Ako funguje investovanie do fondov?

29. sep 2022

Často tu čítam že ľudia investujú peniaze do fondov.Chcem sa spýtať poraďte mi ako laikovi ako to vlastne celé funguje?

liljana
29. sep 2022

Najskor si nastuduj nieco o investovani a pockaj pol roka, ked sa dokonci prepad trhov sposobeny inflaciou. V skratke vyberies si brokera (FIO, XTB, toro, Degiro...) pre zaciatocnikov. Potom si vyberies, ci chces kupovat etf, alebo priamo akcie. Ked mas vybratych par akcii a tickerov(skratka akcie), zalozis si ucet, posles peniaze, sledujes, kde to je a pravidelne nakupujes pri poklesoch. nekupuj podielove fondy ani v banke. U prvych platis poplatky navyse za spravu, u druhych za sprostredkovanie.

jakubvojcik
29. sep 2022

Ak rozmýšľate nad investovaním ale nevyznáte sa do toho a takisto nemáte čas/chuť sledovať a študovať investovanie a investičný svet, určite sa obráťte na odborníka. Tak ako sa človek obracia na stavebnú firmu keď chce stavať dom, alebo na právnika keď potrebuje niečo právne vyriešiť, takisto by sa mali ľudia obracať na kvalitných finančných špecialistov. Často sa stáva, že samoinvestori, ktorí sa do investovania nevyznajú urobia zlé investičné rozhodnutia a prídu o peniaze, v podstate zbytočne, lebo si nechceli nechať poradiť. Oslovte niekoho overeného, kto vám celú problematiku vysvetlí a bude vám efektívne spravovať vaše investície fondov - aby ste tomu jednak rozumeli a jednak s tým nemali starosti, pretože by vám to spravoval za vás niekto skúsený.

autor
29. sep 2022

@liljana Tu no znie to dosť komplikovane.
@jakubvojcik Zatiaľ len rozmýšľam nad tým,neviem či sa to oplatí.

liljana
29. sep 2022

Aj jazda na bicykli, ci na aute, kto nejazdil, je komplikovana. 🙂

stanislavicenka
29. sep 2022

@liljana preco cakat, ked padaju. Ved vtedy je najlepsie nakupovat. Ked je Cena nizko, a za tu sumu si clovek nakupi viac podielov. A nie kupovat, ked ceny rastu

liljana
29. sep 2022

@stanislavicenka Lebo fed musi zvysit uroky, stiahnut likviditu a crashnut trhy a akcie, aby porazil inflaciu vyvolanu vytlacenymi peniazmi. S&P bolo v januari 480, dnes je 360 a je mozne, ze spadne na 280-300. Az vtedy bude ta dobra prilezitost na kupu. Niekedy koncom buduceho roka. Nie dnes a teraz. 🙂

jakubvojcik
29. sep 2022

Ja si myslím, že sa to jednoznačne oplatí. Investovanie do fondov nám dáva možnosť byť súčasťou rastu tých najväčších a najúspešnejších firiem na svete. Za doslova pár vieme nakupovať akcie v danom fonde a stávame sa tak čiastočnými vlastníkmi tých firiem (aj keď veľmi mizivými vlastníkmi). Z dlhodobého hľadiska od vždy v histórii posúva trh a ekonomika dopredu (veď predsa nejdeme z modernej doby do praveku ale z praveku do modernej doby) a na tomto raste vieme veľmi pasívne a pekne zarobiť. Môžeme tak ochrániť peniaze pred infláciou, efektívne budovať majetok deťom alebo sebe na dôchodok, či vďaka investícii splatiť hypotéku skôr. Je veľmi veľa dôvodov prečo by sme mali investovať a veľmi málo, prečo nie (ak sú vôbec nejaké).

tl999
22. nov 2023

@liljana kde sa da to pozriet ako stoji S and P ?