Peknú nedeľu zienky, chcela by som sa vás opýtať ako to máte doma rozdelene so svojim partnerom tie, čo nie ste v manželstve ale akurát ste začali bývať s novým partnerom, s ktorým nemáte ešte rodinu a ste v podnajme. Moje kamarátky to majú väčšinou tak, že chlap platí nájomné a zena sa stará o jedlo, nákup potravín drogerie a nákup ostatných veci potrebných na chod domácnosti. Ale môj partner je názoru, aby som platila aj polovicu z nájomného, aj napoly potraviny a všetko ostatne napoly. Mne to príde trochu nesystematicke lebo nejdeme vždy na nákup spolu, keďže priatel dosť pracuje a nie je pomaly ani doma. Tým pádom chodím na nákupy sama zväčša a platím to zo svojich peňazí. Momentálne si hľadám ďalšiu prácu, nakoľko mi to finančne nevychádza. Keď som sa s ním snažila porozprávať o tom že či by sme nemohli zmeniť systém delenia výdavkov, tak o tom nechcel ani počuť že jemu to príde takto spravodlivé. Nie som žiadna zlatokopka, všetko si platím zo svojich zarobených peňazí, ale keď sa rozprávam s kamoškami o tejto téme tak mi príde že to majú nastavené úplne inak. Tak by som chcela počuť aj vás názor, keďže evidentne do domácnosti prispievam viac a zarabam menej ako on.
No a dávaj bacha, nejaký lakomec sa mi ten tvoj princ vidí 😡
Ja som síce v manželstve ale čisto môj názor že 50/50 často nefunguje. Bude to 50/50 aj ak on ochorie? Ak ho vyhodia? Ak náhodou zostaneš tehotná? Máte partnerský a nie obchodný vzťah. Často to prejde aj do manželstva takéto nastavenie a potom to chlap vyžaduje aj po žene keď je s dieťaťom doma. Ja osobne by som to tak nastavene mať nechcela. Proste normalne cca si podelime vydavky, raz jeden a raz druhy niečo zaplati. Žiadna zložitá matematika
a ked mu posles uctenku na preplatenie polky nakupu potravin a veci do domacnosti ako reaguje?
@paulina291 snad sa na tom treba dohodnut a porozpravat vopred 🤷♀️ fungujeme 50/50 ako manzelia (a fungovali sme aj ako partneri) a ak by jeden z nas ochorel je jasne, ze potiahne druhy, rovnako ako ked som bola na rodicovskej tak takmer vsetko financoval manzel
autorka: my sme na jeden ucet posielali sumu na akej sme sa dohodli a z tohto uctu sa financovala domacnost a spolocne vydavky a okrem toho jasne obcas zaplatil on a obcas ja nieco
za mna zasa rozdelenie jeden najom a druhy stravu nie je transparentne, ta strava dnes vie byt daleko viac ako ten najom 🙂
to ze to platis z tvojich penazi je predsa tvoje rozhodnutie, tak ho skratka vyuctuj - Jano robila som dnes velky nakup prosim si 100€
@petamich áno, môže to tak fungovať, to nehovorím. Len očividne chlap takéto nastavenie nemá kedže vyžaduje 50/50 aj keď ona zarába menej. Žiaľ, nejednu diskusiu som tu videla že to mali ľudia 50/50 a chlap si veselo dalej žije z platu a žena musí z rodičáku platiť stravu a nájom. Preto radím autorke nech sa tomuto vyhne. Treba si to riadne vyhovoriť a dobre nastaviť
je to žgrlavy debil, sorry...
Však keď ideš na nákup iba ty,tak nakúp iba sebe! Ale keď je to už teraz takto,tak to k lepšiemu určite nepôjde. Zložte sa každý rovnakou časťou peňazí(do obálky)a plať nákupy odtiaľ. Nieže ty ďalšiu robotu a milosťpán rezne na stole každý deň!
Zienky ja som už aj zila sama doteraz a vychádzali mi veci vždy som aj ušetrila ale pochopiteľne platím za spoločne veci viac ako on keďže teraz siaham veľmi často do rezervy ktorú som mala našetrenu. Mám aj celkom dobre platenú prácu, nie sú to milióny ale keď som zila sama som sa dokázala v pohode uživiť aj všetko poplatiť a odložiť nabok ešte aj niečo.
Tak si zapisuj všetky nákupy a na konci mesiaca nech ti dá polovicu. Ale teda ja by som ho poslala kade ľahšie...
@paulina291 a preco by mal platit viac lebo zaraba viac 🤷♀️ a obzvlast ak su "len" partneri zrejme nie v dlhodobom vztahu
toto je aplikovatelne ak je tam vyrazny nepomer a tym padom by partner A mal uplne iny standard ako partner B vtedy by som to vedela pochopit ale ako by sme reagovali, ak by to bolo naopak a zena by mala platit viac lebo zarobi viac (tej by sme radili sa rozist, lebo je zlatokop a vyuziva ju a je neschopny sa postarat atd.)
@petamich žiaľ s týmto by má asi poslal niekam. Keby prídem takto za ním že daj 100€
Podľa mňa to dobre nebude ON nie je doma TY budeš chodiť na nákupy míňať svoje peniaze a on to akurát to čo kúpiš zje a neprispeje. Dajme tomu raz dvakrát sa stane ale ak budete mať deti a TY sa budeš starať o celu domácnosť o deti budeš nakupovať koľko je materská koľko by bol plát. Cele zlé príde mi že bude držgroš a lakomec. Nie s takým by som si určite rodinu nezakladala v žiadnom prípade. Teraz ako píšem dajme tomu ale príde že pôjdeš na materskú a potom dajme tomu na druhu a čo TY budeš všetko platiť a ON si bude odkladať skonči tento nie vzťah .Za mňa lakomec držgroš sorry s takým by som nevedela existovať že by som doslova žobrala polku sumy za topánky pre dieťa.
Tvoje úspory nemajú nevyčerpateľne dno. Raz sa mínu aj tie a potom čo. Skončila by som to s ním.
tak potom ale neplati, ze idete na polovicu 🤷♀️ takze by som ho poslala do riti
lebo aktualne sa tvari, ze idete na polovicu ale pritom nakupy platis ty - takze bud dajte do obalky ako tu bolo napisane alebo majte ucet len na toto
@dusankomoj no my sme sa dohodli na tom že budeme chodiť na nákup raz týždenne spolu, lenže on často nemá čas, ťahá v práci, podniká, príde domov niekedy aj o 11 večer a ja končím v práci o 6, Takze logicky idem nakúpiť lebo veľakrát sa z toho týždenného nákupu navarí on si spraví jedlo do prace nejaké žemle rožky atd a už nič doma neostane.
On sa tvari že má veľmi veľa platenia ohladom firmy a keď som mu navrhla že či zmeníme ten spôsob ohladom prispievania do domácnosti a spoločných veci tak mi vždy povie aj to ze je to spravodlivé a že dobre viem koľko vráža do firmy a že čo by som ešte chcela
robili sme to tak, ze kazdy dal na domacnost urcite percento z platu a to bolo rovnake.
napriklad mi prisla vyplata na ucet 1000e a jemu 2000e, kazdy prispel do domaceho rozpoctu ja neviem 30%.
a z toho som platila vsetky spolocne vydavky - domacnost nakupy atd
@autorka urobte si spolocny ucet na domacnost (ucet zadarmo bez poplatkov, od neho 2 karty), tam sa dohodnite, kolko budete kazdy prispievat mesacne a z toho robte nakupy potravin, drogerie do domacnosti, donasky, restiky atd. A odpadne vam tym to trapne vyuctovavanie si nakupov 🙄
Podnajom by som platila polovicu, vsak tam byvas rovnako. (To je riesenie nateraz - kym ste bez deti, nie ste manzelia a ste obaja zamestnani. Pri pripadnej zmene situacie potom prehodnotit financovanie domacnosti)
och tak toto nie - co ty mas z toho, ze on vraza do firmy 🥴 teraz ho mas docasne zivit a potom ta kopne do zadku
a nie nie je to spravodlive ani nahodou
tak toto nie, s tymto to nebude fungovat
Za tvoje peniaze no moja milá stopla by som ho na začiatku a bud bude platiť aj ON za jedlo nie len TY a svoje odloží no to by bol každý taký múdry je obyčajné vyčúraní nájomne na polku ale stravu celu TY. Kúpila by som sebe jemu určite nie. Raz by mi nedal peniaze za návrh ktorý navrhol ON už by som bola preč. Si dojná krava . Podniká a všetko chce na polovicu. A firma je jeho či aj tvoja ak jeho jeho problém nebudeš jesť na jedlo si neprispel nebudeš jesť kúpim sebe a dovidenia. Toto dobre nebude never len ťa využíva jesť by jedol ale na nakúpi nemá čas schválne lebo by musel vybrať peňaženku s takým by som nežila nebola. Moja rada odstup s kratšej cesty ak by malí prísť deti a problémy.
Kym sme este neboli manzelia, spolocne vydavky sme si zapisovali do online exceloveho harku, kazdy za seba nahadzal co a kedy platil. Raz za nejaky cas, pokial to bolo moc naklonene na jednu stranu, sme sa vyrovnali. Sli sme 50:50. Plat mal asi o 50per vyssi ako ja vtedy a ja som tolko neprejedla, ani som nepotrebovala tolko hluposti nakupovat (chipsy, specialne piva atd), takze som platila viac ako by som platila bezne, no napriklad vydavky s jeho autom aj ked aj mna vozil, tam nezahrnal. Rovnako sme tam nedavali aj veci ktore sme si kupovali len pre seba, oblecko, zabavu. Odkedy sme manzelia, financie su spolocne, aj ked teraz zaraba vyrazne viac, platime veci z jedneho uctu.
@petamich ano, ale vidíš autorkine odpovede, cele mi to príde velmi divné od jej partnera ako zmýšla. To ani nie je 50/50. To ako to máte vy je úplne správne podla mňa. Len niekto je tak divný že ešte aj ide riešiť kto kolko zje. Preto podla mňa úplne 50/50 nefunguje. Ako to máte vy áno- proste približne to nejak vyrovnať. Tak sme fungovali s mužom keď sme boli partneri- jedol on viac ako ja ale logicky som to neriešila. Ja mam zasa drahšiu stravu kvôli intoleranciam- on to neriešil.
Čo by si ešte chcela? Však to, čo on 50/50! Priamo mu povedz,že ked si bola sama,tak si vyšla a aj ušetrila. S ním ti to nevychádza,takže niekde je chyba. Hlavne si uvedom,že keď to nezarazíš teraz,tak už nikdy! Aby si naozaj nedopadla tak,že napr.s materskej budeš platiť toľko,čo pánko s podnikania. Lebo JEMU to príde spravodlivé.
My sme to mali tovnako ako tvoje kamošky.
Muž platil nájom a ja réžiu okolo...internet, drogéria, malé nákupy...
Pomerovo podľa platov
Tak za prve - na svoje uspory nesiahaj kvoli partnerstvu.
Za druhe, je treba si sadnut spolu, zobrat vase prijmy a vydavky, a dohodnut sa.
V zasade najom a spolocne poplatky pol na pol nie je zly napad, ale je tam zopar ALE.
Vase prijmy musia byt zhruba rovnake, alebo standard spoluzitia musi byt nastaveny na uroven nizsie zarabajuceho tak, aby sa jeho naklady na zivot partnerstvom nezvysili.
Toto plati na obe atrany - ani od chlapa nemozes cakat, ze ked zacnete spolu byvat, tak ta automaticky bude financovat. Dolezite je, aby si si stale dokazala usporit.
Ale o tom ste sa mali pobavit predtym, nez ste sli spolu byvat.
Ak nemate podobne prijmy, financovala by som spoluzitie percentualne. Kazdy nech da (napriklad) 50% vyplaty a z toho nech sa financuju vsetky spolocne naklady, ako najom, potraviny, elektrika a voda, spolocne vylety, nakupy do domacnosti. A so zvyskom nech si kazdy robi co uzna za vhodne.
Dolezite je, aby obaja mali z platu nieco, co mozu pouzit na vlastne potesenie, na uspory, atd.
Dalsou variantou moze byt, ze obaja prispeju fixnou ciastkou na chod domacnosti a z toho sa poplatia vsetky spolocne veci, ale toto sa da robit (resp je fer) iba vtedy, ked obaja maju "vyssiu" mzdu a zostane dostatocny obnos kazdemu z nich. Toto nie je OK pre par kde zena zarobi 900 a muz 3000, a kazdy ma dat 800 na chod domacnosti.
Ale ked muz zarobi 5500 a zena 4800, a obaja daju 1000 do spolocneho, tak je to este OK.
A na zaver este rada, spravte si spolocny ucet, abt ste obaja mali pristup k tymto spolocnym peniazom, a aby si kazdy mohol lahko skontrolovat na co sa minaju.
Dolezity je dialog 🙂 Ale nenechaj sa presvedcit, ci zastrasit, na riesenie, ktore ti nevyhovuje. Za svoju financnu buducnost si zodpovedna sama!
@paulina291 ano v tejto chvili pre tento pripad mas uplnu pravdu 🙂 toto zial fungovat nebude, on nema zaujem o 50/50, on ma zaujem o to, aby to
vyzeralo, ze to tak je ale v skutocnosti ona plati 50% najmu a rezie a celu stravu
Čo by si ešte chcela? Auto má, byt má, video má 🤣
Ale nie, vážne, neriešila by som, potichu zbalila a odsťahovala, on to totiž nikdy nepochopí
Je to žgrlák, zbaľ si veci a skús to ešte raz s niekým iným.