Ako dosiahnuť čo najvyššiu podporu v nezamestnanosti?

brcanaa
17. dec 2023

Môže mi niekto poradiť, či by bolo pre mňa výhodnejšie ísť pred ukončením pracovného pomeru na OCR alebo radšej čerpať dovolenku?
Mám ešte 8 dní dovolenky a chcela som vedieť či je mi lepšie ísť na OCR a nechat si zvyšnú dovolenku preplatiť.. Alebo napr. vyčerpať si časť dovolenky 5 dní a 3 dni si nechám preplatiť..
Mám tam odpracovaných necelých 7 rokov, takže nárok na podporu mám, ale chcela som to urobiť tak, aby mi vyšla výška podpory, čo najvyššia. Ďakujem za info

vulka
17. dec 2023

@brcanaa Podpora sa počíta z hrubej mzdy za posledné 2 roky. Ale tak čisto odhadom, asi lepšie výde tá OČR.

ekira1
17. dec 2023

No neviem, očr je 55% z denného základu, dovolenka je z priemerného platu, nie? I keď neviem, či tých 5 dní nejako ovplyvní výšku podpory, čo je 50% z hrubej mzdy.

melanta
18. dec 2023

@brcanaa ak chceš maximálnu podporu, tak potrebuješ ukončiť pracovný pomer dohodou, pričom vyčerpáš 1 deň dovolenky a zvyšok ti preplatia. Žiadna očr, žiadny nástup do práce, iba 1 deň dovolenky a tým dňom aj ukončiť pracovný pomer a zvyšok dovolenky vyplatiť. Avšak s týmto musí zamestnávateľ súhlasiť, čo povinný nie je. Ak nebude súhlasiť, musíš dať výpoveď a potom bude podpora vo výške prislúchajúcej tomu, koľko si reálne zarábala.