Ako efektívne sporiť peniaze pre dieťa?

sanny2993
13. jan 2023

Ahojte, vôbec sa do týchto veci nevyznáme a tak si ideme po radu. Náš synček ma 20 mesiacov a zvažujeme ako/kde mu začať sporiť peniažky, tak aby sme mu vedeli dať k dospelosti nejake "štartovné". Existuje účet kde sa nemusia platiť poplatky za vedenie a zároveň je tam šanca nejakého ročného percentuálneho zisku? Nebavíme sa však o vysokom mesačnom vklade, ale skôr sume podľa možností 10--30 eur.

Zaujíma ma tiež či je dobre ak ma takéto dieťatko životnú poistku a ak áno kde ju mate zriadenú a prečo práve tam 😊😊 náš drobec ma len zákonné zdravotné poistenie v Dôvere.

Všetkým ďakujem 😊

konikkon
13. jan 2023

@sanny2993 žiadne sporenie nie je v súčasnej dobe rentabilne. Inflácia je privysoká a žiadna banka neponúkne úrok, ktorý by peniaze pred infláciou ochránil. My však tiež chceme deťom niečo šetriť, tak sme investovali do fondov, tam posielame mesačne prídavky. Volili sme mierne konzervatívne fondy ( dlhopisy, časť akcie) a istú časť peňazí sme investovali ešte čisto do akcií, tam je riziko väčšie, ale aj zisk môže (nemusí) byť väčší. Ale koniec koncov sme sa zhodli, že úplne malým deťom sa momentálne neoplatí šetriť na dospelosť. Poistku sme zatiaľ neuzatvorili, ale určite planujeme v blízkom čase nejakú, ktorá pokryje prípadné úrazy. Poistka nebude kombinovaná so sporením. My máme na toto finančného poradcu.

vikusjk
13. jan 2023

@sanny2993 pozistuj v banke, kde mate ucet, ci je moznost detskeho uctu, pripadne detskeho sporenia. Ono tie percenta su nizke, momentalne je inflacia ovela vyssia.
My mame viac "kanalov", kde sa peniaze zbieraju, i ked je to diskutabilne prave kvoli inflacii, ale tak vravim si, ze aspon nieco pre nu budeme mat, lepsie, ako nic.
Ma zivotku Farbicka v Allianzi, ale tu by som uz teraz nedala. Dcera ma 10 r nevyuzili sme ju ani raz plus to, co je tam setriaca suma, sa nezhodnocuje nejako vyhodne. Ale tak co uz, rusit sa to neoplati kvoli nizkej odkupnej hodnote.
Potom mame detsky ucet pod nasim uctom, ten je bezplatny a k nemu este dalsi detsky sporiaci ucet, kde na 5 r mame nastavenu sumu a urok je 5% rocne (co je zial tiez menej, ako inflacia). Odkladame jej na oba ucty, sporenie je pravidelna suma a bezny ucet je taky ze pravidelna, plus niekedy dostane od babky atd, tak aj viac. Kedze je dcera uz vacsia, ma aj platobnu kartu s limitom 100 € mesacne, ktorou si plati nieco ked je s kamoskami vonku, ak potrebuje.
A este mame investicne sporenie v Axe (teraz uz Uniqa). Ale to vies, ako funguju tieto investicne veci, zisk nie je zaruceny a su to hlavne dlhodobe produkty, kde sa neoplati vyberat peniaze v priebehu tej doby.

aadkag
13. jan 2023

@sanny2993 životnú poistku treba uzatvoriť čím skôr. Nikdy neviete, či malého nepostihne nejaká zákerná choroba alebo úraz a nedoplatite sa. Správne nastavená poistka vám s tým finančne "pomôže". Ale najdôležitejšie je, aby ste vy, ako jeho rodičia, mali uzavretú poistku, ak ju nemáte, tak najskôr toto treba poriešiť. Ja som deťom dala poistky v metlife (detský balik).
Čo sa týka dlhodobého sporenia, tak fajn by boli nejaké fondy, no v dnešnej dobe je ťažko sa rozhodnúť, lebo takmer všetko je v mínuse a ťažko predpovedať, či sa opäť dostanú do plusu. I keď pri tej malej sume, ktoru chcete mesačne investovat, sa netreba báť riskovať, lebo veľa nestratíte

chillibubble
13. jan 2023

nam financna poradkyna zalozila investovanie vo finaxe. tam som posielala doteraz celu sumu pridavkov na deti, cize okolo 25€. teraz pridavky zdvihli, ale asi necham sumu tych 25-30€ mesacne.

fiafia
13. jan 2023

@sanny2993 ja mám pre dcéru poistku od narodenia, kde mi už vyplácali aj plnenie, rušiť sa ju nechystám. Tiež má dcéra detský účet kde chodia prídavky, prípadne dary od rodiny a poducet má setriaci kde je 5% úrok.

hviera81
13. jan 2023

vacsina uctov pre deti je bez poplatku, ale uroky nie su nikde vysoke, moj krpec ma viacero uctov, jeden v prime, tam je 5percent, ale ako som citala, tak tam je len na mesacne 20e, takze malo. myslim ze do dospelosti sa neoplati setrit, my tieto peniaze mame na horizont par rokov, cize zaplatit skolku ked ked pojde do sukromnej, alebo nejaky vacsi vydaj o par rokov.
inak ideal rozlozit, nieco na ucet, nieco kludne do fondov, nieco do akcii, a my sme mensiu ciastku dali aj do krypto.
poistku ma v generali

t1nusa
13. jan 2023

@sanny2993 v Prima Banke je možnosť zriadiť dieťaťu už od narodenia detský účet bez poplatku (môže ho dieťa využívať aj v budúcnosti, keďže je možné ho od 15 rokov preklopiť na študentský účet a následnej na osobný účet v dospelosti) a k nemu si vieš zriadiť sporenie s 5% úrokom, pričom mesačný vklad môže byť medzi 10-20€ závisí ako si zvolíš 😊 pre viac info kľudne zavolaj na infolinku Prima banky, kočky ti radi zodpovedia všetky otázky ❤️

denden77
13. jan 2023

v mojej banke ma od 8m bezny detsky ucet bez poplatkov, z toho uctu nastaveny trvaly prikaz na investovanie do fondov.. zo zaciatku som jej tam posielala ja, teraz tam idu € zo vsetkeho, co po nej predam po bazaroch 🤷‍♀️😊

jazula
13. jan 2023

Nesporiť dieťaťu, ale radšej investovať. A ja som jej zriadila aj životnú poistku.

michal711
13. jan 2023

@konikkon máte finančného poradcu a on vám odporúčal konzervatívne investovanie pre dieťa ? Tak to nieje dobrý poradca

martinmmartin
13. jan 2023

Moj Sused investoval do zelezneho srotu, ma ho plnu zahradu a tesi sa ked stupne cena kovov ked sa zase nastartuje ekonomika. Kupte mu vyradeny vagon a za 20 rokov sa vam podakuje. Zelezo pojde uz len hore

hellwant
13. jan 2023

@martinmmartin Sranda? Lebo to sa ani vazne brat neda.

laurita285
13. jan 2023

Do akcií na 20 rokov a všetko ok.

sanny2993
autor
13. jan 2023

@fiafia ahoj, v ktorej banke mate sporiaci účet s 5% urokom?

sanny2993
autor
13. jan 2023

@aadkag ahoj, ja mam investičnu životku v Metlife, skúsim si teda pozisťovať ako to je s detskou poistkou 😊

sanny2993
autor
13. jan 2023

@jazula nebojíte sa investícií v dnešnej dobe? Alebo investujete do niečoho s garanciou zisku?

sanny2993
autor
13. jan 2023

@martinmmartin 😃😃 keby mame nato vhodný pozemok z recesie by som do toho šla 🤣

3petka
13. jan 2023

@sanny2993 ja mám v slsp účet a tam je možnosť sporiaceho “podúčtu”. Úrok je tam samozrejme smiešny ale sporím deťom každý mesiac nejaké korunky. Mne je v podstate jedno že sa to nejak nezhodnocuje proste niečo budú mat keď vyrastú. Poistku dom zatiaľ neriešila.

konikkon
13. jan 2023

@michal711 je to dobrý poradca, ktorý nám dokázal odporučiť produkt na základe toho, do akej miery sme ochotní ísť do rizika. Ja nie som ochotná vložiť všetky peniaze do akcií, preto sme to rozdelili do 2 typov fondov. Rozumieme si?

michal711
13. jan 2023

@konikkon investujem smiešnych 10-30€ a sa bojíš rizika ? Pre pár drobných ?

hellwant
13. jan 2023

@michal711 Vies pre niekoho je to za tych18 rokov dost(ked scitaju vklady) i ked inflacia to pozere- a kedze sa tomu nerozumeju boja sa. Bud rad, ze pre teba su to drobne.

fiafia
14. jan 2023

@sanny2993 Prima banka

jaroslav81
14. jan 2023

EIC... Investuješ do rôznych akcií, indexov, najčastejšie SP500, ktorý má z dlhodobého horizontu výnosnosť okolo 10% pa... V bankách sa neoplatí vôbec.