Aké sú podmienky na hypotéku?

renata1999
4. jún 2024

Ahojte. Neviete aké su podmienky na hypotéku? Poskytujú iba 80% a 20 musím zaplatiť ? ďakujem

thirstymonk
4. jún 2024

@renata1999 Každá banka inak... Niektorá 80% kupnej ceny, iná 90% hodnoty nehnuteľnosti (aj keď je cena nižšia) atď atď... 🙂

andrejka1974
4. jún 2024

@renata1999 ano tak a zároveň dosť vysoký príjem a príjem rátajú 60 percent a 40 percent musíš mať na všetky výdaje

butterflyeffect
4. jún 2024

Max 80 % hodnoty nehnutelnoati a 20 % vlastne zdroje.(v zavislosti od ucelu uveru) Pomer 90% a 10% ako je vyssie spominane nezalezi od banky, vie poskytnut kazda banka ale len v 10% pripadoch (tak to umoznuje bankam NBS) a zaroven je tam riadna prirazka na urok. Vzdy je najlepsie zajst do banky a zistit si ake su realne moznosti, kedze vyska poskytnutej hypoteky zavisi od vysky prijmu, poctu clenov domocnosti a zavazkov. Tiez kazda banka ma ine podmienky co sa tyka dlzky pracovneho pomeru a pracovnej zmuvy.

nelka93
5. jún 2024

Bacha aj na to aký máš príjem, lebo píšu ti tu že dostaneš 80% z ceny nehnuteľnosti, ale nemusí to tak byt. Treba si poratat aj DTI a DSTI, čiže aké maximálne sumy ti vyjdu. Žiadna banka ti nedá viac ako 8nasobok ročného príjmu, čiže napríklad pri 1000 to je 96tisic, to však nemusí stačiť a tiež to môže byť aj menej, v závislosti od toho koľko detí máš, lebo z tvojho platu si musíš odpočítať životné minimum na seba a všetky vyzivovacie osoby a ešte ti musí ostať aj rezerva, a splátka úverov nesmie byť viac ako myslím 60% z toho co ti ostane po odpocitani minima. Čiže dosť možno sa ti stane, že ti banka nebude chcieť poskytnúť ani tých 80% co ocakavas. Najjednoduchšie je hodiť si to všetko do kalkulácie na to určených, ak teda nemáš niekoho kto ti s tým všetkým pomôže. Ja som hypo riešila ešte kým nestupli úroky, ale už vtedy niektorí nedosiahli na hranicu 80%. 90 dávajú len na výnimku a musí byť nehnuteľnosti perspektívna, čiže na nejaký starý dom len ťažko