Ako je to s odvodmi u tehotnej živnostníčky?

naila33
5. nov 2012

prosim vas pekne hladam cloveka ktory by mi vedel poradit ...alebo si presiel podobnou skusenostou a uz o tom nieco vie

Som zivnostnicka a brala som si prispevok (dotaciu) v decembri minuleho roku som zacala s podnikanim...cize prvy rok som bola oslobodena od soc.odvodou...teraz som tehotna a od februara nastupujem na matersku... odvody do soc.poist.plati za mna stat? predlzuje sa mi tym padom zivnost o dalsi rok po materskej?

ja is myslim ze ma nemozu len tak oslobodit od vsetkeho platenia...ako to vlastne je prosim vas kazda rada mi je dobra
dakujem

mamahanky
5. nov 2012

bud si pozastavis zivnost a bude za teba soc. poist platit stat alebo nie a budes musiet platit ty...

poisonblu
5. nov 2012

no ja mam zivnost uz 3 roky, ale odvody nemam povinnost platit, tak som pisala do SP, a odpisali mi, ze sa mam prihlasit po porode na dochodkove poistenie ako FO, za ktoru plati stat...aby sa mi roky pocitali do dochodku...ostatne poistenia nebudem mat platene, cize nebudem mat ani narok na PN alebo dalsiu matersku o par rokov, teda kym si nezacnem platit nemocenske...ale neviem, ci to takto fakt je, skusim to este vyzistit, lebo kedysi bolo treba nejake prehlasenie, ze nemam ziadny prijem....lenze ja prijem mat budem, ale nizky, a nechcem rusit ani pozastavovat zivnost....

a tu je info, kde pisu, ze pocas poberania materskeho odvody na nemocenske neplatis....o dochodkovom tam nepisu

http://www.praca-na-materskej.sk/index.php/podm...

nene99
5. nov 2012

Neviem ti poradiť s odvodmi, ale čo sa týka podnikania a príspevku, buď budeš musieť naďalej podnikať a tým pádom si platiť aj zdravotku (so sociálkou neviem ako to je, keďže to už máš 2-hý rok podnikania), alebo pozastavíš živnosť, ale v tom prípade budeš musieť vrátiť alikvotnú časť príspevku na podnikanie teda PRÍSPEVOK / 2 x počet dní kt. ti ostávajú do tých 2rokov, kt. sú podmienkou sústavného prevádzkovania živnosti!

anos18
5. nov 2012

Ahoj, informuj sa ohladom odvodov na sociálnej a na zdravotnej poistovni. A na urade prace ohladom dotacie. Ale tiez mam ten pocit, ze musis vratit alikvot dotacie, ak prestanes podnikat (napriek tomu, ze to bude kvoli tehotenstvu).

lubkasungirl
13. jan 2013

nepozastavuj,ved odvody si môzes platit aj z toho prispevku z up 😉

simcab
13. jan 2013

ja mám živnosť už asi 5 rokov, a ako som na materskej, som oslobodená od platenia odvodov - je predsa hlúposť, že štát mi platí materský príspevok, a ja by som mu mala z toho platiť odvody??

mimifred
25. jan 2023

Ahojte , dobrý deň .
Idem si pre radu, prosím ak by mi vedel niekto poradiť budem veľmi vďačná 🙏🏻

Som zivnostnicka vyše 5 rokov, platím si základne minimum čo sa týka socialky aj zdravotky . S manželom plánujeme mat bábätko a teraz je moja otázka ak otehotniem :
,, 1- budem si musieť aj naďalej platiť soc+zdrav ?
2- mám nárok na nejaké mesačne peniažky ?
3- čo musím spraviť a kam ísť ?
4- musím prerušiť živnosť - mám upratovaciu firmu

Dakujem Vám všetkým za rady / odpovede 😊