Aké sporenie založiť dieťatku?

reni1512
19. júl 2013

Ahojte maminky, zaujíma ma, či sporíte vašim deťom a kde... Ja mám doma 11 dňové bábo a neviem či sa obrátiť na banku, stavebné sporenie, alebo na nejaké iné spoločnosti, prípadne či neostať pri sporení do ,,ponožky" Poradte 🙂 vďaka 😉

liz_lemon
19. júl 2013

@reni1512 stavebne je fajn, hlavne ked mas kupon z DM, a tym padom je bez vstupneho poplatku + nejaky sporiaci ucet, a po urcitej dobe sporenia, by som vacsie sumy davala na terminovany vklad

erienka
19. júl 2013

@reni1512 tak presne toto riesim prave aj ja. Rozmyslam, kolko svojej dcere odkladat, ale stale ma strasi myslienka, ze ak by som jej aj nasporila za 18 rokov nejakych 12 tisic eur, aj tak mozno tie peniaze v tom case uz nebudu nic znamenat (zatial co teraz by ta ciastka, ktoru jej mesacne odlozim, zanedbatelna pre rodinny rozpocet nebola). Presne toto iste sa totiz stalo mojim rodicom, ktori sporili pre mna a pre sestru.
Ale pokial sporit, tak asi na to stavebne sporenie...

radkanika
19. júl 2013

Ja dávam na sporenie dcerke od narodenia tých 20 EUR, co je prídavok na dieťa ci co to je 🙂 nie je to možno veľa, ale aspoň čosi a navyše tie peniazky su jej. Prídu mi na účet a rovno putuju na sporenie. Plus dávam za seba sporenie a poistenie 30, manžel neviem, tuším 50 si platí, k tomu ma 2 aj 3 pilier nastavený a plus k tomu dávame 50 eur do Franklin templetonu ako ďalšie sporenie...poviem vam, ze ufff....

pauli88
23. júl 2013

@reni1512 Ahoj, jednej mamine čo riešime obe poistenie som dnes zaslala z tejto www stránky jeden odkaz, je tu aj na sporenie, pozri uvidíš. http://www.v-consulting.sk/aktuality/news_najde...
možno pomôže.

reni1512
autor
23. júl 2013

@liz_lemon
@erienka
@radkanika
@pauli88
Vďaka baby, ja tiez rozmyslam ze 20e jej budem odkladat ja a 20e ocko, ja z pridavku a ocko z danoveho bonusu.. ale len doma do obalky, ja som mala ako dieta knizku, dedo mi sice nasetril ale o tie roky to uz ani peniaze neboli a tiez stavebne, dolozila som si na pozemok, lenze keby som mala sporit do cielovej sumy, tak by mi trebalo este jeden zivot.. neviem no 😖

evka_85
23. júl 2013

Ahoj neviem či nie je lepšie dať tie peniaze do banky ako ich doma sušiť. Ver mi, že to budú prvé peniaze po ktorých sa siahne ak v domácnosti vznikne problém. Vlastná skúsenosť 😉

dasa10
23. júl 2013

urcite nie poistenie a už vobec nie životne poistenie pre bábo, detske vkladne knizky su rovnako o nicom. kopu penazí tam za 20 rokov das a efekt bude o .... pokial stat dava st. premiu je fajn stavebne, velmi dobre su aj investicne akciove produkty, no nie cez banku a treba tam mat odvahu a urcite investicne vedomosti a vies v pohode dosiahnut aj 10% rocne.

evka_85
23. júl 2013

Mne sa páči ten článok vyššie čo pridala Pauli88... neviem síce čo všetko to obnáša, ale požiadam o informácie.

radkanika
24. júl 2013

@dasa10 no neviem, co sa sporenia týka, tak možno sa nenasetri mega veľa, ale mat dieťa poistené je podľa mna dôležité...predsa len sa stane úraz, čokoľvek a preplatia to. Moja dcérka spadla len v detskom kutiku, sme utekali na pohotovost, lebo si roztala pri ocku asi pol centimeter a ani jej to nesili a poisťovňa nám to preplatia všetko.

cawes
24. júl 2013

@reni1512 ahoj ano sporim, malemu som zalozila ucet v zuno kde mu odkladam peniaze, kocikove a taketo veci tam idu s ktorych potom kupujeme veci pre neho co sa tam naspori tak tam ma, dalej som mu zalozila stavebne sporenie, myslim si ze je to dobra vec, ja osobne to mam tiez a clovek nikdy nevie kedy sa mu to zide. Maly to ma teraz na 5 rokov, potom by sme mu to chceli predlzit.

dasa10
24. júl 2013

@radkanika ano len vies je to poistenie a tam nikdy nedostanes ani len 50% vložených penazí.... Nechcem kritizovat vsetky produkty, len to je urazove, (moje dieta to ma tiez) ale nema zivotne poisteni - pre pripad smrti - ak zomrie komu pomože 5 ci 10 tis. za jeho smrt, na jeho "prijem " nikto nie je odkazany. Btw. kolko platis poistne rocne a kolko preplatili za to roztate ocko ?

evka_85
24. júl 2013

@dasa10 Ale tu nejde o to aby rodič zarobil na smrti dieťaťa. To by bolo asi dosť choré. Toto riziko je ako mi bolo už vysvetlené skôr žiaľ na pohreb a preto vraj sa ani neoplatí dávať deťom vysoké poistky na smrť.

petruska89
24. júl 2013

@evka_85 deťom by sa ani nemalo dávať positenie smrti len s etických dôvodou sa to nerobí len to robia poisťováci ktorý chcú na to zarobiť pretože smrť je drahá v positkách

dasa10
24. júl 2013

aby sme to uzavreli, poistka nie je sporenie.

bambina78
24. júl 2013

urcite stavebne..urazove len preplatis a nic z toho..ok, aj ked by dali za uraz, ale vsetky peniaze nie su tvoje, kym na stavebnom vsetko co odkladas je tvoje + ziskas statnu premiu..my mame cela rodina+manzel ma aj urazove aj poist.uveru.

sendy182
24. júl 2013

@reni1512 obyčajná vkladná detská knižka...... aj stavebné sporenie je dobrá vec...... i detská poistka......to je môj názor........pretože ja doma nemôžem mať odložené peniaze ktoré poctivo odkladám a následne ich aj beriem 😀 😀 😀

ultra
24. júl 2013

Setrenie pre dieta - kam investovat -tak to je dobra otazka. Setrenie cez poistovne je podla mna "klamanie" a rad si o tom s poistovakom pokecam. Myslim ze rozumne je stavebne sporenie . Odkladat peniaze do banky je velmi malo vynosne a je otazne co si za tie usetrene peniaze za 20 rokov bude mozne kupit.

Ja som to vyriesil riesil trosku inou formou ktoru samozrejme nemoze realizovat asi kazdy ale kedze ja mam problem s byvanim vyrieseny bez hypoteky a poziciek tak sme sa rozhodli ked sa nam narodila dcera ze sme dali nejake uspory dohromady a zobrali sme "americku hypoteku" a kupili sme pre dceru 1-izbovy byt, ktory momentalne prenajimame. Ked odpocitam naklady na hypoteku a pripocitam mesacny zisk s prenajmu tak nas to mesacne stoji cca 150 € .... a dcera bude mat byt.

ale inak odporucam stavebne.

cinnamon111
24. júl 2013

My sme to riešili cez finančného poradcu a sme veľmi spokojný... všetko sme mali vysvetlené, odporúčam...predsa je to človek, ktorý má prehľad , skúsenosti, nerobí pre žiadnu spoločnosť a jeho pohľad na veci je nezávislý...

bubulka722
24. júl 2013

Do ponožky, neskôr kúpiť lukratívnu nehnuteľnosť. Ak si trúfaš, tak investovaním do zlata ti hodnotu nezhltne ani inflácia či možná hyperinflácia, skôr naopak. V dnešných časoch ja osobne neverím žiadnej finančnej inštitúcii. Peniaze sú len papieriky, ktorým sme sa naučili veriť. To úplne najhoršie sú virtuálne peniaze. Čím sú kryté keď im veríme?

strapatymajo
24. júl 2013

@cinnamon111 Pohľad na veci nemusí byť vždy nezávislý. Otázne je pre akú spoločnosť pracuje, s kým ma spoločnosť zmluvu - rozumej finančnú inštitúciu ... nie každý má možnosť robiť všetko 🙂 😀

strapatymajo
24. júl 2013

@bubulka722 Zlato ? Nikdy by som do zlata nešiel cez pliešky, cez nejaké veľké investície a rozhodne by som sa na zlato nedržal ako ne niečo stabilné ... prečo?

Treba pozrieť tento link: https://www.dropbox.com/s/5xex0n355wxff8r/zlato...

Zlato je bublina na ktorej vždy niekto zarobí, niekto prerobí ... tých čo zarobia je pochopiteľne menej... 😀

Takže snáď už niekto tu nebude písať o zlate, nedaj Bože o nejakých plieškoch a podobne ... to sú hlúposti. Prečo? Lebo nik Vám nikdy negarantuje fixný kurz spätnej kúpy, garantujú kúpu ... otázne je za koľko ...

strapatymajo
24. júl 2013

@ultra Relatívne dobre vymyslené, ale ako píšeš, nie každý má takúto možnosť. Relatívne preto, lebo ak si zoberieš, že dcéra bude mať cca 23-26 r. tak ten byt bude mať tiež svoj vek ... to znamená údržba, servis = výdavky ...

Čo sa týka stavevbka, je to rozhodne lepšia voľba ako obálky či detské ižp a podobné nezmysly. Na sporenie nie je poistenie či obálka. K stavebku len toľko, že ono ani tá štátna prémia nie je neviem čo. Ak si zoberieme fakt, koľko tam treba vložiť aby bola plná stavebná prémia, tak po 3.r. tak celkový výnos nie je wow a ani ten mega ročný úrok ...

Treba si to prerátať a nepodľahnúť pekným reklamám koľko percent človek zarobí 😎 😎 , lebo nezarobí takmer nič ...

Každý mal v škole %, tak to by nemal byť problém vypočítať prvý rok, potom druhý, tretí ...

strapatymajo
24. júl 2013

@pauli88 Tak takto by teoreticky mohlo vyzerať normálne sporenie, len nie je mi tam jasný výber fondov. Ale pekná myšlienka. 😎 😉

strapatymajo
24. júl 2013

@cawes V Zuno moc toho nenasporiš, osobne by som dal prednosť skôr mBank kde ak spĺňaš isté podmienky máš 2% p.a. ... ale to je tiež nič moc. Treba niečo normálne na počet rokov, koľko reálne chceš odkladať.

strapatymajo
24. júl 2013

@reni1512 Do obálky? 😀 😀 😀 😀 Prepáč, ale to je volovina! To možno fungovalo keď sme ešte poniektorí plávali ... Dnes sa nesporí do obálky. Ale možno niekomu spravíš radosť ak vás navštívi 😀

Daj to buď na niečo sporiace a spor drobcovi, alebo ak sa strašne bojíš, tak mBank, ZUNO nenasporíš tam síce skoro nič, ale aspoň to máš na bezpečnom mieste! 😝

strapatymajo
24. júl 2013

@erienka Ako mi raz jeden známy povedal, spor tak aby si nezabudol žiť pre rodinu. Ak máš pocit, že sa to rodine zíde, spor o polovicu menej ... osobne si však myslím, že ak si teraz na MD tak každé € je dôležité, ale ak budeš pracovať, potom to nebude problém. Takže naozaj, spor teraz 1/2, neskôr môžeš plnú sumu.

A ešte jedna vec, tebe odporúčam sporiť skôr také niečo ako som dole okomentoval asi Paulinin link ... tam je celkom rozumne poukázaný model sporenia, že ak máš dáš, ak nie , tak nie a NIČ SA NEDEJE 🙂

strapatymajo
24. júl 2013

@liz_lemon TV bolo fajn pokiaľ ECB neznížila úrokové sadzby... teraz je to skôr stratový produkt ...

strapatymajo
24. júl 2013

Zajtra ma snáď nik neukameňuje, že som tu popísal viac odpovedí s úmyslom poopraviť chybné názory

cawes
25. júl 2013

@strapatymajo tak v zuno nasporim tolko kolko si tam odlozim tiez ked mam vyzsiu sumu a dam si ju na viac rokov maju 2 % alebo 1.9 presne neviem

erienka
25. júl 2013

@ultra presne nad kupou jednoizbaku pre dceru som uvazovala aj ja, kedze vlastne byvanie mam vyriesene. Asi sa na to v tieto dni opat blizsie pozriem