Milé mamičky, zaujíma ma, ako je to s poistením, keď sa tehotná žena žijúca v USA rozhodne vrátiť na SVK. Má slovenské štátne občianstvo, no nemá tu nahlásený trvalý pobyt. Ak sa vráti a rozhodne sa tu opäť žiť, aký je postup? Nahlási trvalý pobyt, zaregistruje sa na úradoch, prihlási v zdravotnej poistovni... A čo ďalej? Je automaticky poistená a zdravotnú starostlivosť má bezplatnú? Ihneď? Alebo sa na to vzťahujú nejaké "čakacie lehoty"? Ďakujem krásne za odpovede..
@monyccka, najlahsie je ist priamo do poistovne a opytat sa, na Slovensku je totiz zdravotne poistenie povinne, bez prerusenia, to znamena ze ak nie si urcitu dobu poistena ci uz zijes na Slovensku alebo v zahranici tak ak sa chces nechat znovu poistit musis najprv doplatit za dobu kedy si poistena nebola. Ak si bola v zahranici poistena musis to vediet zdokumentovat. Ja napr nosim do slovenskej poistovne raz za 2-3 roky doklad o poisteni v zahranici, oni si to eviduju. Len pre pripad ze by som sa vratila. V tehotenstve su mozno nejake vynimky, musis sa konkretne opytat. Tvoje dieta ako slovensky obcan bude mat automaticky poistenie zdarma.
toto zaujima ajmna🙂