ako prosim vas funguje 2. pilier? vkladam tam peniaze sama, kolko chcem, alebo je nastaveny trvaly prikaz alebo to ide z odvodov? Len teraz zacinam pracovat a chvem si ho zalozit lebo mi prisiel list zo socialky
@doriiis ano myslela som tak že Sama si ho chcem zalozit - vybrat že kde
@doriiis a kolko % ide na to?
No to môžeš samozrejme
a 3. pilier už funguje ako? Taktiež z odvodov?
socialna poistovna posiela peniaze do 2.piliera aj 3.tieho
trva to cca 2-3mesiace, kym to tam vidiet na ucte sporitela ....ale je tam vzdy napisane, akeho obdobia sa to tyka
vy musite iba podpisat zmluvu v DDS, su rozne, napr. NN, allianz a pod.
potom to nahlasite zamestnavatelovi a uz si potom iba pozriete online, ci vsetko prislo v poriadku
presne percenta sa daju vyguglit, cca. 4% d 2.piliera
3.pilier sa oplati iba vtedy, ak zamestnavatel prispieva
@marci77 momentalne nepracujem ale o taky tyzden dva budem mat tpp, mozem si 2. pilier zalozit aj tak?
keď budeš mať pracovnú zmluvu zájdeš do niektorej dôchodkovej poisťovne, podpíšeš papiere , môžeš 2. aj 3. pilier alebo len jeden z nich to je už na tebe
Momentálne to je nastavené tak, že automaticky ide 2 pilier .. môžeš si vybrať spoločnosť a keď si nevyberies automaticky SP spoločnosť pridelí .. funguje to tak, že máš v poisťovni zriadení úcet kam ide časť tvojich odvodov .. tým pádom si "kvazy" sama šetriš na dôchodok. Keď dosiahnes dôchodkový vek ide ti dochodok aj 1 piliera čo je štátny rozpočet a tiež z tvojho súkromného 2. piliera. Máš možnosť si aj ty sama tam prispievať ale si ešte mladučká .. ja by som neposielala. Budeš v ňom šetriť 40 a viac rokov určite
3 pilier sa oplatí ak ti do neho prispieva aj zamestnávateľ alebo máš nadstandartny príjem
Ako pisala Candii 3 pilier si davaj iba ak ti aj zamestnavatel prispieva( firma bonusu v praci) lebo do neho to nejde ako v 2 pilieri z odvodov, ale co ty sa rozhodnes davat z vyplaty. Ak si davas sama neoplati sa 3 pilier kvôli poplatkom. To môzes investovat lacnejsie inde
mam teda pockat kym budem mat pracovnu zmluvu a az potom riesit 2. pilier alebo ho mozem riesit uz teraz?
@autor zmluvu už musíš mať. Píšeš že máš už list zo sociálnej, tá ho posiela keď si zamestnávateľom prihlásená. Na to aby si si vybrala spravcovsku spoločnosť máš 180 dní. Nečakaj a uzatvor si druhý pilier čím skôr. Zisti či ti zamestnávateľ prispieva aj do tretieho piliera, ak to zistiť nevieš nevadí, viem ti to preveriť.
@martinp288 no ale som len na dohodu zatial, predtym som mala v inej firme tpp
Ja ešte doplním k tomu 3.pilieru.Zamestnávateľ ti prispieva sumou 2% z tvojej hrubej mzdy.
Do 3. piliera neprispieva Soc. poisťovňa. Len do druhého, kam vráti 5,5% z hrubej mzdy.
Nedávno tu táto téma bola, dávala som tam aj vzdelávacie materiály.
Ak chcete, môžeme si k tomu sadnúť osobne.
V tomto vlákne to máte:
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/ii-pilier-8/
@kingu28 zamestnávateľ prispieva podľa toho čo je v zamestnavatelskej zmluve. V niektorej firme to môže byť 2%, inde 4%....
@martinp288 Presne tak. Zhora to nie je obmedzené zákonom. Zamestnávateľ je však limitovaný rozpočtom a zákonným limitom 6%, do ktorého to môže odpisovať z daní.
Riešiť 2. pilier môžete aj pri brigáde. Keď už šli do Soc. poisťovne odvody a hrubá mzda bola nad 200 €, môžete si 2. pilier založiť. A vlastne fakt, že Vám prišiel list zo Soc. poisťovne, znamená, že MÔŽETE už založiť 2. pilier.
@martinp288 Zase som o niečo múdrejšia.To som nevedela.🙂
Je to tu ešte aktívne? Správne rozumiem že keď mam 2. pilier odvody z práce idú rovnaké ako keby ho nemám, no keď mám delia sa? Delia sa ako percentuálne? Kolko % ide do 1. a kolko do 2.? Dostanem tým pádom od štátu menej ?
Z hrubej mzdy ide do Soc. poisťovne 18%. To je 1. pilier. Z 1000 € ide o 180 €. Ak máte založený 2. pilier, Sociálna poisťovňa Vám pošle z tých zaplatených 18% naspäť sumu vo výške 5,5% hrubej mzdy. V príklade s 1000 € hrubou mzdou ide o čiastku 55 € každý mesiac. V 2. pilieri sa to zhodnocuje a dá sa to aj zdediť. Z 1. piliera niej e Vaše nič, peniaze sa hneď použijú na dôchodky iným ľuďom.
Od štátu dostaneme v budúcnosti všetci nižšie dôchodky. Ale tí, čo majú 2. pilier, si svoje peniaze zhodnotia, takže dôchodok budú mať podstatne vyšší.
Tu je to názorne:
https://www.financnykompas.sk/dochodok-2-pilier
Do tejto diskusie som vložila infografiku o príspevkoch
https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/ii-pilier-8/
@jarka_black rozumiem, da sa aj nastavit ze by slo do 2. viac %? ze by do 1. slo tym padom este menej
Percentuálne to bude rásť až na 6% z hrubej mzdy v nasledujúcich rokoch. Človek si tam môže posielať dobrovoľné príspevky - treba však povedať, že pred dosiahnutím dôchodkového veku sa nedajú vybrať. (Na rozdiel od 3. piliera.)
Sociálna poisťovňa musí mať zákonom garantované príspevky, aby bola schopná vyplácať všetky druhy dôchodkov a dávok súčasným poberateľom. Keby si pomer percent mohli ľudia zvoliť, položili by asi štát. 😉
@jarka_black štat sa položi aj sam si myslim, no pravda. Radšej by som davala všetko do 2. ako do 1. a asi nie som jediná. A tie dobrovolne prispevky hocikedy hocikolko ako sa mi zachce?
Ide to z odvodov.A nie,že chces si ho založiť....musíš si ho zalozit