Ako funguje PZP?

detrixboy
16. nov 2024

Ahojte 👋
Včera som trošku ťukol do cudzieho auta samozrejme osoba má na mňa kontakt. Ako funguje PZP koľko budem platiť. Alebo ako to presnejšie prebieha . Ďakujem za odpovede

sissy27
16. nov 2024

@detrixboy ty ako vinnik si povinny nahlasit skodovu / poistnu udalost do 15 dni svojej poistovni. Spravis to bud online alebo telefonicky, pripadne aj osobne. Mali by ste mat spisanu spravu o nehode (tlacivo dava poistovna pri uzavreti pzp alebo ho aj stiahnes na nete).
No a po nahlaseni poistovna vyzve poskodeneho na obhliadku a dohodnu opravu.
Ty by si teoreticky nemal platit nic, ale zavisi od poistovne. Taka kooperativa zvykne kratit poistne plnenie a rozdiel si moze poskodeny vymahat od vinnika.

patka06
16. nov 2024

Na mieste ste mali spísať záznam o nehode, s tvojimi údajmi a údajmi poškodeného.
Najlepšie je si škody aj odfotiť.
Ty nahlasuješ poistnú udalosť vo svojej poisťovni.
Škodu zaplatia z tvojho PZP a počítaj s navýšením poistného, záleží od poisťovne

detrixboy
autor
17. nov 2024

@patka06 a keď sme nespísali záznam ?
Ale poškodená má moje údaje a fotku auta

detrixboy
autor
17. nov 2024

@sissy27 a ak nemáme spísanú správu o nehode tak mám poškodenú osobu a spoločne to spisať ?

patka06
17. nov 2024

@detrixboy Spísať záznam je základná vec, ktorú učia už v autoškole.
Divím sa, že na tom netrval poškodený, veď ide mu ide o náhradu škody
Ak ho nemáte, nahlás poistnú udalosť čím skôr, dá sa aj online a povedia ti čo ďalej.
Prípadne sa stretni s poškodeným a spíšte záznam

sissy27
17. nov 2024

@detrixboy poistovna ju pravdepodobne bude ziadat (opat - zalezi od poistovne). Zavolaj do svojej poistovne a povedia ti, co dalej. A odporucam kontaktovat aj poskodenu.

detrixboy
autor
17. nov 2024

@sissy27 ďakujem a keď mám poistku na matku?

detrixboy
autor
17. nov 2024

@patka06 a keď mám poistku na matku?

patka06
17. nov 2024

@detrixboy Buď nahlásiš online v mene matky, ktorá o tom samozrejme musí vedieť alebo pôjde ona osobne nahlásiť do poisťovne a ty budeš zapísaný ako vodič, ktorý škodu spôsobil.
Pozri si tlačivo Záznam o nehode, je aj na nete.

sissy27
17. nov 2024

@detrixboy a presne pre toto ste mali spisat spravu o nehode, kde sa uvadza aj majitel / drzitel vozidla, aj vodic v case poistnej udalosti. Poskodenej si uz volal, aby ste to spisali dodatocne ??

detrixboy
autor
18. nov 2024

@sissy27 áno dnes o 10 mi má zavolať