Anonymne, kedze ide o otazku financii - aj ked mozno nie na najlepsom mieste, zaujimali by ma vsak vase pohlady.
Mam po VS, pracujem full time teda este iba par mesiacov. Zatial sa mi podarilo nasetrit cca 3000e, co nie je vela, ale nejako zacat treba. Momentalne mi tieto peniaze vsak len stoja na ucte a neviem co s nimi. Zalozit si sporiaci ucet asi velmi nepomoze, akurat co budu na inom ucte, neviem ako funguje investicny ucet, ako bezpecne to je. Prijmy mam cca 1200 mesacne, vydavky dokopy okolo 700e, v buducnosti ma pravdepodobne necaka ziadne dedenie, preto si byvanie budem musiet zaobstarat sama (momentalne podnajom). Zaujimalo by ma ako by som podla vas mala postupovat, mam proste len setrit kolko sa da a o par rokov to pouzit na hypoteku alebo sa snazit ich investovat aby "nestracali" na hodnote na obycajnom ucte? Co je najlepsia moznost pre mladeho cloveka aby potom nelutoval? Vdaka
naj do svojej nehnuteľnosti, to čo platíš ako prenájom si mohla použiť na splácanie svojho bytu/domu... príjem na to máš tak smelo do toho
Ja by som na tvojom mieste peniaze podržal a čo najskôr investoval do vlastného bývania resp. do sebarozvoja (ak by ti to prinieslo vyššie zárobky v budúcnosti).
- Investičné fondy sú rizikové
- korporátne dlhopisy majú možno zaujímavý úrok, ale je tu riziko, že peniaze nikdy neuvidíš (viď Arca)
- termínované vklady v banke majú stále slabé úroky
- na štátne dlhopisy asi nemáš dosť kapitálu a tie úroky tiež nič moc
a mohol by som pokračovať... nič ti bez rizika nepokryje infláciu
@lucka_ke
to ano, len teraz treba mat myslim 20% hodnoty nehnutelnosti .....na to by si mala nasetrit, ak napr. rodicia nepomozu na zaciatku
financni poradcovia radia investovanie do etf, indexu sp500 a pod......ale teraz je take obdobie, ze akcie tiez lietaju jedna radost, tak je na zvazeni kazdeho, ci a kedy zainvestuje
ale z dlhodobeho hladiska je urcite investovanie fajn, a treba diverzifikovat riziko
a potom si treba zvazit, ci chces zostat v tom meste, kde momentalne pracujes natrvalo .....a tiez mozno buduci partner uz bude mat otazku byvania rozbehnutu, tak potom to pripadne doriesit vo dvojici
Nehnutelnost by bola samozrejme najlepsie riesenie, avsak ako bolo spomenute je treba tych 20%. Byvam s priatelom, zatial vsak este nie az tak dlho aby sme riesili spolocnu hypoteku
3tis E je malinko na investovanie, zaroven vela na stratenie...
suhlasim s investovanim do byvania (pripadne kludne aj za ucelom prenajmu, hoci kvoli urokom je toto teraz trochu na hlavu postavene).
Teoreticky by si mala investovat do niecoho co uplne kleslo, aby si na tom potom neskor zarobila... ale poviem ti, je to momentalne dost na hlavu.... my sme stratili cez 7tisE (uz sme boli vonku z kovidu a necakali sme ze pride vojna a inflacia).
3000E je dobra investicia do cestovania. Tvoj vek, ziadne deti, uplne idealne. Jedna slusnejsia dovolenka v Dubai na 10 dni, popripade 3-4 predlzene vikendy v europskych metropolach.
Popripade si kup zlato s diamantami, tie na cene nikdy nestratia.
Najlepsie je mat jeden ucet kde budes mat peniaze na "keby nieco". To moze byt tych 3000€. Mozes z toho zobrat na dovolenku, ked sa pokazi spotrebic a podobne. A potom si najist nejake investicne fondy (poradia ti aj v banke) a tam mozes dlhodobo posielat peniaze, ktore vyuzijes za 5-10-20 rokov.
Uroky stupaju a budu stupat, najbezpecnejsie dnes niekam na urokovy ucet a dokladat. Casom sa mozno vyskytne lepsia prilezitost na minutie. Nie je to tak velka suma, aby sa nad tym dalo spekulovat.
Prostriedky vo vyske, ktoru uvadzas, v pomere k tvojmu mesacnemu prijmu, by som zatial nevnimala ako peniaze urcene k investovaniu. Tato ciastka by ti mala sluzit ako zaklad pre financny "vankus" pre pripad, ze nedajboze stratis pracu, budes dlhodobo na PN, postihnu ta neocakavane vydavky atd. Odporucam mat takto odlozeny minimalne trojnasobok svojho mesacneho prijmu (ale idealne aj viac, napr. aby si z nich vedela vyzit pol roka/rok, ak by si zostala bez prijmu - zalezi na tvojom rozhodnuti). Tieto peniaze by som ulozila na sporiaci ucet - budes ich mat oddelene od bezneho uctu, ale zaroven ich budes moct v pripade potreby hned pouzit (to napr. u terminovaneho vkladu nie je mozne).
A ak tie peniaze neminies, casom si ich (resp. cast z nich) mozes "prilozit" do tych 20% na hypoteku a investovat ich do vlastneho byvania. Do ziadnych velkych a hlavne riskantnych investicii by som sa v tvojom veku este nepustala, na to mas casu dost. Radsej najprv zaisti seba, bude sa ti ovela pokojnejsie zit - hovorim z vlastnej skusenosti 🙂
Dobry den, pracujem vo financnej sfere, kludne mi napiste spravu. Pozdravujem
Nemyslim to v zlom, ale 3000e je skor taka rezerva na poducte nez suma vhodna na investovanie.
Na začiatok je to pekná suma, a je super, že si odkladáš.
Z môjho pohľadu by som ju mala brala ako rezervu. A aj takáto suma sa dá zhodnocovať investovaním a mať ju aj k dispozícii do pár dní.
Dobrý finančný sprostredkovateľ ti vie poradiť vhodný produkt a aké sú možnosti.
Ja sama som začala s investovaním takejto sumy.
@tyrkysova_kobyla toto ma zaujalo, Partners Group je pofiderna firma?
@kachita slovom "pofiderna" som to asi prehnala, ale je to pyramidovka a nepacilo sa mi, ze poradca ta poziada, aby si mu dala zoznam dalsich tusim 8-mich osob, ktorym sa on ozve a pyta sa, ci nemaju zaujem o poistenie. Plus tlacili mi plan, ktory sa mi nienuplne pozdaval a nevedeli odpovedat na otazky. Tak som si nasla lepsieho poradcu, ktory sa uz lepsie vyznal. Netvrdim, ze vsetci odtial su taki, ale osobne dam radsej prednost inym
@milanpetras Iba etf su oslobodene, nie akcie. A historicky do polovice tohto roka, mozno do konca S&P este viac prepadne. Na 300-330. Investovat jedine ak na dne toho prepadu. Inak sa moze stat, ze investori teraz budu cakat dalsich 10 rokov len na to, aby boli na nule.
akoze toto sa pytat na tomto fore, fuuu vidim, ze financna gramotnost na SK je naozaj na bode mrazu....
@liljana "Pri cenných papieroch obchodovaných na burze sa daň neplatí v prípade, že ich investor drží viac ako jeden rok. Príjmy, ktoré sú oslobodené od dane, nepodliehajú ani zdravotným odvodom"
Zdroj: https://www.forbes.sk/zarobili-ste-vlani-predaj...
Skús finax, majú aj zaujímavé podkasty, ja by som sa na tvojom mieste obrátila na nich. Kukni a urob si názor
Problem s investovanim momentalne je obrovska inflacia, ktora destabilizuje staty. Doteraz sa investori mohli spolahnut, ze pri prepade o 20-25% prisiel fed, vytlacil peniaze a akcie sli nahor. Investori nakupili dip (pokles) a boli vysmiati. Teraz to fed kvoli inflacii neurobi, lebo prave to tlacenie penazi sposobilo inflaciu. To je nove oproti predoslym 12 rokom.
@milanpetras Averaging fungoval v 12 rocnom bull markete, to bol kazdy akciovy guru, prakticky rastlo vsetko, do coho sa dali peniaze. Teraz sa podmienky zmenili. Ten, kto takto priemeroval az do 12-2021. Amzn, meta, googl,... spadli o 40%, TSLA spadla o 75% z 400 usd na 100usd (ludia pachaju samovrazdy, lebo do TSLA dali cely svoj majetok), bitcoin spadol z 60 tis usd na 17 tis usd, a este indexy asi spadnu dole o dalsich 20%. Ludia budu dost rozhodeni, ze na svoje investicie budu cakat dalsich 10-15 rokov, aby boli na nule. Aspon nech s investiciami pockaju, kym sa nafuknute akcie tento rok nezresetuju ako v r.2000. Zatial vzdelavat ...
Ak sa do toho nevyznas, je dobre najst si na to cloveka, co sa tomu rozumie. Rozumne je peniaze niekam investovat, kde sa zhodnotia a nezozerie ich inflacia. Najdi si dobreho poradcu (nie pofiderne Partners Group a podobne...) a isto najdete rozumne riesenie