Ako je to v Škótsku s lekármi, poistením a pod.?

ashleinka
4. jún 2010

ahojte, som na stranke prvy krat a vidim, ze vsetci ste tu super. uz som co to prekutrala, ale zatial som nenasla nic, co by celkom sedelo mojej situacii. prednedavnom som zistila, ze som tehotna, momentalne som v osmom tyzdni. studujem stvrty rocnik na vysokej. priatel je zo skotska, zatial sme mali vztah na dialku, ale chodil za mnou kazdy mesiac, tak sa to celkom dalo. ked prislo do cesty babo, chcem byt spolu nastalo, ale nevieme kde. na slovensku by to bolo pohodlnejsie pre mna, ale kedze som student, aj ked chcem na rok prerusit, nemam narok na matersku, nemam ziadny prijem, proste nic... podla toho, co som nasla by bol zrejme moj jediny prijem len prispevok na dieta, co je uplne pramalo. priatel sa obava ze si tu job nenajde, lebo nevie ani ceknut po slovensky. ma ale nejaky deposit, cize jedine ze by sme prenajimali nejaky penzion alebo co... no a keby som sla do skotska, robotu si zrejme uz teraz nenajdem a bez prace musim po troch tyzdnoch opustit krajinu a az tak sa zas vratit. chcem sa spytat, ci niektora neviete ako to je, keby som si nenasla job, mozem tam vobec chodit k lekarovi? a ako je to tam s poistenim? dostala by som nejake benefity? budem vdacna ak viete odpovedat aspon na niektoru z mojich otazok, zacinam byt pomaly zufala. tento tyzden koncim skusky a buduci chcem letiet do UK a skusit teda nieco hladat, aspon na leto pokial sa rozhodneme co dalej a budeme vediet ake mame kde moznosti...

gabika_83
4. jún 2010

Ahoj, my sme v Irsku, tak neviem,ci Ti poradim, tu je to tak, ze ked si tehotna, normalne sa zahlasis k GP (vseobecny lekar), kt. ti da odporucaci list do porodnice a potom chodis striedavo na prehliadky k GP a do nemocnice, vsetko je uplne zadarmo (okrem uplne 1.navstevy GP), aj cely porod a pobyt v nemocnici - a nikto sa ta nepyta, ci robis, kde robis, ako dlho si v krajine...Na matersku by si tu narok nemala, to musis mat co-to odrobene, ale na pridavky na dieta ano. Myslim ze by to takto nejako mohlo fungovat aj v Skotsku, ale urcite sa tu najdu baby, kt. ti budu vediet povedat viac. A pracu by si si mozno aj nasla, ja som pocas tehotenstva prisla o robotu a novu som si nasla v 5.mesiaci, tu to neberu ako nejaku prekazku, resp. nie je taka diskriminacia ako na SK. Ja neviem, tazko radit, ale ja by som sa tiez bala ze si priatel nenajde na SK robotu. A este 1 otazka - preco by si musela po 3 tyzdnoch bez prace opustit krajinu? Vsak sme v EU

ashleinka
autor
4. jún 2010

juj, som sa pomylila, myslela som po troch mesiacoch, nie troch tyzdnoch. a neviem presne preco, to mi vcera povedal frajer, ze vraj volal na nejake urady a tam mu poivedali, ze UK ma staty EU rozdelene do troch kategorii a pre kazdu ma nejake ine pravidla. vraj slovensko patri do tej druhej a ze tam je to tak, ze mozes bez roboty ostat v krajine len na tri mesiace, inak musis zas vycestovat a vratit sa...tiez celkom nechapem. a dakujem velmi pekne za odpoved, celkom si mi pomohla, irsko by v podstate mohlo byt dost podobne UK. tu pracu budem hladat kazdopadne hned ako pridem do UK, celkom si ma povzbudila tym, ze to tam neberu tak ako u nas, lebo ja uz som si predstavovala, ze ked mi zacne rast brusko, tak si odomna nevezmu ani CV a poslu ma prec. tiez som bola par krat v irsku, robila som tam tri leta po sebe a vzdy som si hladala job sama, bez agentur, tak duuuufam, ze sa nieco postasti aj teraz, pretoze to by veci dost vyrazne ulahcilo. este raz, dakujem za odpoved 🙂

warholette
4. jún 2010

ahoj ashleinka, zijes este s rodicmi? ja som bola v podobnej situacii, ale bola som tretiacka na VS 🙂 muz je american. maly sa narodil v polovici tretiaku a vtedy este priatel prisiel na slovensko na tri mesiace, aby si nemusel vybavovat viza. viem ze tieto tri mesiace sa vztahuju na neobcanov EU, ktori ak chcu zostat dlhsie, musia mat viza alebo poziadat o prechodny pobyt. ako je to v ramci EU neviem, ale chcela som povedat toto - ked sa maly narodil, muz tu bol tri mesiace a potom sa vratil do USA zarabat peniaze. ja som zila u rodicov s malym, dostavala rodicovsky prispevok plus pridavok na maleho aj mna a dokoncovala si skolu. s muzom sme sa pravidelne navstevovali. minuly rok v juni som skoncila VS a v septembri sa prestahovala za nim do USA. takze sme si uzili vztah na dialku, ale kedze som zila u rodicov a on mal bydlisko platene zamestnavatelom, usetrili sme nejake peniazky, ja som si dokoncila skolu a spokojne si spolu zijeme 😉 🙂
skolu prerusovat nemusis, ked nechces. neviem ktoru konkretene studujes, ale pokojne mozes studovat dalej a ked zvladnes odlucenie od priatela, tak si zachvilu s titulom aj kompletnou rodinkou 🙂 good luck!

ashleinka
autor
4. jún 2010

no v podstate ano, aj ked posledne styri roky som doma bola tak raz za mesiac, inak stale na intraku v skole a cez leto vzdy v irsku, tri roky po sebe. ostat u nasich by som mohla, ale nasi su strasne konzervativni, tlacia nas do svadby a ak by som ostala u nich, myslim, ze by mi dost riadili zivot a celkovo vychovu. a aj s priatelom chceme byt teraz hlavne spolu zazivat vsetko okolo babatka spolocne. preto rozmyslame, ci bude mudrejsie a vobec realne ostat u nas na svk alebo u nich. skolu chcem urcite prerusit, pretoze termin bude v januari a ja mam aj tak vzdy zo skusok strasne nervy, preto si neviem predstavit nejak to sklbit. na slovensku sa nam zda lepsia atmosfera pre vychovavanie dietatka ako v UK a aj naklady na zivot su o dost nizsie. v UK su sice vyssie prijmy, ale zo zaciatku by par rokov musel robit len priatel, ja sa chcem pokusit najst si robotu na tych par mesiacov, pokial to pojde, ale neviem ci sa mi to podari. budem len dufat...kazdopadne dakujem za radu 🙂