Ako riešiť hypotéku?

monikabaumeistrova
28. mar 2021

Dobrý deň veľmi súrne potrebujem poradiť. S manželom by sme chceli stavať domček, ale nemáme k dispozícii pozemok. Chcela by som sa spýtať, ako ste riešili situáciu kedy ste namali pozemok. Akým spôsobom ste riešili hypotéku na pozemok a následne hypotéku na dom. Čo je najlepšie vedieť a čomu sa naopak vyvarovať. V tejto dobe to bohužiaľ s vlastnými financiami nie je take ľahké a nemá nám ani kto pomôcť. Pozemok mame vyhliadnutí, len nevieme ako postupovať ohľadne financovania pozemku. Ocením každú radu, nápad. Viem, že nie každý to mal ľahké v tomto smere a preto Vás, skúsenejších žiadam o radu.

Ďakujem,

S prianím pekného dňa.

konikkon
28. mar 2021

@monikabaumeistrova žiaľ. Ak nemáte nič nasetrene, ani vam nemá kto pomôcť so založením jeho nehnuteľnosti, Na dom rovno zabudnite. Bohužiaľ je to tak, že banka vám dá cca 75% z ceny pozemku. Tých 25% musíte zaplatiť zo svojho alebo do financovať spotrebakom. Zrejme však také vysoké splátky neutiahnete, ak ste nedokázali nič našetriť. Po kúpe pozemku sa potom žiada o hypo s postupným financovaním na dom. Vy postavíte múry do výšky 1m a potom vám banka pusti ďalšie peniaze na strechu, okná. To nafotite a banka pusti ďalšie peniaze na kúrenie, elektrinu, vodu a pod. Takáto hypoteka sa niekoľko krát posudzuje a banka púšťa peniaze podľa reálnej alebo budúcej hodnoty nehnuteľnosti. Bločky nemusíte dokladovať, banka si to ohodnotí odhadcom. Je to dlhý a komplikovaný proces a najlepšie je sa poradiť priamo v banke. Ja bysom sa vsak do niečoho takéhoto nepustala ak by som nemala nasetrene aspoň 40 000 alebo ďalšiu nehnuteľnost na založenie, lebo to je proste utopia. V takomto prípade by som si najprv šetrila a potom dom kupovala.

nafka0483
28. mar 2021

Mali sme nasetrene a asi 30% z ceny pozemku sme dali a zvysok dofinancovali hypotekou a pozemok zalozili. A dom zas - cca 20% nasetrene, vytiahnute mury, znalecky posudok, navysenie hypoteky, zalozeny dom.

petamich
28. mar 2021

ako pisu uz dievcata predo mnou, hypoteka s postupnym cerpanim - je to ale relativne komplikovany proces, prostriedky sa uvolnuju v tranziach po splneny podmienok a stale treba pocitat s tym, ze treba mat isty obnos na zaciatok a nasledne pripadne preklenutie cerpania, jednoduchsia cesta je ak by ste zalozili inu nehnutelnost (co asi kazdy nema moznost), postavili a nasledne preniesli tarchu, nie je cesta nejaky developersky projekt a domcek na kluc aj s pozemkom?

brna1989
28. mar 2021

@monikabaumeistrova ahoj, ja by som ti poradila "zakrývaj sa len takou perinou, na akú máš "
My sme brali 200.000, bez akýchkoľvek našetrenych peňazí, preto sme si fiktívne platili odvody, teda z fiktívnych zamestnaní.
Bol to masaker dať dokopy a je to masaker platiť teraz.
Museli sme dofinancovať spotrebakom 25.000, kde je splátka 330eur .neskutočne.
Hypo je 178.000 a splátka 563eur.
Takže len hypo plus spotrebak nám robí 890eur (a to už po refinancovaní )
Kde sú plyn, elektrina, voda , poistky, nafta, poplatky v škole, telefóny, manžel je SZČO takže jeho odvody, účtovníčka ..a kopec iného,veď to každý pozná.
Takže naše mesačné výdavky su neskutočne .
A preto z vlastnej skúsenosti hovorím nie.ak nie ste zabezpečení , nechoďte do toho..

kitycat
28. mar 2021

Kde byvate teraz a ake mate mesacne vydavky vs. prijmy?

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hopsadobrandejsa
28. mar 2021

Ak nemate vlastny kapital, ja osobne by som sa do toho nepustal. Banky uz 100%-ne hypo neposkytuju a situacia okolo covidu je momentalne vselijaka.

annamalaga
29. mar 2021

Dnes je dom luxus. Luxus , ktorý nieje pre každého. A aké máte výplaty , koľko z tých výplat dokážete reálne odložiť? Predpokladám, že vo vašom prípade by bolo lepšie kúpiť byt. Rozhodne určite nie dom. ☹️

petra7825
29. mar 2021

@monikabaumeistrova odporucam najst financneho poradcu. Pracuju zdarma. Ale hlavne takeho co vam niekto odporuci lebo poznam aj zlych poradcov.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
michaela789
29. mar 2021

@monikabaumeistrova my sme tiež snívali o tom že si postavíme podľa seba. Bohužiaľ, tiež sme nemali pozemok a v posledných rokoch bolo financovanie pozemku AJ domu trochu nad naše pomery. Tak sme ubrali z nárokov a kúpili dom už postavený, s prisluchajucim vcelku rozľahlým pozemkom. Sme s takouto voľbou spokojní dozeraz.
Ale teda mali sme určitú čiastku našetrenú. Bez vlastných peňazí by sme do toho nešli.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
29. mar 2021

@ceresna2 Aky najom sa plati v byte, ak je byt ich vlastny? Predpokladam, ze mas na mysli fond oprav, odmena spravcovi, spolocne priestory - eketirna, vytah, upratovanie. Ale to sa nevola najom. Najom je, ked byt nevlastnis, ale mas ho od niekoho prenajaty a platis teda za to, ze ten byt mozes uzivat.
Cize ak si v prenajme, tak platis zisk prenajimatelovi + povinne poplatky + energie
Ak mas svoj byt, tak platis splatku hypoteky + povinne poplatky (spravca, spolocne priestory...) + energie.
A ak mas svoj dom, tak platis hypoteku + energie, ale tiez musis mat nejaky ten "fond" na pripadne opravy. V dome je stale co dokoncovat, alebo opravovat.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
29. mar 2021

@ceresna2 To co pises je vsetko ok, ale to nie je najom. Pouzila si na to nespravne slovo. Ale ano, aj ked v byte nebyvas, tak musis stale prispievat do fondu oprav, na spravcu, na vytah, na upratovanie... a ak je cely blok prerobeny, zatepleny, tak sa v tom splaca aj uver - tym sa navysuje fond oprav. Ale to su prevadzkove naklady, to nie je najom.
Ty si napisala ze v byte sa okrem hypo plati aj najom. A to je dost zmatocne, lebo najom znamena nieco ine.

monikabaumeistrova
autor
29. mar 2021

@kitycat dobrý deň, bývame zatiaľ u rodičov. Nemáme deti, výdavky máme všetko dokopy cca 350€ a a príjmy sa mesačne pohybujú okolo tých 1500-1600€. Niečo našetrené mame ale neni toho veľa.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evora
29. mar 2021

Treba mat aspoň pozemok kúpený z vlastných zdrojov. Na dom rátaj, ze vám viac ako 70-80% nedajú...my sme tiež stavali na tranze. Išli sme na 3, ale treba rátať s tým, ze ty do domu vrazis 50 000 a banka pusti 40 000. Potom stavias dalej ale tento proces sa opakuje. Cize stale potrebujes dotlacat stavbu z vlastného. Ak nemáte ani len na pozemok, ťažko budete z rukáva ťahať nie male sumy. My sme tiež mali ruzove okuliare, ako sa dom da postaviť za 80 000 😀 teraz sa smejeme...pokiaľ vsetko neurobíte sami, stoji to oveľa viac. Skuste si napísať svoj odhad, a priratajte ku tomu ešte tretinu odhadu....niekde tam minimálne bude realna suma, ktorú vas bude dom stat. Na veľa "drobnosti" človek zabudne pri počiatočnom výpočte a zrazu nevie, kde ma peniaze 🙂

evora
29. mar 2021

Mimochodom, pre lepšiu predstavu. V podnájme sme platili 450 eur mesačne za 3 izby. Trvalo to dva roky. Teraz mame hypo necelých 300 eur, elektrika 105 eur( tepelko, čiže cely dom frčí na elektrike). Vodu, internet, atd platí človek aj v byte.. takže pre nás jednoznačne výhodnejšie je zit v dome, ktorý je 2 krat tak veľký ako bol byt, kde sme platili hypotéku majiteľovi 🙂 len naozaj treba mat peniaze, aby človek mohol staviť dom. S 2000 na účte to nikto nedá bez ujmy na zdraví 😀

leskovael
29. mar 2021

Vydržte ešte u rodičov a šetrite... Ak máte obaja spolu cca 1500e nemal by byt problém nasporiť aspoň na pozemok.. Určite rodičom niečo platíte, takisto mate svoje výdavky ale treba sa maximálne uskromniť a co najviac odkladať, jeden celý plat ste mohli dávať dávno bokom, pretože lahšie podmienky na šetrenie už mať nemôžete... Ak neviete nasporiť ako bezdetný pár, bývajúci u rodičov, tak neviem či by ste sa mali púšťať do kupy pozemku a stavby domu.

nafka0483
29. mar 2021

@ceresna2 Ved ja sa s tebou co sa tyka argumentov nehadam a netvrdim, ze by v byte neboli naklady alebo co. Len som opravila to pomenovanie, lebo sa to nevola najom. Aby nedochadzalo k nedorozumeniu, To je vsetko.

ceresna2
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hviera81
29. mar 2021

neviem kde davaju 75% hypo na pozemok. vo vubke davaju iba 50%. da sa ale zalozit existujuci byt (vas, rodicovsky) a admistrativne sa to zjednodusi..... potom zacat stavat z vlastnych, a ked uz je hruba stavba, tak sa da zobrat hypo na vystavbu. ked to bude finiš, tak hypo z rodicovskeho sa da preniest na hotovy dom. dajme tomu o 2 -3 roky, cize ak su rodicia dovtedy ochotní...... ak nie, tak este spotrebak zostava (na ten pozemok), ale to je s vyssim urokom....

lesana25
29. mar 2021

To nutne musíte ísť do domu, aj keď na to nemáte?

zuvelyn
29. mar 2021

Ak s takýmito príjmami a minimálnymi výdavkami, do toho rátam teda aj to bývanie u rodičov, neviete ušetriť 12-15tis ročne (samozrejmé pri sebazapreti a odpierani si) tak by som na stavbu domu rychlo zabudla a radšej si hľadala byt.

Celkovo nejako nerozumiem preco chce každý silou mocou do domu, aj ked na to nema financie. Starostlivosť o dom a záhradu hlavne nekončí splácaním hypotéky.

petra7825
29. mar 2021

@evora inak to je pravda. Tiez som si spravila rozpocet a niekedy sme aj trafili ale asi o tretinu to bolo celkovo viac ako sme ratali. Nastastie nam pomohli rodicia tym ze zalozili dom. Dnes uz hypo prepisa na nas dom. Za dom sme zaplatili asi 200k a tak stupli ceny v okoli ze dnes by sme ho predali za 300k.

evora
29. mar 2021

@petra7825 U nás detto. Pozemok sme kúpili pred 8 rokmi, vtedy boli ceny este ako tak normálne. Teraz sa rovnake predávajú raz tak draho...pripadne uz vôbec nie sú, všetko rozpredane. Známi zháňajú niekoľko mesiacov, pripadne sa uz zmierujú s myšlienkou, že budú nútení kupit pozemok so starším domom a ten zbúrať. Trvalo nam síce 5 rokov, kým bolo všetko hotové, ale náklady mame paradoxne nižšie, ako sme mali v byte (predtym sme mali na hypo a potom ten podnájom, ten nas najviac finančne zaťažovať). Lenže zasa je to ako vždy, kto ma peniaze, ma sa lepšie...vie si lepšie zmanazovat úspory, postaviť dom atd. Ten, kto ma nízky príjem, je v jednom kolotoči podnajmov, ktoré ho ešte viac oškbávajú a ani len hypotéku na byt nedostane. Slovensko je krajina paradoxov 🙂

dominikavab
Odpoveď bola odstránená
Zobraz