Ako dlho trvá zmena úveru na manžela po rozvode?

de21062011
6. júl 2019

Dobrý deň, v krátkosti: s mužom sme sa pred mesiacom rozviedli, momentálne začínam riešiť majetkové vysporiadanie. Vlastníme dom, na ktorý máme hypotéku. Tento dom si chce nechať - postup je taký, že pôjdeme do banky a požiadame o zmenu na jednu osobu alebo ako? V úvere momentálne figuruje ako spoludlžník. Prípadne dá sa teraz úver aj preniesť? Fix končí o dva roky. Ako dlho trvá tento proces? Keďže sme už rozvedení a úver prejde na neho, už tam figurovať nebudem - môžem ale figurovať ako spolumajiteľka? Alebo je zároveň aj vysporiadanie že ma vyplatí? Ďakujem za každú radu.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1976martin
7. júl 2019

Tiež to teraz riešim ale máme hypo aj pôžičku keďže som marodoval musím teraz dokladovať pol ročný príjem inak sa banka somou nebaví ale dom je už môj a dosiahol som to že splácam z môjho účtu nie z jej poplatok zato že ju vyjmu z hypo stojí 200 éčka a pôžička je na jej meno tak som stim nepochodil nedá sa previesť na mňa a musím ju refinancovať keďže dlhý som zobral na seba

de21062011
autor
7. júl 2019

@alenah31
No o takomto postupe počujem prvý krát. U nás je to tak, že hypo 50tis, hodnota domu 150tis. Hypo splácame 4 roky. Do domu sme investovali veľmi veľa spoločných vlastných peňazí, nechce sa mi veriť že dostanem iba polovicu zaplatenej sumy. Investovali sme tam okolo 50tis svojich.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1976martin
7. júl 2019

@de21062011 Takto mne svoju časť podielu dala právnik urobil podielové aj bezpodielového spoluvlastníctva zmluvu tu mi podpísala overenie podpisu a tak to išlo na kataster banku som informoval o zmene vlastníctva nehnuteľnosti a že beriem na seba hypo a ju musím vyňať z dlhú za 200 éčka dať žiadosť ale musím dokladovať pol ročný príjem inak sa nepohneme a pôžičku som spomínal

simca06022011
10. júl 2019

@de21062011 je viac spôsobov, budete to podla vsetkeho riešiť s právnikom. Jeden je: ohodnotí sa dom a rozdiel úver nevyplateny a hodnota domu pôjde napoly. Alebo sú prípady na internete kde sa.vobec úver nebral do úvahy...