Ako ženy dokážu vyžiť z rodičaku?Tak som sa zamyslela. Ak nebodaj maju viac detí, napr. dva tri pomerne malé.Ak nepracuju ako stoho dokazu vyžiť,zaplatit byvanie, vsetky vydavky? Nebodaj ak su same. Každý sa sťažuje ako je rodičak nizky. Ale tie ženy tiež niekde byvaju,musia jest..
Podla mna ak su samozivitelky, po skonceni materskej zial nastupuju do prace
Ten rodicak nie je na to, aby z neho žili. Každé to dieťa má otca a predpokladám, že také ženy sa po materskej vracajú do práce.
Bola som samoživiteľka, ale keby som mala žiť iba z rodičáku, dávno by sme boli na ulici. Len bývanie samotné ma stálo viac než rodičák, k tomu strava, škôlka pre staršie dieťa, oblečenie z bazáru, iné veci sme nekupovali. V podstate celú rodičovskú som prebrigádovala a prepracovala. Dieťa som nosila so sebou, hľadala som brigády kde to šlo, doobedia práca, poobede ihrisko. Viem že žiadna sláva, ale iná možnosť jednoducho nebola a prežili sme, to bolo pred 7 rokmi kedy na život stačilo menej peňazí než teraz. Po 2 a pol roku ju zobrali do škôlky a už som sa mohla vrátiť do normálneho zamestnania.
Najskor pracuju, odkladaju. Potom maju matersku, nasledne rodicak. Prijem partnera, alebo vyzivne od neho. Ked idu jedno po druhom, vzdelanie, praca, uspory, byvanie na hypo, slusny partner, tak vacsinou nemaju problem. Stat ma pomoct rozmyslajucemu sebestacnemu cloveku preklenut horsie casy, ked su deti male a nie kompletne zivit niekoho, kto nechodi do prace a iba rodi.
Ak má žena partnera, rodinu zvyčajne živí on a rodičak je len bonus k jeho platu. Ženy samoživiteľky si požiadajú o výživné na dieťa a častokrát dajú dieťa do jasiel a pracujú. Niektorým pomáhajú rodičia. Len z RP sa nedá vyžiť.
vola sa to rodicovsky PRISPEVOK nema pokryt naklady na zivobytie matky, dietata alebo niekolkych deti (a snad sa nikoho nedotknem ale mat niekolko deti a prijem iba rodicak je cista hlupost a nezodpovednost) 🤷♀️ ja sa vobec nestazujem, ze je nizky, v porovnani s inymi krajinami a ze my mozeme byt doma az do 3 rokov dietata (ak si to samozrejme mozeme dovolit) sme na tom luxusne
kazdopadne kazda zena, ktora dokaze vyzit z RP je pre mna hrdinka a vlastne kazda osamela matka alebo samozivitelka tiez a maju moj uprimny obdiv ako to dokazu zvladnut
Mna by zaujimalo,ze v akej vyske by si mamicky predstavovali idealny rodicak. 3r.vo vyske platu by bolo dost? 🤔
@iwesska ani vo vyske platu by nebolo dost v pripade tych, co (zial) zarabaju menej 🙂 idealne 5 rokov doma a dvojnasobok platu ale samozrejme so stropom, aby nahodou nedostali dvojnasobok aj tie, co dobre zarobia, lebo ved tie si to nezasluzia, lebo "zas dostanu najviac tie, co to nepotrebuju"
Pracuju.
Zeny, ktore realne potrebuju peniaze a su v tazkej situacii, pracuju.
Byt doma 3 roky bez prace je vzdy len moznost - ak si to mozes dovolit a chces, tak si. Ak si to nemozes dovolit, normalne pracujes.
V zdravej rodine a partnerskom vztahu by to malo byt tak, ze muz by mal urobit maximum, aby financne sa postaral o svoju manezlku a dieta a podla mojho nazoru, aby ta zena si mohla dovolit byt s dietatom doma aspon 1,5 rokov a nebola nutena ist do prace.
tej žene asi nepriniesol deti bocian, majú aj otca, či otcov. Ak nie je možné od nich vymámiť výživné, existuje náhradné výživné. Žena by mala mať toľko detí, koľko je schopná sama uživiť, či už z našporených peňazí, ktoré odkladala, keď deti plánovala, alebo má prácu, ktorú môže vykonávať aj počas MD a rodičáku. Kľudne sa tu môžu do mňa mamičky obuť, ale čakať dieťa s priateľom ešte počas strednej školy, alebo tesne po nej, bez našetreného centu, bez pracovných skúseností a návykov a následne rodiť ďalšie a ďalšie a potom tu bedákať, že sa nedá vyžiť z rodičáku nie je najlepším rozhodnutím. Tiež mať dieťa s každým mužom v nádeji, že si ho udržím a ostať sama s tromi deťmi. Z rodičáku sa prežiť nedá, ak je žena s deťmi sama a nežije u rodičov. Na to ale rodičovský príspevok nie je a nikdy ani nebol určený.
Pomáhame všetci, niekto oblečenie, niekto kolobežku, bicykel a berieme ich na dovolenky, výlety, pozveme na obed..keď mama samoživiteľka nepracovala tak sme sa skladali na hypo..a snažili sme sa strčiť pár drobných pri každej príležitosti..
Keby stat daval na rodicak priemerny plat, vo vacsine socialne slabsich rodinach by potom nepracoval ani muz. A naco? Stacil by im jeden prijem. Spekulovalo by sa, ze je matka sama, zili by ale spolu. Stat dava prispevky z dani co vyberie od tych, co pracuju. Tak potom bude treba viac danami zodrat pracujucich az by nedychali, aby socialne slabi si mohli zit na urovni a bez prace. A samozrejme im bude treba este aj zaplatit dochodky. A na urovni, nie ako maju dnesni dochodcovia 340 eur, co si poctivo odrobili 40 rokov. Keby boli vysoke davky a vysoke dane, ludia by sa zacali vyhybat praci.
@liljana 👍 👍👍
Veď ženy samozivitelky pracujú, nemajú na vyber. Žena vo vzťahu má predsa muža-otca deti. Ten je povinný sa postarať. Ja úprimne nechápem ženy, čo z rodicaku a úspor ťahajú domácnosť a milostivý pán si míňa na zábavu 🤷🏽♀️
vyžierajú rodičov rozumej - späť do svojej detskej izbičky 😉
Ja myslím že to nie je hamba, keď sa niekto ocitne v takej situácii…tak ako ženích s nevestou povedia pozvaným svadobčanom že chcú peniaze, tak u nás to funguje tak, že sa urobí oslava a pri tej príležitosti sa nám oznámi, že malá nemá bundu, ruksak, topánky, posteľ 😃
@iwesska to este musis specifikovat akeho platu, lebo najlepsi by bol co najvyssi a mozno by potom boli spokojne😉
Rodičák vôbec nie je malý - a dostane ho každá žena, aj tá ktorá pre spoločnosť nespravila nič. Štát ženu dotuje tri roky len preto, aby bola doma a starala sa o vlastné dieťa. Je to vymoženosť aká nemá vo svete obdobu. A tzv. samoživiteľky, ktoré majú deti s kde kým bez akéhokoľvek zabezpečenia dopredu (vzdelanie, práca, bývanie) vôbec neľutujem, zvyčajne samé môžu za to ako skončili.
Mne je skôr ľúto žien, ktoré pracujú za 600 - 700 eur mesačne. A často veľmi ťažko fyzicky, na smeny a pod. Toto sú hrdinky, nie naivné ženy ktoré si strávili dieťa, pripadne hneď viac detí a hocijakým somárom/somármi.
skôr by som sa zamýšľala nad tým, ako vyžijú samoživitelky, to musí byť ťažké naozaj- i keď, ak majú dobrý príjem a dieťa je v jasliach, ktoré zaplatia z RD, tak to nie je nejaká katastrofa. Zvyšok má predsa partnera/ manžela, ktorý finančne zabezpečuje rodinu, do toho RP plus dosť veľa žien popri RD pracuje, nie sú všetky doma a nemajú všetky len RD. A navyše príjem neznamená, že musia chodiť na 8hod do práce..Každý zodpovedný človek toto zváži skôr, ako si spravi dieťa a potom nemusí riešiť tieto otázky
Bola som samozivitelka, bez výživného. Kým som mala rodicak to bola ešte ťažká pohoda.
Horšie to bolo potom v 3 rokoch, nezobrali ju do štátnej škôlky a súkromnú som už nedokázala zaplatiť bez rodicaku tak som musela skončiť v práci a ostať s nou.
Bolo to obdobie naozaj ťažkej chudoby, ale tak prežili sme to nejako.
Ak myslis samozivitelky sklaniam pred nimi klobuk musi to byt velmi tazke vsetko zosuladit a vyzit.Casto pomahaju rodicia ci byvanim, financne, stravou.
No v prvom rade by mal vtedy živiť rodinu muž, v druhom rade ak je matka na deti sama .. dostáva vyzivne alebo vdovske sirotske.. samozrejme ze to nie je výhra...
No a v 3 rade hold smola treba ísť do práce...
som samoživiteľka 1 dieťaťa. nie som predsa drbnutá, aby som si "robila" deti ďalšie, keď vidím, aká je situácia. s 1 sa to dá absolútne v pohode. pracujem. ak sa autorka pýta na RD, tak už bolo spomenuté, že RD nie je určené na to, aby milosťpani matka sedela doma s vyloženými nohami a okolo riti sa krútiacimi 4 deťmi, ktoré má prinajlepšom každé s iným chlapom. veď keď je žena rozumná a nevyjde jej vzťah, tak má 1 dieťa (prípadne dvojičky) a nebude sa hrnúť rodiť deti ďalšie.
RD je na nákup vecí nevyhnutných pre dieťa. o matku sa má postarať za ten čas finančne partner alebo ak to nevychádza alebo matka je sama, ide do roboty.
samozrejme, čo neplatí (a mňa to roky rokúce neskutočne serie) na vychcaných darmožráčov. normálne by som bola za, aby sme začali fungovať ako iné krajiny, kde po pár týždňoch nedostaneš ani holú.....
@panelacikova tvrdo napisane, ale v principe suhlasim. Mat dieta je rozhodnutie a aj zodpovednost.
@elizabet173 nie vsetky deti maju otcov
@bielavila ak je žena vdovou, má vdovské a sirotské, ak ju opustil partner, má výživné, ale stále platí, to, čo som napísala vyššie, že žena má mať toľko detí, koľko je schopná sama uživiť, pretože nejaké biedne výživné ju nezachráni. Žena bohužiaľ vždy ťahá za kratší koniec, ale otca má každé dieťa. Nepoškvrnené počatie tu bolo len raz, ak matka neuviedla otca, bolo to zrejme preto, lebo splodila dieťa s debilom a nechce, aby o tom okolie vedelo, alebo nechce, aby mal právo stretávať sa s ním a to bolo zase jej rozhodnutie mať dieťa s takým mužom. A o ženách, ktoré s takýmito mužmi sekajú deti ako Baťa cvičky sa radšej nezmieňujem...
Vacsinou su s rodicmi, alebo po 9 mesiacoch idu robit, co ine im ostava
Keď majú manžela, partnera, tak uživiť rodinu je úlohou muža, ak je matka jeho deti bez príjmu, lebo sa stará o ich dieťa.
Keď sú samozivitelky, tak aj s výživným to majú viac ako ťažké.