Ako sa naučiť nakupovať potraviny a hospodáriť?

18. feb 2021

Ženy idem si po radu. Ako sa naučiť hospodariť čo sa týka potravín a ako správne nakupovať? Všade čítam ako ženy chodia na veľký nákup raz za týždeň-dva ale ja si to neviem predstaviť. Predsa to by som musela nakúpiť a rozplánovať varenie na 2 týždne??? My proste ideme do obchodu nakúpime potraviny napr. za cca 35€ ale tak či tak musím ísť na druhý deň, najneskôr tretí zase do obchodu minimálne na pečivo a už kúpim aj iné veci. Ako to robíte??? Pečivo nemrazíme, ja som to raz skušala, nechutilo mi to, priatel by to nejedol vôbec. Kupujem do zásoby akurát mäso, šunky, salámy, syry moc do zásob nekupujem, pretože sa to nezje a vyhodí. Obchod blízko nemám, resp. mám pod oknami bytovky taký malý obchodík, najradšej však chodíme nakupovať do kauflandu,tesca,lidlu. Prosím ako to robíte s nákupmi vy? Prípadne ako ušetriť čo sa jedla týka? Nechcem si trhať od úst to zasa nie, ale na jedle sa dá ušetriť najviac no nechcem zasa kupovať samé Clever a podobné výrobky. Za každú rozumnú radu ďakujem.

renatka1985
18. feb 2021

Urobit si zasoby trvanlivych potravin a kupovat najma cerstve je zaklad. A u nas aj planovanie jedalnicka dopredu.
Mne pomohla velmi zasada, ze ak sa cokolvek pokazilo, nezjedlo, a vyhodilo (slo sliepkam alebo psovi v nasom pripade), to sme najblizsie dva mesiace nemohli kupit. To bola vzdy velka priucka.

hederamonstera
18. feb 2021

U nas sa denne kupuje tiez len pecivo a sunku (manzel chce na ranajky len cerstve), ale inak mame vsetko doma a podla toho varime. My pouzivame aplikaciu v mobile Listonic, ktory mame obidvaja v mobile a rovnako sa nam to aktualizuje ak niekto nieco prida alebo kupi. A ked som teraz pozrela tak nakupujeme celkovo 126 potravin (vratane korenin) a to len odklikavame a zaklikavame a udrzujem to v zasobe, takze ked varim, tak stale mam z coho a preto ideme na velky nakup tak raz za 2 tyzdne.
Zalezi co varis, ale aj tak mam pocit, ze kazde jedno jedlo ma opakujuce sa potraviny (az na nejaky exoticky jedalnicek).
Keby si si mesiac spisovala alebo odkladala blocky, co kupujes tak casto a ked tak to vedela kupit menej castejsie?
A usetris tak, ze nebudes kupovat polotovary ale varis zo zakladnych surovin (strukoviny, zelenina, maso, vajicka, mliecne vyrobky, koreniny, obilniny)

rencazranca
18. feb 2021

Ísť na nákup len raz za týždeň zo zoznamom v ruke, nič navyše nekúpiť. A jedlo pripravovať zo zásob, ktoré sú doma. My doma z potravín skoro nič nevyhadzujeme, aj potraviny, ktoré sú krátko po záruke miniem do vareného jedla alebo koláčov napr. kyslé mlieko, smotana, jogurty, šunka. Starší chlieb, rožky použijeme na tousty, sendviče...Kupujem väčšinou akciové potraviny, keď nie sú v akcii ani ich nekúpim, počkám na akciu.

ckocka
18. feb 2021

Nemusíš mať úplne presne naplánované všetky jedlá, ale v tom velkom nákupe musíš mať také suroviny, z ktorých vieš niečo uvariť.
Nefunguje to v prípade, ak ste zvyknutý variť podla momentálnej chuti - stane sa že práve tie suroviny doma nie sú a musíte odložíť prípravu tohto jedla až po ďalšom nákupe.

autor
18. feb 2021

Ja tiež zvyknem kupovať keď je akcia ale na to mi priateľ povie že som ako dochodca a čakám na akcie 😔 rovnako čo sa týka plánovania stravy, mne ti by až tak veľmi nevadilo a práveže vyhovovalo no opäť priatel mi povie či som normálna keď rozmýšlam dopredu čo i len na večeru čo jesť 🤷‍♀️ polotovary nekupujem, len občas ak nemám čas na varenie alebo do práce že si urobím, inak varím vždy z čerstvých surovín.

autor
18. feb 2021

A áno vacsinou varíme podľa chuti co nam pride na chut to sa varí

ckocka
18. feb 2021

V takom prípade vám nemožu nákupy raz, dvakrát do týždňa vyhovovať a je zbytočné sa o to pokúšať.

ckocka
18. feb 2021

*raz, dvakrát za dva týždne

kubkovamama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciab987
18. feb 2021

Ahoj, u nas praveze planovanie jedálnička funguje. Urobim si nakupny zoznam podla toho co budem varit, planujem aj vecere. "Male" nakupy sa mi neosvedcili pretoze hadzem do kosika co mi padne do oka a aj tak musim znova dokupit 1-2 veci co mi chybaju do receptu. Chodim teda 1x na velky nakup plus dokupujem len pecivo, pripadne sunka, syr, nejake ovocie, zelenina. Ja inak mrazim aj syr, pecivo.

rencazranca
18. feb 2021

Keď sme boli sami dvaja, tak vtedy sme parádne ušetrili, ale teraz máme o 4 hladné pomaly dospelé krky viac a tam ušetríme len vtedy, keď držíme pôst😀

oli18
18. feb 2021

Potom, preco je tak vela ludi v marketoch?
Niektori manzelikovia si ziju, kazde ranajky cerstve pecivo. No to by videl, ako by som klusala kazde rano mu to kupit😁. Chlieb aj pecivo nijak nestracaju na kvalite, ak sa zmrazia. Ja tak robim a nakupujem chlieb raz za tyzden. Aj to v blizkom podnikovom stanku. Do Kauflandu chodime raz za 14 dni. Varim z toho, co mam prave doma. Nie naopak, ze chcem nieco varit, na co nemam suroviny a musim ich hned ist nakupit. Dnes aj mliecne vyrobky maju trvanlivost najmenej 5 dni, aj viac, takze sa da nakupit na 1 tyzden. Usetrit sa da tak, ze varis len take mnozstvo, ake sa zje. My sme zvyknuti jest aj na druhy den, najma masove jedla, privarky, polievky, strukoviny. Mucne nie, to varim len na jeden obed. U nas sa potraviny nevyhadzuju.

hederamonstera
18. feb 2021

@oli18 preco by si niekto nemohol ist denne kupit cerstve pecivo? neviem co ti na tom pride divne ;) sa staraj o seba a neries druhych, ty zenicko 🙂

karibasicova
18. feb 2021

Ja mám na stravu vyclenenu sumu.ak ju miniem skôr, snažím sa nechodiť na nákupy a varim zo zásob. Mäso v mrazničke, strukoviny. Kupujem akciové veci. Čerstvé pečivo, šunku, syr v malých potravinach každý druhý, tretí deň.
Keď je akcia kúpim viac ks napr. Olej, mlieko (dva kartony), kečup, uhorky kyslé,kukurica, hrášok , šampióny,) a pri veľkom nákupe raz za 2 týždne dokupim čo doslo., Ovocie a zelenina sa tiež dá podľa akcií kúpiť. A samozrejme kúpime si občas aj to na čo máme chuť. Mám dve malé deti, tak smotanové jogurty, sladkosti, domáce koláče, ovocie vždy je. Nekupujeme vody , minerálky, nefajcime , vínko len občas. A nič nevyhadujeme , ale ani nič neostáva.

deti95060810
18. feb 2021

robím si jedálniček na niekoľko dní dopredu... v nedeľu viem čo idem variť na celý týždeň. denne varím pre 6-7 ľudí , potrebujem veľa potravín takže aj v zásobe musím niečo mať.... polievky verím aj na 2 dni. Ak sa niečo nezje ani po 2 dňoch - dávame sliepkam... Chlieb kupujeme aj na 2 dni, resp. kým sa nezje, do obchodu na čerstvý nejdem. Niektoré potraviny kupujeme v akcii - maslo, olej, cukor, múku, trv. mlieko...
Vajíčka, mrkvu, por, petržlen, cibuľu, zeler, strukoviny, zemiaky to si všetko pestujeme sami... Koláče a zákusky doma pečiem. Knedle , buchty - tiež doma parím. Džem, lekváre máme domáce, tak isto aj zaváraniny...

kvetinkaaknitevk
18. feb 2021

Písať si zoznam čo treba kúpiť a urobiť si aspoň približne zoznam čo chcem variť na týždeň plus mínus niekedy Vám urocte ostane aj na dva dni navarené 🙂 a vymyslat zvláštne jedla z potravín ktorým končí záruka 🙂 tie majú u nás najväčší úspech 🤷🏼‍♀️😀

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cookie29
18. feb 2021

vies, pecivo kupis aj v obchodiku u Vas, ked uz ides do kauflandu/tesca atd tak kupis vzdy viac aj to co v plane nebolo...
treba si naplanovat jedalnicek, aspon na tyzden a dodrziavat. A podla toho nakupovat. Ja viem, ze na Sk je zvyk mat zasoby, ale uprimne na srdce, vacsina domacnosti, z toho co maju v zasobe, su schopni zit minimalne 2-3 tyzdne... nebude to mozno to na co mate chut respektive uplne vyvazene, ale hladom neumriete. Co sa tyka akcii, niektore stoja za to, ale niektore ani nahodou, treba si to prestudovat. Niekedy je to balenie drahsie ako ked kupis len jeden kus, inokedy kupujes "znacku" ktoru si sice kupila lacnejsie ako zvycajne, ale bezne ju nekupujes a ani by si ju nekupila. Priklad, Barilla cestoviny v akcii 3 kusy 2+1 zdarmo, cena 2€. Zvycajne kupujes znacku Kaufland, za 0€50 za balik. Takze si vlastne "utratila" navyse.
Nekupovat, ak nepotrebujes. Mina sa Ti paprika (korenie). Mas v jedalnicku naplanovane pouzitie papriky na najblizsi tyzden? Ak nie, tak nekupuj, len preto, ze sa mina. Toto je smiesny priklad, ale plati to aj pre ine polozky.
u mna funguje aj system nakupu so skenerom alebo cez donasku domov... a do obchodu idem len so zoznamom a drzim sa ho. Respektive najblizsie ked pojdes, vezmi si hotovost. Ziadna karta nic. Nebudes moc kupit viac.
Je to otazka zvyku...

beamajor
18. feb 2021

Aj my sme len dvaja zatial. Varim len doma, kedze manzelovi velmi nechuti z restauracii, odkial im dovazaju stravu a taktiez z dovodu trochu usetrit. Od decembra si odkladame blocky aby sme mali aky taky prehlad kolko miname. Skoro ma dziglo ked aj za december aj za januar vysla suma okolo 180-200€, a to sme dvaja! :D nuz varim asi kazdy 2-3 den podla toho ako sa co zje,aby sme nevyhadzovali. Vela veci ide hned do mraznicky, aby sa to vyuzilo neskor, napriklad aj pecivo, ovocie/zelenina koli tomu ze nemame pivnicu a v spajzi nie je natolko zima aby to vydrzalo, maslo...
Nuz treba aj priatela naucit mysliet dopredu, hlavne ked nemate blizko velky obchod. Ja nemam nervy niekomu vo vsetkom ulahodit, kedze som tak vyrastala, stale vycitky, blbe poznamky... Ked sa manzelovi daco nepaci z fleku mu povie nech navrhne ine- lepsie riesenie v nakupovani, nejaky recept, alebo nieco. Bud s niecim pride a dohodneme sa alebo len ma chut mudrovat, a tak si zrobim po svojom, a zrejme najblizsie navarim menej.
Velku chybu robia v tomto vela krat mamičky, hlavne ked maju synov viac. Navaria toho plno, popripade viac druhov jedla (pripad mojej svokry), len aby kazdemu ulahodila. Potom vsetci placu lebo su tlusty a vsetko sa vyhadzuje. Proste treba obcas prevychovat 🙂 drzim palce

lenkakravcova
18. feb 2021

@hederamonstera Ja mam tiež radšej čerstvé pečivo. Do obchodu chodíme síce tak každé tri štyri dni, ale aj tak v prvý deň je pečivo najlepšie.

hettinka
18. feb 2021

Pečivo peciem doma, kupujeme len občas. Robím rôzne pečivo, pizza rožky, občas aj niečo sladké. Keď idem do obchodu, kúpim pečivo aj chlieb. Najskôr zjeme rožky a chlieb sa dá jesť aj 2-3 dni, pripadne sa doje vo vajíčku. Mám doma vždy aj tortily a chlieb na topinky a sendviče, ten vydrzi. Nemrazim, ale mám v mraziaku dopekacie mrazené kaizerky z Lidl a tie chutia vyborne. Varenie 2 týždne dopredu naplánované nemám. Varím z toho, čo je doma. Vždy mám zásobu cestovín, ryže, rôzne strukoviny, mäso v mraziaku, kapustu kyslú, zemiaky, pretlak, krajane zavárané paradajky, koreniny, hríby v plechovke, kukuricu, hrasok, mrazenu zeleninu aj kompoty, dzemy, med.

eskop
18. feb 2021

@beamajor no daj tip ako minut 200e mesacne na jedlo 😅 my sme tiez dvaja a miniem mozno cez 300e a to sa muz este sem tam stravuje v praci

polodrahokam
18. feb 2021

.

cookie29
18. feb 2021

@eskop zalezi aj kde byvate

ckocka
18. feb 2021

@eskop 200EUR / dvoch je určite reálne a ani to nebude žiadne extra obmedzovanie, ale podmienka je všetko variť a pripravovať doma.

beamajor
18. feb 2021

@eskop :D no my sme koli tomu stopli stravovanie v robote, muz povedal ze 5€ za obed neda (a to je este nizka cena).... A je pravda ze maso nam objednavaju svokrovci, zaco nechcu vziat nikdy peniaze. Ale! Varim uz na striedacku, masite s bezmasitym jedlom, cize toho masa uz nejeme tak casto. Som aj tehotna, a dost ma preslo jest varene tazke jedlo, tak sa uz viac pustam do jedal, do ktorych by som nesla ked sme byvali u nasich- buchty na pare, pecene buchty a k tomu zeleninova polievka, alebo segedin, palacinky na slano/ sladko, a snazim sa viac strukovin- lacne, a v spajzi sa nepokazi..... A tiez si nemyslim ze sa obmedzujeme. A este mozno je riesenie kupovat podla akcii v danom tyzden a varit podla toho

beamajor
18. feb 2021

@eskop ale nemudrujem, tiez sa ucim, tiez kolko krat ide splesnety chleba do kompostu, aj ked sa snazim vcas vysusit a ide aspon na struhanku, alebo chleba vo vajci, a byvame na dedine, kde je obchodik ale tovar je drahsi takze odtial kupujeme len 2x do tyzdna mali chlebik, inak nic viac. A max raz za tyzden v meste lidl alebo kaufland

alexlexy
18. feb 2021

Mám v mobile aplikáciu eblocky, kde sa dá nastaviť limit, koľko chceš minút na mesiac . Zároveň mi z toho vyjde limit na týždeň, vlastne aj na deň, ale ten nesledujem. Všetky bločky po nákupe zoskenujem cez QR kód a vždy vidím ako na tom sme. Či môžem vymýšľať jedla hocijako, alebo zo surovín čo mám doma.
Mne pomohlo aj to, že pečiem chlieb doma, nemusím teda často do obchodu 2x týždenne mi stačí.
Sme doma 3 ja dospelí , niekedy nás je viac ale to hneď v aplikácii vidím, že aj viac míňame.
Cca na 1 osobu mi celodenná strava na mesiac vychádza na 100€
Nikdy som nemala prehľad koľko míňame lebo som bola lenivá písať a odpočítavať každý výdaj , ale cez túto apl. iba zoskenujem kód a hneď mám prehľad.

simca06022011
18. feb 2021

Tak ja nakupujem max raz za tyzden a vacsinou menej (ako realne raz za tyzden ideme do pekarne, a na druzstvo brat mlieko.. takze ano, raz za tyzden urcite nakupujem)... a nemam naplanovany jedalnicek 🙂 ved ranajky/vecere jeme skoro to iste, dookola, to za tie roky viem priblizne co zjeme a co nie... niekedy sa zje to co bolo na obed... a obedy, tiez varievame, vieme co varime a co sa mi oplati mat v skrini a mrazaku. A veru.. chleba kupujem v pekarni, dochadzame tam 15km a cca tyzdenne.. kupim 3 chleby, hodim do mrazaku, na polovice. Rozmrazujem v mikrovlnke a je ako cerstvy, priblizne polovica sa minie u nas za den-alebo 1,5 dna... :D jasne, ked zamrazim konzumny chleba so supermarketu dobry nebude, lebo ten casto nie je na druhy den jedly :D Ale toto beriem, nie kazdy mrazi, nie kazdemu vadi obycajny chlieb. Predtym (este tak do maj-jun minuly rok) sme piekli, ale to bolo u nas jednoznacne plytvanie, to mi nevyhovovalo vobec. Jogurty, smotany, syry.. bezna trvanlivost je tam hadam mesiac.. ak nie aj viac. Detto maslo, vajcia asi.
A ostatne trvanlive veci mam bezne doma.. od konzerv, zavaranin, suche potraviny.. ale na to tiez treba mat spajzu :D ja mam mrazak velky ako cela chladnicka a teda v lete namrazim aj zeleninu/ovocie. Mrazenu zeleninu pouzivam aj z obchdou bezne. Ako neviem si predstavit jedlo, ktore by som teraz v tomto momente nemohla urobit.
ALE velke ale je, ze ak ste dvaja, mladi.. tak na co to riesit takto 🙂 ja vobec nepozeram na cenu, netrepala by som sa do tesca do mesta, kde startim hodinu kruzenim po obchode a cestou tam a spat, kovli par eur uspore oproti jednote tu v dedine - s cestou to ani ziadna uspora nie je a cas je drahy pre mna :D Ale ak raz idem niekde a maju, napr. v akcii to co pouzivam bezne, olej... alebo cukor (v lete, zavarame).. alebo neviem co... tak to kupim do zasoby. Lebo ta akcia je kolko krat uspora riadna :D aspon mna potesi, kupim si cokoladu navyse :DDDD

eskop
18. feb 2021

@beamajor no moj bohuzial musi lebo robi 12ky a tam keby mu dam teple jedlo tak mu nevydrzi aj tak cely den a nema kde zohriat... aj ja robim zo strukovin,halusky,segedin, casto varim aj na dva dni aj polievky a tiez byvame na dedine kde obchod je drahsi takze tam len max pecivo a sunku.. preto sa pytam 😃 pitie moc ani nekupujeme lebo mame soda stream takze neviem kde sa tolko minie