Ako financujete nové bývanie?

22. júl 2020

Ahojte. Akútne sa potrebujeme presťahovať do väčšieho bytu keďže čakáme ďalší prírastok a v 2izbaku nám je už teraz trom tesno. ponuka v našom okolí je total biedna ale aj za tie domy a byty žiadajú tak premrstene ceny že nestačím oci a ústa otvárať. A tu mi prosím poraďte ako ste za financovali svoje bývanie + prerabka. Svoje úspory nejaké mame no popri tých cenách je to smiešne. 🤷‍♀️Vdaka

vikusjk
22. júl 2020

hypotéka

kiwi3
22. júl 2020

existuje na to ina odpoved, ako ze hypotekou? ci na co sa vlastne pytas?

autor
22. júl 2020

@vikusjk to mi je jasne, ide o to ze ako dostaneme prinajlepšom 80%,dofinancovat úverom alebo z Stavebného sporenia + prerabka, suma splátky sa tak vyšplhá dosť vysoko, ako to spraviť aby bola co najnizsia🤷‍♀️

pieksamaki
22. júl 2020

My sme boli s 3 detmi este v dvojizbaku do troch rokov najmladsieho....
Ma to svoje vyhody...ale chapem ze priestor je priestor.....

veronikaszabova
22. júl 2020

Hypo sme dostali 90% plus sme brali spotrebny uver 10tisic.

autor
22. júl 2020

@pieksamaki no, nemáme totiž ani balkón, do mini kúpeľne nevtesnam sušičku, možno by sme ešte nejaký rok, dva vydržali ale už teraz mam z toho nervy

shebamex
22. júl 2020

My sme kupovali v Miloslavove cez Eco domov, cena za novu 4i radovku je rovna staremu 3i kdesi v dubravke..

vikusjk
22. júl 2020

Tak aktualny dvojizbak mozete predat, to by ti mohlo vykryt rozdiel kupnej ceny a hypoteky, ak nie aj prerabku. Zas ak na prerabku nebude a stahovat sa nutne musite/chcete, tak prerabku odlozit az sa vratis spat do prace, prip. kupit uz prerobeny byt, ktory je obyvatelny a nejaky "tuning" a vlastne zlepsovaky spravit az potom.
Inak som tiez s rodicmi byvala dva roky v dvojizbaku a to sme uz boli traja surodenci ;) Vsetko sa da, zalezi od situacie a moznosti.

pribinak
22. júl 2020

A musíte nutne prerábať? Veď to môžeš aj napr o rok či dva. Lepšie je nasporiť si sama peniaze ako si za úrok požičiavať od banky

zuzipolo
22. júl 2020

My sme brali hypotéku (brali sme čiastočne prerobený) a dali nám 90% a zvyšok sme mali našetrené. Tak kúpte zachovalý/čiastočne prerobený a prerábku odložte,keď na to budete mať a je vyriešené. My sa chystáme na väčšiu prerábku ale až keď sa o rok vrátim do práce z RD a aspoň rok pošetríme s manželom spolu nech to môžme urobiť poriadne,hlavne nechceme žiadny úver.

sim_sis14
22. júl 2020

Ahoj, neviem ako to máte no my sme to urobili tak, že sme vďaka rodičom mohli založiť chalupu ich, aby nám viac vyšlo hypotéky(keďže popritom budeme pomaly stavať dom) založili sme aj nový byt - berieme bezucelovu hypotéku na "prerabku" takže dostaneme 70%v podstate bez dokladovania - akurát že máme takúto možnosť založenia 🙂 aby sme nebrali spotrebak na ktorom veľa ľudí stráca peniaze

hopsadobrandejsa
22. júl 2020

Zaujmu ist do vacsieho bytu perfektne rozumiem, ale za sucasnej situacie si myslim, ze to pre Vas nemusi byt najlepsie riesenie.

Ja ked som bol dieta, bola samozrejme ina doba, ale cely zivot sme prezili v dvojizbaku styria a nemozem sa stazovat, ze by sme mali strasne detstvo. Dnes maju ludia proste vysoke naroky na zivotny standard ale teda podme naspat k teme....

V sucasnosti dopyt prevysuje ponuku na realitnom trhu a byty ci domy sa kupuju za najvyssie ceny v historii a to som z vychodu a veru aj u nas je vidno obrovsky rozdiel. 5-6 rokov dozadu kamarat zvazoval predaj 2-izboveho bytu ( povodny stav ) v centre Popradu za 40-45 tisic. Dnes sa cena toho bytu v rovnakom stave pohybuje asi na urovni 75-80 tisic cize sa bavime skoro o 100% naraste hodnoty.

Kvoli korone dnes banky sprisnuju pravidla pri ziadostiach o hypoteky, druha vec je, ze budes zrejme kupovat najdrahsiu nehnutelnost vo svojom zivote.

System 80% financovania nehnutelnosti prisiel z dovodu nadumerneho zadlzovania sa spolocnosti. Ci tomu niekto veri alebo nie, Slovaci su profesionali co sa tyka nadumerneho zadlzovania sa.

Moja osobna rada je, aby si skor pockala. Ak mas strechu nad hlavou, teplu postel do ktorej si mozes vecer lahnut a jedlo v chladnicke, naozaj sa niet na co stazovat. Vlastne byvanie dnes absolutne nie je samozrejmost ako to bolo kedysi.

Nikto nevie ako sa bude vyvijat situacia s koronou. Radsej pockaj, o 3-4 roky moze byt situacia na realitnom trhu uplne odlisna.

lenuliatko84
22. júl 2020

Ved hypoteka predsa.zaujimalo by ma kto si v dnesnej dobe kupuje bez hypo

autor
22. júl 2020

@hopsadobrandejsa ďakujem za vyčerpávajúci odpoveď, už keď sme kupovali tento byt som si hovorila ze to bude dočasne, bolo to pred 3 rokmi, a za ten čas opäť nehnuteľnosti výrazne podrazeli. Preto mam obavu že z roka na rok bude bývanie nedostupnejsie 😩

brezza
22. júl 2020

Ak ten dvoizbak vlastnite, tak ho predajte a ziskate cast penazi na kupu a pripadnu prerabku bytu. Ak ho nechcete predavat, tak ho mozete prenajat a z prenajmu platit hypoteku na novy byt.

diewcatqoo
22. júl 2020

Nemyslim si, ze ceny nehnutelnosti pojdu dolu. To by asi musela prist vojna alebo nejaky total reset.

vikusjk
22. júl 2020

@diewcatqoo suhlasim, s poklesom by som nepocitala. Maximalne sa spomali ten prudky rast cien a zmierni sa, ale klesat ceny bytov nebudu.

hopsadobrandejsa
22. júl 2020

Realitny makleri tvrdili, ze ani po skonceni koronakrizy ceny nehnutelnosti urcite nepojdu dole, prave naopak, pocita sa s miernym narastom a to hlavne v BA kraji.

Ak mate byt, radsej v nom zotrvajte este par rokov a mozno sa situacia na trhu zmeni k lepsiemu. Tiez som uvazoval o zmene byvania z bytu do rodinneho domu, ale v sucasnej situacii je to viacmenej gulka do kolena.

Dopyt je extremne vysoky a s nim ide ruka v ruke rast cien. Skutocne nezavidim ludom ktori si v sucasnej dobe zavesili velke hypoteky na krk. Ano, urokove sadzby boli sice velmi nizko, ale ludia brali hypoteky vyssie radovo v desiatkach tisic.

Ak chces menit byvanie tak odporucam z bytu rovno do domu. Starych domov na prerabku je na trhu dostatok. Bytove jednotky su v sucasnosti nedostatkovy tovar dokonca aj pri viacerych rozbehnutych developerskych projektoch.

Stat roky tuto situacia zanedbaval a nemyslel na buduce generacie. Nielenze su byty drahe, ale je ich vo vseobecnosti velmi malo. Vela penazi za malo muziky.

benit
23. júl 2020

Nejako ti nerozumiem. Pises, ze mate 2izbovy. Ten ked predas mas zaklad. Hypo zober tolko co treba dolozit a plus na prerabku. Alebo hladaj uz prerobeny aby si nemusela tolko investovat.

kiirkee
25. júl 2020

Ak máš dobrú bonitu dostaneš pravdepodobne stale v niektorých bankach na výnimku i 90 %, len rátaj s o niečo vyšším úrokom. My sme koncom roka 2019 kupovali tak dom a poradca vybral 3 banky, kde vedel, že 90 %by prešlo.

evinqua
26. júl 2020

Ak je 2izbak Vas tak ho po kupe noveho 3izbaku predate a budete mat na velku cast hypoteky...z akeho dovodu ste kupili predtym len 2izbak? My sme kupili 3izbak kedze sme urcite planovali dieta v buducnosti. Kupili sme byt v obyvatelnom stave/byvame v nom 8 rokov s minimalnymi investiciami okrem zariadenia sme kupili len nove dvere, zaluzie...hypoteku sne brali na 30 rokov, ale splatili sme ju za 8 a teraz setrime uz na rekonstrukciu, nerekonstruovali sme hned, lebo sme nechceli navysovat hypiteku alebo brat spotrebak a navyse nevedeli sme, ci tu o 5 rokov este budeme /planovali sme dom ale uz z toho vzislo/, a hlavne az teraz viem, co tu chcem inak takze som rada, ze sme nerobili zmeny hned.

miamie
27. júl 2020

@evinqua ahoj. Prosim ta o radu ako ste splatili hypo za 8rokov? Vela ste setrili a davali ste mimoriadne splatky? Vdaka za tip.

evinqua
27. júl 2020

@miamie ano dali sme tri mimotiadne splatky pri vyroci fixacie/brali sme 86 tisic, na zaciatku dost vysoky urok, splatky okolo 600e, ale dali sme dvakrat okolo 25tis a tento rok sme doplatili naraz asi 11 tisic, my sme vedeli, ze s nasim prijmom budeme vediet splatit hypo max za 15 rokov a vyslo to este lepsie

miamie
27. júl 2020

@evinqua ďakujem👍