Aké sporenie pre dieťa si vybrať?

magmolatus
3. mar 2017

Chcel by som sa spýtať či máte sporenie pre deti, poprípade aké a koľko si šetríte.

Zvažujem že by som založil nejaké sporenie na báze indexových fondov.
Vedel by mi niekto poradiť čo si vybrať z ponuky napr. VUB (mam tam účet).

Ďakujem za každý postreh.

belllinka
3. mar 2017

To akože tu očakávaš nejakú fundovanú odpoveď??? Tu ti poradia akurát tak Farbičku alebo Lienku 🙄🙂

magmolatus
autor
3. mar 2017

@belllinka sú tu ludia co nemaju problém fundovane odpovedať aj na poistenia tak prečo nie.

mima4
3. mar 2017

@magmolatus
otazka je, za akým účelom chceš dieťaťu sporiť?
a akú dlhú dobu?
rok-dva-päť?

vo všeobecnosti súčasne sú úroky extremne nízke a to všade, možno velmi rizikové produkty nie, čiže akékolvek dlhodobé sporenie (nad 1 rok) znamenaá stratu penazí.

Na čo konkrétne chceš dieťaťu šporiť?

evittam
3. mar 2017

@belllinka Nic take co sa oplati co sa tyka sporenia neexistuje. Je to zbytocne vyhadzovanie penazi...

evittam
3. mar 2017

@magmolatus To malo byt pre teba. Pardon.@belllinka.

suelop
3. mar 2017

Ja odporucam sporenie v PSS.

magmolatus
autor
3. mar 2017

@mima4 nejak nepremyslam nad tym na co by tie peniaze boli v buducnosti pouzite.
Ako koli rocnemu sporeniu je hlupost rozmýšľať nad sporenim, lebo uroky su onicom, to mozu byt aj na nejakom poducte.

Skor som myslel cosi dlhodobé na xy rokov co by som mohol dat dietatu v budúcnosti ked bude schopné s nimi rozumne naložiť.

magmolatus
autor
3. mar 2017

@evittam
Vysvetlis mi co si tym myslela?
Myslis tak ze nejaké sporenie na 10+ rokov nema vyznam koli inflacii ci ako?

kondaska1
3. mar 2017

@magmolatus určite sporte prostredníctvom fondov, VUB ma teraz novinku terminovaný ucet ale 2/3 z vkladu su vo fondoch, neviem sa uplne presne vyjadrit o co ide, akurát vcera mi o tom hovoril brat, ktorý si to zriadil, avsak on tam uz dal nasetrenu hotovost, tušim su tam garantovane minimalne 4%, treba sa ist popýtať. fondy su dobrý smer, zarobi to z dlhodobého hladiska aspon niečo...

magmolatus
autor
3. mar 2017

@kondaska1 no take cosi by som chcel. V podstate aby boli peniaze relativne dostupne ak by to situacia vyžadovala ale aby sa co to odkladalo aj ked mensie sumy ktore mi chýbať nebudu.
Pss som moc nechcel kedze je do 5 rokov viazany na ucely byvania.

kondaska1
3. mar 2017

ja neviem prečo sa tu hovori, že sporit je blbost, ak niekto ma tu možnost odložit aspon niečo, určite to nie je zbytočnost, blbost je tie peniaze rozflakat. Otazky typu a naco/prečo su uplne bezpredmetne, cokolvek sa može stat a akakolvek situácia prihodit a vtedy hotovost padne viac než dobre.

kondaska1
3. mar 2017

@magmolatus podla mna velmi mudro rozmyslate, bud chodte do tej VUBky alebo prostredníctvom spravcovskej spoločnosti investujte, da sa aj v malom...

evittam
3. mar 2017

@magmolatus Nielen kvoi inflacii, ale ano aj to-za ti tie peniaze "zozerie"......Nie je produkt co ti zaruci,ze dostanes co tam vlozis a nebodaj zhodnotene. Vsetky poistovne a banky a im podobne institucie su len "banda", ktora ta o tvoje peniaze pripravi. Bohuzial.

magmolatus
autor
3. mar 2017

@evittam o poistkach je to jasne ze to su vyhodene peniaze.
@kondaska1 presiel som to cele, dakujem za link. Ako ma pravdu aj @evittam aj vy.
Podla toho co som sa dočítal tak sporenie zhltne inflacia, fondy mozu zarobit ale aj prerobit. Zlato sa predava po 50 ale kupuju ho po 35.
Dakujem za info.

malabiba
3. mar 2017

@magmolatus kupila som byt na uver a prenajimala...ale mala som vstupnu sumu cca 40 %, vtedy som zdedila, najom splatil zvysok uveru za 12 rokov. O rok tam chce ist syn byvat. Ak nie, predame, jeho cena je dnes zhruba o cca 40 % vyssia. Nie je to navod, ale typ a nemusi sa to oplatit vzdy a vsade.

evittam
3. mar 2017

@magmolatus Odporucim ti jedno-ked si spomenul to zlato-skus si o nom viac precitat ak mas cas.😉

mima4
3. mar 2017

@magmolatus dlhodobe sporenie je strata a viac do toho das, ako dieta dostane, radsej peniaze davaj na nieco, co dieta bude posuvat dopredu.

Aku ciastku vy si odkladal?

magmolatus
autor
3. mar 2017

@malabiba to mas pravdu. Pri vstupe 40percent je to uz o dost perpektivnejsie.

@evittam cas sa najde. Mas nejake voditko na ktore si chcela poukazat? Ja si rad vyppcujem aj nazory inych, aby som sa vedel divat aj inym smerom.
Ked to len tak v hlave kalkujujem je to dlhodobá investícia. Len si musi clovek par rokov pockat aby to predal za to co to kupil.
Je to ale skor investicia ktora sa lepšie realizuje ak mas dost vrla penazi ktore ti prave chybat nebudu.
Ale v takej situacii nie som aby som mohol investovat znacny balik.

@mima4 hej na to som uz v podstate prisiel. Dakujem za nazor.

Ale asi som viac menej dospel k zaveru ze zrejme najlepšia investicia Je momentalne pre mna mat par mesacnu rezervu a snazit sa vyplatit uver cim skor. Aj skorsie vyplatenie uveru je v podstate zisk, len to tak nie je vidno.

mima4
3. mar 2017

@magmolatus tak tvoj zaver je super 😉
Tiez by som sla touto cestou

richardhudec
4. mar 2017

@mima4 Možno veľmi rizikové produkty nemajú nízke úroky? :D

To čo je za kravina? Aké veľmi rizikové produkty? Akože napríklad taký dosť konzervatívny Realitný fond od IAD, ktorý zaráva už 10 rokov svoje 4% ročne bez nejakých výkyvov?

Alebo rôzne iné dlhopisové fondy, ktoré pri výnose cca 4-7%p.a. za posledných 10 rokov majú maximálne poklesy tak do 20% najviac? To sú tie extrémne rizikové produkty? :D

Naozaj ako napísala @belllinka, tu moc ľudí nedáva veľmi fundované odpovede :D

richardhudec
4. mar 2017

@suelop Ja zase neodporúčam sporenie v PSS :D

richardhudec
4. mar 2017

@magmolatus Evitta nemá rada banky, poisťovne, správcovské spoločnosti a peniaze má uložené pod vankúšom alebo nič si neušetrí a všetko minie. Zároveň je najmúdrejšia a v každej diskusií všetkým píše, ako sa pomaly ani bežný účet neoplatí, lebo banky chcú lkientov okradnúť :D
Netreba ju brať moc vážne :D

richardhudec
4. mar 2017

@magmolatus Keď máš na úvere úrokovú sadzbu 1,5%, čo je výška momentálnych úrokov, tak to už sa ti aj do PSS oplatí posielať peniaze, nakoľko tam máš vyššie zhodnotenie ako máš aktuálne výšku úroku na hypotéke.
Inými slovami, neoplatí sa dávať mimoriadnu splátku, kým dokážeš aj na garantovanom produkte zarobiť viac ako ti úver prerába ;)

Čo sa týka šetrenia pre dieťa, tak mnoho tu veľmi konzervatívnych mamičiek z kadejakých kútov Slovenska, čo v živote mali skúsenosť akurát s PSS a potom s nejakou investičnou poistkou, ktorú im niekto kedysi uzatvoril a oni na nej stratili kopu peňazí, tu radí pomerne úplné bludy. (sorry mamičky, ale už som o tom písal v diskusií "kde sporiť pre dieťatko")

Čo sa týka pravidelného sporenia, tak pomerne dobre pochopiteľné, transparentné a hlavne veľmi lacné je investovanie do fondov. Je možné investovať od sumy 15€ mesačne, keď mesiaac nevložíte peniaze, nič sa nedeje, keď pol roka, nič sa nedeje, môžete zároveň vkladať kedykoľvek aj viac, ak sa vám dá, nič sa nedeje. Peniaze sú bez nejakého hlúpeho odkupného poplatku k dispozícií kedykoľvek a máte na výber zo stoviek až tisícov fondov, do ktorých môžete investovať. Od najkonzervatívnejších, kde zarobíte tak 1-2%, ale nepodtupujete takmer žiadne riziko až po akciové fondy, ktoré majú za svoju 10-15 ročnú históriu výkonnosť aj okolo 9-11% ročne, ale pri nich je nutné počítať s určitým rizikom a výkyvmi, ktoré sa môžu pohybovať kľudne aj do mínus 50%. Pri dlhodobom investovaní - 15 rokov napríklad kým dieťa vyrastie, tak ani nemusíte riešiť tieto výkyvy, nakoľko vždy skôr či neskôr po páde príde oživenie a straty sa vynulujú. Môže to trvať 3 mesiace, občas to môže trvať aj 5 rokov, ale pri dlhodobom investovaní rádovo 15 a viac rokov riziko poklesov eliminujete. Zároveň máte možnosť investovať do rôznych fondov zároveň - napríklad do 3 rôznych, do každého po 20€ mesačne, čím rozdelíte riziko.

Ale samozrejem sú k dispozícií na trhu aj zaujímavé konzervatívne fondy ako je napríklad Realitný fond od IAD, ktorý má za posledných 10 rokov výkonnosť cca 3,8% ročne a nepodlieha za 10 rokov takmer žiadnym výkyvom.

Nezabúdajte ani na pojem inflácia ;) Keď je aktuálne inflácia na úrovni okolo 1% - 1,5%, tak tá vám v konečnom dôsledku zarába na úver (lebo aj príjmy sa zvyšujú) a prerába vaše úspory. A keď dokážete zarobiť tie cca 4% veľmi konzervatívne, tak už ste vyhrali. Samozrejme takýto typ investície má skôr zmysel ako krátkodobejšie šetrenie na 2-5 rokov, pri dlhodobejšom investovaní by som odporúčal skôr ísť do dlhopisových, resp. akciových fondov, prípade ich mixu. Maximálne čo by sa stalo keby akurát pri dovŕšení dospelosti dieťaťa by boli fondy vyklesané, tak počkáta pár mesiacov, možno 1-2 roky kým fondy stúpnu a potom investíciu vyberiete 🙂

Takže dúfam, že ste sa dozvedeli niečo viac. Možno som čo-to viac popísal v diskusií "kde sporiť pre dieťatko", ale viac-menej som to tu všetko zhrnul dostatočne 🙂

A teraz do mňa mamičky :D Aký som ja zlý zlý zlý a neúctivý :D

evittam
4. mar 2017

@richardhudec Ty ako vies kde ja mam peniaze?! Urcite nie pod vankusom a uz urcite nie niekde v pofidernej poistovni na odporucania "agenta s teplou vodou" ako si ty. Taka hlupa nie som. Ja sa par rokov aj s mojou rodinou len budem pekne smiat tym co uverili podobnym institiciam. Ja uz mam pekne zarobene za len rok a pol investicii. O mna sa ty bat nemusis. A slusne ta ziadam,nepis tu o mne nepravdy a hluposti.

evittam
4. mar 2017

@richardhudec A teba mame brat vazne,kvoli tej teorii co si tu skopiroval?! :joy

evittam
4. mar 2017

@richardhudec A nieeee, banky ziju zo vzduchu a z tvojho usmevu a sj vsetky ostatne poistovne a ich zamestnanci. "A vsetci sme taki sprosti ako si ty mudry". Ze som sa ja aspon dobre zabavila.

evittam
4. mar 2017

...pardon za preklepy....🙏

evittam
4. mar 2017

@magmolatus Skus:
Prof.Dr.Hans J.Bocker-Svoboda jmenem zlato. A najdes mnozstvo dokumentov a faktov na nete.😉
Skus aj sledovat ceny zlata....😉
Ano, je to vacsia investicia ale da sa aj po troske. 😉

mima4
4. mar 2017

@richardhudec nesuhlasim s tebou, nepozeras sa na veci z ekonomickeho hladiska, tipujem ze si zamestnanec nejakej banky 😉
My sme vdaka predcasnemu splacaniu uveru splatili uver na 30 rokov za 6 rokov, je to super pocit! uz len to, ze nemas gulu na nohe. Co sa tyka urokov, je tazke specifikovatt, ci na uver budu alebo nebudu rast, kazdopadne zit dobrovolne s uverom je minimalne ochudobnovat sa o klud a o moznosti rozhodovania sa, napr. v praci.

Inflacia ide pekne rast, a tento udaj som si nevycucala z prsta, mam to priamo od zdroja (nebudem specifikovat) a mat urok 10 % co sa da chapat ako normaolnejsi urok na sporeni je blud, pripadne su tam mega rizika. Otazne je, mam kazdy mesiac 500 EUR na hranie, ci to vyjde, ci nie? no ja osobne nie

predpokladam vsak ze @magmolatus a vlastne vacsina mamiciek, rodicov (nie som mamicka) neplanuje odkladat mesacne pre dieta viac ako 60-70 EUR. Je rozumnejsie tieto peniaze investovat do dietata, do bajku pre neho, do taborov, na vylety... ako niekde 18 rokov zgrlosit a clovek zisti, ze si za konecnu sumu kupi akurat tak gauc.

Co je super, je nemat uver - som toho svedkom a dava to cloveku velku slobodu. A mat rezervu, clovek by mal mat rezervu minimalne na 6 mesiacov, aby bez podpory, davok a neviem coho vedel prezit.