Ahojte,zaujíma ma skúsenosť partnerov v manželstve,nie frajer a frajerka.je tu kopec tém a problémov, často čítam ,že partneri v manželstve majú výdavky cca pol na pol.je to len taká téma na zamyslenie pre mňa, kopec žien tu píše v témach rôznych,že manžel buď neprispieva do domácnosti alebo sa delia výdavky na pol na pol.napr u nás máme spolocny účet,nie vždy sme ho mali,ale aj tak sme vždy platili veci tak,že sme si to nedelili,aby to vyšlo približne na pol na pol.mne to príde zvláštne v manželstve.ja zarobim cca okolo 600eur v čistom a manžel niekoľko násobne viac.nikdy sme si noc nevycitali,ani nedelili rozpočet alebo nakupy.ked na mojom ucte už neostali financie,platilo sa z mužovej karty..ako to máte vy?
Manzel ma svoj, ja mam svoj a kvoli hypoteke mame aj spolocny. Peniaze ale vobec nedelime medzi moje a tvoje, ten kto ma viac na ucte potom zaplati dovolenku, viac prispeje na auto a pod.
@c_est_la_vie to je také normálne riešenie ,také manželské 🙂🙂
@brna1989 napriek statusu frajerka mame všetky financie spoločne, všetko sa platí, šetrí, kupuje spoločne, míňame rovnako aj keď máme občas rozdielne príjmy.... ja našťastie ani nedrzim kasu lebo to neviem, nebaví ma to a nechce sa mi riešiť platby, šetrenie a všetko okolo toho. Bolo by to úplne rovnaké aj v manzelstve, pre mňa logicky vývoj dlhoročného vztahu
My sme mali spoločný účet už odkedy si pamätám keď sme spolu začali bývať hneď sme mali spoločný účet tiež manžel zarobí raz toľko čo ja ale sme s tým obaja v pohode manžel zvykne minúť trochu viac lebo ma svoje drahšie koníčky. V každom prípade držím rozpočet ja lebo manželovi sa to nechce riešiť príde to mne takto prirodzene aj keď u nás doma to u rodičov bolo moje a tvoje po dlhých rokoch sa pre tie hádky moje a tvoje rozviedli. Podľa mňa ale každý ako mu vyhovuje
My máme síce účty zvlášť ale fungujeme v manželstve normálne po dohode. Dohodneme sa stále, v prvom rade na zaplatení účtov, hypotéky a potom na strave, cestovnom čo je dôležité a keď chceme niečo si do bytu kúpiť alebo dovolenku poprípade niečo väčšie, tak sa dohodneme koľko kto vie dať. My síce zarábame približne rovnako čiže nemáme to až tak ťažké, tak že ty máš viac tak plať ty. Myslím že to je hlavne o dohode
My máme jeden účet aj keď v banke sme boli za blbcov.. Je to super, ovela prehladnejšie a usporiadanejšie ako keby máme riešiť dva či nebodaj tri.
Kazdy par by mal mat tak ako to im fvom vyhovuje...
Okrem toho takych tem je tu mraky kde sz nazory popisane....
My mame kazdy ucet zvlast a vyhovuje nam to ....
U nas mame kazdy svoj ucet, platime veci ako koho napadne, ked nahodou nemam, poviem mu co treba zaplatit, kupit. Nejak sa nad tym nezamyslame, proste fungujeme ako pride. Manzel mina viac, kedze plati vsetky ucty, hypoteky, auto atd..
Ani my nemáme spoločný účet, začínali sme keď som ja študovala a manžel už dávno pracoval, takže ja som len brigádovala to boli také kvapky v mori. Môj muž bol už dávno samostatny takže vedel čo a ako s peniazmi a ja som bola rada. Dodnes u nás kasu drží on, nikdy nebol problém, vždy sme vyšli aj ušetrili. Všetky väčšie výdavky idú z jeho účtu, ja platím veci okolo detí, škôlka, škola, oblecenie, teraz napr aj väčšinu darčekov na Vianoce, ale stále su to oveľa menšie položky než idú z jeho účtu. Nikdy mi nič nevyčítal. A mne to tiež vyhovuje mať aj vlastny účet.
@brna1989 my mame s manželom spoločný účet s dvomi kartami takmer od začiatku vzťahu. Prístup k úctu každý rovnaký a všetky výdavky spolu konzultujeme, z môjho pohladu niekedy až zbytočne moc keď ma informuje aj o tom že si chce kúpiť ponožky za 5€ 😂 ale zas lepšie ako keby míňal ani neviem kde. Každý si musí nastaviť ako im vyhovuje, ale osobne si neviem predstaviť, že by sme sa v restike nad účtom dohadovali kto ma teraz platiť lebo kto platil minule a kto ma komu previesť na účet koľko peňazí lebo on toto alebo hento ako som to zažila u známych, ktorí sú tiež už dávno manželia...
Máme každý svoj ucet.Muz mi každý mesiac pošle sumu cca rovnakú sumu dam ja a to je na domácnosť, stravu, oblecenie fungovanie domácnosti.Poplatky za dom platí on.
Nikdy a to som Bohu vďačná, že som nemusela riešiť otázky prečo, kde sú peniaze, čo si kupila.Ma niekoľkonásobne vyšší plat ako ja, tak to ocakavam😀na druhej strane ja nič extra nenasetrim musím na tom popracovať zle hospodarim
Ja mam to šťastie ze môj muž bol do spoločného hospodárenia zasvätený z domu. Proste všetko sú spoločné peniaze. O väčších výdavkoch sa informujeme, šetríme a plánujeme.
Od svadby mame spolocny ucet (kazdy ma aj svoj) kde sme si posielali peniaze teraz uz len manzel posiela kazdy mesiac, je to nase “sporenie” z ktoreho neberieme. on plati aj najom atd ja vacsinou stravu. Ale nedelime moje tvoje. Vsetko je nase.
mm posiela e na spoločný účet...ale každý máme aj svoj. Jeho nezaujímajú financie - resp. nákupy , platenie účtov...všetko mám na starosti ja. Sem tam pozrie do mobilu ako sme na tom a ešte ma aj pochváli....😉
De iure sú všetky peniaze (a iné majetky) nadobudnuté počas manželstva (ak z nejakých dôvodov nie je obmedzené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, čo býva len výnimočne) spoločné.
Ak jeden z partnerov zadržiava druhému prístup k prostriedkom (ktoré protizákonne považuje za "svoje") a druhý si to nechá, tak toho druhého ľutujem. Ale žiaľ, nie je to také zriedkavé.
Ucty mame zvlast, kedze sme si ich zalozili davno predtym ako sme sa spoznali a chodili nam na nich prijmy z brigad a neskor z prace. Mame vzajomne dispozicne prava.
Peniaze ale mame spolocne, takze je jedno kto ma na svojom ucte aky zostatok, aj tak je to cele nase 🙂
My sme zacinali pred 20r, manzel uzal ucet davno ako szco, ja mie..najprv som mala len disponibilne pravo..pri vybavovani hypo odchadzal do zahranicia a musela som dotahovat veci ja, tak sa spravil ucet 50/50 a tak fungujeme dodnes, jeden ucet, ja riesim vsetko okolo financii, davam pozor, aby bolo vsetko uhradene..kartu tym padom od uctu ma kazdy svoju..moja vyplata sa neda porovnat k jeho
My máme tiež spoločný účet, manželovi chodí vyššia vyplata ale nikdy sme to neriešili, je to všetko naše. Máme k tomu účtu 2 karty a každý platí čo chce alebo potrebuje. Tiež si mesačne posielame na spoločný sporiaci účet. 😊 Tiež nechápem, ako niekto v spoločnej domácnosti a manželstve môžu fungovať s oddelenými účtami a že si dávajú polku nakladov 😂
@janula3000 áno,áno presne takto dom to myslela,taký príklad,že kto má platiť teraz nákup,kto má pozvať teraz na pizzu a podobne.aj mne to príde zvláštne.my to máme presne ako vy,vyhovuje nám to.
@ankaevka presne,my to isté.ja dohliadam,aby boli všetky peniaze prevedené kam majú,inak míňame koľko kto potrebuje.doma konzultujeme platby,čo treba kúpiť a podobne.ked treba ísť na nákup,nikto si nepýta od druhého čiastku a podobne . Naše výplaty sa tiež nedajú porovnať.manzel SZČO niekoľko násobne viac ako ja.
@deti95060810 manžel zaneprázdnený,ani na to nemá čas a hlavne,je lepšie keď to robí jeden,myslím "spravuje účet,či odchádzajú platby a podobne,aby v tom nebol chaos.ale s manželom si vždy povieme ,čo som spravila,nasporila, koľko nám ostáva,aku novú platbu treba založiť a podobne..manžel je rád,jeho to nebaví a nemá čas a ja to mám rada ☺️
My mame každý svoj účet, ale ja som už tretí rok doma s deťmi tak manžel platí v podstate všetko. Ja platím len keď idem do obchodu a aj to je len raz za čas. Manžel poberal aj materskú na deti a popritom pracoval a materská chodila na môj účet. Na mojom účte skôr šetríme , mužov je hlavne na míňanie, ale aj tam niečo posetrime.
Každý máme svoj účet a máme aj spoločný, tam posielame obaja určitú čiastku a máme od neho obaja kartu a z toho účtu sa platí viac-menej všetko