Ako sa odnaučiť príliš odkladať peniaze?

8. mar 2024

pisem sem, lebo myslím, že moj "problém" mi uz zacina trochu prerastat cez hlavu. mala som dlhsie po vysokej skole financne problemy, kedy som ostala sama na hypoteku, ktoru sme povodne splacali dvaja a aby som sa cim skor zbavila dlhu, zacala som extremne odkladat peniaze bokom, pomaly nic som si nedovolila kupit, lebo 3 dni pred vyplatou som mala na ucte vzdy doslova zopar centov. roky sli a uz su to 4 roky, co mam splatenu celu hypoketu, nemam uz ziadne dlhy, dobru stabilnu pracu, no mam v sebe akosi stale hlboko zakoreneny zvyk extremne stale setrit a odkladat peniaze bokom. momentalne mam na ucte uz zopar tisic a sledujem zlavove letaky, som schopna obehnut 3 obchody len aby som kupila co najvyhodnejsie jahody a usetrila 50 centov. pripadam si uz niekedy smiesna, ale neviem s tym prestat. je mi luto si ist vecer sadnut von, lebo vsak doma si dam drink lacnejsie.
prosim vas ako mam prelomit tento zvyk a prestavit svoje myslenie? raby by som si zacala tie peniaze uzivat, no mam ten psychologický blok, bojim sa ze tymto stylom precitnem az niekedy v starobe. ak to takto hlupo nazvem, som bohata, no vediem zivot chudobneho cloveka a velmi sa za to na seba hnevam.

laurita285
8. mar 2024

Terapiou 😀 len aj za tú sa platí 😂 😂 možno samomluva doma bude mať rovnaký efekt a zadarmo

thereisabear
8. mar 2024

Skús si vyčleniť každý mesiac čiastku, ktorú musíš na seba minúť.

camelie12
8. mar 2024

Dobre by bolo skusit psychologa alebo psychoterapeuta.
Tieto vase obavy a uzkost maju pravdepodobne psychicky povod.
Je dobre, ze si to uvedomujete a chcete to riesit.
To je 1.krok a ten ste uz urobili 👍

Drzim palce!

la_dolce_vita
8. mar 2024

Ked si toto vsetko uvedomujes, nemal by byt problem to zmenit.. ved si urob radost! Kazda zena predsa rada mina na seba. Povedala by som si, ze zijem len raz a zasluzim si to.. a uz by to islo 🙂

anketkarka
8. mar 2024

A čo ak sa staroby nedožiješ? Nebudeš ľutovať to, že si si nič nedopriala? Asi máš málo rada samú seba.

autor
8. mar 2024

dakujem za tipy, priznam sa ze som si uz aj vyclenila uz tu ciastku, no nie som schopna ju nakoniec nikdy minut. alebo ak sa nahodou v dany moment nastavim, ze a teraz si toto kupim a hotovo, tak potom mam este 3 dni vycitky, ze bolo mi treba takyto rozmar, nemohla som radsej usetrit? pritom tie peniaze mi ako take absolutne nechybaju, zas ide len o nieco v mojej hlave. mozno to chce naozaj len sa zatat a robit co castejsie a nakoniec si zvyknem, ze je to prirodzene a normalne peniaze pouzivat aj na nieco ine ako su zakladne potreby.

sono2
8. mar 2024

Tak nechoď. To musíš dospieť nato a možno nikdy.
Mam takú známu, je otrokom peňazí. Čo už

martinmmartin
8. mar 2024

Aky mas plan na financovanie dochodku? Tvoje setrenie vyriesis tak ze si naozaj nastudujes co to je inflacia a ze ked setris v banke na konte tak minas prchy bez toho aby si ich aspon prezrala.
Inflacia je iny nazov dani za pohldnost.

tykat
8. mar 2024

Vies co, ved si povedz ze OK, budem mat na horsie casy, ono popravde par tisic ta v horsich casoch nijako z biedy nevytrhne, ked budes mat par desiatok alebo stoviek tisic tak potom mozes kludne aj na drink vybehnut.
A teraz si daj nejaku sumu ktoru budes sporit, vzdy nech ti odide z uctu a z toho co ti zvysi si nieco dopraj, bud 1x do tyzdna nejake malickosti typu kava/zmrzka/obed s kamoskou, divadlo, bazen, koncert, ina akcia... alebo nieco vacsie raz do mesiaca. A ked to neminies tak sup na konci roka bud na sporenie alebo chod na dovolenku (podla sumy ktora ti ostane).

tykat
8. mar 2024

@martinmmartin tak zase prezrat prachy a mat ich na konte je dost rozdiel nie? to ze ich neprejes a v banke realne klesne ich hodnota je fakt. Ale zase ked zarabas tolko ze vsetko neminies tak tie prachy pravidelne navysujes, lebo aj usetrit je sposob ako pokryt inflaciu.
Investovat? OK ale je to spojene s rizikom, Kupit nehnutelnost? OK ale likvidita je nizsia ako pri peniazoch v banke, plus sa o nu musis starat. Sporenie na dochodok? OK ale aj tam ta inflacia zasiahne.
Najlepsie je to nejako rozdelit, co pri par tisicoch ako pise autorka je o nicom. Ja by som ich nechala ich na napr. na terminovanom ucte na horsie casy a len odklonit z prijmu to co nespotrebuje napr. do fondov (kludne v banke, nechat si poradit, vybrat ake riziko je ochotna podstupit...). Nema statisice ze by sa mala strachovat kvoli inflacii. A stale zarobi viac ako minie.

autor
8. mar 2024

otázku stratu hodnoty alebo rôznych foriem investovania som tu riesit nechcela. Ani nie je dolezita suma akú mam na účte, ide mi naozaj čisto o to sa naučiť si tými peniazmi robit radosť a nestrit príliš na sebe. Proste prelomiť tento svoj hlúpy zvyk, ktory vznikol v časoch ked som bola na to odkázaná.

fashionshop88
8. mar 2024

Tak toto jedno ti závidím 🙈 ja mám opačný problém

jarka_black
8. mar 2024

Ak Vás to poteší, Warren Buffett si v mekáči uplatňuje zľavové kódy.

simona20201309
8. mar 2024

Ako podla mňa si jedna brutálne rozumná osoba, ktorá je absolútne nezávislá na materiálnych veciach. Prečo si z toho robíš ťažkú hlavu? Raz príde nieco na co tie peniaze minies a bude to určite rozumne.
Nechodíš na dovolenky? Ak ta neláka more chod niekam na poznávací zájazd.
Ja ti skôr závidím tvoju slobodnú myseľ a nezávislosť...ja toho TOLKO potrebujem, že by som sa mala nad sebou konečne zamyslieť. Ale vždy nájdem niečo o com si myslím, ze toto fakt musím mať

simona20201309
8. mar 2024

@jarka_black a co je na tom divné? Prečo by mal bohatý človek automaticky peniaze rozhadzovat? Práve preto je bohatý... práve preto ma autorka tisíce na účte, lebo obeha 3 obchody aby ušetrila 50centov.
To isté robí môj muž. Málokedy nakúpi všetko v jednom. Ja tiež. Kým niečo kúpim, celý Internet pregooglim, špekulujem ako kúpiť co najlacnejšie. Igelitové tašky sme.nekupili už ani nepamätám... sk zabudneme, do auta odnesieme v rukách alebo vo vozíku. Nevidím na tom nič zlé. Tiež mame nasetrene.

lutam12
8. mar 2024

A prečo by si si nemohla niekedy niečo kúpiť bez výčitky? Veď hlavný dlh je už splatený/ rezervu máš - chodíš aj niekedy na výlety? či iba šetríš. Nie je nič lepšie ako vypadnúť z domu, dať si obed v reštike a drink taký aký si doma neurobíš. Veď nejdeš minút všetky peniaze. Mám sa príliš rada na to, aby som si nevedela zdravo užiť zarobené peniaze. Nie som márnotratná - ale teda taká babská jazda na výlete s drinkom mi dáva úžasné zážitky viac ako tlačiť do " ponožky" a stresovať sa , že som kúpila drahšie banány ako bolo v letáku. Na druhú stranu máš môj obdiv za to, že si rozumná, zabezpečila si sa, máš rezervu .

lilitela
8. mar 2024

Nemoze byt problem v tom, ze to mas uz automatizovane? Cize nieco, co by ti pripominalo, ze toto nie? Ja som napriklad dnes zabila hodinu casu tym, ze som reklamovala tricko, ktore mi doslo poskodene, rozumej asi 5 eur a tiez som si potom povedala, ze stalo to za to doprdele?, ze som sa pripravila o volny cas. Tiez mi to z principu nedalo. Takze nejaky reminder - naramok nosit s nejakym symbolom, prsten, aleob cosi take, mozno tapetu na mobile, to ma clovek dost na ociach.

esmey
8. mar 2024

Tiež nerozumiem prečo si robíš ťažkú hlavu z toho, že nemíňaš peniaze. Jasne chápem, peniaze sú človeku po smrti na nič ale kto tvrdí že by mal človek všetko minúť/utratiť? Ži si spokojne a keď tak necháš niečo dedičom.
Len ma zarazila poznámka kde tvrdíš, že si bohatá. Nič v zlom ale nie je to zrejme tak podľa toho čo tvrdíš. Keď máš stabilnú prácu, vysoký príjem (3000+) a pár tisíc na účte tak to nie je znak bohatstva. Bohatí ľudia totiž nepracujú pre peniaze ale peniaze pracuju pre nich 🙂

kiwi3
8. mar 2024

kolko na seba minies mesacne? fakt si nekupis ani kozmetiku, ani oblecko v sekacoch a pod? a naozaj nikdy nechodis do restiky, na kavu atd? podla mna je celkom rozumne aj ekologicke neminat na somariny typu nova modna kolekcia, kazdy vecer predrazeny burger a ine zbytocnosti, co vidim u ludi, ktori ziju na dlh. neviem, co ti budu robit neskor, ci sa nechystaju zit aj dalsie desatrocia alebo co. treba v tom proste najst spravnu rovnovahu.

ahhola
8. mar 2024

Ujko z rodiny nar. 1929 a mozno polka jeho generacie to tak mala... Chcel si kupit sunku a vypytal si zasa dietny salam🤣aj ked si neskor mohol kupit aj cely masokombinat, proste nie👽on vsak bol polosirota, tatka skoro nepoznal a ten keby nebol poisteny, tak sa mozu pásť...

autor
8. mar 2024

Na výlety chodím, aj na dovolenky, ale tiez sa to snažím vzdy akoby optimalizovať, vychytávať všelijaké zľavy, kupovať si na nich nie uplne extravagantne drahé jedlo a podobne. Potom su položky, kde nešetrim, to su napr. knihy, fitness, darčeky pre rodinu… Ale problem mi robi hlavne nejake posedenie vecer vonku, reštaurácia, drahsia dovolenka, nechty, kaderník, masaz, drahší sveter ktory sa mi páci … potom mam z toho výčitky. A výčitky z toho, ze mam výčitky.
@lilitela presne ako píšeš, mam to zautomatizované a mam problem sa z toho vymaniť. Presne toto robim aj ja, venujem 5 hodín ušetreniu 5 €. Vid tvoja reklamacia 🙂

ariannazara
8. mar 2024

@fashionshop88 aj ja 😂😂😂🤨 aspoň na rok by som sa chcela vymeniť 😂

lilitela
8. mar 2024

Asi preto som ti aj napisala, ze tiez to mam tak vytesane do svojho vnutra a rozmyslam nad tym, ze co s tym. Tiez mam veci, kde nesetrim, dame si s deckami v lete denne zmrzku, a ine veci, netreba vypisovat, ale potom toto. Ja sa teraz snazim si vzdy hovorit, ze stoji mi to za to? Lebo mam s tymto problem aj na urovni casovej, ze teda citim sa strasne zaneprazdnena a vytazena a pritom mam pocit ze som nic dohormady neurobila - takze aj na casovej linii to riesim -ze musim to urobit? Musim to urobit teraz? Mozem to urobit nejako lahsie a rychlejsie? Najvacsi problem je pre mna mysliet na to, ze si mam polozit tieto otazky.

autor
8. mar 2024

@nerko toto je skvele, dakujem, myslim, ze presne kniha pre mna, o ktorej tam hovoria!

domkakvet
9. mar 2024

Daj si kazdy mesiac nejaku ciastku, ktoru musis usetrit a ostatok ak treba kludne pouzi.

ouwecka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jania023
12. mar 2024

Presne tym stracas peniaze. Teda cas su peniaze. Tym ze ides do 3 obchodov kupit jahody aby si usetrila 0,5€ tym stracas cas. Cas ktory jeby si pracovala mas za neho hodinovu mzdu.
Ja ked si mam vybrat robit hodinu viac a zarobit hodinovu mzdu alebo ist po obchodoch 1 hodinu aby som usetrila 0,5€ tak moje vypocty su rychlo urobene
Niekedy menej je viac

megan777
12. mar 2024

fu ja mam prave opacny problem rada si kupim na seba oblecenie,parfem ale zase mam aj pre rodinu na jedlo odlozene vzdy ale toto kazdy mesiac si musim nieco kupit a keby len jednu vec

sonka333
12. mar 2024

tak povedz si že :život máš len jeden a nikdy človek nevie ako dlho tu budeme....a do truhly si ľahneme s prázdnymi rukami....nič si na druhí svet nevezmeme....peniaze nám už budú k ničomu....vlastne,všetko bude k ničomu....tak kedy si dopriať ?ak nie počas života?...život je cesta....niekto ju má dlhšiu...iní ju majú kratšiu .....tá cesta je plná radostí,smútku atď...no je aj smutná a komplikovaná...preto ak je možnosť...tak si tú cestu sama nesťažuj😊nebudeš o nič horšia a ani nezbankrotuješ keď si občas niečo doparaješ a urobíš si radosť...ak nato máš prostriedky...sú to tvoje zaslúžené a myslím si že si zaslúžiš si dopriať ...nemusíš rozhadzovať...ale dopraj si kaderníka,kozmetiku,oblečenie,kávu....atd...začni pomaly ...a odmen sa ...nieje na tom nič zlé ❤