Ako je to s OČR, keď som zamestnaná a mám 2 deti?

cicinkova
18. sep 2022

Prosím vás vie niekto,ako to je teraz z OČR-ku na deti. Jedna dcéra má 10 rokov a druhá 13rokov. Mám nárok na OČR alebo už nie. Som zamestnaná. A ako to je čo sa týka školy su teraz nejaké zmeny alebo je to postarom. Ja som sa vtom stratila, lebo oni to stále menia. Ďakujem za odpovede.

marci77
18. sep 2022

@cicinkova
dieta je chore? ak ano, mate normalne narok na OCR, pojdete k lekarke, vypise vam OCR papier a odovzdate zamestnavatelovi, 10dni (teraz je to asi 14dni, menilo sa to z 10 na 14 pocas korony) je platena na 1 diagnozu, co vypise lekarka na papier
od prveho dna ocr vyplaca socialna poistovna, takze zamestnavatel neplati nic ako napr. pri PN, kde prve dni plati zamestnavatel

sasa1310
18. sep 2022

@cicinkova akože čo stále menia? OČR? A čo má OČR spoločné so školou?

kaktusik007
18. sep 2022

@cicinkova standardna OCR je na dieta, ktore este nedovrsilo 11 rokov. Na starsiu je OCRr len ak je tam na to dovod - diagnoza -- typu vysoke horucky.
Ak zatvoria skoly, OCR vies cerpat iba na mladsiu a iba do dna pred jej 11timi narodeninami (ak sa narodila trebars 18.05. tak do 17.05, ak je 10.10. tak iba do 09.10) potom proste uz nic taketo nie je,.

mogaa
18. sep 2022

@cicinkova štandardná OČR len dieťa do 11rokov, na tú staršiu síce môže byť OČR ale nie z dôvodu bežného ochorenia, musí tam byť dôvod pre ktorý musíš byť s dieťaťom doma ty, teda vysoká horúčka alebo zlomená noha....

jaroe
18. sep 2022

@cicinkova zo školy môžeš ospravedlniť 5 vyučujúcich dní po sebe

sirka9
18. sep 2022

@mogaa čiže chápem správne, že OCR na staršieho 11 rokov mat nemôžem? Musím si vziať dovolenku? Alebo teda nechám 11 ročne dieťa samé doma. To je fasa, hlavne ak zamestnávateľ dovolenku nedá 🤦‍♀️

alenah31
18. sep 2022

@sirka9 ale mozes aj na starsie ako 11 rocne coby si nemohla. Pri chorobe, po operacii, urazr ak bude potrebovat osetrovat aj statsie dieta budes skratka na ocr - ocr mozes mat aj na manzela ci matku ak bude treba.

cicinkova
autor
18. sep 2022

Ďakujem za odpovede pomohli ste mi.

mogaa
18. sep 2022

@sirka9 môžeš ale musí mať horúčku, musí to byť stav kedy lekárka vyhodnotí že pri ňom musíš byť

mogaa
18. sep 2022

@sirka9 bežne aj dištančné bolo že deti na druhom stupni boli doma samé.....

siska53
18. sep 2022

@cicinkova co viem, ocr je pre deti do 12 rokov, potom uz len, ak si to vyzaduje zdrav.stav dietata. A ty mozes bez potvrdenky od lekara ospravedlnit 5 skolskych dni.

luliu
18. sep 2022

@mogaa dištancne je niečo úplne iné, to bolo zdravé dieťa, ale pri chorobe dajú ocr aj na dospelého, tak tu nestras

rakywanda
18. sep 2022

@mogaa určite "mať horúčku" nie je podmienka pre očr. Moje dieťa napríklad nemáva horúčky. A pri hnačkach, vracačkach by som rada videla lekára, ktorý nechá neplnolete dieťa samé doma a odmietne dať očr.

sirka9
18. sep 2022

@alenah31 to viem, že aj na muža aj matku atď. Ale toto, že nad 11 by som nemohla byť s dieťaťom doma na OCR v niektorých prípadoch, to počujem prvý raz. Čiže, keď bude decko prechladnute, ale nebude mať horúčky, tak ho nechám samé doma, alebo pôjde choré do školy 🤣 ak ho nechám samé, sused zavolá socialku a je vymaľované 🤣 ako, ja mam dobrých susedov, mne sa to nestane, píšem to všeobecne 😁

luliu
18. sep 2022

@sirka9 ocr ti lekár dá, ale nie je to tak ako píšeš.
Počas pandémie by si nárok na OCR nemala, dieťa by bolo doma same, tak to bolo.....

mogaa
18. sep 2022

@luliu ale ja nestraším...oĆR je v kompetencii lekára, môže ju vypísať a nemusí ju vypísať.....sama som sa stretla s tým že lekár ju klientke nechcel vypísať, lebo dieťa nebolo v stave, že nesmie byť samo doma(14r), SP ju len vypláca, ale je v kompetencii pediatra kedy ju vypíše....