Ako prosim prebieha refinancovanie hypoteky?
zjednodusene: refinancovanie je najlepsie zacat riesit pol roka pred uplynutim fixacie (niektore banky ponukaju na cerpanie az rok). v banke povies, ze mas zaujem refinancovat hypoteku, povies kolko chces a na ako dlho a dostanes ponuku. v kazdej banke treba predkladat ine dokumenty, v niektorej netreba ani znalecky, ani potvedenie o vyske prijmov. v inej aj znalecky, aj ti daju tlacivo na potvrdenie prijimu. ak budes s ponukou suhlasit, tak podpises uverove a zalozne zmluvy, v povodnej banke si vypytas vycislenie zostatku (to sa ziada spravidla 2 mesiace pred uplnynutim fixu), 2 ks zaloznych odnesies na kataster (poplatok 51e), das vinkulovat poistku nehnutelnosti v prospech novej banky a to je vsetko
@aaaa1111 cize kym len poziadam o refinancovanie a nic nepodpisem, tak to nie je zavazne?a ked bude ponuka fajn, ale cerpat bude chciet az v januari?kedy podpisem tie uverove zmluvy?
ano, je to ako keby predschvalenie uveru. dostanes ponuku z banky a cerpat mozes do 6 mesiacov od schvalenia uveru, alebo ak nechces, nemusis cerpat (vacsinou je cerpanie bez sankcii). v ktorej banke planujes refinancovat? je to byt alebo dom? a kedy ti konci fix na starej hypoteke?
@aaaa1111 fix konci 02/24...refinancovat planujem v prima banke....teraz mame unicredit....ide o dom
ja som tiez refinancoval byt z unicredit do prima banky. pojdes pocas septembra na pobocku, nachystaj si tieto doklady:
1. uverovu zmluvu z unicredit
2. zaloznu zmluvu z unicredit
3. povodny znalecky posudok (ja som znalecky nedaval, kedze to je byt v krajskom meste, tak chceli potom iba par fotiek, aby ho interne ohodnotili)
ja som mal dokumenty naskenovane v pdf, ulozil som si ich do telefonu a ked som prisiel do banky, riaditelka mi dala mailovu adresu a hned som jej ich poslal z telefonu. podpisal som ziadost, za dva dni sa mi ozvala, ze uver mam schvaleny (nebola to presna suma, ale priblizna). po nejakej dobre som doniesol vycislenie zostatku z unicredit, podla toho sa pripravili uverova a zalozna zmluva, tie som podpisal, na kataster som zaniesol papiere z banky. potom naspat do banky s potvrdenim z katastra, potvrdenim o poisteni nehnutelnosti a podpisal som ziadost o cerpanie, v ktorej bol datum, kedy posle banka peniaze do unicredit. a potom som este doriesil vinkulaciu poistenia v prospech prima banky (len som poslal mailom potvrdenie z banky)
@aaaa1111 my spekulujeme....fixacia nam konci uz v 01/24 nie 2/24...uverove zmluvy sme dnes podpisali(kedze sme vsetko mali) a na nacerpanie mame pol roka....spekulujeme ze ci nenacerpame az v januari, aby sme dovtedy platili este nizku splatku
ano, treba nacerpat az v januari, ked konci fix. prima banka ma akciu, ze preplati pokutu 1 percento, ale to je pre vas nevyhodne, kedze do janurara mate este stale nizky urok
@aaaa1111 tak my nemame vysoku hypo a ked potom nebude mat tu akciu ze preplati pokutu 1 percento, tak prerobime....tak spekulujeme co je lepsie...akcia ze preplatia pokutu 1%je len do 30.9.
@alzbetka239 aku mate vysku hypoteky? mozno sa vam celkovo prima banka neoplati
@aaaa1111 41000mame zostatok
@alzbetka239 pri takom zostatku by pre vas bola o par eur mesacne lacnejsia fio banka, pretoze v prima banke musite platit mesacny poplatok za ucer 4,9e. fio banka ma navyse vyhodu hypersporiaceho konta, cize ak mate nejake volne prostriedky, mozete si ich presunut na sporiace konto a o tolko sa vam znizi suma, z akej budete platit urok. a tieto peniaze v pripade potreby mate ihned k dispozicii. napriklad, ak by ste mali uspory 41 tisic, ktore by ste si tam presunuli, tak neplatite ziaden urok, iba by sa vam splacala istina
@aaaa1111 ale ten poplatok za ucet vieme znizit platenim mobilom
@alzbetka239 v podstate skoro tak ako keď ste si brali hypo prvýkrát. Najlepšie si zabezpečiť skúseného finančného poradcu, keď človek tomu nerozumie.