Dobrý večer chcem sa spýtať nakoľko mi dietatko zacalo chodit do skolky a ja som nezamestnana - nemocensku si platim sama do zdravotnej poistovne - ci mam nieco aj do socialnej poistovne platit? Dochodkovo vraj poistena byt nemusim. Hladam si pracu a v dohladnej dobe sa mi to hadam podari - asi som optimista ale dufam🙂 Ale ta socialna poistovna mi vrta v hlave. Lebo nechcem dopadnut ze keby som nahodou potrebovala v nemoci dostavat nemocenske davky ze mi ich nedaju... poradte dakujem
Viem ze ak ste aj evidovaní na UP tak do socialnej oni neplatia iba do zdravotnej. teda ak mam dobre info. tak preto som ani na pracak nesla.
lea,
v soc.poistovni nemusíš platiť nič, nie je to povinné. Len ak si podáš prihlášku, tak si povinná platiť. Ale samozrejme nárok na nemocenské by si nemala.
Do zdrav.poistovne si platiš zdrav.poistenie, nie nemocenské. T.j. platíš si na príspevok na lieky, lekárov a pobyt v nemocnici, ale nezahrna to nem.dávky.
Ak chceš mať nárok na nemocenské, treba si platiť dobrovolné nemocenské poistenie, no nárok na nemocnenské u DNPosôb vzniká len v prípade, že si bola nem.poistená v posledných dvoch rokoch pred vznikom PN aspon 270dní. Platí sa 4,4% z vymeriavacieho základu a ten je v rozsahu minima t.č. 319,58eur a maxima t.č. 1084,55eur.
Myslím,že minimálny odvod do sociálnej poisťovne je 13 eur mesačne Neviem však či sa to platiť musí alebo sú aj výnimky Najlepšie je tam zájsť a opýtať sa osobne