Ako ošetriť náklady pri spoločnom bývaní?

3. dec 2024

ahojte, planujeme spolocne byvanie s partnerom.

Vec sa ma tak, ze ja mam dom a deti. Chceme s partnerom skusit byvat spolu- on deti nema a ani spolocne neplanujeme.
a rozmyslame, ze ako si osetrit naklady do buducna. byvaju tu casto podobne temy (aj ked skor v opacnom garde, ze zena investuje do muzovho) a my by sme sa radi uz voped vyhli akymkolvek potencionalnym konfliktom.
Zatial sme sa zhodli na tom, ze mi bude platit nejaky mesacny najom, viac menej symbolicky, asi 200€?
zatial to mame tak, ze veci, ktore by si teoreticky mohol zobrat, ako skrine, postel, gauc, atd. tak to plati on. priklad veci pisem, nie ze to vsetko kupoval.

ale potom su veci na dome, ktore by rad prerobil. napr. by chcel urobit jednu kupelnu nanovo. a rozmyslali sme, ze ako to osetrit. ze ci by to napr cele zaplatil on a ja by som mu to postupne splacala? alebo ci to len spisat nejakou formou zmluvy, ze keby sme sa rozisli, tak vtedy by som mu to preplatila?

lebo on chce menit veci na dome, ja na to teraz financie nemam a jemu sa nechce cakat, kym si na to nasetrim. mne zas pride odveci, aby som financovala nieco, co by bolo viac menej pre jeho potrebu, ale na druhu stranu to prida hodnotu mojmu domu.

fakt nevieme, tak som sem prisla po radu, ze ako to mate osetrene vy, alebo ako to co najlepsie urobit, aby ani jeden nebol ukrateny.

vobec sa kvoli tomu nehadame, prave naopak, snazime sa si to nejako rozumne odkomunikovat, aby v pripade rozchodu ani jeden nebol vyrazne ukrateny.

dakujem za kazdu prinosnu radu 🙂

thirstymonk
3. dec 2024

To načo je taky vzťah, že v pripade rozchodu? :D My sme vzťah od počiatku živili spoločne a o tom, že je možny nejaky rozchod, ani nerozmyšľame, nepovažujeme to za možnosť :D

Peňáze od začiatku chodenia berieme ako spoločne. Dakedy som platil ja, dakedy manželka. Nikdy sme neriešili čo je koho, proste trebalo kúpiť, kúpilo sa.

earlgrey
3. dec 2024

@thirstymonk Toto čo opisuješ fungovalo pred 100 rokmi, keď si sa ženil 😉 teda, keď si spoznal manželku. Teraz? ešte si len s niekym píšeš a už sa dohaduje na tom, kto zaplatí kávu na prvom rande 😉

oceanahory
3. dec 2024

Poradit zial neporadim, ale myslim, ze uvazujes spravne. Pokial nie ste zosobaseni, tak je rozumne sa na tychto veciach radsej dopredu dohodnut.
Svagrina sa nevedela zbavit byvaleho, s ktorym boli spolu 11 rokov. Investoval do jej bytu a ked sa rozisli, tak chcel vsetko ihned vyplatit...nasledovali dlhe mesiace tahania sa, kto co kupil, kto do coho investoval, az kym sa ferovo vyrovnali a dohodli 🤦.

autor
3. dec 2024

@thirstymonk ale ano, takto samozrejme fungujeme pri beznych vydavkoch. ale bavime sa o investiciach v hodnote niekolko tisic eur. ktore by on investoval do mojho domu.

autor
3. dec 2024

@earlgrey to nastastie nie je nas pripad 😀 my sme spolu uz niekolko rokov, pozname sa cez 20 rokov, ale kedze vieme, ze zivot je vrtkavy a stat sa moze hocico, tak chceme mat veci osetrene. radsej to mat poriesenie a nepotrebovat, nez potom byt ako mnohe tu na mk, co vyplakavaju ako roky investovali do muzovho majetku a odchadzaju s holym zadkom. tak to nechceme.

colsami
3. dec 2024

S tym postupnym splacanim z Tvojej strany to nie je zly napad. De facto napr ten najom co Ti bude davat (200e), mu mozes mesacne rovno platit to, co on investuje do Tvojho domu a je neprenosne.

autor
3. dec 2024

@oceanahory dakujem za pochopenie. presne tomuto by sme sa radi vyhli. lebo predsa len, on ide byvat do mojho domu a samozrejme tu bude chciet investovat. rozmyslali sme, ze si zalozime dokument a vsetko, co bude platit, tak tam budeme zapisovat, aby som mu to v pripade rozchodu mohla vratit.
alebo by som mu to splacala postupne. fakt neviem, co je ferovejsie.

autor
3. dec 2024

@colsami ano, len s tym mam trosku problem ja, ze on chce napr prerobit nieco vyslovene kvoli jeho potrebam. ze ja by som to neprerabala, ani to nepotrebujem, tak sa mi nechce kvoli tomu ziadno zadlzovat. mozno to nejako pomerovo rozdelit? ze ja zaplatim material a on pracu?

earlgrey
3. dec 2024

@autorka
Ja ťa úplne chápem. Poradiť neporadím, ale rozmýšľate dobre. Držím palce.

colsami
3. dec 2024

Ano, ak ja nemam zaujem platit nieco co nechcem, tak material som ochotna preplatit, ale jeho pracu isto nie.
Akoze keby mi moj milujuci partner preraba kupelnu ktoru JA CHCEM prerobit, ani vtedy by som nepreplacala pracu. Ci on Ti tiez doma bude zenske co budes eobit prenho, prace preplacat?

autor
3. dec 2024

@earlgrey dakujem. mame kamosku pravnicku, mozno sa poradime s nou 😀

autor
3. dec 2024

@colsami ja som ale nikde nepisala, ze jeho pracu 🙂 napisala som pracu ako taku. on bohuzial nie je taky typicky chlap, co vie obkladat, murovat a podobne. s upratovanim mi ale pomaha bezne, asi u mna doma upratuje aj viac nez ja 😀

autor
3. dec 2024

to to naozaj nikto takto nema? ako to teda riesia zeny, ked ziju u partnera v byte napr.? on plati uplne vsetko a zena len prispieva na cast najmu?

simca06022011
3. dec 2024

pozri, poskytnes dom, nekupoval ho, neplatil... kupelna je funkcna, ty prerabat nechces= nepotrebujes = nemas na to. Takze ja yb som sa s nim dohodla tak, ze ak teda chce nech si to prerobi na svoje naklady. Ten najom je naozaj symbolicky, to je tak na energie...
Alebo si urci realnejsi najom, kde aj opotrebenie napr. domu budes ratat, plus energii cast, treba ratat. A napr. ak to vyjde na 400EUR mesacne, a prerobi kupelnu za 400EUR tak nebude 10meisacov to platit... zapocita sa. ALe teda, do toho by som ja nesla.
A v podsate cele toot vypocitavanie je pre mna psycho :DD Fugnujeme ako @thirstymonk pise, aj to tak vzdy bolo, ci som kupila skrinu do bytu,alebo vybavila majstrov, platila energie ja alebo on, nerisil to nik. KEd som potrebovala na nieco, penazie som si zobrala, ked on, penaize si zobral.
Ale teda, nefungujeme spolu na sposob, co ak. Okrem toho uspory mame aj samostatne, cize nik nejde na doraz. Ze minie vsetko.

tundra
3. dec 2024

Symbolicky najom zdvihni na 400€ a prace,ktore spravi,odpocotaj z najmu.Za rok mas 4800€ na prerabku.Keby zil sam,neviem ci by za 400€ zohnal najom.Môze to byt win,win pre obe strany.
Keby ste isli od seba,nic si nedlzite...
Vo Švajciarsku pri najmoch, to tak funguje,najomnik plati len energie a vykonana praca sa odpocita z dohodnuteho najmu.

autor
3. dec 2024

@simca06022011 dakujem za prispevok. co sa tyka drobnych vydavkov, tak tam to naozaj neriesime. kupil zahradny nabytok v lete,skrinky do chodby, atd. my sa bavime o investiciach teraz radovo v tisickach, napr. kupelna orientacne 10 000+ eur.

my sme uz obaja za strednym vekom, takze taketo riesime. ja by som tiez napr. neinvestovala len tak 10k do cudzieho domu. chceme to mat osetrene obaja. pre istotu. ako ked niekto napise zavet v 30tke. nechysta sa umriet, ale ma rad veci na poriadku.

victoriab
3. dec 2024

No ja by som skôr trvala na spolocnej dohode, komunikacii a kompromise. Lebo zas, ehm, aby niekto chcel prerabat kupelnu v mojom dome, len tak, lebo chce inu? Alebo co je za problem? Je tam nieco pokazene? Zle? Nefunkcne? To musi byt o dohode a kompromise. Preco ti ma platit "symbolicky" najom? Ma sa k tebe nastahovat, bude dalsi clen rodiny a teda aj domacnosti, tak preco symbolicky? Ved hypoteku, ak mas, ok, dom je tvoj, tu ti platit pomahat nebude, ale oststne vydavky treba predsa spravodlivo podelit.

autor
3. dec 2024

@tundra teraz zije sam a plati najom 270€ 🙂
a to nie je zas tak, ze najom je cisty zisk. Vsak isto sa minie viac elektriky, vody, kurenia. ale ano, asi to nejako skombinujeme s tym najmom. budeme si viest zaznamy, ze co platil on

autor
3. dec 2024

@victoriab vsak my obaja trvame na spolocnej dohode a kompromise :D a komunikujeme o tom, len nevieme prist na sposob, ako to vyriesit, co najferovejsie voci obom. obom nam zalezi na tom, aby sa ten druhy necitil ukrateny.

on bude mat u mna v dome v podstate ako keby jedno cele poschodie iba pre seba. a na tom poschodi nie je kupelna, iba práčovňa a tu by chcel prerobit na kupelnu.
a ja do toho nechcem investovat, lebo nemam tolko penazi a pride mi to zbytocne kvoli mne. takze on povedal, ze to zaplati, ale samozrejme by som sa na tom aj ja mala nejaky sposobom podielat, kedze to je primarne investicia do mojho domu.

a snazime sa najst nejaky kompromis.

ze ci ist tak, ze ja platim material a on pracu.
alebo mu to cele postupne splatim a sucasne zvysim najom,kedze sa zdvihol komfort byvania (to bol jeho navrh)
alebo ci mu znizim najom a len si to zapiseme do dokumentu a budeme to riesit len v pripade, ze sa rozideme.

stanulienkat
3. dec 2024

Autorka, domacnost chodte napolovicu. Ci uz energie, alebo potraviny, drogeria. Kupelna ak potrebuje rekonstrukciu, tak sa dohodnite,ze napr 60-70% platis ty, zvysok on. Nabytok si kup sama akychces a zostane ti a on ti alikvotnou castou prispeje. Alebo ty nabytok a on spotrrebice, ktore by si zobral... je to na dohode.
@thirstymonk naco je taky vztah, co v pripade rozchodu? Ty si zrejme velky romantik. Dnes, ked sa kazde druhe manzelstvo rozvadza a u nezosobasenych je to cislo este vyssie, si myslim, ze autorka rozumne a pragmaticky rozmysla. Nemam rada kecy o vecnej a nehynucej laske, lebo ani ty nevies, kde budes o 15-20 rokov. Takze autorka je rozumna.
@tundra prosim..ked nezamestnany, financne negramotny zberac srotu radi vo financnych otazkach inym, je usmevne.

autor
3. dec 2024

ale neriesime kupelnu, riesime viac veci. ja mam dom a on ma peniaze.

autor
3. dec 2024

@stanulienkat nemozeme ist domacnost uplne na polovicu, lebo ja s detmi samozrejme zjeme a minieme viac. on si bude isto chciet sam prat aj riesit drogeriu. ja platim momentalne energie mesacne 250€ cca, takze tych 200€ mesacne od neho mi pride v pohode. ale on sa nema problem podielat na chode domacnosti, nakupit potraviny, nabytok, cokolvek. urcite nie som pri nom ziadne financne ukratena. snazime sa vzdy vsetko ferovo, v tomto sme obaja rovnaki nastastie, nemame nikdy hadky o financie.

a s nabytkom to mame presne tak ako pises, ked vybera on, tak plati on, ked vyberam ja, tak platim ja 😀

ano,s tou rekonstrukciou to asi urobime nejako pomerovo, ze cast proste zaplati on, ale si to budeme pisat aj s blockami, aj so vsetkym a v pripade rozchodu mu to proste vyplatim. kludne to osetrime aj u pravnika a budeme obaja spokojnejsi.

asi lepsie riesenie uz nikto nenajde.
a mozno casom proste odkupi odo mna cast domu, on to tu ma velmi rad

ina2405
3. dec 2024

Len nech neodkupuje časť domu...to by si si dala. Vy rátate automaticky s možnosťou, že sa rozídete a preto by si mu mala splácať opravy. No a čo ak bude pri tebe ďalších 30 rokov? Ale ok, ja by som mu zaplatila za materiál, nech to opraví zadarmo (však tam žije) a dom je tvoj.

tiezjedna
3. dec 2024

@thirstymonk si zabil... konečne normálna ženská, ktorá natrafila na normálneho chlapa, a ty tu hodíš odpoveď level Bravíčko🙄 Ty si snáď šiel do vzťahu s manželkou s deťmi a domom??? Sa zobuď.

@autorka inak ako nejakou vzájomnou dohodou to neošetríš. Je fajn, že sa dokážete o tom normálne baviť a nevyšilovať👍 ak sa do rekonštrukcie pustíte, tak všetko odkladajte, na konci spočítajte a dohodnite sa, že mu časť z toho v prípade rozchodu vyplatíš. S číslami by som moc nekúzlila, pretože nevieš, či potom bude u teba bývať rok alebo 20 rokov... A medzičasom sa všeličo môže zmeniť, udiať. Proste uvidíte👍

autor
3. dec 2024

@ina2405 neratame vobec automaticky s moznostou, ze sa rozideme. len v nasom veku je uz clovek rad pripraveny na vsetky alternativy. moze sa stat cokolvek.
bavime sa aj o svadbe, ked nam pojde spolocne byvanie 🙂

autor
3. dec 2024

@tiezjedna ano, tak to bude asi najlepsie. vsetko spisovat, blocky poprefocovat, mozno ozaj aj u pravnika to osetrit. nech sa ja necitim zle kvoli nemu, ze do mojho domu investuje a nech sa on neciti zle, ze investuje nenavratne do cudzieho.

je to komplikovane, ked prichadza do zabehnutej rodiny a on v podstate nic nema (okrem penazi). velmi vela sa musime rozpravat a komunikovat, aby nebolo ziadne napatie.
on je nastastie taky atypicky chlap, ze nema problem hovorit o vsetkom velmi otvorene.

tiezjedna
3. dec 2024

@autorka je skvelé, že si viete všetko povedať, to je vlastne vo vzťahu to najdôležitejšie👍 Držím palce 🙂

ina2405
3. dec 2024

Ja súhlasím s opatrnosťou, len že ty mu všetko zaplatíš a on akoby býva oveľa lacnejšie než ty. A nech potom neodkupuje časť domu, to by všetko skomplikovalo.

laila22
3. dec 2024

@h2 určite sem písala, tiež som to už čítala.. od marca sa nepohli a riešia čo kto zaplatí...