Máte nejakú vychytávku ako nemíňať peniaze na veci, ktoré nepotrebujem? Dajme tomu hračky, oblečenie, knihy ktoré najbližší rok neprečítam. Proste somariny, Aliexpress, výpredaje. Ja som už sama zo seba zúfalá. Mám pocit, že tie veci v danej chvíli naozaj extrémne potrebujem a keď si potom druhý mesiac uvedomím koľko som minula tak ma poráža. Pýtam sa kde sú sakra moje peniaze, veď nič nemám. Teraz som išla len tak kuknúť do Zary na výpredaje a už mám zas 50€ v košíku, ale tie veci sa naozaj oplatia proste. Chápete.... Som zúfalá sama zo seba. Teraz potrebujem šetriť peniaze, nemôžem si dovoliť míňať na nič.
nesurfovať po nete a venovať sa niečomu zmysluplnejšiemu. Nemáš žiadny koníček?
Na zaciatku mesiaca zaplatit vsetky platby a odoslat nieco na setrenie a mat sumu na rozhadzovanie je idealny koncept. Ja vdaka tomu ziadne zle svedomie nemam.. mam sumu x a ked Vidim vypredaj tak kupim bez zleho svedomia🤣🤣🤣
@10zabka a keď som v obchode? To nie sú iba online nákupy
@10zabka mám veľa koníčkov
potrebuješ okrem potravín a drogérie bežne behať po obchodoch?
aj sa im venuješ, či ich len "máš"?
Ja som to zvykla robit tak, že som si z vyplaty hneď poslala 1/4 prec (na sporiaci podúčet) a neminula som viac za ten mesiac ako tie 3/4. Celkom rýchlo som nasporila peknú sumu
@tramtada31 ale ja z toho sporiaceho podúčtu míňam peniaze. Mne nepomôže keď si tie peniaze niekam pošlem a "akože" ich nemám lebo ja viem, že ich mám
Jednoducho sa nemotat po nákupných centrách a nesurfovat po internete
Zriadiť si sporiaci účet z ktorého sa nedajú peniaze vyberať a hneď po výplate tam nejakú sumu odoslať
Ja hned po vyplate poslem polku penazi prec a s druhou polkou hospodarim. A to mi uz na sprostosti neostava 😅
Normálne vedome nechodiť do obchodov. Akože vážne je náš svet zaplavený bordelom z vecí, lebo ľudia nemajú čo iné na robote, ako míňať peniaze na somariny, ktoré jednoducho len chcú. Nášmu mozgu sa to páči, robí mu to dobre, ale keď sa zamyslíš, čo po tebe ostane a akú brutálne otrokarsku mašinériu výroby lacných vecí si svojím nákupom podporila...možno aj toto môže byť argument, prečo s tým prestať.
kto chce, hľadá spôsoby, kto nie, hľadá dôvody. Skús si prečítať a odpovedať na otázky. Dá sa to liečiť.
https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/6242...
Ja aj keď mi niečo padne do oka tak to hneď nekúpim, ale si to odfotím že neskôr keď tak kúpim…. A väčšinou zabudnem a nekúpim…. Čiže reálne mi to netreba
tak si to nastav tak, že ak chceš nejakú vec kúpiť najskôr musíš jednu vec predať - nafotiť, dať niekde do inzercie... kúpiť až keď sa predá
Tiež momentálne som na tom tak 😂😂
Kupujem kupujem a samozrejme to ani nepotrebujem. Mam asi 7 nohavic a kúpila ďalšie 3 😂😂😂
Okrem iného, furt niečo. A potom sa len čudujem kde sú peniaze 🤔😄😂
@lauriik ja som si dnes nechala na účte peniaze na jedlo, že nič viac tento mesiac neminiem a za pár hodín som si išla nahádzať košík do Zary. Aj preto sem zo zúfalstva píšem
a uz si objednala ? da sa to zrusit ale budes mat handry alebo budes mat co jest
Ja mam taký sporiaci podúčet, z ktorého viem vybrať len raz za mesiac (v deň vkladu), takže ak chcem odtiaľ peniažky presunúť, tak mám dosť času si premyslieť, či to fakt potrebujem… po obchodoch nebehám, ani kamenných, ani intermetových… ak nič konkrétne nepotrebujem, tak nejdem len tak popozerať, lebo veď sú výpredaje… nikdy som ale ani takú potrebu nemala a nevyžaduje to žiadne sebazaprenie, takže sa mi to asi ľahšie hovorí ako tebe robí… skús nájsť inšpiráciu v minimalizme, poriadne pretrieď všetky zbytočnosti čo máš doma, pozri sa ako to vyzerá na kope… píš si rozpočet, nie len že na konci mesiaca sa obzrieš, každý výdavok si rovno zapíše do tabuľky, nech ti to udiera do oči priebežne… ja keď som si musela strážiť viac rozpočet, tak som si v excelovskej tabuľke vyslovene vyfarbovala, či to bol nutný výdavok alebo zbytočný rozmar, pomohlo mi to si dobre rozmyslieť, či to chcem, keď som vedela, že tej veci budem musieť dať červenú 😅😅 znie to hlupo, ale bolo to tak… často si nechám veci prejsť hlavou, nahádžem do online košíku, nechám ich tam 3 dni a potom keď ich idem objednať, často ešte veľa z nich vyhádžem, lebo si uvedomím, že ich nepotrebujem alebo sa mi vlastne ani až tak nepáčia, to tiež celkom fajn funguje
Tiež radím prestať chodiť po obchoďakoch a keď, tak jedine bez peňaženky a karty - na "window" shopping😉.
A keď chceš niečo domov kúpiť, tak si daj zásadu že za 1ks čo donesieš, musia 2ks ísť z domu - predať, vyhodiť, darovať a pod. Ja som prestala kupovať knihy napríklad - chodím do knižnice, doma sa mi nekopia a ušetrím.
zomrieš síce hladná, ale štýlovo oblečená 😉... spamätaj sa, alebo vyhľadaj odbornú pomoc. Možno si len osamelá a potrebuješ pozornosť... neviem, o sebe si nič nenapísala.
Ake si mala detsvo? Boli peniaze a "Veci" jedny s najvacsich a najsilnejsich emocii ked si vyrastala? Mozno musis zacat tam
@bubuzu o tomto viem, sledujem aj Pažickú na Instagrame, ale nepomáha to. Vďaka tomu sa len viac cítim ako hrozný človek
@mamina7070 ešte som to neobjednala
tak hned vyprazdni kosik teraz hned teraz
Ja si vždy poviem ci to naozaj potrebujem a fakt sa mi podarilo znížiť nakupovanie somarin. Od minulého roka som si zaviedla pokladnicku to ktorej hodím každý týždeň 10€ a na konci roka pekná suma, tento rok pokračujem.
@martinmmartin ja mám veľa tráum, viem, že to nie je normálne čo robím, začala som chodiť aj ku psychologičke, ale k tomuto sme sa ešte ani nedostali. Preto hľadám nejaký life hack, nápad tu od "reálnych" ľudí
@lindous to je super nápad, budem si to písať červeným do kalendára na chladničke
@lauriik to mas aky plat? 10 000?