Ako funguje daňové priznanie?

4. dec 2024

Od januara do oktobra som bola zamestnana v predoslom zamestnani na Tpp. jeden den som bola dobrovolne nezamestnana a az tak mi zacal tpp v novej praci, ktory trva. Otazka k danovemu priznaniu k buduemu roku, ktoru mam je, ze mam moznost poziadat v aktualnej praci o danove proznanie za cely rok 2024? - a to aj vratane predosleho zamestnavatela? So starou pracou nechcem nic riesit. Pisomne som ich poziadala o vydokladovanie prijmov za mesiace, ktore som u nich odrobila. Zatial mi to ani neposlali...
Alebo sa to neda a mam si nechat vyhotovit danove na vlastne naklady? Su povinni mi poslat z byvalej prace doklad o prijme? Myslim zo zakona.Nemam skusenost, dakujem za rady.

marrynka112
4. dec 2024

Áno určite s tým v aktuálnej práci nebude problém iba im dáš papier s výškou príjmu z bývalého zamestnania. Ja som to tiež tak robila 🙂 a bývalý zamestnávateľ je povinný ti vystaviť potvrdenie o výške príjmu niekedy to posielajú po novom roku poštou všetkým bývalým zamestnancom ale keďže si ich vyzvala mali by ti to poslať aj skôr podľa mňa ale neviem

tinqua
4. dec 2024

Poslat ti to musia, resp. ja robim tak, ze to davam po ukonceni a poslednej mzde automaticky spolu so zapoctovym listom. Celkom urcite ti to novy zamestnavatel vezme ak je to len tento list...nie su povinni a ani nikde nerobia beckove priznanie (zivnost). Davat si to nikde robit nedavaj, dnes uz si hockto vypyta aj 50e za to a je to parminutova záležitosť.

autor
4. dec 2024

@tinqua ano mame jednu babu, ktorej svokra je ekonómka a ona ju to naucila. Robi to za 50 €.No chcela som po pravde vediet ci o danove mozem poziadat sbojho terajsieho zamestnavatela, ktory mi bude tak ci tak robit danove a vie tam zahrnut aj prijmy z mojho predosleho zamestnania. Ci sa to prosto takto robi bezne

luliu
4. dec 2024

Áno je to možné a áno, robí sa to bezne

lilianka28
4. dec 2024

Áno, nový zamestnávateľ ti to urobí, pokiaľ si podáš žiadosť o ROČNÉ ZÚČTOVANIE do 15.2.2025 + doložíš všetky potrebné potvrdenia. Daňové priznanie sa to volá, pokiaľ si dane robíš sama - a to podávaš na Daňovom úrade.
To potvrdenie o zdaniteľnej mzde od predchádzajúceho zamestnávateľa dostaneš až začiatkom roka 2025. Zamestnávatelia to nevystavujú skôr, lebo na prelome rokov sa menia tlačivá, a tým pádom by si to mala vystavené na starom/neplatnom tlačive.

natalka13
4. dec 2024

zamestnavatel robi rocne zuctovanie, potvrdenie o prijmoch ti poslu najskor vsak pockaju ci si nepoziadas o rocne zuctovanie a maju cas do 10.marca. A vystavuju sa az po 1.1.

eleanor2510
4. dec 2024

@natalka13 pozor, v novej praci musi požiadať o vykonanie rocneho zuctovania do 15. februára a k nemu uz musi prilozit vsetky doklady o prijme za minuly rok. @autorka do 5. 2. musis pisomne poziadat bývalého zamestnávateľa o potvrdenie o prijmoch za minulý rok, on je povinný ti ho do 10. 2. vystavit, a do 15. 2. musis poziadat súčasného zamestnávateľa. Ak by si byvaleho zamestnávateľa nepoziadala pisomne, zo zakona je povinny ti to poslat do 10. marca, lenze to je pre teba uz neskoro, uz by si si potom musela robiť DP sama