Ako je možné, že niektorí ľudia získajú plný invalidný dôchodok a nič im nie je?

17. feb 2023

Celkom by ma zaujímalo ako niektorý ľudia vedia pekne oklamať úrady aby mali celý dôchodok pritom im nič neni a taky čo sú skutočne chorý a nevedia normálne fungovať máj pár €...

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
negymama
17. feb 2023

to ja neviem. ale mam susedu, ktora ma polovicny ID a tiez vyzera navonok ze je nic nie je, ale nakoniec ma nejake nevratne degeneracie a vyrastky na chrbtici a posunute a stlacene platnicky . Kedze robila fyz. namahavu pracu, znizilo jej to pracovnu shopnost a dostala tuto kompenzaciu.

snehulak77
17. feb 2023

Nikomu nedajú ID, ak mu nič nie je. To, že ty to navonok nevidíš, neznamená, že nič tomu človeku nie je...

nice202
17. feb 2023

@snehulak77 Presne tak.

divokykonik
17. feb 2023

Niekedy zdanie klame. Mamina suseda tiež vyzerá ako úplne zdravá osoba a pritom mala veľmi zákernú formu rakoviny, ktorá sa jej vracia v niekoľkoročných intervaloch. Aj môj otec mal dostať ID kvôli rakovine (mal formu, kde zomiera väčšina pacientov pár mesiacov po diagnostike), ale makal ďalej. Fakt zdanie klame.

negymama
17. feb 2023

@snehulak77 alebo dalsiu osobu poznam co ma ID, lebo pre rakovinu stratila jedno oko. Ocna proteza to kamufluje, ludom to na nos nevesia, takze vyzera byt uplne zdrava s ID-

kacena4
17. feb 2023

nechapem ludi ktori inym zavidia este aj chorobu... cloveku nemusi chybat koncatina aby mal tazke postihnutie. staci strata sluchu, ci zraku a bum clovek je "zdravy" ale s takym postihnutim ho nikde nezamestnaju. takze stat im ich hendikep kompenzuje ID - nechapem tvoju otazku.
daj udaje na jedneho jedineho cloveka o ktorom vies ze mu nic nie je a pobera plny invalidny!

bublinka1426
17. feb 2023

je vela psychickych diagnoz napr. ale to zas navonok trocha aj je vidno...ale napr taku cirhozu pecene nevidis.

babulkomale
17. feb 2023

Ano, su aj taki. Uplatkami, predstieranim...
Ja zas nechapem ako mozu mat vodicak urcite intelektove skupiny, ktore skoncili povinnu sk.dochadzku len preto, aby sa ich v skole zbavili.

Nech mi nikto nehovori ze sa dokazali naucit zakony.
https://www.aktuality.sk/clanok/qEcgJ4a/muz-pre...

loginexistuje
17. feb 2023

fakt zavidis chorobu ????? mnoho je takych ze si myslia ako tazko su chori len fnukaju a stazuju sa a potom su chori consa snazia proste fungovat

aurelia2000
17. feb 2023

Keď dostaneš rakovinu, aj tebe dajú plný ID, a nebudeš ani veľmi vyzerať chorá...dáš si pekne šaty a peknú parochnu...tie bolesťi by som ti rada nechala vyskúšať...ty ukrivdena...môžeš nás informovať, aké "strašne" diagnózy máš, že ti nedali invalidiny?

matkahelka
17. feb 2023

vies, to je nieco podobne, ako zenam, ktorych deti maju fakt tazke dg maju zamietnuty predlzeny RP a zeny, ktorych detom vlastne nic nie je, maju RP schvaleny na prvu supu do 6 rokov veku. A ano, mam take deti v okoli. Ani ID ani RP neschvaluju roboty, ale ludia, cize to schvalenie zavisi od posudkoveho lekara.

dilino
17. feb 2023
lienka.7
17. feb 2023

Plný invalidný dôchodok nedajú len tak. Precotaj si v novinách, ze ludia bez casti nohy/ruky ci nebodaj po vyliečeni z rakoviny ho nedostali.
A btw, to, ze niekto podla teba navonok vyzerá v poriadku, neznamená, ze necaka na transplantáciu a pod. Skôr menej závisť by to chcelo

ckocka
17. feb 2023

Na blbcovi tiež nič nevidno, dokial nenapíše na koníka.

mandarinka555
17. feb 2023

Väčšinou dostávajú plný ID psychiatrickí pacienti...Ostatné sa boduje podľa druhu ochorenia.

bublinka1426
17. feb 2023

@mandarinka555 aj aj to musia byt aj hospitalizovani a mat aj istu liecbu, nie len klasicke AD.

suzitok
17. feb 2023

To sa ti len zda, tiez mame v rodine mladu zenu, ktora je plne invalidna, ma rakovinu, nema ani jeden prsnik, do toho ma silny diabetes, 4krat denne si picha inzulin a je v poradovniku na oblicku. Keby si ju stretla, navonok je to extremne šťastna a srdecna zena. A susedka detto, ale má nieco s chrbticou, mala xy operacii, plus meneny bedrovy klb, navonok uplne bezna zena. Takze zdanie klame. A nie kazdy clovek sa so svojimi diagnozami chvali a vysvetluje preco ten ID ma, treba to respektovat, ale jedno je iste, ze iba tak ho nedaju.

babulkomale
17. feb 2023

Kde ste vzali ze zavidi? Ja citam ze sa stazuje na nespravodlivost. Ano, poznam takych co odzubali system. A tiez nejeden pripad, ze stary clovek je odkazany na pomoc, jeho dieta sa onho stara ( nechodi do prace) ale opatrovateľský neschvalia ani asistenciu.

mandarinka555
17. feb 2023

@bublinka1426 Úplne súhlasím, je to tak.

hiro
17. feb 2023

Preco maju niektore kraje 2x viac ludi s invalidnym dochodkom ako ine? A preco je to v najchudobnejsich krajoch? Nuz lebo tam ludia vedia vyzit aj z mala a tak si najdu skorumpovanych lekarov ktori im to vybavia... Ak zarabas dostatocne vela tak nemas dovod podplacat lekarov.

bublinka1426
17. feb 2023

@babulkomale

ja poznam vela ludi ( konkretne na jednej nemenovanej dedine, kde som mala cest zit) ...napr. taki co piju fajcia, chodili k nam do obchodu DENNE kupovat alkohol a cigarety.... maju Psycho diagnozy z alkoholizmu a problemy s pecenou...a ano taky maju schvalene ID a nechodia do prace a obcas maju robotu na cierno... alebo predcasne dochodky ci vysluhove...Piju fajcia a tesia sa zo zivota. ( povacsine su to starsi ludia ale su aj medzi nimi mladsi ....)

a potom poznam ludi co nemaju oko ci ruku a chjyba mi percento...

je velmi diskutabilne cely ten system schvalovania a aj to ze na vedlajsie diagnozy je max 10 % a pritom je to pitsovina jak hrom. lebo posudkova lekarka si sama urci nosnu diagnozu ale co ked ma clovek dve zavazne diagnozy, no hold smola. dame max 10 % na tu druhu...a treba mat minimane 41 % ( takze fakt nechapem kde to percento nabrat ked vsetko je bud zaokruhlene na nulu ci 5. ....

cely system na prt nastaveny.

@hiro presne, toto je problem hlavne chudobnych ludi na dedinach...

aurelia2000
17. feb 2023

@babulkomale No hej, predstieral mentálnu retardaciu...skús predstierať na CT plné brucho metastáz 😓

babulkomale
17. feb 2023

@aurelia2000 ale ved ona nikde nepise ze TY predstieras rakovinu preboha. Kto ma ID opravnene, nech ho ma a aj trojnasobny aby dostojne zil.
Tu predsa ide o ine.

aurelia2000
17. feb 2023

@babulkomale Ale nie, to bola iba reakcia na ten link...tak môže byť pár úspešných, čo oklamu systém, ale neverím, že je to podstatná vzorka. Ak sa vyliečim, ID mi zoberú bez ohľadu na následky chemo. Ak sa nevyliecim, tak si ID do hrobu nezoberiem. A áno, chodíme do práce aj v bolestiach, kým žijeme. To je odkaz pre rozčúlenu autorku diskusie.

silvike
17. feb 2023

@hiro Klinec po hlavicke. Vychod je na toto expert.

aurelia2000
17. feb 2023

@silvike A nemôže byť, že na východe ľudia pracujú v ťažkých manuálnych zamestnaniach a sú fakt zodratejsi? Veď na ID sú tabuľky s diagnózami, plus je kopa moderných zobrazovacích metód a vyšetrení ...

silvike
17. feb 2023

No, neviem neviem. Bolo by to sice fajn (teda nemyslim to zodratie ale to, zeby to neboli ID klamstvom a podvodom vybavene), ale fakt to asi tak nie je. Vsetko sa da nejako "zaonacit" ked sa chce. Len teda s takymi spekulantmi idu ruka v ruke aj uplatni Dr. Takze o to je to horsie.

aurelia2000
17. feb 2023

Dovolím si pozvať @dominikakoll