Aké šetríte?

9. sep 2023

Baby ,ja viem že 98percent koňa má našetrené na účtoch astronomické sumy , také ktoré im vystačia do konca života minimálne, ale sú tu prosím aj také, ktoré tu veľa nemajú? Ako prosím šetrite? Ako sa odražate od prípadneho od dna?

januska12323
9. sep 2023

98% koňa má našetrený 1-2 platy. Dá sa to jednoducho, pozrieť sa komplexne na príjmy a výdavky a každý mesiac niečo odložiť. Keby to mali byť aj 3 eurá. Neporovnavaj sa s ostatnými každý má iné nastavenie financií.

zmrzlinka2021
9. sep 2023

Tak ja si myslim, ze mozno je tu 1 % zien, co ma tie astronomicke sumy - vacsina z nas sme bezny priemer.

A ako setrit?
Nekupovat veci, ktore nepotrebujes len preto, lebo reklama, lebo kamaratky, lebo trendy... Naucit sa doma varit, aj jednoduche jedla, a teda minimalizovat restiky, donasky...

mamina7070
9. sep 2023

@januska12323 98% kona ma usetrenu nulu alebo povolene precerpanie😉

autor
9. sep 2023

No keď prispievajú do podobných tem to vyzerá inak 😅

januska12323
9. sep 2023

@mamina7070 aj to je možnosť 😁 mala som tam dať "max. 1-2 platy"

tehulka2011
9. sep 2023

Cesta ako sa odrazit od dna nevedie cez setrenie, clovek sa musi zamerat na zvysenie prijmu.

zmrzlinka2021
9. sep 2023

Autorka, este par tipov ako mozes usetrit:

- kupuj iba vo vypredajoch, napr. ja som si minule kupila krasne saty z 260 na 63 EUR. Nedavaj originalne ceny. Zostavuj si satnik minimalisticky, kombinovatelne

- nekupuj si drahe dovolenky na styl Bubo. Odkukaj im program a vyberte sa na vylet na vlastnu past. Kopec ludi takto chodi do Thajska a da sa pri tom krasne usetrit

- nenavstevuj brakoviska stylu pepco, flying tinger a podobne - ludia tam v 99 % pripadoch nakupuju sprostosti, zapratavaju si domacnosti potom len vyhadzuju a zase nakupuju

- stravujte sa striedmo - toto mozno vyznie pre vela ludi vtipne, ale ten enormny rast obezity na slovensku je zapricineny (okrem nedostatku pohybu) tym, ze sa mame az prilis dobre a proste neumerne zereme - a aj to vidno na penazenke 😉

- navstevujte miestne kina, kde mate listok za 5-6 EUR a davaju tam to, co neraz aj v klasických cinema, kde si ludia kupuju predrazene pukance a podobne kraviny a nechaju len na obcerstveni 30-40 EUR

- posuvajte oblecenie dalej a nebojte sa aj dostavat, neraz sa ludia zbavuju veci, ktore takmer vobec neboli nosene alebo len minimalne

- vyuzivajte na prepravu MHD, bajk

- podporujte deti v tom, v com su realne dobre - vela ludi detom plati predrazene kruzky bud s cielom mat od nich svaty pokoj (co chapem) alebo si myslia, ze "chovaju genia"

- vyuzivajte veci, ktore vela nestoja, napr. mestke kniznice, dni otvorenych dvery, vstup zadarmo v dany den atd

- v ramci dovoleniek nepotrebujete hotely stylu kempinsky, bavat sa da v pohode aj v slusnych a cistych penzionikov s dobrou lokalitou

autor
9. sep 2023

@zmrzlinka2021 ďakujem ♥️

tosomja
9. sep 2023

Ja si myslím, že internet a virtuálny svet znesie veľa, len treba uvažovať, keď nekradnu a nerobí každý v IT sfére, či nejakého riaditeľa automobilky, tak ma našetrené tak akurát 2 príjmy.
My máme celkom slušný plat na túto dobu, ale aj extrémne vysoký nájom na tieto pomery, čiže viem odložiť akurát tak deťom prídavky a daňový bonus a 200e z príjmu, s ktorým nehybem, to je pre prípad, keby manžel nedajbože prišiel o príjem, aby sme mali kým sa zase odrazime.
Ale šetriť dlhodobo akože počítať s bytmi pre deti, atď, to nehrozí, kým nasetrime príklad 50tisic, budú mať hodnotu tak 20. Musia sa učiť, aby mali dobre pracovné príležitosti a zabezpečili sa sami. My im teraz tak jedine môžeme dať priestor na vzdelávanie sa.

zmrzlinka2021
9. sep 2023

@tosomja Neviem ako dlho si spolu s muzom, ale neuvazovali ste si kupit vlastne byvanie?

tosomja
9. sep 2023

@zmrzlinka2021 mladosť pochabost, má exekúciu, spláca, ale ešte 5 rokov bude v registri. A už ma 45r a ja 38. Vysoký úver nám nedajú. Jediné, že vyhráme 😃

zmrzlinka2021
9. sep 2023

@tosomja chápem

tosomja
9. sep 2023

@zmrzlinka2021 aby som bola presná, v predošlom vzťahu sa zadlzil kvôli známemu advokátovi jeho exky. Ale to je jedno, neospravedlňujem ho. Pri mne by som to nedovolila, ja dom na také haklivá.

liz_lemon
9. sep 2023

@zmrzlinka2021 to s tymi satam nie je dobry priklad, lebo za povodnu cenu by si si ich nekupila, takze si neusetrila nic, len minula stale dost vysoku sumu na saty

kornelies
9. sep 2023

@mamina7070 Skusim oponovat. Na MK su viacmenej zeny od 20-60
20 rocna ma asi tazko nasetrene, 50 rocna uz ma slusny balik na konte.

maranta_leuconeura
9. sep 2023

Prosim ta, tu vacsina matiek ma nasetrene velke 💩 ved sa tu stale pytaju ci uz dosiel rodicak 😀

autor
9. sep 2023

@maranta_leuconeura minule som tu čítala tému, babe sa niečo pokazilo na dome, sama písala že jej povedali že to bude viac tisícova oprava a že má síce na ňu ale už jej nič nezostane, a trištvrte žien ju zvozilo, že má našetrené malo, keď už jej nič nezostane

maranta_leuconeura
9. sep 2023

Autorka a nebolo to v suvislosti s tym, ze byvanie v dome sa berie ako luxus? Dom je drahsi ako byt, to je fakt a treba s tym ratat a ano aj mat viac odlozene alebo dostatocny prijem.
V dome mas castokrat nizsie mesacne naklady ale na ukor toho, ze by si si mala tvorit prave rezervu na opravy. Ved fond oprav (nie energie ci voda!!) na byte je mesacne okolo 100€, tie peniaze sa zbieraju do rozpoctu a potom sa z toho platia opravy. Lenze je ine, ked sa ti takto na jednu strechu vyzbiera 50 bytov (napriklad za 2 roky je to 120 000) a je ine, ked rovnako velku strechu musis na dome zaplatit sama alebo teda jedna rodina. Tak ano, v dome mat odlozenych 3 ci 5 tisic je aj za mna malo.

autor
9. sep 2023

@maranta_leuconeura neviem len som to citala

bessie12
9. sep 2023

vzdy som si setrila tak, ze som si urcitu cast z vyplaty preposlala na sporiaci ucet a so zvyskom som hospodarila. A nie, nemam na sporiacom ucte "miliony". Je tam mala suma penazi, ale aj za to malo co mam som vdacna. Cize da sa povedat, ze zacinam od 0.

katuskamala1
9. sep 2023

I ja som si vsimla,ze vviacere baby hrdoo hlasia na konovi,kolko maju nasetrene,viac nehnutelnosti,auta atd atd .. ale moj nazor je taky,ze to asi nemozu na plnu hubu povedat okoliu,tak sa chcu chvalit aspon tu na konovi,i ked vedia,ze sa vyvysuju...
Niekolko zienok tu,maju skvele prace,lebo zamakali,napr IT,alebo vojacka,lekarka,manazerka.. ale vacsina sa "len"dobre vydala.
K veci - pocas rodicaku sme ledva vyzili,sporila som iba nastavenim trvaleho prikazu na nejaky fond 30e mesacne. Ked uz pracujem,da sa usporit viac,najlepsie tiez hned popri plateni uctov,nech odide i na sporenie.
Kupujem oblecenie asi 90% vypredajove alebo bazarove. Nie drahe potraviny. Restiky raz za rok,vylety lacnejsie,bary ziadne,cigarety ziadne,predavam veci ako napr kocik,skrinu,luster a az potom kupim nove a pod.

doriiis
9. sep 2023

@maranta_leuconeura ....porovnávať strechu paneláka a strechu domu je dosť od veci.Zatial čo strechy paneláka sú zvyčajne rovné na domoch je zvyčajne sedlová strecha.Ine materiály,iný proces vymeny.Nehovoriac o m2.Co ja viem? Naša strecha vyšla 10 000 a minimálne 30 rokov s ňou nebude treba nič robiť.

doriiis
9. sep 2023

Šetríme tak že máme fixné výdavky a fixne nastavený rodinný rozpočet.Dajme tomu,že na všetko vrátane energií,stravy,splátky potrebujeme 2000€.Vsetko,čo zarobíme nad 2000 € ide hneď po pipnuti výplat na sporiaci účet.

zmrzlinka2021
9. sep 2023

@liz_lemon lenže ja som ich kúpila za tu nižšiu cenu, nie tu vysokú 260. A proste som rada, že mám určitú kvalitu za veľmi slušný peniaz.

enoula
9. sep 2023

Zaklad je podla mna sa pozrieť na pravidelne platby, ci sa tam neda skresat nieco (pausal, tv, telefon, bank.ucty,..), ked pride vyplata, hned poslat peniaze bokom na setriaci, aj ked len par eur. Nasledne strava a drogéria, lebo to musis kupovať pravidelne. Varit a piect co najviac doma. Nekupovat hotove jedla, sladkosti, slane blbosti a pod. A nakoniec oblečenie, ale to tak casto neriesis. A este aj zavisi ci potrebujes nutne usetrit cosi krátkodobo (vtedy vies asi na strave hlavne) alebo si chces nastavit aj take dlhodobe setrenie, potom je fajn asi aj mat plan nejaky

sasa1310
9. sep 2023

Nie sme IT ani nerobíme riaditeľa u nás ani jeden. Sme obyčajní zamestnanci dlhé roky čiže nejaké kariérne postupy boli, okrem toho žiadne dlhodobé a zbytočné OČR alebo PN, žiadne vysedávanie doma s deckami lebo škôlka nie je a pod. Ale našetrené máme. V živote sme nemali žiadne spotrebné úvery. Iba hypotéky. Kupovali sme veci vždy len za tie peniaze, ktoré sme našetrili. Čiže žiadne exekúcie nehrozia. Šetríme celý život. Máme cez 40 rokov, takže sa to nazbiera. Základ je ten, prikrývať sa takou perinou na akú máš. A chcieť v danom momente len tie veci, ktoré potrebuješ a na ktoré máš. V dnešnej dobe vo väčšine domácnosti je všetko opačne. Nám príde výplaty a prvá vec, čo obaja urobíme, je presun určitej časti peňazí rovno na sporiaci účet a žijeme ako keby sme ich ani nezarobili.

liz_lemon
9. sep 2023

@zmrzlinka2021 no ved prave, ze si teda neusetrila, mozes sa len tesit, ze mas mozno kvalitne saty, ale nie za nizku cenu

aaaa1111
9. sep 2023

autorka, tie co sa tu prezentuju, kolko vela maju penazi a radia investovanie (o ktorom nic nevedia), sa len dobre vydali, to je cele

sense
9. sep 2023

@zmrzlinka2021 veľmi pekne si to zhrnula...

sense
9. sep 2023

Veľa sa odvíja od príjmu a od fixných výdavkov... A tie ma každý ine.... Ja vždy vo vyplatený deň odložím určitú sumu a ta jej nedotknuteľna, kam sa dá idem peso alebo verejná doprava. Nezijem konzumný životom nepotrebujem 20 tričiek, každú sezónu novú kabelku a mat celú kúpeľku tapratanu kozmetikou. Varíme a nakupujeme len toľko.,kolko zjeme. Nechty si spravím doma, obočie si upravím doma, nepotrebujem ani každý mesiac nový účes. Takisto netreba dráhy paušál, internet alebo neviem koľko programov na telke. Chodíme síce aj do reštaurácie ale nie na dennej báze. Rovnako sa dá spraviť sendvič aj doma a netreba kupovať. Dovolenky riešime sami, nepotrebujem ani rezort a už vôbec nie all inclusiv. Platby ktoré platím polročné alebo ročne mam rozratane na mesiac a tam si vediem obalový systém. Pre niekoho zastaralé alebo divný spôsob, pre mňa vyhovujúci.
A čo sa zvyšku týka... Prikryvam sa len takou perinou na ktorú mam... Žiadne úvery, žiadne pre čerpania... Radšej na šetrím ako splácam.