Ako hospodárite v domácnosti s dvomi rodinami?

16. aug 2023

Oslovujem Vas, zienky, ktore zijete so svojou rodinou v domacnosti so starsimi rodicmi. Byvame v peknom väcsom rodinnom dome. Dolu rodicia a starsia sestra, ja hore s manzelom a dvomi detmi. Nic nam nechyba, mame niekolko izieb, dostatok sukromia, priestoru, vsetci sa realizujeme, ak treba cosi spravit, upratat a pod. Kamen urazu je vsak v hospodareni, pretoze kuchyna je jedna. Nejde o varenie, ide o financie. Nevieme sa zjednotit, po kolko eciek sa zlozit na stravu, niekto zje menej, niekto viac, niekto by nieco nekupil, lebo sa mu to zda zbytocne, kym ten druhy to povazuje za potrebne. Nevraviac o tom, ze niekto pravidelne jedava jogurt alebo sladkosti, iny nie. Vznikaju konflikty a zhorsuje sa to coraz viac. Ako fungujete vy? Ako a hlavne ČO nakupujete? Prosim rady z praxe, nie o teoreticke uvahy, lebo tie sa nie vzdy daju zrealizovat. A nejake rozdelenie policiek v chladnicke a skrinke s lepkami s menom nepripada do uvahy. Dakujem, Naďa.

janetinka27
16. aug 2023

ahoj, my sme tak vyrastali vo viacgeneracnom dome, dokonca tam boli az tri rodiny. energie boli spolocne, delilo sa to podla vyvoja situacie, postupne niektori clenovia zomreli alebo odisli, cize sa to casom prehodnocovalo.
skor by som navrhovala minimalne vlastnu chladnicku, do chladnicky si bude kazdy nakupovat sam aspon tie veci, ktore sa netykaju varenia. a co najviac by som sa snazila popracovat na vlastnej kuchyni, neviem ako to mate priestorovo, ci je to mozne urobit aspon mensiu kuchynku alebo ju spojit s obyvackou.

0silvia0
16. aug 2023

Urcite obetovat izbu a urobit svoju kuchynu.

jamimo
16. aug 2023

tak ako píšeš, vždy sa bude niekto cítiť ukrivdený. Jogurty, sladkosti, väčšia porcia, menšia porcia...
Skúste porozmýšľať nad riešením separé kuchyňou, alebo minimálne separé chladničkou, špajzou..
PS: poznám rodinu kde mal každý svoju policu v špajzi, aj lístky v chladničke. A fungovalo to dokonale, nikto sa nechytil toho, čo mu nepatrilo. Ani pol deci sirupu, lyžičku cukru. Nemáš, nesladíš. Viem, pôsobí to psycho, ale ináč sa nedalo 🤷‍♀️

h2
16. aug 2023

Presne, ako píše @0silvia0 , keď máte dosť priestoru, urobiť si vlastnú kuchyňu. Čudujem sa, že aspoň chladničku nemáte vlastnú.

maryetta
16. aug 2023

Aj keby som mala mat varnu dosku v chodbe a chladnicku v kupelni. Mala by som svoje a klud. Takto klud nebude nikdy.
To nie je iba navsteva. Ale dlhodobe fungovanie. Ranajky. Obed. Vecera.

rebrambora
16. aug 2023

Nasi to tak maju a jedine riesenie bolo urobit druhu kuchynu. Najlepsie zacat chladnickou.

sense
16. aug 2023

Máte dosť priestoru, treba zriadiť druhu kuchyňu, alebo ako bolo spomenuté hore vyššie aspoň druhu chladničku a par skriniek keď sa neviete dohodnúť.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janaolas332
16. aug 2023

Ja to inak obdivujem,že tak dokážete žiť,nemyslím to v zlom,len si to vôbec neviem predstaviť.

muchotrafka298
16. aug 2023

Jedine mat svoje potraviny a svoju kuchyni, ine riesenie nevidim. Aspon vlastnu chladnicku a ak mate dost priestoru, mensi kuchynsky kut sa urcite zmesti. AJ keby si tam nemala plnohodnotne spotrebice (trebars tu ruru co sa da kupit a hore je dvojplatnicka), stalo by to podla mna za zvazenie. Lebo takto je to ako pises, ze vznikaju zvady kto co zjedol, nezjedol, jeden zje polovicku rezna, ini si nalozi 3 a este pomimo zje len tak dalsich 5. Napriklad.

zuzubb007
16. aug 2023

Urobit si svoju kuchynu, ja by som nezniesla mat spolocnu kuchynu to ta obdivujem, celkovo byvat tolki uz by som bola radsej v prenajme, ak nie kuchyna tak minimalne svoja chladnicka to hadam zvladnete si aspon kupit

drobcek17
16. aug 2023

Poznám takúto rodinu ale tam je lem babka čiže tej nevadi keď jedia deti aj z jej jedla 🙂 ale ja si to neviem prestaviť. Oni ten dom cely prerobili a neurobili kuchyňu 🙈 kuchyňu si dorobte však nemusis mat vstavané spotrebiče stačí aj kuchyňa z merkury market ale aby ste mali svoje veci hore a nebudú vznikať zidne problémy 🙂

zuzubb007
16. aug 2023

@janaolas332 toho isteho nazoru som , ja by som neprezila fungovat takto ani dva dni

januska12323
16. aug 2023

Chcete tam bývať dlhodobo? Najmenšiu izbu prerobte na kuchyňu, chladnička, sporák, pár skriniek. Ak sa to z hocijakého dôvodu nedá spraviť dohodnite sa, že sladkosti a somariny si každý rieši sám a pri varení obedov sa striedajte.

almia
16. aug 2023

Joj to ťažko takto ..a skôr či neskôr by došlo k hádkam...baby ti tu dali krásne rady a už sa budeme asi len opakovať chladničku svoju + postupne kuchynku svoju plánovať... Klobúk dole že ste to doteraz vôbec dali 👌👌 bez hádok .. 🙈👌

mamina7070
16. aug 2023

urob si vo vasom priestore spajzku a daj ladnicku a potreviny si nakupuj vlastne a ked ide varit vezmi si
a dohodnite si ze napr koreniny apod kupujete spolu date nejaku sumu 50€ na rodinu a tie budu v kuchyny (mozno este olej )

mandzula
16. aug 2023

Znami cca takto ziju, rodicia dole, oni hore a poriesili to tak, ze mladi ako vdaku za dom rodicov komplet stravuju. Inak si "spravodlivost" vo financovani potravin velmi predstavit neviem, idealna je ta vlastna kuchyna, vyclenenie si skrinky, samostatna chladnicka alebo bank, do ktoreho sa vlozi suma na osobu na varenie a vsetko navyse si kazda rodina zatiahne sama.
Ale teda ta obdivujem, ja som s mamou bola na spolocnej kuchyni fakt chvilu a obe sme pochopili, ze je to cesta do vztahoveho pekla.

tinka_1807
16. aug 2023

Ideálne je nemať spoločnú kuchyňu ... Cize vlastnú...
Ak sa nedá, tak do spoločnej kuchyne dokúpiť vlastnú potravinovú skriňu a vlastnú chladničku.

marsmykkok
16. aug 2023

Určite vlastná chladnička, ovocie, sladkosti nemusíte mať v kuchyni, dajte si ich hore a nejedzte ich tým dole ak budú mať v kuchyni. A trvanlivé veci (múka, cestoviny, soľ, cukor) urobte spoločne raz mesačne veľký nákup a na polovicu.

betulinka1
16. aug 2023

Urcite samostatnú kuchynu hocijakú malu ale takto je to o nervy. Zacala by som chladničkou, kde si dam veci nase a pre deti. Ak spolocne varenie, kym nebudem mat kuchynu, tak sa spravy daný nakup na vikend a co je spolocne sa rozpočíta podla osob. Inak to proste nejde.

nwnw
16. aug 2023

Svokra maju pre syna byt v podkrovi a v chodbicke ma taku garsonkovu kuchynku. Chladnicka, 2 platnicka, mikrovlnka. Svokra vari aj synovi a frajerke a syn plati energie, dane a vodne stocne za cely dom..
Zas otazka je kolko by vas vyslo vlastne byvanie. Za tolko nikdy nekupis druhym.
Ja zijem s babkou. Kupim co kto chce.. nikdy som sa nezamyslala nad tym. Kazdy znas jedava nieco ine. Bezne varime 2x obed.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
missviolet
16. aug 2023

my sme ine generacie a ja mam vlastnu policku v chladnicke kam si davam len svoje veci ktore mi nikto neje a dokupujem si ako treba. ziadne hadky tym padom.
pripadne spolocne jedlo ako obedy - kazdy prispeje rovnako

fairyy
16. aug 2023

vyrastala som takto dokonca nas bolo este viac v tom dome, ale kazda zena mala svoju kuchynu a svoju chladnicku a energie si rozpocitavali podla elektrickych zariadeni kto co mal....lebo napriklad babka mala niekolko mrazakov.. teta zas aj prevadzku svoju v dome kazdy teda mal inak naklady na elektrinu

autor
16. aug 2023

Ano, aj my to tak mame, ze rodicia by dali mojim detom (vnucatam) aj posledne, ale ide o to, ze su uz dôchodcovia a uz im to tak nevychadza, ako ked pracovali a zarabali. Dakujem vam vsetkym za nazory a rady, urcite budeme riesit, najlepsie riesenie je fakt asi vlastna kuchyna, ako ste napisali, docasne nejaka ta skrinka a chladnicka. Ste úžasné 😃

peter0123
16. aug 2023

Bývali sme podobne, (nemali sme vlastne poschodie iba jednu izbu), moji rodičia, maminka mamka, otcov otec, brať so švagrinou, ja s mužom a dcérkou. Jedna kuchyňa,jedna kúpeľňa, jedno wc. Účty za energie sa delili rovným dielom. Varenie sme mali podelené, ja som bola na md, varila väčšinou cez deň, mama väčšinou ráno, švagriná večerom. Šlo to aj s jednou chladničku. Kto chcel navariť suroviny si kúpil, švagriná sa vždy rada pochválila keď sa jej niečo dobré podarilo navariť inak sa aj s bratom stravovali v meste. Občas sa starali že sa niečo vyparili aj že bol na niečom cetlík, chlapi občas niečo doplietli mi ženy sme mali vždy jasno kto čo kúpil, v čoho má navariť. Fungovalo to však dva tri roky, švagriná dokončila školu , obaja mali job, šli do nájmu, mi sme si kúpili dom, babka aj dedo umreli.
K takémuto spolunažívaniu treba veľa tolerancia, dlhodobo si to neviem predstaviť.

leuska0910
16. aug 2023

Zijeme tak, ze ja muzom a dcerou hore, mama s ocom dole, kuchyna spolocna je dole. My posielame mame kazdy mesiac istu sumu na ucet, nakupy robime aj my. Neriesime co koho je, ja napr. nejedavam sunky, salamy a pod., ostatni ano. Oco zas neje jogurty, my ostani zas ano.
Sladkosti mame s muzom hore v skrinke. Ked si kupime nieco specialne a dame dole do chladnicky tak len povieme, ze to je nase a nikto nam to nezje. A keby aj, svet sa nezruti..

sasa1310
16. aug 2023

ja osobne by som od rodičov nepýtala ani cent, už len z toho titulu, že tam môžete bývať a nemuseli ste riešiť vlastné bývanie. A všetky náklady spojené so stravou a s energiami by som podelila na osoby medzi vás a sestru. Ak je teda sestra plnoletá a pracuje.

babulkomale
16. aug 2023

Jedine riesenie je to, co si hned zavrhla.
My sme mali dve chladnicky a police rozdelene.
Pretoze niekto kupi chlieb a necha ho splesniet a stvrdnut a niekto by ho jedol atd.
Jedine dalsiu kuchynu a vsetko separe.
A nálepky netreba, staci nezmazatelna fixka, kazdy svoju farbu a zaciatocne pismeno mena.

martul
16. aug 2023

Keď máte dostatok izieb nevidím problém spraviť z jednej kuchynu. Najlepšie takú izbu pri kupelni aby sa netahali ďaleko trubky na vodu a odpad.