Aké máte úspory?

21. dec 2023

Ahojte ,viem je to blbá otázka ale je aspoň trochu fajn mat našetrené 2tis.€ ? Ci je to malo alebo máte odložené viac ..
Chcem sporiť ale nejsk mi to nejde pri všetkých výdajoch ..koľko máte takú “rezervu” odložené vy ,ak smiem vedieť ? Ďakujem .

rachel36a
21. dec 2023

Vzdy sa snazime mat aspon 6 nasobok nasho prijmu.,ale teraz mame nieco viac...

kristinapetronela
21. dec 2023

Pre mňa je 2000 nič. .. ale ja mám 3 deti a potrebujem mať rezervu

jesenzima
21. dec 2023

Máme našetrené omnoho viac, a stále mám pocit, že máme málo 🤷 rezervu máme tak na cca rok...

anshelia
21. dec 2023

Či je 2tis.dost? Pre študenta je to pekný peniaz, pre začínajúcu pracujúcu mládež tiež. Ale pre zvyšok ľudí, je to žalostne málo...prečo máš toľko výdajov? Je to nevyhnutné? Takmer vždy sa dá šetriť, aj keď málo, ďalej dá. Keď si nejakú drobnosť zoberieš na splátky, tak už máš? Ak áno, tak minimálne toľko vieš bežne šetriť

petamich
21. dec 2023

na otazku, ci je to dost ti nik neodpovie 🤷‍♀️ suhlasim uplne s @anshelia

pre mna osobne by to nepokrylo ani mesacne vydavky, takze nie urcite by to nebolo dost, snazim sa mat minimalne 6-nasobok mesacneho prijmu, ak by sa cokolvek neocakavane udialo

hanelka1
21. dec 2023

Tak veľa to nie je, ale je to začiatok, treba takto pokračovať. Ekonómovia odporúčajú mať aspoň 6 násobok mesačného platu. Takže si to vyrataj a pracuj na tom 💪👍

hanelka1
21. dec 2023

Priemerná mzda 2023 je 1419 euro, predpokladam že v hrubom, čiže cca 1100 v čistom, takýto človek má mať našetrené aspoň cca 6500 euro.

luccija
21. dec 2023

Šetri tolko koľko vieš pri svojom prijme a výdavkoch.Vzdy lepšie mať 2 t ako nic

zafir01
21. dec 2023

@hanelka1 ktorí ekonómovia ? Pretože pokiaľ viem,dnes už ,6 násobok prijimu sa neodporúča . aj kôli inflácii .
My máme rôzne rozložené financie . Na pokazené spotrebiče ,prípadne nový kotol do domu mdme odložené .v prípade PN,či úrazov ,sme obaja poistený ,v prípade nezamestnanosti ( ešte sme za 20 rokov pracovného života take nenazili ) ,mame na 3 mesiace ,ak by nás rodinný príjem padol na nulu . Ale všetko čo je nad rámec,radšej investujeme a otáčame. Takže určite nemame ,a za mňa úplne zbytočne by sme držali financie vo výške našich 6 mesačných prijimoch niekde na účte.
Otázne je ,sme rizika hrozia zadavatelovi témy ,a ake výdaje má ,a vyhodnotiť to individuálne

petamich
21. dec 2023

@zafir01 ale ved nikto nikde napisal, ze ich treba drzat na ucte, len, ze je odporucane mat 6-nasobok a ano idealne ak ich mas rozlozene, tak, aby bola cast okamzite dostupna a cast relativne rychlo a zaroven aj diverzifikujes riziko ak nemas vsetko na jednom produkte a jednom mieste

ja osobne mam "odlozene" na troch roznych produktoch - na bocnom ucte, kde sa sice nezhodnocuju ale su okamzite dostupne, potom mam nejaku kratkodobu a dlhodobu investiciu

hanelka1
21. dec 2023

@zafir01 tak poprosila by som vedieť, kde tak výhodne investujte, lebo to investovanie tiež nemusí dobre dopadnúť ak ste rovno neinvestovali do kúpi investičného bytu. A iste uznáte, že mladý človek, ktorý je schopný našetriť 2000 e neviem za ako dlho má investovať. Bože! 🙈 Riešime konkrétny prípad autorky prosím vás.

zafir01
21. dec 2023

@petamich zle som pochopila . Hoci často tu čítam ,že tu rezervu majú ženy skutočne na bežných účtoch ,či dokonca v obalkach doma pod vankúšom . Tým netvrdím , že tiež tak nemám. Som istým spôsobom paranoidna ,a tiež doma držíme istú hotovosť ,keby niečo ( proste ten pocit ,že vezmem doklady a obalku a idem ) . A v mojom okolí a blízkej rodine tiež financie na bežných účtoch ...ja mám aktualne na bežnom účte asi 30€. Všetko mi niekde inde odchádza .nemám rada ,keď ich tam vidím nehybne stáť 😂

petamich
21. dec 2023

@zafir01 oooo ano, moja svokra presne tak 😂 prva uroven obalka doma, druha uroven nieco na ucte 😵‍💫 a neda si to vysvetlit, ale tak to v jej pripade je stara skola (aj ked teda ona je celkom zdatna aj s mobilnou aplikaciou atd.)

hanelka1
21. dec 2023

@petamich múdro

miska1997
21. dec 2023

2 tisíc je lepšie ako nič. Aj keď väčšina teda nemá nič a žijú od výplaty k výplate ...

olimuc
22. dec 2023

Zalezi na tom, kolko mas rokov, mas vlastne byvanie a ale mas vydavky. 2000 mozu byt pre niekoho 3 vyplaty a pre ineho ani jedna. Ak mas napr vydavky na byvanie 200 (iba energie + telefon) a prijem 700 € (napr len najom s prenajateho bytu) tak ok … staci, zijes skromne ale prezijes a este si nesla do prace … kazdy clovek je iny a ma € inac rozlozene, podla suma na beznom ucte nema vypovednu hodnotu… niekto ma byty, iny zlato, dalsi hodnotne umelecke diela … keby nieco preda a ma €

zuzanaete
22. dec 2023

Tie som mala v zivote obdobie, ked som mala rezervu 2tis a aj obdobie, ked som bola v minuse a nebolo to kvoli hypo. A bolo to ok. Teraz pri rodine by som bola s takou rezervou “nervozna”.

cubo2
22. dec 2023

@zafir01 no presne. To s tým 6 mesačným príjmom ako rezervou opakujú finanční sprostredkovatelia, cítim tu Partners group 😀 je to samozrejme blbosť, treba mať pokryté výdavky, nie príjem. Čiže v prípade výpadku príjmu stačí mať pokryté výdavky na max 6 mesiacov, v prípade dvoch stačí aj na tri. Ide o to, že keď človek príde o výplatu, aby mal tri až 6 mesiacov z čoho platiť výdavky, kým si nájde novú prácu.

petamich
22. dec 2023

@cubo2 vysoke % domacnosti ma prijem =
vydavky resp. spotreba 🙂 takze az taky velky rozdiel v tejto rovnici nebude

scila
22. dec 2023

Mať rezervu 2000,- tak "začnem nový život" ako sa hovorí 🙂

ibatanecnica
22. dec 2023

doma mám iba to, čo mám v peňaženke, pár stoviek a koncom mesiaca sa to znižuje, niečo na účte, v prípade, ak by dcéra potrebovala pomôcť s financovaním bývania, nie veľmi vysokú sumu ale pomôže to niečo (2tis. je pre mňa príliš málo, ( v prípade niečoho vážnejšieho - dlhodobejšia PN, strata práce, by to nemuselo postačovať) a niečo v pozemku. Ale toho by som sa nechcela vzdávať.

domkakvet
22. dec 2023

Zalezi kolko mas rokov, pre studenta je to mega vela, ak pracujes uz dlho je to malo.

michal711
22. dec 2023

Spolu s manželkou to bude 55krat viac ako ty. Ale k čomu ti to bude.neviem. Manželka je na RD má 29rokov a ja mám 30 rokov. Ak máš 18 tak je to fajn

mandzula
22. dec 2023

Podla mna sa budes uplne zbytocne stresovat tym, kto kolko ma, pretoze kazdy z nas ma ine moznosti. Hadz si nejaky cas na papier, kolko naozaj minut musis a kolko davas na veci, o ktorych o dva dni uz ani nevies - a z tych odkladaj.

zuzanockamt
22. dec 2023

Je to málo, ale stále lepšie ako nič. Pre mňa je istota mať toľko,aby som rok prežila bez akéhokoľvek príjmu.

dankabetka
22. dec 2023

ahoj, zalezi od toho aky mas vek a ako dlho pracujes. Uprimne - pre nase rodinne potreby by to bolo malo, ale mame 2 deti a mame obaja 40 rokov. Ja mam rada financnu stabilitu a chvilu trvalo kym sme si ju vybudovali... pred 15 rokmi ked sme skoncili VS sme nemali uplne nic, teraz by sme mohli obaja vypadnut z pracovneho kolotoca na 3-4 roky a prezili by sme, napriek tomu mi nasa rezerva nepripada ako velka.

sweet20
22. dec 2023

kratkodoba rezerva je 6mesacny prijem ak by nedajboze vyjdes z prijmu na par mesiacov..

marsmykkok
22. dec 2023

pre mňa málo, to ani na pohreb a kar nevystačí mi napadlo, čím nechcem byť blbá ani nič, ale 2000 eur je dnes pre niekoho mesačný plat. Ja sa snažím mať aspoň 8 000, hoci mi to príde málo, ale nejako po poslednej inflácií že všetko išlo rapídne hore a vždy sú výdavky nejaké sa mi viac nedarí. Ja na tvojom mieste si dám limit aspoň 5000.

marsmykkok
22. dec 2023

@cubo2 zase ono to rozdiel veľký nie je výdavky verzus príjem. Proste výdavky zhltnú väčšinu rozpočtu, ak nemáš príjem nemusíš napríklad ísť do kina a dať 30 eur za to. Ale napríklad ak ti dojte prací prášok, 20 eur na kúpu nového padne tak či tak, či nebudeš prať a poplatíš iba šeky? Rovnako napríklad pôjde zima a musíš kúpiť deťom topánky zimné, nenecháš ich chodiť v teniskách. Ak máš psa musíš mu tiež kúpiť granule a tak. Teda naozaj globálne medzi príjmom a výdavkami drvivá väčšina ľudí má minimálny rozdiel.

lujza123
22. dec 2023

Osobne financie ziadne 😂😂😂

Ale mame nehnuteľnosť, auta, bicykle, techniku takže v prípade núdze je co predať
Tak isto pár tisíc ktoré točím v práci, som živnostník takže sú to v podstate moje financie + náradie

Idem proti prúdu a nedrzim ziadne extra úspory, vzdy ked niečo nasporim kdesi to oplieskam. Všetko co kupujem rozmýšľam ci to je predateľné a radšej kupujem také ktoré nestrácajú hodnotu. Dom som hľadala 3 roky kým som nenašla taký kde ide v pohode polka pozemku predať a môže tam stát ďalšia nehnuteľnosť.