Ako má rodina vyžiť z 900 EUR?

1. dec 2024

Ahojte baby, budem písať anonymne. Samozrejme rozumiem ze nie každá z Vas mi bude chcieť odpovedať. Ale ak by sa nejaká našla budem rada. Ideme s manželom kupovať väčší byt. A tým pádom sa nám zníži rozpočet do rodiny. Doteraz sme si žili nadštandardne. Mala som krásnu matersku. Teraz som na rodicaku a plus keďže mus bude platiť hypo a všetko čo sa týka áut, inkasa mi dá k rodicaku 400euro. To mam na stravu a dieta. Spolu mi to robí 900e. A ja teraz neviem ako to mam spraviť aby bolo dobre. Potraviny sú drahé a neviem ci mi vôbec 400e bude stačiť na potraviny a nie ešte dieťa. Nechcem Samozrejme safarit. Ale zasa chcem aby mi niečo zostalo aj na moje veci. Z tých 900e - 100e nafta- 100e moja poistka. Zostane mi 700e na dieťa, potraviny a drogériu. Dieťa mam na UM plus už aj papa prikrmy. Mlieko za mesiac minieme aj 3 pixle, jedna stojí 30e. Čiže mi zostane 610. A teraz ako ostatok aby mi zostalo aj na moje potreby, hygiena, oblecenie atď. Budem vďačná za tipy ako to máte Vy .

tinka_1807
1. dec 2024

Ja som úplne nepochopila, že či nemáte spoločne financie alebo ako... No u nás teda funguje spoločne financovanie. Kým som na RD, manžel ťahá finančne.

janickacrazy
1. dec 2024

No tak nebudeš si kupovať nové oblečenie každý mesiac pre seba, veď určite máš plnú skriňu ako každá žena. Na ostatné by ti to malo stačiť.

tundra
1. dec 2024

Muz ti da 400€🤔,to fakt?A ked budes potrebovat prachy,tak zavolas do Home Creditu?
Dobre to mate nadstavene...

ada12345
1. dec 2024

Neviem no, my si neplatime take drahe poistky a naftu tiez nepotrebujes za 100e mesacne ked si doma a malym dietatom. Kebyze robis rozvoz viacerych starsich deti po kruzkoch plus do a zo skoly, chapem, ale takto...

autor
1. dec 2024

Mame spoločné, len teda manžel bude ťahať teraz všetko. A aby nám to vyšlo tak mi povedal ze mi dá 4oo k rodicaku aby som mala na potraviny dieta a seba. Ostatok ze bude platiť on.

autor
1. dec 2024

Mame len rozdelene ze kto co platí.

autor
1. dec 2024

Áno aj môj ťahá ale bude sa mu dat na dieta a stravu dat mesačne 400

autor
1. dec 2024

A ja mam plus rodicak. Kvázi pre seba ale mam pocit ze to zo 400 e neutiahne potraviny a dieta

katka700
1. dec 2024

Nerozumiem otázke.
To akože ťa muž vydeluje a máš z 900 platiť stravu pre celú rodinu, všetko čo potrebuje dieťa a ty? Muž zaplatí hypo, svoje autíčko a zvyšok je jeho? Nuž tak ho sarmantne začni posielať na veľké nákupy - nedá sa ti, musíš navariť a popratat a voila 4 stovky pre teba iste.
Alebo sa ako 2 dospelý ľudia spravajte, sadnite si, pozrite svoje príjmy a výdavky, z toho čo dostanete mesačne spolu poplatte fixné výdavky, vyberte cash na potraviny do ktorých sa ráta aj UM pre dieťa, drogéria (alebo na to zriadte zvlášť podúčet) a zvyšok si rozdeľte.

mamkalentedkova
1. dec 2024

A preco idete kupovat vacsi byt prave teraz ked sa ti znizil príjem a mas strach, ze nevyziješ z rodicaku plus 400? Menší byt budete predávať? Alebo co s ním bude? Je naozaj nutné kuoovatvten bytvteraz, v tomto čase? Muž vie o tvojich obavách? Na druhej strane, je na svete tolko rodin, ktore nemajú na potraviny ani toľko peňazí.

vler
1. dec 2024

A toto vsetko ste si nespocitali predtym ako ste sa rozhodli ist do vacsieho bytu? Mozno nanho nemate, alebo nemate na to aby ste si pri nom zachovali ten isty standard

sissy27
1. dec 2024

Ved si sadni s muzom, pocitajte, zober ho parkrat do obchodu nech vidi co kolko stoji a teda mate dve moznosti - bud ti navysi rozpocet alebo ak mu to nevychadza, tak budete riesit ako sa bude podielat na starostlivosti o dieta aby si sa mohla vratit do prace.

modrava
1. dec 2024

pise, ze doteraz zili nadstandardne. takze nevidim problem v tom, ze idu zit standardne.
(nehladiac na to, ze ich novy nastavajuci standard je pre mnohych nadstandard)

olimuc
1. dec 2024

Nevie Ti dat viac, lebo mu neostane? Alebo z akeho dovodu? Ak nemoze dat Viac, kvoli vyssej hypo, Uskromni sa, privyrob si alebo chod do roboty 🤷🏻‍♀️ proste si bola zvyknuta zit nadstandardne… zo 700 € potraviny a obyc Drogeriu nakupis. Len budes musiet viac rozmyslat, pocitat a mozno varit. Kavicky, handry atd nie su potrebne k zivotu… 100€ na diesel je dost (samozrejme ak netankujes do tanku) dojazd je pri tej sume aj 900 km
a to nikam nechodis …asi je skor problem, ze ste boli zvyknuti na nadstandard ako to, ze by ste sa do noveho rozpoctu v pohode nezmestili

luccija
1. dec 2024

Jeden mesiac vyskúšaš a, keď to nepôjde muž ti bude musieť dať viac.Kolko zostava jemu po zaplatení všetkého?

katica06
1. dec 2024

Autorka každý by sa mal zakrývať takou veľkou perinou, na akú má. A mimochodom ak ste doteraz žili nadštandardne mohla si ušporiť na,,horšie časy,,

kitycat
1. dec 2024

Napisala si to dost blbo. Muz ti da, a ty mas carovat? Vsak vyskusaTE, zapiseTE si vydaje na stravu-drogeriu-UM. Za 600 eur sa prestravovat da, len si uz nedas celu Milku ale budes ju jest 3 vecery

On nevari? Stravuje sa v praci?

martinmmartin
1. dec 2024

Ludia v tvojej situacii sa nazyvaju "house poor" . Ide o byvanie v objekte ktory ti zhltne ovela vacsiu cast prijmu ako je zdrave a dostanes sa do diabolskej financnej spiraly ked iba samotne udrzanie zivota ta bude drzat v chudobe z ktorej nieje uniku.

zobaka
1. dec 2024

vyjdes z toho, su ludia ktori nezarobia ani 900 eur, este ked pride pnka, polovicny prijem, chladnicka nebude na prasknutie, ziadne prkotiny z dmky, ale vyzijete urcite

euka210
1. dec 2024

Na materskej ti nove oblecko kazdy mesiac urcite netreba...to skor dietatu treba. 400e strava pri troche rozumnosti a 200e dieta a ostatok. Ale nechapem preco na naftu ide 100e z tvojich penazi, kedze asi manzel chodi najviac na aute. A ked poistku platis 100e, comu nepochopim, tak ste sa mali asi nadpriemerne dobre, museli ste usetrit a financnu situaciu a hospodarenie co a ako si mas prebrat s manzelom, ze ako na tom budete...

ivangeline
2. dec 2024

Mali by ste kúpiť malý domček so záhradou a pár zvieratiek k tomu. ^^ :D

michelle567
2. dec 2024

Ale veď to je úplne v pohode. 900€ má kopu žien na SK ako bežnú výplatu a detí majú aj viac a platia ešte rôzne povinné veci. Máš 900e proste na míňanie. Máš to ok 😃

tamitamitami
2. dec 2024

900€ je úplne vpohode suma na stravu a veci pre malé dieťa.

jaond19
2. dec 2024

Čumím ako péro z gauča. 2+3deti a miniem 700€/max 800€ na potraviny+drogeriu(aj plienky) mesačne. Ako? Rozratam si na den a neprekracujem. Do obchodu len s premyslenym zoznamom vecí a planom co varit aspon na 3 dni. A najmensim dvom kupujem zasadne oblecko z bazara (a sebe vacsinou uz tiez, nove bez visacky ci takmer ako nove, ale za neporovnatelne ceny ako v obchode.... dnes je toho kvantum. Zimna vybava pre 2r ma vysla do 20€ (kombineza, oteplovacky, zim.bunda). Keby to mam kupit nove tak som dakde na stovke. A naco? Vsak sa bude valat po zemi.

lenkakravcova
2. dec 2024

Z 600-700€ sa dá bežne zaplatiť strava pre 5 členna rodinu na mesiac. Čiže vy traja úplne v pohode.

Inak mlieko v dr Max majú za 12-15€ (so zárukou na 2 mesiace, teda akcia pred koncom, čo ti môže byť jedno keď to spotrebuješ hneď - a teda 30€ na 3ks do mesiaca šmahom ruky ušetris).
Keď budete mať väčší byt, môžeš nakupovať potraviny do zásoby, trvanlivé. Tým pádom nakupuj v akcii - ja tak stále robím, že keď ideme do obchodu a je niečo trvanlivé za 50% tak nákupim viac. Mám to kde skladovať. Dosť sa tak dá ušetriť. A samozrejme nekupovať hlúposti, ako kopu sladkosti, slanosti, koláče (vieš si doma upiecť), alkohol, cigarety..

michelle567
2. dec 2024

@tundra a dobre že jej nedá viac. Koľko by jej dal toľko by minula 😃

iwesska
2. dec 2024

Sorry,ale manzel vsetko poplati,tebe zostane 600e na potraviny pre 2 dospelych ludi a ty nevies ako z toho vyzijes??? Nedas cislo uctu,ze by sme ti prispeli,aby ti viac zostalo? 🤔

zuzubb007
2. dec 2024

No tak zjavne rozhadzujes peniaze kade tade a nevieš s nimi narábať, daj peniaze mužovi možno začne dobre šafariť a začne ešte aj ostávať

1ryba
2. dec 2024

Nenapíšem, že ľudia žijú aj z menej, lebo áno žijú. A teda bohviečo to nie je. Skôr tí odporúčam prestať deliť peniaze na moje a tvoje. Máte 1 spoločný balík a z toho sa majú aj náklady platiť, aj dieťa živiť aj potraviny aj oblečenie kupovať. Ale to chce rovnako finančne gramotných. Väčší byt by som kúpila, až keď budeš pracovať. Aj v tom spočína finančná gramotnosť. Byty sa kupujú, keď mám financie vo forme, nie keď sa príjem zníži. A poistku máš tiež riadne drahú vzhľadom k tvojim príjmom.

betulinka1
2. dec 2024

Co si písala tých 600€ v tom je strava, drogéria pre teba a pre muža? Alebo je tvoje vreckové a nákupy na stravu vieš riešiť aj z mužovej karty, resp. muž nakúpi? Za mňa ak je to len strava, tak to v pohode vieš vybaviť. Ale oblečenie, zubár, lieky, plienky to už budeš musieť tak viac premýšlať čo navaríš. My doma 2 deti, 2 dospelí minieme na stravu tých 700€ v tom je aj drogéria a aj nejaká donáška, pizza, reštika. Ale oblečenie, topánky, zubár, sem tam vitamíny, nejaká kultúra a tak, to ide mimo tejto sumy.