Aké máte mesačné/ročné výdaje?

wewerka01
24. jún 2020

Zaujímam sa o celkové náklady domácnosti. 3-členná rodina bez pôžičky a drahého auta ( Audi, Bmw). Stačí 3-člennej rodine na celý rok €8000? Nie sú v tom zarátané výlety, dovolenky a extra výdaje.
Náklady nevyhnutné pre život. Bez reštik, oblečenia, luxusného auta, bez dlhov a pôžičiek. Na severovychode v rod.dome ( primeraný 3 ľuďom) nič obrovské.Ďakujem

veronikaszabova
24. jún 2020

@wewerka01 tak my sme styria a uz len ked ratam stravu - 500€ mesacne, tak 8tisic na rok ani nahodou.

andrea_82
24. jún 2020

8000 € ročne je na mesiac 666 €. My sme tiež 3 a ja len v obchode na potraviny a drogériu nechám viac ako polovicu z toho. Vyžiť sa z toho možno dá, ale bolo by to veľmi skromné živobytie.

pibza
24. jún 2020

no to je velmi individualne. napriklad staci tak malo ako neprijatie dietata do skolky. nam to brutalne narusilo rozpocet kedze ja studujem a dcerku som musela teda dat do sukromnej a to je hned 400 euro mesacne len tak ... ale ak by mi ju vzali normalne tak potom mame vydaje 900 mesacne..ok odpocitam teda hypo kedze to nechcete a tak mame 700 mesacne benzin jedlo byt poistky telefony a oblecenie nevyhnutne (ked je dieta treba stale dokupovat kedze rastie) takze nam by 8000 na rok nestacilo.. Bratislava

bobulka109
24. jún 2020

@wewerka01 cize co by to malo pokryt? len stravu? kedze pises ze nezahrna to oblecenie, kulturu, vylety apod. Na stravu a drogeriu by ti to ( predpokladam, ze si aj nieco dopestujete sami) malo stacit. Ale na ine vydaje si myslim, ze nie. Nepises, aje stare mate dieta, pretoze u dojcata potrebujes aj plienky, ev. umele mlieko apod. Vravim na samotnu stravu a drogeriu ti to postaci, ale na ine vydaje spojene s domom (energie, internet), mobily, benzin , lieky apod. urcite nie.

sissy27
24. jún 2020

@wewerka01 to je nejakých 660€ mesačne. Nám by to na komfortný život nestačilo (a to nemáme hypo, leasing ani iné úvery), ale ak by sme museli, tak to nejak zvládneme. Ja osobne by som radšej hľadala ďalší príjem ako sa až tak veľmi uskromniť. Neviem aké máte náklady na bývanie, my 200€ mesačne len za byt, plus elektrina, káblovka, internet, mobilný operátor - to sme na 300€, kde sú ešte náklady na cestovanie (či už by som rátala benzín alebo 3x električenku), školské pomôcky (štátna škola, ale stále niečo treba) - to je ďalších min 100€, no a kde je ešte strava a hygiena, nedajbože zubár alebo lieky. Poistky, kultúru, výlety, oblečenie alebo akékoľvek iné potešenie by som pri tomto rozpočte brala ako vysoký nadštandard, ktorý sa tam ani nezmestí. Ak náhodou máte malé dieťa s plienkami a umelým mliekom, tak si neviem predstaviť ako sa to dá zvládnuť.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@bobulka109 7r má

wewerka01
autor
24. jún 2020

Čo sú náklady na život? Keď to nezaplatis hrozia exekucie atď. Čo musis zaplatit, nie čo chceš, plus strava, nebavim sa o týždňovej dovolenke v Grecku....

mogaa
24. jún 2020

@wewerka01 8000,- je málo...možno vyslovene "na prežitie", čiže ak budeš rátať a otáčať každé euro a nakupovať všetko len v akciách....ono záleží aj ako sa stravujete, najväčšia položka je strava čiže ak budete mať zahradu - asi aj zeleninu a ovocie zo záhrady, možno budete aj niečo chovať a ušetríte na mäse...sú ale veci kde neušetríš - náklady na dom, telefón, škola, družina....

fokuska
24. jún 2020

@wewerka01 Aj ked pises, ze bez uveru, hypoteky a pod., tak si vypocitaj pomerne na 1 mesiac:
- dan za nehnutelnost (pozemok + dom)
- poistenie domu a domacnosti
- odpad
- koncesie
- elektrina, plyn, voda, pripadne tahanie zumpy
- setrenie na rezervu ked treba na dome nieco opravit/pokazi sa spotrebic, pride nedoplatok a pod.

- tv a/alebo internet
- pevna linka a/alebo pausal alebo kredit

- poistka na auto
- pohonne hmoty
- rezerva na pripadne opravy auta, alebo pravidelny servis - vymena oleja a pod.
- pripadna dialnicna znamka
- ine cestovne naklady (bus, vlak v pripade ze sa nejde autom, pripadne ak dieta chodi do skoly a nevozite ho)

- potraviny
- drogeria, cistiace prostriedky

Ked si to das na papier, tak uvidis sama ci staci, ci nie.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@fokuska presne toto potrebujem vedieť- po 15r sa vraciame na Sk zo zahraničia.

wewerka01
autor
24. jún 2020

nevyhnutné náklady v Uk mám 15000 za rok, čo musím.....pôžička 5000, 1500 smeti, 500 poistka auta.....15000-7000=8000
7000 na Sk som oslobodená 😊

deti95060810
24. jún 2020

no pri väčšej skromnosti sa dá....Takže 8000 /12 sa rovná 666, 67 e/mesiac
Predpokladajme že na stravu potrebujete cca 400 e / mesiac, zostane ti 267 e.
Mesačné výdavky na plyn, vodu, elektriku.... 120 e/ mesiac
Zostane ti 147 e / mesiac.... to máš na oblečenie, obuv, šk. potreby......
Nenašetríš nič. Ale zas nepôjdeš ani po žobraní. Bude to troška skromnejšie, aj keď nemusí....

My sme 6 čl. rodina - na stravu minieme cca 600 e / mesiac, bývanie - plyn elektrika - cca 80 e/ mesiac. Máme rod. dom - pomerne nový. Takže som vychádzala z týchto údajov....

fokuska
24. jún 2020

@wewerka01 Tak to chce trosku hladanie na internete - pozri si aktualne ceny elektriny, plynu, vody a prerataj si podla vasej aktualnej spotreby. Pravdepodobne budete mat spotrebu podobnu. Tiez pozri na stranke obce alebo mesta aka je sadzba za dan z nehnutelnosti a odpad na osobu a vypocitaj si podla vasho pozemku/domu a poctu osob kolko budu dane. Koncesie su fixna suma, internet, telka, telefony si tiez viest vyhladat ceny, rovnako tak poistku na auto - online si hned vypocitas, benzin ceny tiez vies vygooglit a preratas podla spotreby, tiez dialnicna - aspon priblizne naklady si vies spocitat a uvidis.

Ak som nam odratala hypoteku a brala len cisto naklady, ktore spominas tak ano vysli by sme s tym - ale dvaja, nemame este deti a pri planovani jedalnickov. Pri skolakovi uz musis ratat aj druzinu, zrps, ucebnice, zosity.

deti95060810
24. jún 2020

na nete som čítala že na sk sa počíta na bývanie cca 80e/mesiac /osoba
na stravu - 90e/mesiac/osoba

airaw
24. jún 2020

Myslim, ze staci, ak si v tom zaratane len vydaje na byvanie a strava

wewerka01
autor
24. jún 2020

@deti95060810 ďakujem 💝

ivkazba
24. jún 2020

Ak len strava, tak stačí. Ak mám započítať aj náklady na bývanie (len klasické energie), tak už 8000 eur nepostačí. Lenže napríklad nie je strava ako strava. Niekto kúpi mesačne pár kusov ovocia, mäso občas. My kupuje ovocie zeleninu nonstop, aj v zime kupujeme relatívne drahé jahody, čučoriedky atď, mäso sa je takmer každý deň vrátane hovädziny. Údeniny kupujeme týždenne tie čo nám chutia, nie podľa akcií. To sú všetko položky, na ktorých vie človek dosť ušetriť.

mogaa
24. jún 2020

@deti95060810 och my sme 2, ale na stravu minieme mesačne cca 300eur a niekedy aj viac😉ale ano nepozerám na ceny, idem od obchodu a kúpim aj čo by som nemusela😉 teda nepozerám že si musím kúpiť najlacnejší jogurt alebo nekúpim šunku, párky lebo ved si môžem dať aj chleba s rajčinou....

deti95060810
24. jún 2020

@mogaa no ja zas pozerám dosť na akcie, .... ale my 4 deti potrebujme uživiť..... 😉

hefo
24. jún 2020

Ak je dom naozaj vo vlastnom vlastníctve a nevyžaduje veľké náklady na energie, tak by to šlo, ale je to dosť natesno, vyžadovalo by to pomerne starostlivé rozpočítavanie nákladov a držanie sa ich (a žiadne plytvanie, variť zo základných surovín, nie z polotovarov).

Napríklad my minieme len na palivo do áut skoro 200 € mesačne (teda keď som dochádzal do práce, teraz dočasne robím stále z domu). Na elektrinu+plyn+vodu+odpady ďalších cez 200. Atď, atď.

mogaa
24. jún 2020

@deti95060810 veď práve - najväčšia položka je strava, tam sa dá relatívne dosť ušetriť ak človek chce alebo musí...

wewerka01
autor
24. jún 2020

Ťažko sa počítajú výdaje keď tam človek nežije. Tu mi treba €1200 na základ mesačne- zo všetkým aj a vyletami.....koľko by si mal zarobit aby si si žil normalne, nie luxusne.

radkaradix
24. jún 2020

@wewerka01 koľko by si mal zarobit aby si si žil normalne, nie luxusne - zalezi, kde zijes, v com zijes, s kym zijes a ake mas konkretne naklady predsa, kazdy ti povie nieco uplne ine.. toto je nekonecna diskusia. Niekomu staci mat prijem ako rodina do 1000e, inemu zas nestaci ani 3000e. Zistis, az ked ked tu budes realne fungovat.

fokuska
24. jún 2020

@wewerka01 A preco vlastne pocitas tych 8000, to budete mat spolu dvaja dospeli projem nejakych 660 eur? Alebo chete vyzit z uspor a nepracovat?

daganov
24. jún 2020

@wewerka01 radsej by som na tvojom mieste pocitala so sumou 10000 eur na rok, tych 8000 sa mi zda len tak tak. Moze sa pritrafit nejaka choroba, kedy je nizsi prijem, ale vacsie vydaje a uz si v minuse. Ani tych 10000 nie je na rozhadzovanie.

wewerka01
autor
24. jún 2020

@fokuska či sa dá reálne z druhej výplaty ušetriť.....tu odkladám celú druhu výplatu

wewerka01
autor
24. jún 2020

@fokuska 2.výplata by bola na extra výdaje 😉 takto robim už roky a super plánovanie.....rezerva stále je.....neprekvapia ma 200 eurove platby za niečo....do drogérie vyslovene nechodím, nič nepotrebujem a čistiace prostriedky kúpim všade.... nákupy- vyslovene len čo súrne treba ( viem pre ekonomiku nič moc) 😂
Za €1 sprchac mi prinesie segra zo zahraničia 😉 takisto aj pracie prášky

mogaa
24. jún 2020

@wewerka01 aby si nemusela počítať každé euro tak min.1000eur pri 3-člennej rodine....ono je to individuálne lebo zober si napr.len muž - pôjde do práce - bude chodiť na aute/buse/pešo? stravu si bude nosiť alebo chodiť na obedy do reštiky/jedálne? mobil dnes je štandard že ho má muž a aj ty - opäť budete mať paušál alebo kartu? 7-ročné dieťa čiže asi prváčka - do školy bude chodiť na dedine? bude chodiť na obedy? do družiny? rovnako dieťa ak ti chodí do školy - aj 2xročne papuče, aj oblečenie jej kúpiť musíš, nebude predsa chodiť do školy v teplákoch alebo starých veciach a tie deti rastú ako z vody, takže každý rok nové topánky,čižmy, ak jej vydrží zimná bunda 2sezóny tak super....rovnako ty ak pôjdeš do práce - je rozdiel či si zoženieš prácu v mieste bydliska alebo budeš do práce cestovať , či chceš veľmi ušetriť a stravu si nosiť alebo budeš s kolegyňami chodiť na obed.....strava je tu cenovo porovnateľná ako v UK , oblečenie a elektronika drahšie.....

selest
24. jún 2020

Strava a nakupy (len domacnost a plienky) ca 400 byt plus energie a internet 200 (nemame hypo), neplatime kablovky ani pausaly za mobil cize raz za 3 mesiace kredit za 7 eur.. . Plus benzin ak nikam extra nechodime 30. To uz mas rocne okolo 7500 eur a to sa este riadne krotime. Kde su este poistky na auto lebo ine poistky zatial nemame, oblecenie, pripadne opravy auta, narodeniny, vylety, zubar atd
8000 pre 3 je dost malo. Nevravim ze sa to neda ale velmi skromne.

fokuska
24. jún 2020

@wewerka01 Ak budete mat realne vyssi prijem - cize 2 vyplaty, tak to je ovela lepsie. Asi by som neodkladala uplne celu druhu, ale mozno stvrtinu-tretinu by som dala k tej prvej na bezny chod a zvysok setrit a mat v zalohe na neocakaven vydavky, nejaky vylet a pod.