Ako investovať peniaze z predaja bytu?

12. apr 2024

Dobrý deň,

predávame byt, ktorý sme dlhodobo prenajímali, prenajímať už nechceme, byt sme kupovali pred mnohými rokmi za 50 tis, teraz je dobrá trhová cena viac ako 2 krát toľko, tak sme sa takto rozhodli, kupcu už máme. S prenájmom sme mali viac krát starosti. Otázka znie čo s volnými financiami? viete poradiť?okrem investičných fondov, bitcoinov atd. Som stará škola. Najradšej investične, s čím nie sú starosti.

Ďakujem

sevrin
12. apr 2024

ETF cez Finax alebo Portu.
Cez XTB by to bolo efektívnejšie, ale pre neznalých ich prostredie môže byť trochu chaotické. Finax a Portu zvládne aj žiak základnej školy.

autor
12. apr 2024

@sevrin ale to funguje asi tak, že musím spraviť vklad na určitý počet rokov? Čiže v prípade nutnosti vybrať peniaze v inom ako viazanom čase, sa asi nedajú vybrať. To by mi nevyhovovalo.

jaaankaaaa
12. apr 2024

Z finaxu aj portu sa dajú vybrať kedykoľvek.
Ale riskuješ, že fondy budú práve v mínuse

zic
12. apr 2024

Kedze sa jedna zatial - co som pochopil - o ciastku 100k eur (50k x 2), tak to zatial nez sa rozhodnes kludne hod na fio sporiace konto s urocenim 3% (aspon kym vydrzia take uroky.. tam to mas kedykolvek k dispozicii a chranene do 100k na 1 rodne cislo)... Alebo terminak (tusim J&T ci kto ma vyssi.. alebo Penta... neviem presne). Len pri terminaku mas asi horsie moznosti vyberu.
Teraz su aj tak ceny akcii / fondov hore. A tie 3% v hrubom su vcleku slusne na to, aby si par tyzdnov / mesiacov mohol rozmyslat co dalej (ak spravne ratam v cistom cez 200 eur mesacne bez prace). Potom si kludne zaloz Portu alebo EIC nemanazovany ucet (finax je fajn, ale uz drahy) a daj tam ciastku bez nejakej rezervy.

luckajozko21
12. apr 2024

Investovanie je bud pasivne lebo aktivne - pozri si rozdiel a rozhodni sa co je pre teba dobre.

Aj z xtb to mozes hocikedy vytiahnut. Je to tvoj ucet, ty si ho spravujes, ziadna viazanost. Pozor na rocny casovy test (https://www.finax.eu/sk/preco-finax/nulove-dane). Toto je celkom pekna suma, radsej by som sa s niekym poradila. Nastuduj si napr. co je SP500 a podobne (teraz je napr. strasne drahe). XTB ma nejake cvicne prostredie, ktore ti vedia spristupnit, aby si sa zorientovala a neprisla o peniaze. Uz si nepamatam uplne co vsetko sa tam dalo....

mamagang ma teraz najnovsi diel podcastu s panom z finaxu a jeho asi 10r synom - ten chlapec ti to 'vysvetli' ;) . Finax ma na YT videa, kde sa tiez da co to naucit. Celkovo na YT je toho vela. Vo vseobecnosti je podla mna nebezpecne to naraz strcit do nejakej akcie/etfka. Trosku to treba rozlozit.

lenkakravcova
12. apr 2024

U tých fondov si prezisti čo sú to zač. Sú také ktoré investujú do napr výroby potravín, alebo do automobiliek. Ale sú aj také ktoré investujú do výroby alkoholu, cigariet, atď atď. Aby si vedela v čom máš investície a čo vlastne podporujes 🙂

neviditelnypes
12. apr 2024

Napríklad aj priamo v SLSP George sa dá investovať do akcií alebo fondov, pre začiatok by som vybral ETF obsahujúce "S&P 500" a "UCIT" a "reinvestičné", napríklad ISIN IE00B5BMR087. Ale nie všetky peniaze naraz.

Ešte poznatok: výška poplatkov dokáže OBROVSKY ovplyvniť výsledok investovania, za tie roky sa to neuveriteľne nazbiera - musel som si na to vyrobiť Excel tabuľku aby som to videl na vlastné oči. Si človek povie že pff pol percenta hore dole...

hedviga2
12. apr 2024

My sme práve kvôli starostiam s najomníkmi predali byt a lezie mi na nervy to neustale prekladanie a presúvanie peňazí hore dolu, sledovanie termínov a úrokov. Dobre to zváž.

tilly
12. apr 2024

Ja som takto predala a kúpila pri mori apartmán. V zime chodíme my, v lete prenajimame cez agentúru

chiara_elle
12. apr 2024

@tilly v ktorej krajine ho mate? Kolegyna ma v Lisabone pri oceane na plazi a vkuse to ma booknute aj niekolko mesiacov dopredu.

modra_kolobezka
12. apr 2024

Fondy a cenne papiere urcite nie, idealny je pasivny prijem a ten ti zabezpeci len nehnutelnost. Cudujem sa,ze predavate, pokial nepotrebujete surne peniaze. Byt sa stale zijde, napr.do buducna detom a tak

tilly
12. apr 2024

@chiara_elle Španielsko

pieksamaki
13. apr 2024

@chiara_elle to je fajn .....a poplatky sú vysoké? Mam na mysli dane a agentúre?

janicast
13. apr 2024

Nuž ja mám jedinú radu-len a len nehnuteľnosť..ziadnym fondom neverím..

autor
13. apr 2024

@modra_kolobezka nepotrebujeme, ale myslíme si ze ceny pôjdu dole, je to klasický starší sídliskovy byt a v našom meste je tak obrovský stavebný boom, všetko krásne novostavby s terasami, veľkými fr.oknami, vznikajú ako huby po daždi, zijem v malom meste a mame tu 3 developerov, ktori sa predhanaju, čiže z toho odhadujem, že staré paneláky pôjdu cenami dolu a nebude o ne v bud.zaujem. Uvažovala som kúpiť novostavbu ale 1 izb. 45 m2, 90 tis. Co sa mi zdá dosť.

autor
13. apr 2024

@tilly a aký je prosím výnos v %

janicast
13. apr 2024

Ale rozumné uvazovanie..Malý byt prenajmeš vždy

zic
13. apr 2024

@modra_kolobezka hmm.. .a ty si pocula, ze napriklad cenne papiere a fondy vyplacaju dividendy? Mimochodom zdanene len 15% (a kludne aj menej)? A je s tym mensia praca ako s nehnutelnostou? Ja teda sam prenajimam a nie jednu... ale to co pises je cista nepravda

jaroslav81
13. apr 2024

Predať veľký starý panelákový byt a kúpiť ten 1 izbový v novostavbe blízko centra, ktorý ľahko prenajmeš a máš nízke náklady. Tiež mam podobný názor, že do budúcna už o tie 60 ročné paneláky na sídliskách nebude taký záujem o prenájom, už teraz mladí preferujú radšej novostavby...

tilly
13. apr 2024

Netuším výnos v %, neriešim, keďže je to vec, ktorá má robiť radosť aj nám. Nebolo to prioritne len o výnose. A zostane to mojim deťom potom, môže tam jeden z nich žiť. Uvažujem, že to urobíme znova, tentoraz v horách.

modra_kolobezka
13. apr 2024

@zic ano pocula a aj investovala. Prisli sme o 20 tisic vo fondoch, takze nikdy viac. A taktiez prenajimam nehnutrlnost, tak viem o com hovorim.

zic
13. apr 2024

@modra_kolobezka tak nemas kupovat pofiderne fondy ale investovat do renomovanych akcii alebo ETF. Za posledne roky sa tam hadam ani prerobit nedalo...

modra_kolobezka
13. apr 2024

@zic to je vec nazoru. Pred par rokmi som tiez investovala do fondov, v ktorych sa vraj prerobit nedalo. V kazdyxh sa da prerobit. Radsej kupim podu alebo nehnutrlnost.