máme podľa zimy na 4-6 nonstop , ale v kuchyni a spalni, ktorá je medzi 2 izbami nekúrime lebo rúry to vyhrejú. Susedia pod nami tu chodia pár krát za rok a nekúria v zime vôbec, tak som velmi zvedavá. Ale my sme už aj doteraz mali 60 % na plochu a 40% na spotrebu. Len sa obávam toho rozdielu 2,5 medzi susedmi, ktorí tu niesu a nekúria a takými, ktorým je zima a majú všetky izby na maximum.

tibor79
25. máj 2024

@nika523 presne toto ma vytáča. My nekurime(máme teplý byt) a máme 23 'C. Neznášame teplo. A človek príde k susedovi a ten v kraťasoch a ako v saune. A iba za to, že máme velký byt a nechcem sa doma potiť a dýchať suchý vzduch mám doplácať na iných? Kto toto vymyslel.....

zuzanaete
25. máj 2024

@tibor79 Presne. Teraz to prehupli do opacnej nespravodlivosti. Ti, co saunuju, su odmenovani a podporovani.

tibor79
25. máj 2024

@zuzanaete a vraj šetrenie energiami.... 🙈

588335
27. máj 2024

Viete niekto aké je usmernenie k vyhláške? Napr. paragraf 5, bod 2. V bytovke máme cca polovicu bytov na centrálnom vykurovaní a polovicu so samostatným. Cez niektoré prechádzajú rozvody spoločného vykurovanie a cez niektoré nie. Základnú zložku teda platia všetci či samostatné kúrenie kade neprechádzajú rozvody nie?
Druhá vec, nám základná zložka vyšla 76%. Neviem či max. rozdiel 2,5x platí iba pre tých čo majú centrálne vykurovanie alebo aj pre samostatné kúrenie?